Mavs-Lakers a Sport Tv-n, a Bucks a Phoenixet fogadja

Fontos mérkőzésekkel folytatódik az NBA alapszakasza, a soron következő játéknap már este hétkor kezdetét veszi. Láthatunk Bucks-Suns, Cavs-Raptors, Mavs-Lakers és Nuggets-Clippers rangadókat is, fontos mecsset játszik egymással a Warriors és a Timberwolves, de pályán az Atlanta, a Bulls és a Thunder is. Mutatjuk a mai játéknap NBA-programját.

Milwaukee Bucks – Phoenix Suns 19:00


Rögtön egy komolyabb csörtével kezdődik a játéknap, a csapatok a legerősebbek között vannak a saját konferenciájukban, nagy presztízsű meccsre van kilátás. A Bucks hiába vesztette el Giannist a legutóbbi meccs elején, a Heat legyőzésével megszerezte tizenharmadik egymást utáni győzelmét, ezzel immár a hazaiak nevéhez fűződik a szezon leghosszabb győzelmi sorozata. A Suns is jó formának örvend, tízből hét meccsét is behúzta és tárt karokkal várja a nemsokára visszatérő Kevin Durantet, amivel várhatóan még tovább emelkedik a játék színvonala. A sztár mellett Landry Shamet lesz hiányzó még ezen a meccsen, a túloldalon pedig Giannis Antetkounmpo és Wesley Matthews lesz maródi. A Bucks számára ez komoly erőpróba lesz vezére nélkül, nagy szükség lesz Holiday, Middleton és többiek fellépésére ahhoz, hogy tartani tudják a lépést a keleti listavezető Bostonnal a tabellán. Jelenleg egy a hazaiak lemaradása a keltáktól, abszolút nem behozhatatlan, a Suns pedig már a nyugati dobogót ostromolja, két meccsre van tőle a harmadik Kings, Durant visszatérése után pedig joggal reménykedhetnek abban, hogy meg tudják menteni a szezont a pocsék december-január után. Az esélyek a görög sérülésével inkább a vendégek oldalán állnak, de a Bucks legutóbb a Miamit is könnyedén lesimázta Giannis nélkül, de a Suns ma egy komolyabb feladat lesz, mindenestere remek mérkőzésre van kilátás.

 

Atlanta Hawks – Brooklyn Nets 21:00


A Hawks az edzőváltást követően meglepően simán, több, mint 130 pontot dobva döngölte a földbe a New York Knickset, ma pedig a másik New York-i csapatot fogadják Youngék, esélyeik pedig itt is lehetnek a győzelemre. A hazaiak úgy tűnik, hogy az elmúlt időszakban stabilizálni tudták a helyüket a playin helyeken, jelenleg a nyolcadik a csapat és négymeccses lemaradásuk a hatodik NYK-tól nem is tűnik behozhatatlannak. A Nets egyelőre továbbra is tartja az ötödik helyét a tabellán, de egyre csökken az előnye az üldözőivel szemben, Simmonsék már csak fél meccsel vannak a playoff-vonal fölött, a formájuk alapján pedig nem lehetnek túl optimisták azzal kapcsolatban, hogy ezt meg tudnák tartani a szezon hátralevő részében. A legutóbbi öt meccséből háromszor is vereséget szenvedő Nets legutóbb a Bullstól kapott ki nagyon csúnyán, ott a 90 pontot sem érte el Jacque Vaughn csapata, cserébe 130 fölött kaptak, teljesen szétesett a csapat játéka. A hazaiaknál John Collins játéka kérdéses, a Brooklynnál pedig Ben Simmons van sérültlistán, így az erőviszonyok és az elmúlt időszak formái alapján a Hawks sikerére lehet nagyobb esély.

 

Chicago Bulls – Washington Wizards 21:30


A keleti playinért vívott csaták szempontjából ez egy fontos mérkőzés lesz, a két csapatot másfél meccs és a playin-vonal választja el egymástól. A Chicago bár legutóbb bravúrosan kiütötte a Brooklynt, de még nem mondhatnánk, hogy jó formában lenne – ezt megelőzően zsinórban hatszor kaptak ki LaVine-ék. A Wizards a legutóbbi öt pályára lépéséből háromszor is nyerni tudott, de Kristaps Porzingist elvesztette, így a mai meccset a litván magas nélkül kell megvívniuk. A Bullsnak nagyon fontos lenne egy győzelem, talán az utolsó szalmaszál lenne a mai, amibe kapaszkodhatnak a keleti top 10 elérését illetően, míg a Wizards azért játszik, hogy látótávolságon kívülre szakítsa magától mai ellenfelét. Ez lesz a felek utolsó meccse idén, az egymás elleniben 2-1-re vezetnek a fővárosiak, így ha Bealék ezt a meccset is behúzzák, akkor mérlegazonosság esetén is övéké lenne a jobb pozíció, a Bulls tehát az egyenlítésért küzd, meglátjuk, hogy ez számítani fog-e a végső elszámolásban.

 

Dallas Mavericks – Los Angeles Lakers 21:30 (ÉLŐ – Sport 1)


Ez a meccs azért lesz fontos, mert a nyugati összetömörült középmezőny első és utolsó csapata mérkőzik meg egymással, a Dallas a hatodik, a Lakers a tizenharmadik helyen áll jelenleg, de továbbra is csak mindössze három és fél meccs van a felek között. A Dallas nincs kimagasló formában, az utóbbi öt meccséből csak kettőt tudott megnyerni, az elmúlt alkalommal zsinórban három vereség után tudták behúzni a Spurs elleni kötelezőt, az volt a Doncic-Irving duó első közös győzelme. A Lakers a cserék meghúzása óta felemelkedőben van, azóta 3-1-es mérleget hoz, legutóbb a szintén közvetlen rivális GSW-t is legyőzték Jamesék, ma viszont nehezebb dolguk lesz Dallasban. Azon a mérkőzésen D’Angelo Russell hagyta el idő előtt a pályát bokasérülés miatt, és bár a hírek szerint nem súlyos az eset, van esély arra, hogy ezt a meccset még kiülje az irányító. A csapatok eddig két meccset játszottak egymással, mindkettőt behúzta a Mavs, a Lakersnek viszont – a hátralévő összes többi meccséhez hasonlóan – nagyon fontos lesz a győzelem megszerzése, amivel még inkább összehúzná a nyugati középmezőnyt. Kiegyenlítettek az esélyek, a vendégek részéről a kérdés az, hogy elbírják-e Russell esetleges hiányát illetve, hogy a periméter védekezésük mit tud majd kezdeni Irvinggel és Lukával. Az irányító sérülése és a hazai pálya miatt ezért inkább Doncicék felé billen a mérleg nyelve, kíváncsian várjuk, hogy mire mennek egymással a csapatok.

 

Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 00:00


A Raptors javuló formája miatt ez egy kiélezett csata is lehet, a vendégek az utóbbi tíz meccsükön csak háromszor kaptak ki, jelenleg pedig zsinórban negyedik győzelmükre pályáznak. A helyzetet nehezíti, hogy tegnap este a vártnál nehezebben gyűrték le a náluk alacsonyabb játékerőt képviselő Detroitot, így ma back-to-back kell bizonyítaniuk a hazai pályán egyébként acélosnak mondható Cavs ellen. A Cleveland viszont most nincs jó passzban, egymás után háromszor kapott ki, saját otthonukban viszont 25-7-tel állnak Mitchellék, egy fáradtabb ellenfél ellen erre lehet majd alapozniuk. A hazaiak teljes kerettel várhatják a mérkőzést, a kanadaiaknál Fred VanVleet az egyedüli, akinek a játéka kétséges. A Cavs számára nagyon fontos lenne egy esetleges siker, amivel talán el tudnák kerülni a nagyobb hullámvölgybe kerülést, a Raptors viszont az utolsó esélyek egyikével kapar a playin helyeken, ha Siakamék folytatni tudnák remek sorozatukat, akkor már egy megnyugtató előnyre tehetnek szert az üldözőkkel szemben. Érdekesség, hogy mindhárom idei egymás ellenit a Raptors húzta be, komoly meglepetés lenne a szezon előtti várakozásokhoz képest, ha esetleg söpörnének a vendégek. A hazai pálya előnye és a több pihenőidő azonban Bickerstaff csapata malmára hajtja a vizet, de a Torontót sem lehet most alábecsülni, bármelyik irányba eldőlhet a meccs sorsa. 

 

Oklahoma City Thunder – Sacramento Kings 01:00


A Thunder az elmúlt időszakban visszafogottabb teljesítményt nyújt, ötből csak két meccsét nyerte meg, az elmúlt két alkalommal a Jazz és a Suns elleni back-to-back meccseken maradtak alul Gilgeous-Alexanderék. Könnyű dolguk ma sem lesz, a Kings remek formájának köszönhetően továbbra is tartja a nyugati harmadik pozícióját, az elmúlt négy meccséből hármat is megnyert, legutóbb pedig egy történelmien kiélezett és pontgazdag meccsen, két hosszabbítás után győzte le a Los Angeles Clipperst. A vendégek harmadik helyen egyelőre nem forog veszélyben, az OKC viszont a zsúfolt mezőny tagja, egy meccsre van a tizedik helytől, de az üldöző Blazers és Lakers is a lehető legközelebb van a hazaiakhoz a tabellán. Az Oklahoma számára nagyon fontos lenne egy bravúrsiker a ligaelső támadójátékot hozó Sacramento ellen, Shai Gilgeous-Alexander nélkül viszont ez meglehetősen nehéz lesz, a Thunder sztárja ugyanis bokaproblémák miatt nem lesz bevethető, ami a csapat támadóopcióit jelentősen limitálja. Ennek fényében a mérkőzés egyértelmű esélyese a vendégcsapat, meglepődnénk, ha egy tartalékos OKC ellen Foxék nem tudnák érvényesíteni a papírformát.

 

Golden State Warriors – Minnesota Timberwolves 01:30


Ez szintén egy fontos mérkőzés lesz két olyan csapat között, amelyek közvetlen riválisai egymásnak, a Minnesota hetedik, a GSW a kilencedik helyen áll Nyugaton, ráadásul egy hármas holtverseny két résztvevője csap ma össze egymással, így különösen nagy jelentőséggel bír a találkozó. Összességében egyik csapat sincs jó formában, mindketten ötből csak két győzelmet szereztek: a Warriors fontos meccseket bukott el a két Los Angeles-i csapat ellen, legutóbb azonban sikerült érvényesítenie a papírformát a sereghajtó Rockets ellen, a Wolves pedig zsinórban két vereség után törné meg a rossz szériáját, az elmúlt alkalommal a Hornets ellen szenvedett kínos vereséget a csapat. A címvédőnél továbbra sincs Steph Curry, de Andrew Wiggins is hiányzik, ő személyes okok miatt határozatlan időre marad távol a csapattól, ráadásul most Draymond Green szereplése is bizonytalan. Két fontos játékosa nélkül senki ellen sincs könnyű helyzetben a GSW, a Wolvesnál Townson kívül minden fontosabb játékos bevethető, így az esélyek elsősorban a vendégek mellett állnak. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy Edwardsék nem túl erősek az otthonuktól távol, ellenben a GSW 23-7-es hazai mérlege tekintélyt parancsoló, meglátjuk, hogy a tartalékosan felálló hazaiak képesek lesznek-e elbírni kulcsjátékosaik hiányát.

 

Portland Trail Blazers – Houston Rockets 03:00


A Portlandnek nem szabad elszalasztania ezt az esélyt, ha valóban a rájátszásra pályázik, a Rockets néhány csapat kivételével szinte mindenkinél jóval alacsonyabb játékerőt képvisel, ezt bizonyítja 13-46-os mérlege is, amivel a legrosszabb mérleget tudhatja magáénak a vendégcsapat. A Blazers egy meccsre van a tizedik helytől, de ha a vonal fölé szeretne kerülni, akkor a jelenleginél jobb formára lesz szüksége: ötből három vereségnél jár a csapat, legutóbb egy felforgatott kerettel simavereséget szenvedett a Sacramento Kingstől a gárda. Azt a meccset Damian Lillard pihentetés miatt ülte ki, most ott lesz a pályán, de Simons és Nurkic továbbra is sérült, rájuk nem számíthat Chauncey Billups vezetőedző. Ez lesz a csapatok utolsó egymás elleni találkozója a szezonban, eddig minden alkalommal Lillardék nyertek, nagy blama lenne, ha a zsinórban nyolc vereségnél járó Houston ellen hazai pályán nem sikerülne megszerezniük a győzelmet.

 

Denver Nuggets – Los Angeles Clippers 04:00


Az előző játéknaphoz hasonlóan, most is a forduló egyik legnagyobb rangadójában lesz érdekelt a Denver, tegnap a Grizzlies ellen meglepően simán alulmaradt a nyugati listavezető, most pedig rögtön egy újabb próbatétel előtt állnak Jokicsék az ötödik Clippers ellen. A Nuggets a vereség ellenére nincs rossz formában, zsinórban négy győzelem előzte meg azt a mérkőzést és továbbra is magabiztosan őrzi első helyét a tabellán. A Los Angeles-iek viszont csak kétszer tudtak győzni az elmúlt öt meccsükön, legutóbb minden idők második legtöbb pontot hozó meccsén dupla hosszabbításban kaptak ki egy már kis híján megnyert meccsen a Kingstől, pozitívum viszont hogy Kawhi Leonard ismét régi formájában kosárlabdázik, az elmúlt tíz meccsén 28 pontot átlagol közel 50-50-90-es (!) hatékonyságokkal, mellé pedig Paul George is hozza a tőle elvárt szintet, a Sactó ellen pedig Russell Westbrook és Mason Plumlee is dupla-duplával mutatkozott be. Az egyéni teljesítmények tehát jól alakulnak, már csak a csapateredményeket kell hozzátenniük, most egy fáradt Denver ellen lehet esély a javításra. Ivica Zubac vádlija még mindig nem jött rendbe, ő még nem lehet ott a pályán, a túloldalon pedig Aaron Gordon szereplése még mindig kérdéses, az ő visszatérésére nagy szüksége lenne Mike Malone csapatának. A csapatok eddig háromszor találkoztak az alapszakaszban, mindháromszor Jokicsék örülhettek, a Clippers viszont biztosan nem fogja magát könnyen adni, egy potenciális sikerrel már a pályaelőnyt jelentő negyedik helyre lépnének elő Leonardék. Az esélyek kiegyenlítettek, de inkább a vendégek felé húznak, a frissesség a Clippers mellett szól, a Nuggets viszont a liga legjobb támadóhatékonyságával rendelkezik, meglátjuk, hogy melyik faktor lesz nagyobb jelentőségű és merre billenti el a mérleg nyelvét.

 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus