A Sixers Bostonban, a Nuggets Phoenixben játszik rangadót

Hat mérkőzést rendeznek az NBA soron következő fordulójában, melyben láthatunk egy-egy csúcsrangadót Keletről és Nyugatról is – mutatjuk, hogy mi vár ránk hajnalban.

Orlando Magic – Washington Wizards 01:30

A Magic hivatalosan is a liga legjobb formában lévő csapata lett és a mezőny legkedvesebb meglepetései közé tartozik: a hazaiak zsinórban nyolc győzelemnél járnak, legyőzték már a Milwaukee-t, a Denvert és a Bostont is, jelenleg bárki jön velük szembe, nem okoz gondot a legyőzése, igazi topcsapat látszatát keltik az eddigi meccseken. A Wizardsról ez egyáltalán nem mondható el, a fővárosiak idén csak háromszor tudtak nyerni, ráadásul az utóbbi tizenegy pályára lépésükből tízszer is vesztesen hagyták el a pályát – nem árulunk el nagy titkot azzal, ha kijelentjük, hogy a Wizards jelenleg maximum a Detroittal és a Spursszel van egy súlycsoportban, sehogyan sem ér fel a Magic szintjére. A két csapat két napja találkozott egymással, akkor hozta a papírformát a Magic és megszerezte zsinórban nyolcadik sikerét, most pedig újabb sikert aratva a kilencedikre is rámennének Bancheróék. Az Orlando nem csak 13-5-ös mérlegével, de ligaelit védekezésével is kimagaslik a mezőnyből, míg a Wizards a játék minden elemében a mezőny végén kullog, így ezt a meccset Fultz és Carter Jr. nélkül is illene behúznia az Orlandónak, aki ezzel tovább folytatná elképesztő menetelését.

 

Boston Celtics – Philadelphia 76ers 01:30

A játéknap egyik kiemelt rangadóját játssza egymással a két keleti topcsapat, bár egyelőre a Celtics van valamivel előrébb kettejük közül, miután a Philly az utóbbi meccseken váratlan vereségeket szenvedett. A Boston jelenleg vezeti Keletet, egy viszonylag kellemetlenebb időszakot zárt le az elmúlt mérkőzéseken: nemrég a Hornetstől és a Magictől is váratlanul kikapott, de ezt követően a Bucks ellen nyert derbit a csapat, legutóbb pedig az Atlantát és a Chicagót is sikerült megverniük a keltáknak. A Sixers a szezonja talán legmélyebb hullámvölgyében van jelenleg, azok után, hogy novemberben zsinórban nyolc győzelmet arattak, most kilencből csak négy siker a mérlegük, legutóbb a Pelicans ellen maradtak alul Maxey-ék. Azon a mérkőzésen Joel Embiid nem lépett pályára, az MVP játéka pedig egyelőre a keleti rangadó előtt is kérdéses – ha játékra bevethető állapotban van, akkor valószínűleg ott lesz a pályán, meglepne mindenkit, ha egy ilyen nagy presztízsű mérkőzést is kiülne a sztár. Már csak azért is, mert a Bostonnál Kristaps Porzingis sérültlistán van, ő még biztosan nem lehet ott ma a pályán, így a hazaiak egyébként is szűkös magasember-rotációja ellen komoly fegyvertény lenne Embiid jelenléte. A csapatok már kétszer is találkoztak egymással idén, egy Sixers-győzelem után legutóbb két hete javított a Boston, az esélyek most is nagyon kiélezettek. Embiid jelenléte alapjaiban meghatározza majd a mérkőzést, ha ő játékra jelentkezik, akkor vele nem igazán látjuk, hogy mit fog kezdeni a Porzingis nélküli Celtics-rotáció, bár tény, hogy a kelták idén még nem kaptak ki hazai környezetben – meglátjuk, kíváncsian várjuk, hogy mit tartogat ez a rendkívül kompetitívnek ígérkező derbi.

 

Dallas Mavericks – Memphis Grizzlies 01:30

Az esélyek itt egyértelműek, a Dallas bár már nincs annyira kimagasló formában, mint amennyire a szezon kezdetén volt, de alapvetően még mindig a jobb nyugati csapatok közé tartozik – nem úgy a Memphis, akik a jelek szerint kezdik végleg elengedni ezt a balszerencsés szezont. A hazaiak az utóbbi tíz meccsüket csak 50%-kal hozták le, bár az is igaz, hogy egy nehezebb menetrendet teljesített a Dallas, amelyben a New Orleans, a Milwaukee, a Sacramento és a Clippers ellen is kikapott a csapat, bár korábban a Lakers és legutóbb a meglepetésre szintén felsőházi Houston ellen sikerült javítani. Az elmúlt hetekből azért kiderült, hogy nagyjából reálisan hova tehetjük a Dallast az erősorrendben, igaz, hogy a szezon eleji könnyebb sorsolását gond nélkül lehozta, de az elmúlt napok kompetitívebb ellenfelei már feladták a leckét Kidd csapatának. Most a Grizzlies ellen ismét egy könnyedebb program veszi kezdetét, egyértelműen esélyesként lép pályára a hazai csapat, a vendégek csupán négyszer ünnepelhettek győzelmet idén és az utóbbi öt meccsükből négyet is elveszítettek – igaz, a legutolsót a hasonló szintet képviselő Jazz ellen megnyerték Bane-ék. A Mavs számára nagyon fontos lenne, hogy behúzza ezeket a kötelezőnek tűnő meccseket, különösen azért, mert ez után az OKC-t fogadják, azt követően viszont a Jazz-Blazers-Grizzlies trió következik, ha ezt az öt meccset 4-1-gyel lehozza a társaság, akkor biztosan lépést tud majd tartani a nyugati élmezőnnyel.

 

Toronto Raptors – New York Knicks 01:30

A Knicks a keleti élmezőnnyel szeretne lépést tartani, míg a Raptors idén is az egyik playin-hely elcsípésére törekszik, ez tökéletesen leírja a mérkőzés előtti esélyeket. A Raptors bár 50% alatt van, de egyébként nincs rossz formában, az elmúlt öt meccséből hármat is megnyert a gárda, legutóbb a Phoenix ellen aratott meglepetésgyőzelmet, a kanadai csapat fokozatosan kapja vissza a sérültjeit, így hazai pályán a szintén erősebb Knicks ellen sem írnánk le teljesen őket. Már csak azért sem, mert a New York back-to-back lép pályára, a csapat a Hornets és a Pistons elleni kötelező győzelmekkel hangolt erre az összecsapásra, utóbbit igaz kicsit izzadtságszagúan hozta, a Brunson-Randle párostól 71 pontos extrára volt szükség a szűkös győzelemhez. A fáradtság a vendégek ellen szól, viszont összességében tízből hét győzelemnél jár Thibodeau csapata, egyértelműen erősebb és magasabb célokért is küzd, mint ellenfele. A Toronto támadásban teljesen enervált, míg a Knicks védekezésben a liga krémjébe tartozik – a számok alapján tehát egyértelmű favorit a vendégcsapat, kérdés, hogy a fáradtság mennyit nyom a latba.

 

New Orleans Pelicans – San Antonio Spurs 02:00

A Pelicans formája egyre javuló tendenciát mutat, egy komolyabb hullámvölgyük után már újra 50% fölött van a csapat, az elmúlt meccseken visszakapta fontos hiányzóit, McCollum mellett Alvarado és Marshall is felépült, így már csak Larry Nance Jr. (és Matt Ryan) hiányzik tartósan az aktív rotációból. A Spurs hatalmas mélységekben van, zsinórban tizenháromszor kapott ki Popovich csapata és már övéké Nyugat utolsó helye, gyakorlatilag aki szembejön velük, az szinte minden esetben kötelező győzelem előtt áll. Ez igaz most a Pelicansre is, Williamson és Ingram remek meccseket játszik, legutóbb pedig McCollum is jó teljesítménnyel tért vissza, a papírforma egyértelműen hazai sikert jelentene, főleg úgy, hogy az egyébként teljesen súlytalan Spurs pihenőnap nélkül utazik New Orleansba, miután tegnap az Atlanta ellen szenvedett vereséget. A hazaiak részéről Alvarado és Murphy játéka kérdéses, míg a vendégek oldalán csípőfájdalmak miatt Wembanyama pályára lépése bizonytalan, ha a francia óriás kihagyja ezt a meccset, akkor végképp nincs mibe kapaszkodnia a San Antoniónak.

 

Phoenix Suns – Denver Nuggets 04:00

A játéknap másik nagy rangadóját Nyugaton rendezik, a szépen felzárkózó Suns az újra a helyes utat kereső Denvert fogadja. A Phoenix az utóbbi tíz meccséből hetet is megnyert, két napja viszont egy hétmeccses veretlenségi sorozata szakadt meg a Toronto ellen, a kanadai csapat tökéletesen kihasználta Devin Booker gyenge meccsét, így Duranték menetelése váratlan vereséggel ért véget. Most a címvédő ellen kellene javítaniuk, ami talán egy héttel ezelőtt könnyebb feladat lett volna: a Nuggets azok után, hogy hét meccséből ötöt is elveszített, az utóbbi három mérkőzését sikeresen megnyerte, a Clipperst ráadásul erősen tartalékos felállással sikerült legyőznie – talán kijelenthetjük, hogy ismét megrázták magukat és visszatértek a helyes útra, ehhez Jamal Murray felépülésére volt szükség. A csapat azonban most sem teljes, az elmúlt meccseket viszont Aaron Gordonnak kellett kihagynia, az ő szereplése ma is kérdéses, de hivatalosan Murray játéka is bizonytalan. A Sunsnál is vannak kérdőjelek, Bradley Beal nem az, hiszen ő biztosan nem térhet még vissza hetekig, de Booker is összeszedett egy kisebb sérülést az előző mérkőzésen, így az ő szereplése sem biztos egyelőre. Érdekes módon sem támadásban, sem védekezésben nincs a liga közvetlen elitjében egyik csapat sem, de azért a támadójáték mindkét félnél top 10-es, ami már önmagában magában hordozza a látványos játékot. A kulcs Devin Booker játéka lehet, ha ő tudja vállalni a játékot, akkor egészen jó mérkőzést láthatunk, ellenkező esteben viszont lehet, hogy Durant egyedül kevés lesz az ismét magára találó bajnok ellen és hamar egyoldalúvá válik a találkozó, kíváncsian várjuk, hogy mit tartogatnak számunkra a csapatok.

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus