Feltámadóban a Warriors, szétesőben a Spurs

Simán győzött a GSW, mumustól kapott ki a San Antonio - Harden tripla-duplázott - nagyot koppantak LAC-Cavs meccs nézői

Nagyszerű játékkal győzött a Golden State Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján, nagy ellenfelük, a San Antonio viszont kikapott régi mumusától, a Grizzliestől. James Harden tripla-duplájával győzött a Houston, Russell Westbrook nagy sorozata megtört, de a Thunderé nem, a Wizards és a Jazz papíron gyengébb ellenfél ellen bukott el, a Portland pedig kihasználta a Hawks legjobbjának sérülését. Pórul jártak a Clippers-Cavaliers nézői, mivel a címvédő egyik sztárja sem lépett pályára, amit a hazaiak edzője sem hagyott szó nélkül. 

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva tekinthetőek meg!

Visszajátszás c. rovatunk ide kattintva elérhető!

 

Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 110-94

Sima győzelem. Bár Russell Westbrooknak nem jött össze a zsinórban 5. tripla-dupla, a Thunder így is hozta sorozatban 5. sikerét, amivel tapad a nyugati 5. Clippersre. Westbrook egyébként nagyszerűen játszott (28 pont, 8 pattanó, 10 gólpassz), vezetésével már félidőben 22 pont volt közte, mellette a nemrég igazolt McDermott is parádézott (8/9 mezőnyből) és az Adams-Kanter magasember-páros is hozta a pontokat. Összességében a meccs jó bemelegítés volt a kedd hajnali, Golden State elleni rangadóra. 

Bedobták a gyeplőt Sacramentóban. Mivel nagy célok már nincsenek idén, az edzői stáb fokozatosan lehetőséget ad a fiataloknak, hogy villanthassanak - ezúttal az újonc görög center, Georgios Papagiannis hozott dupla-duplát (14 pont, 11 pattanó) a padról beszállva, és szintén csereként jutott 13-ig Skal Labissiere. Ugyanakkor a kezdőötös nem igazán találta a játékát, amikor kicsit is felzárkóztak a 4. negyed elején, Westbrook pillanatok alatt lerendezte a mérkőzést. Buddy Hield távozhat talán jó szájízzel, a tavaly az Oklahoma Egyetem csapatát NCAA Final Fourba vezető dobóhátvéd nagy tapsot kapott a közönségtől. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28/12, McDermott 21/12, Adams 16.
A Kings legjobb dobói: Papagiannis 14, Labissiere 13, Hield 11/6.

Atlanta Hawks - Portland Trail Blazers 97-113

Süllyedőben a Hawks. Zsinórban harmadik meccsét bukta el az Atlanta, lemaradtak a 4. Toronto mögött és feljött rájuk a 6. Indiana, ráadásul lehet, hog nehéz napok elé néznek, mivel két meghatározó játékosuk dőlt ki a sorból: Paul Millsap a bemelegítés során kezdte el fájlalni a térdét, a szintén kezdőjátékos Kent Bazemore pedig a negyedik negyedben bicegett le térdsérüléssel. Millsap helyén hiába játszott jól Ersan Ilyasova és védekezett remekül Dwight Howard, illetve a padról hiába hozott extrát Tim Hardaway Jr., az első negyedben nagyon érződött Millsap hiánya - az itt összeszedett 22 pontos hátrányt képtelen volt ledolgozni a Hawks. 

Emelkedőben a Portland. A Denver vereségével ismét csak egyetlen vereséggel számlál többet a 9. Portland, mint ellenfelük, továbbra is teljesen nyílt a playoff-ért folyó csata. Damian Lillard és CJ McCollum ezúttal is kiválóan adta a ritmust, rajtuk kívül a másik három kezdőjátékos is elérte a 10 pontos határt, a cseresorból pedig Crabbe jelentkezett 16 egységgel, így nem meglepő, hogy valósággal átgázoltak a hazaiakon az első negyedben. Ki kell emelnünk Jusuf Nurkic-ot, a bosnyák center 12 pontot, 9 pattanót, 6 gólpasszt és 5 blokkot jegyzett, és a Portlandnél annak is örülhetnek, hogy kéztöréséből visszatért Evan Turner, aki nagyon fontos láncszeme a csapatnak. 

A Hawks legjobb dobói: Ilyasova 23/12, Hardaway Jr. 22/6, Howard 14.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 27/9, McCollum 22, Crabbe 16/12.

Charlotte Hornets - Washington Wizards 98-93

Szúrtak a méhek. A Wizards talán kicsit alábecsülte az utóbbi időben bukdácsoló Charlotte-ot, és erre alaposan ráfáztak. A visszatérő Nicolas Batum (8 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz) és Michael Kidd-Gilchrist (8 pont, 4 blokk) vezetésével kőkemény kinti védekezést mutatott be a Hornets, már-már tavalyi önmagukat idézően játszottak, elöl pedig azt is elbírták, hogy Kemba Walker és Frank Kaminsky nem villogott. Megtette ezt Cody Zeller és Marvin Williams, akik 13/17-es mezőnymutatóval zártak, ráadásul ketten hat labdát is elcsentek. Ezzel a győzelemmel életben tartották playoff-reményeiket, bár a 8. hely eléréséhez már szerencse is kelleni fog. 

Wall és Beal hatástalanítva. A két sztárhátvéd összesen 11/30-as mezőnymutatót hozott össze, a passzaik sem igazán működtek, innentől kezdve csak abban bízhattak a vendégek, hogy a kispad valamit alkot. Onnan viszont egyedül Bogdanovic (12 pont) nyújtott maradandót - most nagyon kellett volna a betegség miatt hiányzó Markieff Morris, aki jól megél az ilyen brusztolós meccseken. Így is volt egyébként a végén esélye a Wizardsnak, mert a végjátékra majdnem utolérték a Hornetset - a fordítás viszont Beal kezében maradt. 

A Hornets legjobb dobói: Zeller 19, Walker 16/12, Williams 16/6. 
A Wizards legjobb dobói: Wall 19/3, Beal 18/6, Porter 16/12.

Los Angeles Clippers - Cleveland Cavaliers 108-78

Doc Rivers felhorkant a pihentetések miatt. Bár a Clippers mestere is ki szokta ültetni a játékosait, most annak ellenére felemelte a hangját, hogy ezúttal egy könnyű győzelemmel ajándékozta meg őket a Cavaliers - Rivers szerint úgy kellene összeállítani a menetrendet, hogy a kiemelt, televízióban közvetített meccsekre pihentebben érkezzenek a csapatok, és ne akkor kelljen kiültetni a hullafáradt sztárjátékosokat. A vendégek ugyanis sem a sérülésből nemrég visszatérő Kevin Love-ot, sem a kisebb térdgondokkal küzdő Kyrie Irvinget nem engedték pályára, és Tyronn Lue úgy döntött, hogy így LeBron James játékának sincs értelme, a hazaiaknak pedig nem volt nehéz dolguk. A Cavs furcsa kezdőötöséből egyébként mindenki elérte a 10 pontos határt, összesen heten tették ezt meg, ami alapesetben jó játékot feltételezne, kivéve most - nézhetetlen produkcióval rukkolt ki a foghíjas címvédő. 

Chris Paul keresi önmagát. Már a Denver ellen is borzasztóan dobott a LAC irányítója, de most azt is alulmúlta: 0/8-as mezőnymutatót rittyentett össze. Szerencséjére ez most nem számított, hiszen Griffin és Jordan (17 pattanó) úr volt a palánkok alatt, és a kispadról is jöttek a jó teljesítmények, a Clippers pedig levegőhöz jutott, hiszen nagyon közelít rájuk a Thunder-Grizzlies páros, ha nem javulnak fel, még a 7. helyen is kiköthetnek - a lendületvételhez épp ideális ellenfél érkezik legközelebb a Knicks "személyében". 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 23/3, Crawford 13/9, Jordan 13.
A Cavaliers legjobb dobói: Jefferson 12/6, Deron Williams 11/3, Thompson 11.

Chicago Bulls - Utah Jazz 95-86

Beszűkült a rotáció. Rodney Hood és Derrick Favors személyében két kezdőjátékosát, továbbá a csereirányító Shelvin Macket volt kénytelen nélkülözni a Jazz, és ez ma nem fért bele. Bár Rudy Gobert ismét jól irányította a védekezést (13 pont, 13 pattanó, 5 blokk), támadásban nagyon kiismerhetővé vált a Utah játéka: Gordon Hayward és George Hill igyekezett szervezni, de ők nagyon kemény védekezést kaptak, más pedig nem igazán tudott a helyükre lépni, a veterán Joe Johnson és Boris Diaw sem tudta kirángatni a csapatot a gödörből. A Jazz még két meccsel előzi a Clipperst a nyugati 4. helyen, de következőleg a Pacers-szel játszanak, és ha megint kikapnak, magukra húzzák a komplett nyugati középmezőnyt. 

No Wade, no problem. Dwyane Wade-et az alapszakaszban már biztosan nem láthatjuk, a kiesését követő második meccsre viszont sikerült pótolni, pontosabban Fred Hoiberg átvariálta a rotációt, és ez ezúttal jól sült el. Jimmy Butler úgy játszott, mint amikor még ő volt az egyetlen alfahím a csapatban (23 pont, 7 gólpassz, 3 szerzett labda, 2 blokk), Robin Lopez jól elbirkózott Rudy Gobert-rel, így a kispadról beszálló Bobby Portis villoghatott - az erőcsatár 22 pontját 10/13-as mezőnnyel érte el. Az újonc Denzel Valentine (11 pont, 12 pattanó) is odatette magát, így bőven belefért még a kezdőben helyet kapó Rondo és Mirotic rettenetes estéje is. 

A Bulls legjobb dobói: Butler 23, Portis 22/3, Lopez 14.
A Jazz legjobb dobói: Hill 18/6, Hayward 14/9, Gobert 13.

Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 104-96

Ez az igazi Grizzlies. A hazaiak sorozatban negyedik sikerüket aratták, és a Thunderrel kéz a kézben robognak a Clippers-Jazz páros után - a mai meccsen visszaforgatták az idő kerekét, és most nem Vince Carter megsüvegelendő 10 pontjára gondolunk. A palánk alatt Gasol és Randolph ügyködött, 34 pontot szállítottak 50 százalékos dobáspontossággal, kőkeményen védekeztek, Mike Conley és Tony Allen pedig a periméter-védekezést vezényelte igen meggyőzően, összesen 9 triplát engedélyeztek a vendégeknek. A 13 beszórt hármas a Memphistől extra, ráadásul a negyedik negyedben sokkal jobban támadtak, mint a Spurs - jelen pillanatban ez a két csapat találkozna a playoff első körében, és a látottak alapján nem lenne esélytelen a Grizzlies...

Parker, Ginobili és Pau Gasol nagyon öregnek tűnt. Óriási rutinja, több bajnoki címe van a Spurs veterán triójának, de egyre többször tűnik úgy, hogy az idő vasfoga őket sem kíméli - a mai meccs ilyen volt, ráadásul elég kontrasztos is volt mellettük a szintén nem fiatal, de hatékony Randolph-Carter duó. Nem kételkedünk abban, hogy a playoffra tartogatják az erejüket, de egyre több a kérdőjel, hogy tényleg így van-e, vagy ennyi van bennük, és sok már nekik ez a terhelés. A meccshez visszatérve Kawhi Leonard végig robotolt, de ő sem igazán volt jó, egyedül talán Aldridge dicsérhető támadásban, védekezésben viszont ő is nagy lyuknak bizonyult. A Spurs most már kettővel van lemaradva a Warriors mögött, és ha csak a mai meccset nézzük, inkább pihentetniük kellene, mint megcélozni az első kiemelés elérését. 

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 19/9, Randolph 18/3, Gasol 16/3.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 22/6, Aldridge 21, Simmons 14/6.

Denver Nuggets - Houston Rockets 105-109

Nem koncentrált a Nuggets. Nikola Jokics 22 perc alatt szedett össze 5 faultot, így sokat kellett ültetni, a hazaiak támadójátéka azonban ennek ellenére jól működött - volna, ha odafigyelnek a befejezésekre. Mike Malone vezetőedző a meccs után elmondta, hogy 18 ziccert és 11 büntetőt hagytak ki - ha ezek harmadát értékesítik, simán győznek. Ehelyett viszont a második félidőben végig ők szaladtak az eredmény után, és hiába álltak sok lábon (7 játékos érte el a 10 pontos határt), sorozatosan "ki nem kényszerített" hibákat vétettek, amit az ellenfél köszönt szépen és megnyerte a meccset. A meccs negatív hőse az előzőleg 35 pontot termelő Barton volt, aki most 2/13-mal zárt, és az utolsó fél percben egy üres triplát és egy ziccert hagyott ki - a vereséggel pedig ismét egy meccsnyi a távolság a Portlandtől...

A harmadik negyedben nyerte meg a Houston. Nagyszünetben ötpontos hátrányban volt a Rockets, utána viszont megtették, ami rajtuk múlt: a tripla-duplázó James Harden (40 pont, 10 pattanó, 10 gólpassz) vezetésével beindították a támadójátékukat, bár most nem a hármasokkal nyertek. Harden mellett a két magasember, Capela és Nene Hilario jó játéka nagyon fontos volt, mivel a kinti tüzérek komplett csődöt jelentettek: az 5 bedobott triplából hármat vállalt Harden, kettőn "osztozott" a csapat többi része. A győzelem ellenére ma nem volt meggyőző a Houston, viszont Harden újabb értékes segédpontokat szerzett az MVP-szavazáson...

A Nuggets legjobb dobói: Harris 17/3, Jokics 16/3, Hernangomez 15/9, Nelson 15/6.
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/9, Capela 16, Hilario 12.

Golden State Warriors - Milwaukee Bucks 117-92

Gálázott a Warriors. Steph Curry hat, Thompson három triplával jelentkezett, az első negyed kiegyenlített játéka után pedig 21-et vertek a Milwaukee-ra a másodikban, így tulajdonképpen félidőre el is dőlt a mérkőzés. A Splash Bros mellett Draymond Green nyújtott extrát (8 pont, 8 pattanó, 10 gólpassz 30 perc alatt) - ami igazán előremutató, hogy Antetokounmpo ellen kiválóan védekeztek, és Iguodala vezetésével a kispad is jól szállt be a meccsbe, mindenki hozzá tudott tenni. Külön ki lehet emelni a veterán Matt Barnest, aki a második negyedben két nagyon fontos távolit süllyesztett el. Az újabb sikerrel és a Spurs vereségével a GSW talán lassan fellélegezhet, kezd összeállni a játékuk, ráadásul a lábadozó Kevin Durant legközelebb már elutazik velük - a következő meccsük jó teszt lesz, hiszen Oklahomában lépnek fel...

A back-to-back sok volt. Bár sima sikert aratott a Lakers otthonában a Bucks, 24 órával később minden pihent testrészre szükség lett volna - leginkább a csuklókra, mert éppen csak elérték a 40 százalékos mezőnymutatót. Antetokounmpo ezúttal rossz volt (4/14 mezőnyből), de a többiek sem villogtak, sokan már a "minden mindegy" negyedik negyedben villogtak. Ugyanakkor ez egy kalkulálható vereség volt, és most három napot pihenhetnek, ami kell is, mert Portlandbe látogatnak, és mivel három csapattól kellene megóvniuk a keleti 8. helyet, győzniük kell - ahogyan a nyugati 8. helyért kaparó Trail Blazersnek is. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 28/18, Thompson 21/9, Iguodala 15/3.
A Bucks legjobb dobói: Brogdon 18/6, Snell 12/6, Monroe 12.

Az aktuális tabella itt elérhető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus