Murray sérülésével nyert a Nuggets, menetel a Boston, Philly és az Atlanta

Jamal Murray combhajlítóval szállt ki, de megoldotta a Denver - továbbra is veretlen a Boston a "tízezredes" Tatum vezetésével, a Sunst győzte le a Sixers, simázott a Hawks és a Wolves, az Orlando visszavágott a Lakersnek - idegbajos végjátékot nyert Indianában a Hornets - Fox nélkül könnyen megoldotta a Rockets a Sactót.

 

Philadelphia 76ers - Phoenix Suns 112-100

Jobb volt a Sixers. Alapvetően a Philly játéka tudott inkább érvényesülni ezen a mérkőzésen, a Suns leginkább próbált felzárkózni, kapaszkodni és futni az eredmény után - ami összességében sokáig sikerült is, mert egyik fél sem játszott túl pontosan, rengeteg volt a hiba. A hazaiak öt-hét pontos fórja volt az "átlagos" állapot, majd a záró etapban, 84-80 után levezényelt egy utolsó rohamot a Philly, amivel eldöntötte a küzdelmet: pillanatok alatt 92-82 lett az állás, majd Tyrese Maxey villanásaival hamar 104-86-ra módosult az eredmény, és Frank Vogel nem sokkal ezt követően le is hívta a pályáról a kezdőit, el kellett engednie ezt az estét. Érdekesség, hogy a Sixers meccsdöntő rohamát a kispadról nézte végig Joel Embiid, aki a harmadik negyed végén leült oda, a záró etap elején pedig olyan jól nézett ki az együttes nélküle, hogy már nem is hozta őt vissza Nick Nurse - a regnáló MVP így 31 játékperccel zárt, ennyi idő alatt 26 ponttal, 11 lepattanóval és 3/3 triplával szólt hozzá, a harmadik negyedben pedig abszolút tarthatatatlannak bizonyult. A meccs legjobbja mégsem ő, hanem Maxey lett, aki 22 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázott, könyörtelen iramot szabott, és a negyedik negyedben ő volt az úr, de Kelly Oubre Jr. (25 pont, 3/7 tripla), valamint Tobias Harris (18 pont, 10 lepattanó) is kitett magáért - a Sixers így 4-1-re áll jelenleg, otthon pedig továbbra is veretlen.

Kellenek a sztárok. Ez már a hatodik meccs volt az alapszakaszban, de Bradley Beal még mindig nem tudott bemutatkozni sem a Suns mezében, és Devin Booker is folyamatosan kénytelen kihagyni a mérkőzéseket sérülés miatt - most sem játszhatott egyikük sem, így viszont egyszerűen nem tudja érvényesíteni a benne lévő potenciált a Phoenix. Kevin Durant megdobta a magáét (31 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk, 9/20 mezőnyből, 12/14 büntető), de ő sem tudott igazán segíteni, a többieknek pedig kellenének a playmakerek által megteremtetett lehetőségek - Jusuf Nurkic a 11-9-5-jét 4/14-es mezőnyözéssel hozta össze, Eric Gordon 6/15-tel zárt, másokról pedig beszélni sem érdemes. A Suns összességében alig 36%-kal dobott mezőnyből és 26%-kal triplázott, a szezont a GSW legyőzésével kezdő gárda 2-4-re áll, és ha nem számíthat a két kezdő hátvédre, akkor sok jóban nem reménykedhet...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 26/9, Oubre Jr .25/9, Maxey 22/6
A Suns legjobb dobói: Durant 31/3, Gordon 13/3, Nurkic 11/3

Indiana Pacers - Charlotte Hornets 124-125

Mark Williams extrájával nyert a Hornets. A vendégek három vereséget követően igyekeztek javítani, és az első félidőben előrébb is jártak ellenfelüknél. A harmadik negyedben aztán kaptak 50 pontot, de a negyedikben az addig szinte láthatatlan LaMelo Ball (11 pont, 11 gólpassz) kosaraival és PJ Washingtonnak adott passzaival, illetve a cserecenter JT Thor, valamint Terry Rozier hármasaival fordítani tudtak és előnnyel érkeztek a végjátékra. 110-115-ös állásnál aztán előlépett az addig is remeklő magasember, Mark Williams, és csapata utolsó 10 pontjából 9-et szerzett, ugyanakkor társai rendre hibáztak, így a végén a Pacersnek még volt egy lehetősége: a meccs legjobbja, Tyrese Haliburton dobhatott volna a győzelemért, de Ball egy az egyben tökéletesen védekezte le, így a Charlotte örülhetett. Mark Williams szokásához híven 75%-kal dobott mezőnyből és 9/9 büntetőjét helyére küldte, de mellette ki kell emelni a 23 pontos Gordon Haywardot és a 22 pontig jutó Terry Roziert is - utóbbi idén még nem járt 20 pont alatt, viszont hat perccel a vége előtt ágyékhúzódást szenvedett és be kellett támogatni az öltözőbe. 

Ezt nagyon elbaltázta a Pacers. Tyrese Haliburton beállította egyéni rekordját, 43 pontját 14/21-es mezőnymutatóval és 8/12 triplával szerezte, ráadásul 12 gólpasszt is adott, de az első félidőben ő sem remekelt, szenvedett is támadásban a Pacers - fordulás után Haliburton 25 pontot és 6/8 hármast verte a 3. játékrészben, amivel meg tudtak indulni. Összességében végül a jó százalékkal tüzelő Buddy Hield, Miles Turner, Jalen Smith és Obi Toppin is fel tudott lépni, Bruce Brown 6 gólpasszt adott eladott labda nélkül, ugyanakkor védekezésben mintha pályán sem lettek volna, főként a második sorok csatáját vesztették el látványosan. A fentebb említett 3. negyedben is hiába szórtak 50 pontot, ott is kaptak 38-at, a végjátékban pedig hibát hibára halmoztak: Hield kihagyta az egyenlítésért dobott +1-et, majd Haliburton Turner lábára helyezett egy alapvonali bedobást, a végén pedig Haliburton dobásig sem jutott el a nem extra védőnek számító Ball mellett. 

A Pacers legjobb dobói: Haliburton 43/24, Hield 19/15, Turner 14/9.
A Hornets legjobb dobói: Williams 27, Hayward 23/3, Rozier 22/9.

Orlando Magic - Los Angeles Lakers 120-101

Visszavágott az Orlando. Pár nappal korábban szoros meccsen kapott ki a Magic Los Angelesben, most viszont eljött a floridaiak ideje. Az egyik oldalon Gary Harris és Markelle Fultz mellé Wendell Carter Jr. is kidőlt, de két kezdője és legjobb triplázója nélkül sem estek kétségbe a hazaiak, és két fegyverrel győzték le a Lakerst: a második esélyekkel és a labdaszerzések utáni könnyű kosarakkal. A hazaiak 19 támadópattanót szedtek le, a Lakers 17 eladott labdáját (aminek jó része “ki nem kényszerített” volt) pedig 22 ponttal honorálták, illetve a gyorsindításokat is 15-5-re nyerték. Carter helyén ki kellett emelnünk Goga Bitadzét, aki 10 pontot, 10 lepattanót és 5 blokkot jegyzett, az újonc Anthony Black sem illetődött meg első kezdőként játszott meccsén, de a prímet természetesen a Franz Wagner-Paolo Banchero duó vitte, közülük is inkább Banchero, aki 25 pontja mellé 10 gólpasszt és 7 pattanót jegyzett, ám a padról jövő Moritz Wagner-Cole Anthony duó is sokat tett hozzá a sikerhez. Mindenképp ki kell emelni, hogy a Magic 4-2-es mérlegével jelenleg holtversenyben a keleti 3-4. helyen áll - legközelebb jön is egy kellemes Dallas. 

Hiányzott a mélység. LeBron James 24 pontot hozott jó mezőnymutatóval, 9 pattanóval, 5 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel, vele a pályán +12-ben zárt a Los Angeles, Anthony Davis 28 pontja és 13 pattanója mellé 7 blokkot osztott ki, mellettük azonban egyedül az az Austin Reaves dicsérhető (20 pont, 7/11 mezőnyből), aki amúgy igen rosszul kezdte a szezont. D’Angelo Russell 4/17-es mezőnymutatóval ijesztgetett, a cseresorból pedig nem igazán tudott hozzátenni senki, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a Lakersből 5 játékos (Jared Vanderbilt, Rui Hachimura, Taurean Prince, Gabe Vincent, Jalen Hood-Schifino)) hiányzott, amire James utalt is a meccs végi nyilatkozatában. Ugyanakkor Darvin Ham vezetőedző nem erre fogta a vereséget szerinte ezt a meccset a jobban akaró csapat nyerte, ez pedig most nem az ő gárdája volt - hétfőn este Miamiban lehet javítani. 

A Magic legjobb dobói: F. Wagner 26/3, Banchero 25/6, Anthony 14/9.
A Lakers legjobb dobói: Davis 28, James 24/6, Reaves 20/9.

New Orleans Pelicans - Atlanta Hawks 105-123

A harmadik negyedben nyerte meg az Atlanta. A Pelicans kezdte jobban a találkozót, a hazaiak 35-27-re nyerték az első negyedet, hét ponttal jártak előrébb a nagyszünetben, majd a harmadik játékrész elején volt közte tíz is a javukra, de a Hawksnál itt a helyére kattant valami és fordított a vendégcsapat: egy 30-10-es rohammal átvette a vezetést a gárda, a harmadik negyedet pedig összességében 41-23-ra nyerte meg. Ez a lendület csak kicsit esett vissza a záró etapra, támadásban ott is megmaradt a ritmus, így tovább nőtt a különbség, és bár bő egy félidőn keresztül ez a New Orleans meccsének tűnt, de a második félidőben leradírozta ellenfelét és végül simának tűnő győzelmet aratott az Atlanta. Trae Young alig két kosárnál tartott a szünetben, végül 22 pontig és 12 gólpasszig jutott, a második félidei feljavulás nagyrészt azon múlt, hogy ő megtalálta a megfelelő tempót és jó döntéseket hozott, Quin Snyder vezetőedző pedig azt emelte ki, hogy bár eleinte nagyon sok könnyű dobást hagytak ki, de ez nem törte meg őket fejben, erősek maradtak, és a fordulás után már beesett, aminek be kellett. Young mellett Jalen Johnson (21 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) és Dejounte Murray (20 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz) is villogott, Snyder pedig kiemelte még DeAndre Hunter estéjét is, akinek kiugrott egy ujja a mérkőzés közben, de ezzel együtt is nagyot játszott, nagyot védekezett, és egyetlen bedobott kosárral is a gárda egyik leghasznosabb játékosa lett. A Pelsnél most Zion Williamson (25 pont, 9/16 mezőnyből) és Brandon Ingram (16 pont, 7 lepattanó) is ott volt a pályán, de utóbbi szokatlanul keveset vállalt, és igazából senki nem öltötte fel a vezérszerepet, ezúttal CJ McCollum is visszavett, Jonas Valanciunasnak pedig alig 21 perc és hat dobás jutott. A padról Jordan Hawkins 4/8 triplája jelentett némi pluszt, de eleget nem, így elszenvedték második vereségüket is, most pedig elindulnak egy Denver-Minnesota-Houston állomásokból álló idegenbeli tútára.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 25, Ingram 16/3, Hawkins 15/12
A Hawks legjobb dobói: Young 22/9, Johnson 21/6, Murray 20/6

Brooklyn Nets - Boston Celtics 114-124

Tatum szépen ünnepelte a jubileumot. A második negyedben Jayson Tatum megszerezte karrierje 10 000. alapszakasz-pontját, a Celtics vezére pedig végül 32 ponttal, 10/20-as mezőnymutatóval és 11 lepattanóval vezette sikerre övéit, de nem volt könnyű meccs. A kezdőből Derrick White személyes okok miatt hiányzott, így Al Horforddal egy extra magas kezdőötös ment fel a pályára, aminek egyrészt megvolt az előnye (50 lepattanó), másrészt viszont megvolt a hátránya: a Nets 17 triplát dobott be, illetve a Boston kispadja is elvékonyult, így a negyedik negyedben 95-96-nál csak egy pont volt közte. Itt aztán a Celtics csinált egy 14-4-es rohanást, amiből Tatum 9 egységgel vette ki a részét, majd az utolsó felzárkózási kísérletet Horford hármasa állította meg. A vendégeknél Porzingis 8/10-es mezőnymutatóval termelt 22 egységet, Jrue Holiday éppen lemaradt egy tripla-dupláról (18 pont, 9 lepattanó, 10 gólpassz), a padról pedig Luke Kornet hibátlan dobásokkal jutott el 11 egységig - kellettek is a jó teljesítmények, mert Jaylen Brown 7/22-es mezőnnyel, azon belül 2/11-es triplamutatóval zárt. A Celtics egyedüliként a ligában továbbra is veretlen, legközelebb Minnesotában és Philadelphiában tesztelhetik őket. 

A sok hiányzót nem bírta el a Brooklyn. Nic Claxton borzasztóan hiányzott a lepattanóknál, Cameron Johnson a pálya széthúzásában a Celtics magas szerkezete ellen, ráadásul most Ben Simmons is megelőző pihenőt kapott, nehogy bedurranjon a háta. A második negyedben meg is roggyant kissé a gárda, és bár a harmadikban igyekeztek visszajönni, szinte végig csak rohantak az eredmény után, amiben el is fáradtak. Cam Thomas továbbra is remek, ezúttal 27 pontot hozott majdnem 50 százalékos mezőnymutatóval, Spencer Dinwiddie és Dorian Finney-Smith bevert hét hármast és más területen is jeleskedett, míg a padról Lonnie Walker IV és Day’Ron Sharpe is szállította a pontokat, ez azonban kevésnek bizonyult. A kezdőben Mikal Bridges 7/20-as mezőnymutatója nem fért bele, még kevésbé Royce O’Neale 2/13-as triplázása - ha ezeket Cam Johnson dobja el, a Nets nyerhetett volna. A Brooklyn 3-3-mal áll, de otthon 0-2-vel, és legközelebb a Bucks ellen is nehéz feladatnak tűnik az első hazai győzelem megszerzése. 

A Nets legjobb dobói: Thomas 27/6, Bridges 19/12, Dinwiddie 19/3.
A Celtics legjobb dobói: Tatum 32/18, Brown 23/6, Porzingis 22/3.

Houston Rockets - Sacramento Kings 107-89

De’Aaron Fox nélkül nem működött a Kings, jól nézett ki a Rockets. A vendégek bokájával kidőlő sztárjuk nélkül egyáltalán nem hasonlítottak önmagukra, a parádés támadójáték nyomtalanul eltűnt, a második félidőben összesen 36 pontot szereztek, amivel természetesen nem lehet meccset nyerni. Domantas Sabonis hozott egy dupla-duplát, Malik Monk 18 pontot és 7 gólpasszt tett hozzá, JaVale McGee is igyekezett, de a két fiatal húzóember, Kevin Huerter és Keegan Murray teljesen eltűnt. A negyedik negyedre így is csak hárompontos hátrányban voltak, de itt kellett volna igazán Fox clutch játéka, a Houston szinte játszi könnyedséggel rendezte le a mérkőzést. A hazaiaknál Dillon Brooks és Jabari Smith Jr. remek dobásokkal jutott 20 pont fölé és közösen 20 pattanót téptek le (Brooks extrán dobott a 4. negyedben is), Fred VanVleet és Jalen Green gyengébb dobásait 12, illetve 5 gólpasszal javította, Alperen Sengün pedig hozott egy mini-Jokicsot (15 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz, 2 szerzett labda), így a kezdőötös elvégezte a munka nagyját. Kellett is a kollektív extra, mert a második vonalból egyedül a 3/3 triplát elsüllyesztő Jay’Sean Tate dicsérhető. A Rockets ezzel 2-3-ra javult, és utolérte a Kingst a tabellán, hétfő este pedig meg is előzheti - ugyanitt újra egymásnak feszülnek majd a felek. 

A Rockets legjobb dobói: Brooks 26/6, VanVleet 21/12, Smith Jr. 21/9.
A Kings legjobb dobói: Monk 18/9, Barnes 13/9, McGee 12.

Minnesota Timberwolves - Utah Jazz 123-95

Nem volt kérdés. Összességében egyértelmű volt a meccs képe, a Wolves egy fokkal végig jobban játszott ellenfelénél, így negyedről negyedre, időszakról időszakra folyamatosan nőtt a különbség - a nagyszünetben még csak öt pont volt közte, addig nagyjából tartani tudta magát a Jazz, de a harmadik negyedben már elérte a 15 egységet, a záró etapra pedig végképp "kilyukadt" a Utah. Anthony Edwards (31 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz, 13/19 mezőnyből) és Karl-Anthony Towns (25 pont, 7 lepattanó) mellett az ex-Jazz-játékos Rudy Gobert (11 pont, 10 lepattanó, 4 blokk) is villogott, Mike Conley remekül szabta a ritmust, még ha ez a statisztikáin nem is látszik, a kispadról pedig Naz Reid (16 pont, 3/5 tripla) és Kyle Anderson (12 pont, 6 gólpassz, 2 blokk) tudott hozzátenni. Csapatszinten 55% feletti mezőnymutatóval zártak, és közben a védekezésük is kellően jól teljesített, míg a Jazznél a megszokott problémák kerültek előtérbe: a magas szerkezetet nem sikerült megtámogatni kintről, Horton-Tucker és Clarkson kezdő hátvédpárként 11/34 dobást szenvedett össze, így csapatként 38,5%-kal mezőnyöztek és 27,9%-kal tripláztak, amivel nem lehetett keresnivalójuk. Ugyan a Markkanen-Collins-Kessler trió összességében most sem volt reménytelen, de előbbi kettő beütött kilenc faultot, Markkanen dobásai sem nagyon ültek most, egyszerűen nem tudtak kellően érvényesülni Gobert-ék ellen, nagyon kellett volna, hogy a kisemberek levegyék róluk a terhet - ez nem jött meg, úgyhogy már csak 2-5-re állnak, idegenben pedig továbbra is nyeretlenek.

A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 31/6, Towns 25/6, Reid 16/9
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 22/12, Collins 14/3, Horton-Tucker 14/6

 

Denver Nuggets - Chicago Bulls 123-101

Murray megsérült, de a második félidő a Denveré lett. Kilenc percet tudott a pályán tölteni Jamal Murray, ugyanis befeszült a jobb combhajlítója, így el kellett hagynia a parkettet, és már nem is tért vissza - a helyén Reggie Jackson kapott extra perceket, aki 16 ponttal és 3/5 triplával próbálta ezt meghálálni. Az első félidő ennek ellenére egész szorosan, kiegyenlítetten alakult (mindkét gárda fáradtan mozgott a back-to-back miatt), sőt a nagyszünetben a Bulls vezetett két ponttal, de aztán a fordulás után sebességet váltott a címvédő és lerendezte a dolgokat: a második félidőt 21-4-gyel kezdte és 72-48-ra húzta be a vendéglátó, támadásban sokkal-sokkal hatékonyabban dolgozott, mint addig. Nikola Jokics (28 pont, 16 lepattanó, 9 gólpassz, 9/16 mezőnyből, 9/9 büntető) mellett Michael Porter Jr. (27 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 5/10 tripla) volt a főkolompos, de Aaron Gordon (15-12-5) is kitett magáért, és a végére csapatszinten 52%-os mezőnymutatóig, 44%-os triplázásig és 31 gólpasszig jutottak. A Bulls ezt a tempót már nem tudta tartani, a vendégek összesen hét triplát tudtak a gyűrűbe emelni az este során, a LaVine-White kezdő hátvédpár 8/22-t dobott mezőnyből és 2/9-et távolról, de DeMar DeRozan és Nik Vucevic sem hozta az igazi extrát, mindkettejükben maradt még - ugyan a padról Jevon Carter próbálta megtolni a szekeret 4/5 triplával, de a második félidőben már nem volt esélyük. A Nuggets így 6-1-gyel áll, a Chicago pedig csak 2-5-tel, mindketten hétfő este folyatják majd a küzdelmeket.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 28/3, Porter Jr. 27/15, Jackson 16/9
A Bulls legjobb dobói: Vucevic 19/3, DeRozan 17, Carter 16/12

A tabella ezen a linken megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus