Nikola Jokics 41 pontjával nyerte a Wolves elleni rangadót a Denver

A Miami sem volt ellenfél a Dallasnak, fontos meccset nyert a Bucks, visszavágott a Clippers B-nek a Suns, győzött az OKC és a Cleveland is: ez történt hajnalban az NBA alapszakaszában.

Denver Nuggets - Minnesota Timberwolves 116-107

Gobert sem volt ellenfél Jokicsnak. Abszolút ellenállhatatlan formában kosárlabdázott Nikola Jokics, aki egy kicsit talán fel is készítette a Minnesotát arra, hogy mire számítson egy esetleges playoff-párharcban: az MVP-jelölt center 41 pontot dobott 16/20-as mezőnymutatóval, leszedett 11 lepattanót és kiosztott 7 gólpasszt, az 5 faultja ellenére pontosan azt csinált Rudy Gobert-rel és a Wolves védekezésével, amit csak akart. Hol a festékben, hol a periméterről büntetett, megverte a duplázást, megvert minden védőt, beizmozta magát, átdobta az ellenfelet, mindent felvonultatott, így rá építve meg is nyerte a kiemelt csúcsrangadót a Denver. A felek ugyanis egállal, a nyugati 1-2. helyezettként érkeztek meg erre az estére, így komoly tétje volt a derbinek, de a szorosabb első félidő után után a másodikban emelni tudott a tempón a Nuggets, és a cseresorának is köszönhetően meg tudott lépni. Peyton Watson hat blokkot osztott ki a padról érkezve, Christian Braun többször is megrángatta a gyűrűt egy-egy zsákolással, és amikor kellett, akkor elővették a bajnoki énjüket Michael Malone játékosai - az este nagy részében kisebb hátrányban voltak, aztán a harmadik negyedet egy 9-1-es futással zárták, majd a záró etapban lenullázták Anthony Edwards és fontos játékokkal megnyerték a rnagadót. Jokics mellett dobott egy 20-ast Jamal Murray is, többen is jól játszottak, így meccselőnnyel vezetik Nyugatot, és csak rajtuk múlik, hogy meglesz-e az első kiemelésük - még két idegenbeli mérkőzésük maradt a Spurs és a Grizzilies csarnokában, ha hozzák őket, akkor ők az elsők.

Tanulni kell. Szűk három negyeden keresztül nagyjából egyben volt a Minnesota, ugyan Jokiccsal nem tudott mit kezdeni a vendégcsapat, de pár ponttal így is vezetett, Anthony Edwards 25 pontot szórt, Mike Conley öt triplát szórt be, és bár védekezésben nem brillírozott a Gobert-Reid páros, de támadásban azért ők is hozzátették a magukét. Majd a harmadik negyed végén egy kisebb rövidzárlattal elbukták a vezetést, a záró etapban pedig leckét kaptak a Denvertől: Edwardsot kivették a játékból a hazaiak, a Minnesota vezére pontot sem szerzett a legfontosabb időszakban, és azzal szembesült, hogy Jokics folyamatosan elállja az útját, így ki kell adnia a kezéből a labdát. A társak nem tudták bedobálni a helyzeteket, így végül kikaptak, és magukkal vihetik a leckét, amikből fel kell készülniük majd a rájátszásra - most még a Hawks és a Suns elleni hazaikkal lezárják az alapszakaszt, aztán jöhet a lényeg.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 41/6, Murray 20/12, Porter Jr. 18/6
A Timberwolves legjobb dobói: Edwards 25/6, Conley 19/15, Reid 13, Gobert 13

 

Los Angeles Clippers - Phoenix Suns 108-124

Nagy nehezen megoldotta a Suns. Előző este Kawhi Leonard és James Harden nélkül is szétvédekezte és legyőzte a Sunst a Clippers, most viszont Tyronn Lue nem bízta a véletlenre a dolgot, és gyakorlatilag komplett B kerettel állt ki: a két említett mellett Paul George, Ivica Zubac, Russell Westbrook és Norman Powell sem volt ott a parketten. Ennek ellenére Bones Hyland (37 pont, 9 gólpassz) extrájával így is partiban voltak a teljes kerettel érkező Phoenixszel, ők kezdhették egypontos előnnyel a negyedik negyedet, sőt szűk nyolc perccel a mérkőzés vége előtt még 106-101-re vezettek. Itt azonban feljebb tudott kapcsolni a Suns, és elkerülte a kínos  vereséget, a hátralévő közel nyolc percet ugyanis 23-2-re (!) nyerték meg, a Clippersnek végül "sikerült" kikapnia és lenulláznia magát. A vendégeknél Devin Booker (37 pont, 5/12 tripla), Bradley Beal (26-5-4), Jusuf Nurkic (3 pont, de 19 lepattanó, 10 gólpassz), Royce O'Neale (15-7-5) és Kevin Durant (24 pont, 9 lepattanó) is igyekezett, Durant például 37, Booker pedig 39 percet töltött a parketten, meg kellett feszülniük a győzelemért - végül megoldották, de az utóbbi mérkőzések sorába ez a teljesítmény is beleillett, a siker ellenére nem lehetnek igazán elégedettek.

A Clippers legjobb dobói: Hyland 37/18, Boston Jr. 23/6, Plumlee 12
A Suns legjobb dobói: Booker 37/15, Beal 26/12, Durant 24/6

 

Miami Heat - Dallas Mavericks 92-111

Hibamentes a Dallas. Sorozatban ötödik, tizenháromból tizenkettedik, és tizennyolcból tizenhatodik győzelmét aratta ezen a mérkőzésen a Mavericks, amely üzembiztosan, golyóálló módon menetel előre a tavasz során. Luka Doncic (29 pont, 9 lepattanó, 9 gólpassz) és Kyrie Irving (25 pont, 5/8 tripla) párosa most is tökéletesen osztotta fel a szerepeket és a játékokat, de a többi három kezdő is hozzátett 12-12 pontokat, illetve hasznos mezőnymunkát. A kilenc ponttal nyert első negyed után a másodikban gyakorlatilag dűlőre is vitték a dolgot, 69-47-re vezettek a nagyszünetben, alig-alig hibáztak, vigyáztak a labdára, közben pedig szétvédekezték az enervált Miamit, így kérdés nélkül, tükörsimán nyertek ismét. Ezzel az már eldőlt, hogy a Clippersszel találkoznak a playoff első körében, de az még nincs kőbe vésve, hogy kié lesz a pályaelőny: két meccs van hátra, egy meccs a különbség a LAC javára.

Elfogyott a Heat. Nemcsak ezen a meccsen, de úgy összességében az utóbbi hetekben omlott össze a Miami, amelynél ugyan most is voltak hiányzók (Robinson vagy Rozier sem játszhatott), de ezzel együtt is meglepő, hogy mennyire elfogyott az energia Erik Spoelstra alakulatából. Ugyan nemrég még teljesen reális esélyük volt a keleti hatodik helyre, de azóta egyaránt kikaptak a két közvetlen riválistól, a Pacerstől és a Sixerstől, az utóbbi 19 meccsükön nem hogy nem tudtak formába lendülni, hanem csak 10-9-et hoztak, így pedig szinte bebetonozták magukat a 8. helyre és a playinbe. Ezúttal sem nagyon találták magukat, Jimmy Butler 12, Bam Adebayo pedig 8 pontnál állt meg, mindketten erőtlen, érvénytelen játékot mutattak be, ami igaz volt az egész csapatra - még jön két meccsük a Toronto ellen, de az már csak a playin előtti javítás lehetőségét jelenti.

A Heat legjobb dobói: Herro 21/6, Love 16/12, Martin 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Doncic 29/12, Irving 25/15, Gafford 12, Jones Jr. 12/3, Washington 12/6

 

Milwaukee Bucks - Orlando Magic 117-99

Kulcsgyőzelem a Buckstól. A Boston elleni győzelem másnapján, Giannis Antetokounmpo és Khris Middleton nélkül lépett pályára a Milwaukee az ellen az Orlando ellen, amely vendégsiker esetén még veszélyt jelenthetett volna a hazaiakra a kiemelések szempontjából. Doc Rivers alakulata azonban a körülmények ellenére nagyon megemberelte magát és ellentmondást nem tűrő játékkal hozta a nagyon fontos győzelmet: a nagyszünetben már 14 ponttal vezettek, később pedig tovább nyílt az olló, és 27 egység is volt közte a vendéglátó javára. A Magic támadójátéka teljesen lenullázódott, nem tudtak rohanni, nem tudták igazán jól járatni a labdát, leegyszerűsöödött a játékuk, inkább lett ebből izmozás, abban viszont Bobby Portisék jobbnak bizonyultak - az Orlando támadópattanóból is csak ötöt tudott megszerezni, semmilyen ritmus vagy átütőerő nem volt bennük most. A Milwaukee sem kápráztatta el a közönségét, de azért 50% fölé jutott mezőnyből, az említett Portis (aki Antetokounmpo helyén kezdett) 30 pontot termelt 14/18 jó dobással, 9 lepattanóval és 5 labdaszerzéssel, mellette pedig Damian Lillard (29 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) is kitett magáért - így most kicsit stabilizálták a keleti második helyüket, másfél meccsel vezetnek a New York, kettővel a Cleveland és már hárommal az Orlando előtt.

A Bucks legjobb dobói: Portis 30/6, Lillard 29/9, Crowder 14/6
A Magic legjobb dobói: Anthony 23/9, Banchero 20/3, Suggs 18/6

 

Cleveland Cavaliers – Memphis Grizzlies 110–98

Mint egy falat kenyér. Miután az elmúlt tíz meccséből hetet is elveszített a Cleveland, egészen a keleti ötödik helyig csúszott vissza J.B. Bickerstaff csapata. Ez a közelgő rájátszás előtt nem túl jó előjel, így a házigazda bízott abban, hogy a sérülések által megtizedelt, céltalanul csellengő Memphis ellen sikerül javítania. Az első félidőben még fej-fej mellett haladtak a felek, Donovan Mitchell (29 pont, 4 lepattanó, 8 gólpassz), Caris LeVert (18 pont) és Darius Garland (16 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) triójára a karriercsúccsal záró Jake LaRavia (32 pont, 7 lepattanó, 8/11 tripla), GG Jackson (22 pont), valamint Scottie Pippen Jr. (18 pont, 4 lepattanó, 6 gólpassz) volt a válasz. A fordulást követően azonban megadta magát a Grizzlies, a Cavs 30–16-ra hozta a harmadik felvonást, innen pedig már nem volt visszaút a vendég egylet számára.

A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 29/15, LeVert 18/6, Garland 16/6, Allen 16
A Grizzlies legjobb dobói: LaRavia 32/24, GG Jackson 22/6, Pippen Jr. 18/6


Atlanta Hawks – Charlotte Hornets 114–115

Bridges duplája döntött. Az Atlanta még harcban van azért, hogy hazai pályán kezdhesse a playint, a Hornets számára ellenben már rég nem bírnak valós téttel a mérkőzések, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy az elmúlt időszakban mindössze 2–8-as mutatót tett le az asztalra. Dejounte Murray ezúttal nem lépett pályára a házigazdánál, Trae Young (14 pont, 11 gólpassz, 5/5 mezőnyből) viszont visszatérhetett. A hátvéd nem is játszott rosszul, bár limitált játékpercet kapott. Jobban kezdett a vendéglátó, amely a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy megtöri riválisát, Bogdan Bogdanovics (19 pont, 8 gólpassz, 5/10 tripla) és Vit Krejci (19 pont, 4 lepattanó) is remek teljesítménnyel rukkolt ki, ám a záró játékrészben megtorpant Quin Snyder csapata, a vendégek pedig köszönték szépen, és visszajöttek a meccsbe. Az újonc Brandon Miller (27 pont) mellett Miles Bridges (18 pont), Grant Williams (16 pont 6 lepattanó, 5 gólpassz) és Tre Mann (16 pont, 7 gólpassz, 7 labdaszerzés) is megérezte a vérszagot. A kiélezett végjátékot Bridges zárta le, aki három másodperccel a meccs vége előtt dobott egy ziccert, amire már nem tudott válaszolni az Atlanta.

A Hawks legjobb dobói: Bogdanovics 19/15, Krejci 19/9, Capela 15
A Hornets legjobb dobói: Miller 27/15, Bridges 18/6, Williams 16/6, Mann 16/3


Brooklyn Nets – Toronto Raptors 106–102

Előlépett Dennis Schröder. Egyik csapatnak sincs már izgulni valója, mindkét gárda lemaradt az utószezonról, így tét nélkül léptek pályára a felek. A Raptors back-to-back érkezett Brooklynba, ám ettől függetlenül is a Nets volt a meccs esélyese. A záró tizenkét percig fej-fej mellett szorongatták egymást az egyletek, egyik gárda sem tudott tetemesebb előnyt felépíteni. Vendégoldalon Immanuel Quickley (32 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) és Gradey Dick (24 pont, 4 lepattanó) kettőse sziporkázott, míg a vendéglátónál Cam Thomas (23 pont, 4 lepattanó) és Nic Claxton (14 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz) párosa hozta a tőle elvárhatót. A negyedik negyedben aztán megváltozott a játék képe, Dennis Schröder (21 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) elkapta a fonalat, egymaga tizenöt pontot szerzett ebben a játékrészben, ez pedig végül elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy otthon tartsa a győzelmet a Brooklyn.

A Nets legjobb dobói: Thomas 23/15, Schröder 21/6, Claxton 14
A Raptors legjobb dobói: Quickley 32/12, Dick 24/18, Freeman-Liberty 12/6


Oklahoma City Thunder – San Antonio Spurs 127–89

Magabiztos volt a Thunder. Teljesen egyértelműek voltak az erőviszonyok, pláne annak tudatában, hogy az Oklahoma City csapatában az előző mérkőzésen már Shai Gilgeous-Alexander is bevethető volt. Victor Wembanyama viszont nem lépett pályára a Spursnél, mint ahogyan Keldon Johnson és Devin Vassell sem. A Thunder pedig nem is sokat húzta az időt, 34–11-re nyerte az első negyedet, hamar eldöntve a találkozó győztesének személyét. A nyugati első helyért harcoló OKC keretéből természetesen kiemelkedett a már említett SGA (26 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), de Josh Giddey (20 pont, 12 lepattanó, 7 gólpassz), valamint Gordon Hayward (18 pont) is igyekezett. A San Antoniónál Zach Collins (20 pont, 7 lepattanó) játéka volt dicsérhető, ám összességében nem volt egy fikarcnyi esélye sem Gregg Popovich alakulatának.

A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 26/3, Giddey 20/3, Hayward 18/6
A Spurs legjobb dobói: Collins 20/6, Cissoko 14/3, Gray 13/9, Jones 13/3

 

Az alapszakasz tabellája itt megtekinthető!

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus