Döbbenet: hosszabbításban nyert, kiejtette a Milwaukee-t a Miami

4-1-gyel búcsúztatta az alapszakasz győztesét a keleti nyolcadik kiemelt egy újabb elképesztő meccs végén - a New York is 4-1-gyel ejtette ki a Clevelandet, a GSW zsinórban harmadszor nyert és már vezet a Kings ellen, a Memphis viszont lendületes játékkal simán legyőzte a Lakerst, így ott is 3-2-re módosult a párharc állása.

Cleveland Cavaliers – New York Knicks 95-106

Végig vezetett és továbbjutott a New York. Ahogy az elmúlt mérkőzéseken, úgy most is kontroll alatt tartotta a találkozót a Knicks: a koncentráltan, tudatosan játszó vendégek már az első negyedben megléptek tíz ponttal, és onnantól azt az előnyt menedzselték egészen a végéig. Nem engedték rohanni és lepattanózni ellenfelüket, az ő akaratuk érvényesült, és bár mezőnyből nem dobtak túl jól, de a 14-gyel több kiharcolt büntető révén ezt is ellensúlyozni tudták. Jalen Brunson és RJ Barrett próbálta összefogni a támadójátékot és hozni a pontokat, Mitchell Robinson kiemelkedő centermunkát végzett (13 pont, 18 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk, extra védekezés), de Quickley, Toppin és Hart is kitett magáért. Az sem tudta megállítani az együttest, hogy a második félidőben kiújult Julius Randle bokasérülése, és bár addig remekül játszott, de végül csak 16 percet tudott a pályán tölteni - nélküle is megoldották a feladatot, végig biztos előnyben játszottak, és nem is remegtek meg, végigértek vele. Az utolsó negyedre kicsit ugyan elfogytak elöl, de a 18 pontos előnyből volt mit leadni, a Cavsben pedig nem volt elég tűzerő ahhoz, hogy igazán megszórja Tom Thibodeau alakulatát - amely így a szériát is végig kontrollálva 4-1-gyel jutott tovább, ezzel 2013 után először sikerült a playoff második köréig menetelnie.

Tanulóév. Úgy tűnik, hogy a Cavaliers még nem állt készen a playoff-menetelésre: hiába a remek alapszakasz, a keleti harmadik hely és a ligaelső védekezés, ebben a párharcban egyszerűen puhának bizonyult az együttes, támadásban pedig nem ütötte meg az elégséges színvonalat. Ugyanezek a problémák kerültek felszínre a szériát lezáró találkozón is: 48-30-ra elnyomta őket a New York a lepattanózás terén, 17-4 lett a támadópattanózás végeredménye, kikaptak a festékben, és 20-8-ra alulmaradtak a gyorsindításból szerzett pontok terén is. Félpályán eredményesebbek voltak a Knicksnél, de hiába, ennyi elveszített fontos tényezővel ez nem ért semmit - végig futottak az ellenfél után, és egyszer sem tudták igazán nagy nyomás alá helyezni, ez pedig erre a meccsre, valamint az egész párharcra is igaz. Donovan Mitchell (28 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz), Darius Garland (21 pont, 4 gólpassz, 6 eladott labda) és Caris LeVert (17 pont, 4 gólpassz, 4/7 tripla) sem tudott segíteni, az Allen-Mobley magaspáros összesen 10 pontot és 4/12-es mezőnymutatót tudott hozzátenni, úgyhogy a jó alapszakasz után csalódottan, egyetlen győzelemmel zárták a rájátszást - ebből a tapasztalatból kell építkezniük a következő szezonra.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 28/9, Garland 21/3, LeVert 17/12
A Knicks legjobb dobói: Brunson 23/6, Barrett 21/6, Quickley 19/9

A párharc végeredménye: 4-1 a Knicks javára.

 

Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 116-99

Most pusztító volt a Memphis. Ezúttal hatalmas akarattal és lendülettel lépett pályára a Grizzlies, a hazaiak az első perctől kezdve átrohantak ellenfelükön: saját közönségüktől hajtva folyamatosan futottak, minden lepattanó után sprint következett, és Ja Morant vezetésével jól be is tudták fejezni az akciókat. A találkozó során egyetlen egyszer kerültek hullámvölgybe, egyébként már az első félidőben is vezettek 17 ponttal (az első negyedet pedig 14-gyel nyerték), könnyedén kontrollálták a dolgokat - aztán a harmadik negyedben D'Angelo Russell villanásaival rohamozott egyet a Lakers, és szinte a teljes hátrányát eltüntetve egyetlen egységnyire zárkózott fel. Pár percig szorosan alakult a meccs, de aztán a Memphis még ebben a negyedben ismét a gázra lépett, és állva hagyta ellenfelét, tíz pont fölé növelte a különbséget, majd a záró etap első részében meglett a közte húsz is, amellyel eldőlt az összecsapás. Végül Morant (31 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) mellett Desmond Bane (33 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is nagyot játszott, kettejük folyamatos remeklését Jaren Jackson Jr. (18 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) egészítette ki, és most egyáltalán nem számított például Dillon Brooks 3/15-ös mezőnyözése. A festékben aratott győzelem és a 14 bedobott hármas mellett a leindításokból is jól dolgoztak addig, amíg kellett - magabiztos játékkal, simán hozták a győzelmet, így 3-2-re javították a párharc állását, a hatodik meccset idegenben kellene megnyerniük az egyenlítéshez.

Nem volt átütőerő a Lakersben. Alig 40%-kal mezőnyözött és 26%-kal triplázott a Los Angeles, LeBron James 5/17-es mezőnymutatót és 1/9 hármast dobált össze, öt gólpasszára is jutott öt eladott labda, úgyhogy ezúttal meglehetősen visszafogott produkciót nyújtottak a vendégek támadásban. A problémát azonban inkább a védekezés hiánya jelentette, nem tudtak mit kezdeni a Morant-Bane páros agresszivitásával és sebességével, ebből jöttek a kiosztások és a triplák, a LAL pedig nem tudott mit reagálni, egyszerűen lassúnak bizonyult, és folyamatosan elcsúszott. Ugyan a harmadik negyedben volt egy felzárkózása a gárdának, amikor az addigi hibáit lenullázta, de ez nem tartott sokáig, majd a záró etapban a totális kiütésből vállalhatóbbra mentette a végeredményt, de ezúttal ennyi volt a maximum - hiába Anthony Davis (31 pont, 19 lepattanó, 14/23 mezőnyből) remeklése, az sem ért győzelmet, következőleg hazai pályán próbálkozhatnak újra a párharc lezárásával.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 33/12, Morant 31/6, Jackson Jr. 18/6
A Lakers legjobb dobói: Davis 31/3, Reaves 17/9, James 15/3

A párharc állása: 3-2 a Lakers javára.

 

Milwaukee Bucks – Miami Heat 126-128 - hosszabbítás után

Újabb eszméletlen végjátékkal zárta le a szériát a Miami. A legutóbbi meccsen Jimmy Butler 56 pontjával és földöntúli teljesítményével került 3-1-es előnybe a Heat, de a realitás azt diktálta, hogy a falhoz szorított Bucks otthon válaszol, és szépíteni tud. Az első félidő alapvetően oda-vissza hullámzással, de szoros állással telt, a nagyszünetben hat ponttal vezetett a Milwaukee, majd a harmadik negyedben megint fordított a Heat, de aztán 80-81 után lelépte ellenfelét az első kiemelt: a játékrész végén 102-86 állt az eredményjelzőn, az utolsó hét percben teljesen megálltak a floridaiak. A záró etapban aztán kicsit közelített a Miami, de megint az utolsó öt percben jött el Jimmy Butler ideje: 108-99 után felgyűrte az ingujját, és nem hagyta kikapni a vendégcsapatot. Sorozatban dobott 11 pontjával, 111-111-nél kiegyenlített a Heat, majd megint a Bucks került minimális előnybe Giannis kihagyott büntetőjével együtt, és Butler is hibázott két játéknál - Jrue Holiday bedobott egypontosaival 117-113-ra módosult az állás, az utolsó tíz másodpercnek úgy mentek neki a felek, hogy megint a Milwaukee kezében van az ügy. Gabe Vincent azonban futtából, a semmiből, védővel az arcában bevágott egy elképesztően nagy triplát nyolc másodperccel az órán, ezzel megmaradt a Heat reménye, majd két másodpercnél Holiday megtette azt a szívességet, hogy kihagyott egy clutch büntetőt - az oldalbedobás után Butler kapta a labdát, és egy alley-oop ziccerrel, az utolsó tizedmásodpercekben hosszabbításra mentette az estét. A ráadás már alapveőten a Heatről szólt, Adebayo és Zellet dobásaival 126-119-re lógott meg Erik Spoelstra alakulata, ahonnan Giannis és Middleton még visszahozta a Milwaukee-t, de az utolsó támadás katasztrófával zárult a hazaiak számára: Vincent elrontott triplája után volt még hét másodpercük támadni, de annyira túljátszották (mindenki feladta a labdát), hogy végül Grayson Allen kezében pihent a játékszer, amikor lejárt az idő és véget ért a meccs - a szezonjuk sorsáról döntő támadásban senki nem vállalt semmit, egyszerűen megszólalt a dudaszó. A Heat így elképesztő bravúrt bemutatva 4-1-gyel megnyerte a párharcot, és nyolcadik kiemeltként búcsúztatta az alapszakasz győztesét - Butler most is döbbenetesen jó volt (42 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, clutch dobások egymás után), Adebayo tripla-duplázott (20-10-10), Vincent a meccsmentő dobásával együtt 22 pontot szórt, míg Kevin Love 5/11 triplával segített be. Ezzel Keleten a két "upset" csapat találkozik majd egymással a második körben: Knicks-Heat párharcot rendeznek.

Pfújolás a csarnokban. Az utolsó játék után a döbbenet mellett a csalódottság és a düh is felszínre tört a Milwaukee szurkolóinál, akik nehezen viselték, hogy bajnoki címre törő csapatuk egyetlen győzelemmel, az első körben búcsúzik a rájátszástól a nyolcadik kiemelttel szemben - a lefújást követően hangos pfújolásba kezdett az aréna. Az ötödik meccsen sem túl acélos védekezés mellett az fájhat igazán, hogy ezzel együtt is a társaság kezében volt a siker, a negyedik negyedben nagyon közel állt a győzelemhez, de ezúttal is sikerült lefagyni az utolsó percekre elöl-hátul, rossz döntéseket hozni és fejben szétesni, az utolsó játék pedig feltette a pontot az i-re azzal, hogy még dobásig sem jutottak el. Giannis Antetokounmpo 38 pontos, 20 lepattanós meccse fantasztikus, viszont 13 (!) büntetőt hagyott ki - nyilván nem elegáns rajta számon kérni a vereséget egy 38-20-as meccs végén, de 13 könnyű pontot hagyott az asztalon, és 3 gólpasszára is jutott 7 eladott labda. Khris Middleton (33 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) és Brook Lopez (18 pont, 10 lepattanó) is igyekezett, de ez most valahogy nem akart összeállni - hiába a kiharcolt büntetők 45-17-es (!) különbsége, ezt sem tudta győzelemre váltani az alapszakasz győztese. Az első kör legnagyobb meglepetése tehát kétségtelenül megvan, a Milwaukee váratlan katasztrófába szaladt bele - a bajnoki cím egyik legnagyobb esélyeseként így búcsúzni alapos kivizsgálást és értékelést ér, főleg hogy az ilyen szinten mozgó csapatok az alapszakasz nagy részét a playoffra készüléssel töltik...

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 38, Middleton 33/12, Lopez 18/9
A Heat legjobb dobói: Butler 42/9, Vincent 22/12, Adebayo 20

A párharc végeredménye: 4-1 a Heat javára.

 

Sacramento Kings – Golden State Warriors 116-123

Sziklaszilárd volt a GSW. A Kings kezdett jobban, az első negyedben már tíz ponttal is vezetett, és a második játékrész második feléig előrébb is járt - ott aztán egy 12-0-s rohammal fordított a GSW, és ettől kezdve már végig a vendégek vezettek, egyetlen pillanattól eltekintve még a harmadik negyed elején. Nem alakult ki nagy különbség (12 pont volt a legnagyobb), de a Warriors gyönyörű, sokmozgásos, kitalált figurákból álló, mindenkit bevonó, rengeteg passzal operáló rendszere könyörtelennek bizonyult, és egyszer-egyszer egyéni extrák is érkeztek Klay Thompsontól, Andrew Wigginstől vagy éppen a nagyot játszó Draymond Greentől. A Sacto igyekezett, főleg egy-egyekből és egyszerűbb játékokból ott kellemetlenkedett ellenfele sarkában, a negyedik negyedben a hajrához közeledve egy-három pont körül mozgott csak a távolság, de a GSW mindenre válaszolni tudott, és egyszer sem ingott meg. Három percnél Thompsonnak, két percnél Currynek volt egy-egy nagy dobása, amivel sikerült elöl maradni, már az utolsó percben Wiggins süllyesztett el egy félfordulatos középtávolit clutch helyzetben, védővel az arcában, majd egy jó védekezés után Curry döntötte el a derbit: 22 másodpercnél lepörgette az időt, "körbeautózta" a védőjét, majd faulttal együtt dobott kosarat, a büntető után pedig már 122-114 állt az eredményjelzőn. Ez volt a végszó, a Kingsnek nem maradt ideje érdemben válaszolni, úgyhogy a Warriors gyakorlatilag a teljes második félidőben vezetve, mentálisan kellően erősnek bizonyulva, 50% feletti mezőny- és 30% alatti triplamutatóval nyert, így 0-2 után zsinórban három győzelemmel megfordította, és immár 3-2-re vezeti a párharcot. 

Bajban a Kings. A jó meccskezdés és a korai tízpontos előny alapját a 8/12-es triplázás adta meg a Sactónál, aztán a második negyedben már a másik irányba lengett ki az inga, akkor 0/9-et szenvedtek össze távolról, amivel az egész szezonjuk legrosszabb játékrészét produkálták ebből a szempontból. Itt hátrányba kerültek, a folytatásban pedig egyszerűen a védekezésük bizonyult tehetetlennek a GSW játékával szemben, folyamatosan mögéjük kerültek a címvédő játékosai labda nélkül, egy-egy apró elcsúszást rögtön büntettek Curryék, és egyszerűen nem volt elég fizikalitás a hazaiakban ahhoz, hogy megállítsák ellenfelüket. De'Aaron Fox törött ujjal is becsülettel küzdött (24 pont, 7 lepattanó, 8 gólpassz, bár 9/25 mezőnyből), Monk és Sabonis is 20 egység fölé jutott, a Barnes-Murray-Huerter sor dobásait viszont egészen jól elvették Wigginsék - ezúttal a dobópárbaj megnyerésére sem volt reális esély, főleg hogy öttel több labdát adtak el a hazaiak. Ami pedig a Warriors egyéni teljesítményeit illeti: Curry (31 pont, 8 gólpassz), Thompson (25 pont, 5/11 tripla) és Green (21 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés, 8/10 mezőnyből) veterán triója mellé Looney (22 lepattanó, ebből 7 támadó, 7 gólpassz) és Wiggins (20 pont, 2-2 labdaszerzés és blokk, 9/16 mezőnyből) is felnőtt, a kezdőben ragadó, de csak 23 percet játszó Poole-nak, valamint a padról érkező Paytonnak is voltak villanásai, úgyhogy most minden egyben van a címvédőnél - miközben a Sactónak zsinórban három vereség után, idegenben kellene megmentenie a szezonját egy sérült Foxszal, és az utóbbi meccseken nem működő védekezéssel...

A Kings legjobb dobói: Fox 24/9, Sabonis 21, Monk 21/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 31/6, Thompson 25/15, Green 21/3

A párharc állása: 3-2 a Warriors javára.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus