James karrierjének legnagyobb vereségét mérte a Lakersre a Philly

44 ponttal győzte le a Sixers a Lakerst, a tartalékos Denver is legyőzte a Clipperst, váratlan sikert aratott Indianában a Portland.

Philadelphia 76ers - Los Angeles Lakers 138-94

Megsemmisítette ellenfelét a Sixers. A hazaiak nagy elánnal, kellő lendülettel és koncentrációval kezdték a meccset, amelyhez párosult egy remek dobóforma is: az első félidőben szezoncsúcsot jelentő 13/26 hármast süllyesztettek el, amellyel elvették az amúgy is enerváltan játszó Lakers minden életkedvét. A Philly már a nagyszünet előtt 25 ponttal vezetett, és bár később valamelyest közelített a Los Angeles, de egy pillanatig sem lehetett kérdéses, hogy kiütést látunk, amelyet végül a negyedik negyedben úgy nyomatékosítottak a hazaiak, hogy például Joel Embiid már a padról szemlélte az eseményeket - így is 40-14 (!) lett a játékrész eredménye a vendéglátó javára. Embiid egyébként 30 ponttal, 11 lepattanóval és 11 gólpasszal tripla-duplázott, Tyrese Maxey 31 ponttal és 8 gólpasszal szólt hozzá, a padról Morris és Beverley 8/13 triplát süllyesztett el, és csapatszinten 22-szer köszöntek be kintről, ehhez társult a 33 gólpasszra jutó mindössze 5 eladott labda. Szinte ellenállás nélkül arattak gálagyőzelmet a rangadón, így továbbra is ott vannak a keleti top négyben, most mennek New Orleansba, aztán hétvégén idén harmadszor is megmérkőznek a Bostonnal.

LeBron James legnagyobb veresége. Páratlan pályafutása 21. szezonjában jár LeBron James, de eddig még soha nem szenvedett ekkora vereséget az aktuális csapata, és a Lakers sem kapott még ki ennyivel a Phillytől a két csapat eddigi 290 egymás elleni mérkőzésén. A probléma forrását James és Darvin Ham vezetőedző is ugyanabban látta: nem volt meg a megfelelő akarat, sőt szinte semmilyen akaratot nem mutattak a vendégek, letargikus csoszogást láthattunk tőlük, a játék minden elemében megsemmisítette őket a Sixers - pedig Ham szerint bármilyen rossz is a helyzet, egy bizonyos minimumszintet meg kell ütni hozzáállásban, úgyhogy ez most elfogadhatatlan volt számára. James egyébként 0 lepattanóval zárt, ami azért elég beszédes, de természetesen nem lehet a nyakába varrni a pofont, a csapat kollektíven omlott össze. Következőleg Detroitban kötelező lesz javítani...

A 76ers legjobb dobói: Maxey 31/15, Embiid 30/6, Morris 16/12
A Lakers legjobb dobói: James 18/3, Davis 17, Russell 12/3, Reaves 12/3

 

Los Angeles Clippers - Denver Nuggets 104-113

Denveri bravúr a negyedik negyedben. A sérült Jamal Murray és Aaron Gordon mellett ezúttal Nikola Jokics sem léphetett pályára a back-to-backet vívó Nuggetsnél, de a helyükön kezdő Reggie Jackson, DeAndre Jordan és Justin Holiday parádés teljesítményt nyújtott. Jackson karrierje legszebb napjait idéző extrát szállított, 35 pontot dobott 15/19-es mezőnymutatóval, ráadásul kiosztott 13 gólpasszt is, egészen elképesztő estét hozott, de legalább ekkora meglepetés volt az NBA "margóján" lévő Jordan, aki 21 pontot dobott 8/11-es mezőnyözéssel, leszedett 13 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt is - így két ex-Clippers-játékos szedte ízekre a Los Angelest. A bravúr pedig a negyedik negyedben érkezett, hiszen ugyan a nagyszünetben a vendégek vezettek két ponttal, de a harmadik játékrészben úgy tűnt, hogy érvényesíti a papírformát a LAC, és a záró etap elején 11 ponttal már a hazaiak jártak előrébb. Ott azonban négy és fél perc alatt egy 15-2-es futással megfordította a helyzetet a Nuggets, majd azzal a lendülettel már előnyben is maradt, és bár 96-99-nél, majd 100-102-nél még szorosnak tűnt a helyzet, de az utolsó két percben remekelt Michael Malone alakulata - Peyton Watson négy pontja és labdaszerzése mellett Jacksonnak volt egy clutch kettese, Michael Porter Jr. pedig egy lélekölő hármast emelt be 54 másodperccel az órán, amire érdemi válasz nem érkezett. Így 100-102 után az utolsó két percet 11-4-re nyerte meg a Nuggets, kulcspillanatokban még három meghatározó játékosa nélkül is élesebb volt, mint a Clippers, úgyhogy nagyon értékes győzelemmel távozhatott Los Angelesből.

Clippers-betli. Ezt a győzelmet otthon, egy ennyire tartalékos, ráadásul b2b-et játszó ellenféllel szemben kötelező lett volna hoznia Tyronn Lue együttesének, de egyrészt Paul George betlizett (6 pont, 2/13 mezőnyből, 5 fault 37 perc alatt), másrészt James Harden is elmaradt az elvárttól (11 pont, 4 gólpassz, 0/2 kétpontos és 2/2 büntető), ez pedig végül nem fért bele. Ugyan Kawhi Leonard igyekezett (31 pont, 8 lepattanó, 2 blokk, de csak 10/26 mezőnyből), mellette Ivica Zubac (23 pont, 14 lepattanó, ebből 8 támadó) is tette a dolgát, Russell Westbrook dupla-duplázott a cserepadról (14 pont, 11 lepattanó), de továbbra sem akar igazán összeállni ez a gépezet, a hajrában pedig kriminális dolgokat műveltek - Westbrook büntetőből, George mezőnyből dobott homályt, Harden két clutch eladott labdát vétett, teljességgel lefagytak. A teljes negyedik negyedben négy mezőnydobásuk esett be a gyűrűbe, 36-16-ra bukták el a legfontosabb játékrészt, úgyhogy még sokat kell dolgozniuk, mire stabilizálni tudják magukat - szerdán Sacramentóban lépnek pályára, aztán oda-vissza meccselnek a Golden State-tel, készen kell állniuk.

A Clippers legjobb dobói: Leonard 31/6, Zubac 23, Westbrook 14
A Nuggets legjobb dobói: Jackson 35/9, Jordan 21, Holiday 12/6, Caldwell-Pope 12

 

Detroit Pistons - Washington Wizards 107-126

A Wizardsé a roncsderbi. Az NBA jelenlegi leggyengébb csapatainak találkozóját láthattuk, egyaránt 2-14-gyel érkeztek meg a felek, és közülük végül a Wizards tudott győzelmet aratni, ezzel elmozdulni az utolsó helyről. Jordan Poole ugyan megint önmagát adta (10 pont 8 dobásból, flegma pózolás után azonnal kapott blokk, egyébként teljes szürkeség), de Kyle Kuzma (32 pont, 12 lepattanó, 8 gólpassz) felnőtt a ligautolsó legyőzését jelentő feladathoz, és több jó egyéni teljesítményt is láthattunk a fővárosiaknál - összesen hatan dobtak náluk kétszámjegyű pontot, csapatszinten pedig 50% felett mezőnyöztek. Ennek köszönhetően szinte végig vezettek is, a meccs nagy részében az ő akaratuk érvényesült, és a negyedik negyedben egyértelművé is tudták tenni a sikerüket, a zsinórban 14. vereségét elszenvedő Detroitnak nem volt válasza. A hazaiaknál Cade Cunningham (26-5-7) és Jalen Duren (12 pont, 14 lepattanó, abból 7 támadó, 5 blokk) emelhető ki, az újonc Ausar Thompson 16 pontot szórt, de Monty Williams vezetőedző szerint semmilyen küzdeni akarás nem látszott a játékosokon, ez pedig nem a Pistons-stílus, ez így nem mehet tovább...

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 26/6, Thompson 16, Ivey 15/6
A Wizards legjobb dobói: Kuzma 32/6, Avdija 16/3, Gallinari 16/9

 

Indiana Pacers - Portland Trail Blazers 110-114

Meglepő portlandi siker. A Blazers tízből kilenc vereség után, ráadásul egy back-to-back második felén lépett pályára Indianában, míg a Pacers azért egy erősen 50% feletti csapat volt, amely számára otthon ez egy kötelező feladatnak tűnt. Azonban Tyrese Haliburton most valamiért egyedül maradt a gáton, az irányító ugyan dobott 33 pontot 11/17-es mezőnyözéssel és szétosztott 9 gólpasszt is, de a társak nem igazán voltak partnerek, és a csapatként eladott 20 labda sem segített a helyzeten. A Jerami Grant (34 pont, 7 lepattanó, 3 blokk, 3/3 tripla), Malcolm Brogdon (24 pont, 7 gólpassz) és Deandre Ayton (22 pont, 13 lepattanó) által húzott Portland az egész este folyamán partiban volt, egyszer sem volt négy pontnál nagyobb hátrányban, a második negyedben volt egy jó futása, amellyel nyolcpontos fórt épített fel, a hajrában pedig egyszerűen megoldotta a clutch helyzeteket, míg a Pacers erre nem volt képes. Az utolsó negyed egálról indult, de itt már inkább a Blazers felé billent a mérleg nyelve, és az Indiana kapaszkodott, négy perccel az órán 101-102 állt az eredményjelzőn, majd ugyan volt már 106-112 is, de két gyors kosárral, fél perccel a vége előtt viszajött 110-112-re a vendéglátó. A Portland azonban megcsinálta a meccset eldöntő támadást, az időkérés után végül Brogdon vállalt és hat másodpercnél elsüllyesztette a négypontos különbséget, és így a győzelmet jelentő kettest, ahonnan már nem volt visszaút. Rick Carlisle, az Indy edzője szerint ez nagyon gyatra meccs volt tőlük, nem volt meg a megfelelő akarat és motiváció, amiért ő vállalta a felelősséget, mert neki kell elérnie, hogy a játékosokban mindig meglegyen a tűz.

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 33/9, Brown 11/3, Turner 11, Mathurin 11
A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 34/9, Brogdon 24/3, Ayton 22

 

Utah Jazz - New Orleans Pelicans 114-112

Megint a Jazz. Pár napon belül másodszor győzte le a jóval nagyobb célokat kitűző New Orleanst a Utah, a hazaiak ezúttal is remekül járatták a labdát és 31 gólpasszuk jutott 37 mezőnykosarukra, közben pedig kiválóan dobtak távolról: 17 hármast bombáztak be, amelyből hatot a negyedik negyedben süllyesztettek el. A Pelicans ugyan simán nyert a festékben, de elbukta a lepattanózást és 20-9-re alulmaradt a második esélyből szerzett pontok terén, és vezetőedzőjük, Willie Green szerint egyszerűen a kulcsjátékok hiányoztak - úgy fogalmazott, hogy bár eleget tettek a győzelemért, de a Jazz nagy játékokat csinált meg, és megszerezte az 50-50-es labdákat, ez döntött a vendéglátó javára. A hazai siker értékét növeli, hogy Lauri Markkanen nélkül született meg, Keyonte George 19 pontos szezoncsúccsal lett a legjobb dobó, Jordan Clarkson dupla-duplázott, és összességében a tíz pályára lépő játékosból hét is 10 pont fölé jutott - működött a felforgatott rotáció, megvolt a lendület és az önzetlen hozzáállás is mindenkinél. A Pels oldalán Zion Williamson 26 pontot termelt 7 gólpasszal, Brandon Ingram pedig 25 pontig és 5 asszisztig jutott, de hiába: nem volt meg a kellő tűzerejük (7/22 tripla), és a végén egy-két apróság ellenük döntött. A záró etap egyébként döntetlen állással vette kezdetét, de a labdát folyamatosan járató Jazz ott már előnybe tudott kerülni, két perccel a vége előtt 114-107 volt az állás, majd az utolsó percben mindkét gárda két-két komoly lehetőséget puskázott el, így maradt a 114-112 - azok a dobások kellettek volna Ingraméknek, de kihagyták őket, úgyhogy már csak 50%-ra állnak az újabb bosszantó vereség után.

A Jazz legjobb dobói: George 19/9, Clarkson 16/6, Fontecchio 14/9, Kessler 14
A Pelicans legjobb dobói: Williamson 26/3, Ingram 25, Valanciunas 14, Marshall 14/3

 

A tabella itt megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus