Nem ért győzelmet LaVine 51 pontja, Torontóban ünnepelhetett Nurse

Hét mérkőzést rendeztek hajnalban az NBA alapszakaszában: győzött a Pistons és az Indiana, a Raptors ellen aratta első idei sikerét a Philadelphia, magabiztos volt a New Orleans és a Washington, gálázott a Minnesota, valamint a Phoenix.

Detroit Pistons – Chicago Bulls 118–102

Parádésan játszottak a fiatalok. Mindkét gárda pihenőnap nélkül érkezett erre az összecsapásra, de mindkettő győztesként hagyhatta el a parkettet az előző játéknapon. A kérdés az volt, hogy melyik csapat tudja átmenteni a formáját? Nos, ez a hazai Pistons lett, amely végig remek csapatjátékot mutatva magabiztos sikert aratott a Bulls ellenében. Az autóvárosiak keretében öten is átlépték a tíz dobott pontos határt, közülük leginkább Cade Cunningham (25 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz), Jalen Duren (23 pont, 15 lepattanó) és a kispadról érkező triplagyáros, Alec Burks (18 pont, 6/10 tripla) emelkedett ki. Mellettük az újonc Ausar Thompson (9 pont, 12 lepattanó, 5 gólpassz) is remekelt, aki az utolsó nyolc percben kiváló védekezésével kapcsolta ki az ellenfél legjobbját. Sikerével a Detroit megszakította a Bulls elleni tizenöt meccses nyeretlenségi sorozatát.

LaVine 51 pontja sem volt elég. Azt követően, hogy Zach LaVine betlizve, mindössze 8 pontig és 3/14-es mezőnymutatóig jutott a Toronto ellenében, ezúttal egy teljesen más arcát mutatta. Meg sem állt ugyanis 51 pontig (19/33 mezőnyből, 7/13 tripla), ám mindemellett egyetlen gólpasszt sem osztott ki, így huszonhét évvel Michael Jordan a Heat ellenében jegyzett 50 pontos és nulla gólpasszos teljesítménye után, az első olyan Bulls játékos lett, aki megismételte ezt a „bravúrt”. Merthogy nem profitált a csapata ebből a klasszis teljesítményből, hiszen a Bulls végig futott az eredmény után, s bár Demar DeRozan (20 pont, 4 gólpassz, 7/13 mezőnyből) szintúgy remekül dobott, kettőjük mellett mindössze Nikola Vucevic (12 pont, 4 lepattanó) kapott néhány labdát – hármójukon kívül ugyanis senki sem lépte át az öt dobott pontot.

A Pistons legjobb dobói: Cunningham 25/3, Duren 23, Burks 18/18
A Bulls legjobb dobói: LaVine 51/21, DeRozan 20, Vucevic 12/3

Cleveland Cavaliers – Indiana Pacers 113–125

Mitchell sem vállalta a játékot. Nagyon meggyőző volt az első mérkőzésén a Pacers, amely arra készült, hogy Clevelandből is elorozza a győzelmet, pláne annak tudatában, hogy a Cavs pihenőnap nélkül lépett pályára. Jarrett Allen és Darius Garland játéka továbbra is kérdéses volt, s végül nemhogy ők, de még az Oklahoma City ellen 43 pontig jutó Donovan Mitchell (combhajlító) is kihagyta a meccset. Mindezek ellenére Evan Mobley (33 pont, 14 lepattanó) vezetésével jobban kezdett a hazai gárda, viszont a második felvonást tizenhét ponttal nyerte meg a Pacers, hogy aztán Caris LeVert (31 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Max Strus (21 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) hathatós közreműködésével 93–92-re már újra a Cavs vezessen. Mielőtt azonban felocsúdtak volna, riválisuk két gyors triplával fordított, majd pontot is tett az összecsapás végére.

Nesmith karriercsúcsa döntött. A páros negyedekben olyannyira magabiztosan játszott a Pacers, hogy ez végül sikert és a veretlenség megőrzését jelentette. A padról érkező Aaron Nesmith (26 pont, 9 lepattanó) pályafutás egyik legjobb teljesítményét nyújtva vezette övéit, miközben Tyrese Haliburton (21 pont, 8 lepattanó, 13 gólpassz) és Buddy Hield (10 pont, 4 gólpassz) mindig a lehető legjobbkor talált be a triplavonalon kívülről, sőt előbbi lassan a liga legjobb irányítójává avanzsálva kulcsfontosságú pillanatokban szolgálta ki remekül a társakat. A negyedik negyedben mindig a legjobb megoldást választva bizonyította el az ellenfelet, amely nagyot küzdött, de összességében, három meghatározó kezdője nélkül nem volt esélye a győzelemre.

A Cavaliers legjobb dobói: Mobley 33/3, LeVert 31/12, Strus 21/12
A Pacers legjobb dobói: Nesmith 26/15, Haliburton 21/12, Turner 20/3

 

Toronto Raptors – Philadelphia 76ers 107–114

Jól kezdett a Raptors. Először látogatott a Philly mestereként korábbi sikerei színhelyére Nick Nurse, nem mellékesen azzal a tudattal, hogy James Harden kálváriája ellenére is a Sixers a mérkőzés esélyese. A Raptors pihenő nélkül érkezett a feldobásra, ráadásul fáradtan, hiszen a Chicago ellen hosszabbításban szenvedett vereséget. Mindez nem tükröződött vissza az első félidőben – még úgy sem, hogy OG Anunoby izomgörcsök miatt nem vállalta a játékot –, Scottie Barnes (24 pont, 8 lepattanó, 5 gólpassz) szórta a kosarakat, míg Dennis Schröder (15 pont, 4 lepattanó, 10 gólpassz) a kiszolgálásban jeleskedett. Gary Trent Jr. (17 pont) és a padról érkező újonc, Gradey Dick (16 pont, 4/6 tripla) is hozzátette a magáét, a nagyszünetet követően azonban kiütközött a két csapat közötti differencia.

Alakul az új sztárpáros. Már a második negyedben volt egy nagy futás a Sixersnek, amit a Toronto még visszavert, a harmadik felvonásban viszont már a vendégek akarata érvényesült, s lényegében ekkor el is dőlt a találkozó végkimenetele. Harden hiánya egyelőre nem nagyon látszik, sőt Joel Embiid (34 pont, 9 lepattanó, 8 gólpassz) és Tyrese Maxey (34 pont, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 7/9 tripla) révén születőben van az új sztárpáros, pláne úgy, hogy közben Kelly Oubre Jr. (18 pont, 5 lepattanó) is jól száll be a padról és Tobias Harris (15 pont) is hozzáteszi a maga pontjait. Ironikus volt, hogy az első philadelphiai győzelmét éppen egykori sikerei színhelyén, Torontóban aratta Nick Nurse.

A Raptors legjobb dobói: Barnes 24/6, Trent Jr. 17/9, Dick 16/12
A 76ers legjobb dobói: Maxey 34/21, Embiid 34/3, Oubre Jr. 18

 

New Orleans Pelicans – New York Knicks 96–87

Magabiztos hazai siker. A Pelicans kis túlzással parádés játékkal nyerte meg az első mérkőzését a Grizzlies ellen, míg a Knicks back-to-backben érkezett a jazz fővárosába. Hazai oldalon továbbra is maródi Trey Murphy, Jose Alvarado és Naji Marshall, ennek ellenére kiélezett mérkőzésre volt kilátás; nos nem lett az. Brandon Ingram (26 pont, 7 lepattanó) vezérletével már az első negyedben tetemes előnyt épített fel a házigazda, s mivel Zion Williamson (24 pont, 5 lepattanó) és CJ McCollum (12 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) személyeiben társai is akadtak, így lényegében végig magabiztosan vezetve őrizték meg makulátlanságukat. A New York a harmadik negyedben indított ugyan egy 8–0-s rohamot, ám mivel ezen az estén nem nagyon ültek a dobásai, így ezt hamar visszaverte a New Orleans, sőt a záró játékrész legelején egy 10–1-es futással le is zárta az összecsapást. A vendégeknél RJ Barretten (18 pont) kívül lényegében mindenki pocsékul célzott, s bár a helyi kötődésű Mitchell Robinson (8 pont, 15 lepattanó) nagyot küzdött a festékben, ezzel együtt sem volt esélye Tom Thibodeau csapatának.

A Pelicans legjobb dobói: Ingram 26/3, Williamson 22, McCollum 12/6
A Knicks legjobb dobói: Barrett 18/3, Brunson 14/3, Randle 10, Quickley 10

 

Washington Wizards – Memphis Grizzlies 113–106

Nem volt sansza a Memphisnek. A Wizards és a Grizzlies is az első sikerének reményében lépett parkettre ezen az estén. A vendég gárdán volt nagyobb nyomás, hiszen mint ismert, Ja Morant az eltiltását tölti, Brandon Clarke sérült, Steven Adams pedig egész idényre kidőlt, így nem meglepő, hogy a „macikká” avanzsált memphisiek két fiaskóval kezdték az idényt. Jobban jött ki az öltözőből a hazai egylet, s bár az első negyed végén próbált visszakapaszkodni a vendég gárda, Corey Kispert (22 pont, 5/10 tripla) hármasaira, na meg a második tizenkét percben szerzett 16 pontjára nem volt válasza. Nem mellékesen Jordan Poole (27 pont, 4 lepattanó) és Kyle Kuzma (21 pont, 13 lepattanó) is hozta a pontjait, sőt Wes Unseld Jr. csapata még azt is elbírta, hogy utóbbi tíz kísérletéből mindössze egyszer talált be a triplavonalon kívülről. A vendégeknél Desmond Bane (26 pont, 5 gólpassz), Ziaire Williams (16 pont, 10 lepattanó) és Jaren Jackson Jr. (16 pont, 5 lepattanó) is igyekezett, ám ez csak arra bizonyult elegendőnek, hogy a záró játékrészben még egyszer visszakapaszkodjanak, de a győzelem ezzel együtt is kicsúszott a kezeik közül.

A Wizards legjobb dobói: Poole 27/12, Kispert 22/15, Kuzma 21/3
A Grizzlies legjobb dobói: Bane 26/12, Williams 16/12, Jackson Jr. 16/6

 

Minnesota Timberwolves – Miami Heat 106–90

Reid okozta a Miami vesztét. A kérdés adott volt: melyik csapat kerüli el az újabb vereséget és ezáltal azt, hogy belekerüljön egy negatív spirálba? Furcsa ilyet mondani, de nagyobb szüksége volt a győzelemre a hazaiaknak, akiknek a sorsolása nem kecsegtet túl sok jóval. Az első negyedben még érvényesíteni tudta akaratát a vendég gárda, melynek keretéből hiányzott Jimmy Butler, aki nemes egyszerűséggel pihenőt kapott. Tyler Herro (22 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) próbálta átvenni a vezér szerepkörét, amiben Bam Adebayo (19 pont) igyekezett a segítségére lenni, ám kettőjükön kívül senki sem jutott el tíz dobott pontig. Ezt kihasználva pedig a Timberwolves a középső két felvonásban lezárta a meccset. Naz Reid (25 pont, 8 lepattanó) a padról beszállva bizonyult tarthatatlannak, de Anthony Edwards (19 pont, 7 gólpassz) és Rudy Gobert (14 pont, 14 lepattanó) is kiválóan szerepelt. A Minnesota elsősorban a palánkok alatt múlta felül ellenfelét, pláne annak ismeretében, hogy az említetteken kívül még Karl-Anthony Towns (12 pont, 10 lepattanó) is ott szorgoskodott.

A Timberwolves legjobb dobói: Reid 25/12, Edwards 19/9, Conley 14/6, Towns 14/3
A Heat legjobb dobói: Herro 22/12, Adebayo 19, Robinson 8/6, Jovic 8/6, Cain 8

 

Phoenix Suns – Utah Jazz 126–104

Igazolta a papírformát a Suns. A Clippers elleni bravúrgyőzelem után a Jazz a Sunst is szerette volna meglepni, a Phoenix azonban Bradley Beal és Devin Booker kettőse nélkül is esélyesebbnek számított. Ennek megfelelően a hazai csapat már az első negyedben tíz pontos előnyt épített fel, amit a folytatásban csak még tovább növelt, így egyetlen másodpercig sem volt veszélyben a sikere. Ezt az is jól bizonyítja, hogy tizenhárom játékosa is pontot szerzett az összecsapás során. A prímet Kevin Durant (26 pont, 4 lepattanó, 7 gólpassz) vitte, de Eric Gordon (21 pont, 4 gólpassz) is húsz fölé jutott. A Utah hamar elengedte ezt a meccset, így ott is megkapták a játékperceiket a cserék.

A Suns legjobb dobói: Durant 26/3, Gordon 21/9, Allen 17/9
A Jazz legjobb dobói: Markkanen 19/15, Sexton 14, Fontecchio 13/9

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus