Három kiállítás a GSW-Minnesotán, a Pacers állította meg a Phillyt

Szoros meccset nyert meg a Clippers ellen a Denver, a Pacers megállította az éllovas Phillyt, a Dallas simán kikapott New Orleansban, győzött a Lakers és a Heat: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Philadelphia 76ers - Indiana Pacers 126-132

Visszavágott a Pacers. Két napja pontzáporos meccsen a Sixers nyerte a felek csatáját ugyanebben a csarnokban, most viszont válaszolt az Indy: jól reagált a Philly védekezésére, az akkori 23 támadópattanó helyezett csak ötöt engedett ezen az estén, és az első három negyedben szinte végig kontrollálta az eseményeket, megoldotta a nehéz helyzeteket és vezetett már 13 ponttal is. Igazán lerázni viszont nem tudta magáról ellenfelét, így kiélezetten alakult a záró etap, a Sixers a vezetést is át tudta venni, de aztán a Pacers a legjobbkor rántott elő egy 11-2-es futást, amivel újra meglógott és többször már nem is nézett vissza. Végül nagyon éles, nagyon pontos, nagyon koncentrált játékot bemutatva arattak rendkívül értékes győzelmet, Tyrese Haliburton pedig ezúttal is klasszisteljesítményt nyújtott: legutóbb 25 pont, 17 gólpassz és 0 eladott labda került a neve mellé, most pedig 33 pont, 15 gólpassz és szintén 0 eladott labda - vagyis a két meccs alatt 32 gólpasszt osztott ki úgy, hogy egyszer sem veszítette el a játékszert. Emellett leszedett 7 lepattanót és 11/18-at dobott úgy, hogy abban 7/12 tripla kapott helyet, nem véletlen, hogy vele a pályán +19-ben volt a Pacers és akkor volt esélye a Sixersnek, ha a rövid pihenőjét töltötte a kispadon. Mellette Obi Toppint (27 pont, 12/15 mezőnyből) és Myles Turnert (19 perc alatt 17 pont, ebből 15 a negyedik negyedben) is érdemes kiemelni, üröm az örömben viszont az, hogy Jalen Smith Jr. egy ütközés során fejsérülést szenvedett, kórházba szállították, egyelőre nincs róla bővebb információ.

Vége a Philly sorozatának. Ligaelsőként, zsinórban nyolc győzelemmel léphetett pályára a Sixers, bár Kelly Oubre Jr. után Nic Batumra sem számíthatott, és lehet, hogy most egy kicsit rövid volt a keret: a kispadok csatáját ugyanis 33-6-ra veszítették el, a cseresorból szinte minimális segítség sem érkezett ezúttal. A kezdőben Joel Embiid most is azt csinált, amit akart (39 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 17/17 büntető, kipontozta Turnert). De'Anthony Melton extrát játszott (30 pont, 4/6 tripla, 10/10 büntető), így Tyrese Maxey kicsit visszafogottabb estéje sem volt probléma (27 pont 23 dobásból a legutóbbi 50 pont után), ráadásul Tobias Harris is hozzátett 22 egységet - támadásban nem is volt nagy gond, bár a 27%-os triplázásnál azért el tudtak volna képzelni jobbat. Viszont a legutóbbi remek lepattanózásuk eltűnt, a védekezésük pedig nem állt össze, bár Nick Nurse vezetőedző szerint ebben volt némi balszerencse is: ő úgy számolt, hogy körülbelül tíz olyan helyzet adódott, amikor becsapdázták és megállították a Pacerst, de valami őrült passzt mégis megcsináltak Haliburtonék lehetetlen szituációból és utána kosarat szereztek belőle, pedig ott már szinte a zsákban volt a labdaszerzés. A tréner szerint vannak ilyen napok, nagy probléma nem történt, most viszont back-to-back játszanak a fő riválisnak számító Bostonnal, ott fáradtan megint pokoli nehéz dolguk lesz...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 39, Melton 30/12, Maxey 27/6
A Pacers legjobb dobói: Haliburton 33/21, Toppin 27/3, Turner 17/3

 

Denver Nuggets - Los Angeles Clippers 111-108

Nagy csatában nyert a Denver. A Clippers eléggé megizzasztotta a címvédőt, amely ugyan a mérkőzés közben vezetett 13 ponttal, a nagyszünetben pedig nyolc egységgel járt előrébb, de nem tudott igazán ellenfele fölé nőni, és az utóbbi találkozóin pocsékul játszó LAC kis híján meglepetést okozott. A vendégek a negyedik negyedben többször is vezetni tudtak és hat perccel a meccs vége előtt 92-99 állt az eredményjelzőn, de még időben tudott feljebb kapcsolni a Nuggets: két és fél percnél Nikola Jokics villanásaival kiegyenlített, majd Aaron Gordon 2+1-es játékával a vezetést is átvette. Itt még nem volt vége, de 105-104 után Reggie Jackson dobott clutch kosarat, majd egy percnél Kawhi Leonard hibázott dobást, a túloldalon pedig Jokics megtalálta Gordont - a zsákolásával öt pontra nőtt a különbség 49 másodperccel az órán, a LAC pedig innen már nem tudott visszajönni. A hátralévő időben azért két kihagyott büntető és egy eladott labda kicsit még borzolta az idegeket, de aztán Jokics két büntetője után hiába dobott az egyenlítésért Paul George, az a hármas már kimaradt, így kiharcolta a győzelmet a Denver. A vendéglátónál Jokics most is foghatatlan volt (32 pont, 16 lepattanó, 9 gólpassz, 14/14 büntető), Gordon 20-5-5-öt tett hozzá, Jackson pedig 18 pontot jegyzett, de most kicsit döcögősebben működött a gépezet, ugyanúgy, ahogy a legutóbbi vereség során is - mindenesetre 9-2-vel Nyugatot és az egész ligát vezetik jelenleg a Dallas és a Philadelphia vereségei miatt.

Ez már valamivel jobban nézett ki. Ugyan továbbra is nyeretlen a Harden-érában a Clippers, de ezen a meccsen már volt némi perspektíva a csapat játékában, amely egy egylabdás ütközetet tudott vívni Denverben - a győzelem elmaradt, így túl sok örömre azért nincs ok, mindenesetre ilyen teljesítménnyel a folytatásban azért megtörhet a jég. George igyekezett a társaság élére állni (35 pont, 13/26 mezőnyből), de még mindig nem volt igazán gördülékeny a játék: Leonard 5/14-et, Westbrook pedig 4/12-t dobott mezőnyből, ráadásul ketten együtt csak öt gólpasszt jegyeztek, míg Hardennek voltak ugyan jobb időszakai, de éppen a hajrában nem tudott segíteni - 21 ponttal és 4 gólpasszal zárta az estét. A végjátékot nem sikerült megoldani, azon még sokat kell dolgozni és a csere óta összehozott 0-5 továbbra sem biztató, de következőleg, a Rockets elleni hazain ezzel a produkcióval lehetne keresnivalójuk.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 32/6, Gordon 20/3, Jackson 18
A Clippers legjobb dobói: George 35/12, Harden 21/9, Leonard 15/6

 

Golden State Warriors - Minnesota Timberwolves 101-104

Tripla kiállítással indult. Alig két perc telt el a mérkőzésből, amikor elszabadultak az indulatok: a Minny támadása után Klay Thompson és Jaden McDaniels a fél pályán keresztül tépte-rángatta egymást, aminek egy kisebb balhé lett az eredménye, amibe beleugrott Rudy Gobert, de mielőtt bármit tehetett volna, megérkezett Draymond Green és a nyakánál fogva elrángatta onnan. A tömegjelenet után Thompsont, McDanielst és Greent is kiállították a játékvezetők, így igazából már azelőtt paprikás lett a hangulat, hogy elkezdődött volna a meccs, a Warriors pedig a két veterán mellett a sérülés miatt az estét kiülő Steph Curryre sem számíthatott - nagyjából a Paul-Podziemski-Wiggins-Saric-Looney ötös maradt első sornak a bombaformában lévő Timberwolvesszal szemben.

Végül megoldotta a Minnesota. Érdekes módon a fentiek valamiért inkább a GSW-ből hoztak ki többet, a meglehetősen tartalékossá vált keret három negyeden keresztül előrébb járt, vezetett 12 ponttal is, jól védekezett, keményen, fizikálisan játszott, érezhető volt a motiváció - főleg az újonc Podziemski (23 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) villogott, de Dario Saric (21-4-4) is nagyon igyekezett. A záró etapra azonban nagyjából rendezte a sorait a Wolves, annak elején egy 10-2-es futással visszajött és át is vette a vezetést, onnantól pedig remek védekezéssel szívta el a levegőt a hazai alakulat elől - de mivel támadásban a vendégek sem szabadultak könnyen, így csak az utolsó két percben dőlt el a küzdelem. Ugyanis két perccel a vége előtt Saric nagy dobásával még 98-96-ra visszavette a vezetést a Warriors, de aztán egy percnél érkezett Karl-Anthony Towns triplája, majd kilenc másodpercnél Mike Conley hármasa, amely eldöntötte a csatát. Közben oda-vissza jöttek a hibák, Kevon Looney kezében ott maradt egy könnyűnek tűnő támadópattanó, Saric tripláját Rudy Gobert blokkolta, Towns tripláját Kyle Anderson clutch támadópattanója előzte meg, ezekből a játékokból tudott jobban kijönni a Wolves. A vendégeknél Towns 33 ponttal és 11 lepattanóval zárt, Anthony Edwards most kicsit háttérbe szorult, de Conley és Gobert is jó meccset játszott, és végül csak érvényesítették a papírformát a tartalékos ellenféllel szemben - így zsinórban hetedik győzelmükkel 8-2-re javították a mérlegüket és már másodikak Nyugaton a 9-2-es Denver mögött.

A Warriors legjobb dobói: Podziemski 23/9, Saric 21/9, Paul 15/6
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 33/15, Edwards 20/9, Conley 13/9

 

Los Angeles Lakers - Memphis Grizzlies 134-107

Simán nyert a Lakers. Nagyon könyned és nagyon hatékony, nagyon gördülékeny támadójátékot mutatott be a Los Angeles, a remek labdajáratás és a nagyon jó dobóforma pedig abszolút simává tette ezt a sikert a hazaiak számára. A vendéglátó az első félidőben is 55%-kal dobott mezőnyből és távolról is, ez a lendület pedig a fordulás után is megmaradt, végül 58%-os mezőnymutatóval és 63%-kal bevert 22 triplával zárták az estét - a 74-51-es félidő után így a nagyszünetet követően is tovább nyílt az olló és csak azért nem lett még nagyobb, mert a Lakersnél Darvin Ham kihasználta a helyzetet egy kis pihentetésre. LeBron James (16 pont, 9 lepattanó, 6 gólpassz) végül csak 23 percet töltött a pályán, Anthony Davis (19-11-5, ráadásul 6 blokk) is csak 27-ig jutott és a harmincat senki sem érte el, kényelmesebbre vehették a figurát a hazaiak. A vendégeknek nem volt esélyük semmire, bőven 40% alatt dobtak, védekezésben megzavarni sem tudták a Los Angelest, ráadásul Marcus Smart végül alig nyolc percet tudott a pályán tölteni: megsérült a bokája, nem tudott ránehezedni, így az első negyedben véget ért számára a mérkőzés. A Lakers 6-5-re, otthon pedig 5-0-ra javult, míg a Grizzlies mérlege 2-9-re romlott.

A Lakers legjobb dobói: Russell 24/18, Hachimura 23/9, Davis 19
A Grizzlies legjobb dobói: Aldama 24/9, Roddy 17/15, Bane 15/6, Tillman 15/9

 

Charlotte Hornets – Miami Heat 105–111

Jimmy Butler szezoncsúcsával nyert a Heat. Szép lassan kezdi elkapni a fonalat a Miami, amely sorozatban öt sikerrel a háta mögött látogatott Charlotte-ba. Habár Tyler Herro továbbra sem játszhatott, ennek ellenére egyértelműen a floridai gárda számított a találkozó esélyesének és Jimmy Butler (32 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 10/14 mezőnyből) vezetésével már a második negyedben el is döntötte a meccset, így továbbra is veretlen a Szezonközi Tornán. Butler – aki az első félidőt egy buzzer beaterrel zárta – mellett Bam Adebayo (21 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz), Duncan Robinson (18 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és a kispadról érkező újonc, Jaime Jaquez Jr. (17 pont, 5 lepattanó) is remekelt. Eközben a hazaiaknál PJ Washington (32 pont, 6 lepattanó, 6 tripla) igyekezett felvenni a versenyt Butlerrel, ám neki nem akadt annyi támogatója, mint riválisának, így összességében megérdemelten húzta be sorozatban hatodik győzelmét a Miami. LaMelo Ball (28 pont, 6 lepattanó, 11 gólpassz) ezúttal is hozta a pontjait, ám a szokásoknak megfelelően most is sok labdát használt el (9/26).

A Hornets legjobb dobói: Washington 32/18, Ball 28/12, McGowens 12/9
A Heat legjobb dobói: Butler 32/3, Adebayo 21, Robinson 18/12


Detroit Pistons–Atlanta Hawks 120–126

Young nélkül is hozta a kötelezőt a Hawks. Ezt a meccset nyernie kellett az Atlantának, hiszen a liga legrosszabb formában lévő csapatához, a zsinórban nyolc vereséget elkönyvelő Detroithoz látogatott. Nem utazott el viszont az autóvárosba Trae Young, aki családi okok miatt maradt távol, míg hazai oldalon bokasérülés miatt Jalen Duren került oldalvonalra. Jobban kezdett a vendég egylet, Dejounte Murray (32 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) a várakozásoknak megfelelően élre állt a támadásokban, miközben kiválóan szállt be a kispadról az egykori Pistons-játékos Saddiq Bey (19 pont, 5 lepattanó), de Bogdan Bogdanovics (17 pont) is ponterős volt, habár a dobóformája hagyott némi kívánnivalót (7/17) maga után. A Detroit azonban nem adta fel annak ellenére sem, hogy szinte végig az Atlanta kontrollálta a mérkőzést. Három perccel a meccs vége előtt Marvin Bagley III (22 pont, 11 lepattanó) és a zöldfülű Ausar Thompson (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) párosának köszönhetően átvették a vezetést – Cade Cunningham (9 pont, 4/14 mezőnyből) ezúttal nem találta a dobásait –, ám Murray nem hagyta ezt annyiban, így lezárva a kérdéseket, gyorsan lehűtötte a kedélyeket.

A Pistons legjobb dobói: Bagley III. 22, Thompson 21, Burks 16/12
A Hawks legjobb dobói: Murray 32/3, Bey 19/6, Bogdanovics 17/9


Brooklyn Nets - Orlando Magic 124-104

Az utolsó negyedre elfáradt a Magic. Két hasonló erőkből álló csapat mérte össze a tudását Brooklynban, ahol kezdetben a hazaiak domináltak Spencer Dinwiddie (29 pont, 5 lepattanó, 9 gólpassz), Mikal Bridges (21 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) és Cameron Johnson (20 pont, 5 lepattanó) révén, ám a második tizenkét percben már az Orlando akarata érvényesült – a floridaiaknál Franz Wagner (21 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) és Paolo Banchero (19 pont, 6 lepattanó) játszott kiválóan. A Nets nem érezte meg Cam Thomas hiányát, hiszen végül hét játékosa is átlépte a lélektani tíz dobott pontos határt, s habár a Magic is remekül tartotta magát, de az utolsó felvonásban kapitulált. Ezt a részt 36–18-ra hozta Jacque Vaughn csapata, közte egy 16–3-as futást bemutatva, amely olyannyira a padlóra küldte az Orlandót, hogy onnan már nem is tudott feltápászkodni.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 29/15, Bridges 21/9, Johnson 20/9
A Magic legjobb dobói: F. Wagner 21/9, Banchero 19/12, Bitadze 14


Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs 123–87

Nem volt esélye a Spursnek. Jó formában várta az összecsapást az Oklahoma, habár a 2023-as draft első választottja, Victor Wembanyama miatt minden San Antonio-mérkőzést kettőzött figyelem övez – pláne most, amikor a francia siheder Chet Holmgrennel nézett farkasszemet. Nos, kettőjük párharca sok mindennek volt nevezhető, csak éppen rivalizálásnak nem. Wembanyama mindössze 8 pontig jutott, leszedett ugyan 14 lepattanót, de a 4/15-ös mezőnymutatója, valamint az 5 eladott labdája révén csapata egyik legrosszabb +/- mutatóját hozta össze. Holmgren lényegében ugyanezt tette, 9 pont és 7 lepattanó került a neve mellé, egy szintén nem megsüvegelendő 3/10-es mutatóval. A Thunder viszont így is végig irányította a meccset, Shai Gilgeous-Alexander (28 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 7 labdaszerzés) újabb klasszisteljesítménye mellett Josh Giddey (18 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) személyében méltó társra talált, míg a Spursnél Keldon Johnson hiányában sokat elmond, hogy Zach Collins (13 pont, 8 lepattanó) és Julian Champagnie (13 pont, 4 labdaszerzés) kettőse volt kiemelendő, ez pedig egy közel negyven pontos vereséget eredményezett.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 28/3, Giddey 18, Jal. Williams 11/3
A Spurs legjobb dobói: Champagnie 13/9, Collins 13/3, Vassell 12/3


New Orleans Pelicans – Dallas Mavericks 131–110

Visszavágott a Pels. Két napja ugyancsak New Orleansban találkoztak a felek, akkor a Dallas magabiztosan nyert a CJ McCollum kidőlése óta csak önmagát kereső Pelicans ellen. A hazaiak öt meccset veszítettek el zsinórban, ráadásul az sem segítette a dolgukat, hogy Willie Green vezetőedző betegség miatt hiányzott. Ennek ellenére a Pels kezdett jobban, amely intenzív támadójátékot mutatott, számos alkalommal találva meg az üres helyzeteket. Brandon Ingram (25 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) és Zion Williamson (19 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) párosa mellé Jordan Hawkins (25 pont, 6 lepattanó) és Herbert Jones (19 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz, 5 labdaszerzés) is felnőtt, ez pedig végül némi meglepetésre soknak bizonyult a Mavs számára. A festékből is remekelt a hazai gárda, melynek a kispadja is rengeteget tett hozzá ahhoz, hogy megtörjék a vereségsorozatukat és mivel Luka Doncic (16 pont) és Kyre Irving (17 pont, 6 gólpassz) duóját remekül kivették a játékból, így teljesen megérdemelten meg is nyerték az összecsapást.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 25/3, Hawkins 25/15, Williamson 19
A Mavericks legjobb dobói: Hardaway Jr. 17/9, Irving 17/9, Doncic 16/9


Utah Jazz – Portland Trail Blazers 115–99

Elhúzta a Blazers nótáját a Jazz. Egyik gárdától sem várhattunk túl sokat, mivel vélhetően egyikőjük sem lesz harcban a rájátszást érő helyekért, ráadásul mind a Jazzt, mind a Portlandet rendesen sújtják a sérülések is, így kis túlzással egy tét nélküli összecsapást rendeztek Salt Lake Cityben. Ennek megfelelően alakult a mérkőzés képe, a Trail Blazers 7–9-nél vezetett utoljára, innentől a Jazz rajt-cél győzelmet aratott még akkor is, ha a harmadik játékrészben még sikerült egyszer visszakapaszkodnia a vendég alakulatnak. A hazaiak oldaláról Jordan Clarkson (30 pont) volt megállíthatatlan pontszerzésben, de Lauri Markkanen (21 pont, 9 lepattanó) és John Collins (14 pont, 10 lepattanó) is kitett magáért. Az oregoniaknál Jerami Grant (26 pont) most is dicséretesen küzdött, Deandre Ayton (22 pont, 10 lepattanó) is hozta a maga dupla-dupláját, ám ez a találkozó viszonylag hamar eldőlt.

A Jazz legjobb dobói: Clarkson 30/12, Markkanen 21/6, George 15/6
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 26/9, Ayton 22, Sharpe 17/6  

 

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus