Simán nyert Dallasban a Kings, a Cavs is legyőzte a Denvert

LeBron James vezette győzelemre a Lakerst, 44 gólpasszt osztott ki a Toronto, Clevelandben is kikapott a Denver, drámai győzelmet aratott a Suns, szűken nyert a Boston: ez történt az NBA-alapszakasz legutóbbi játéknapján.

Brooklyn Nets - Philadelphia 76ers 99-121

Nem hibázott a Philly. Esélyesként lépett pályára és hozta is a kötelezőt a Sixers, Nick Nurse alakulata két vereség után legutóbb már javított, most pedig abszolút a korábbi formáját hozta: már az első negyedben volt 10 pontos előnyben is, és bár onnan visszajött a Nets, de a nagyszünetben 12, a harmadik negyed végén pedig 23 pont volt a távolság a felek között, egyértelmű volt a helyzet. Joel Embiid ugyan csak 11/24-et dobott mezőnyből, de 12 lepattanója mellett 9 gólpasszt is kiosztott egyetlen eladott labdával, Tyrese Maxey 25 ponttal és 10 gólpasszal dupla-duplázott, De'Anthony Melton 21 pontot és 4/6 triplát tett hozzá, és nagyon beszédes, hogy a teljes csapat összesen négyszer veszítette el a játékszert. Az összességében sima győzelembe nem nagyon tudott belezavarni a Nets, amelyben ugyan Lonnie Walker IV dobott 26 pontot és 6/11 triplát, de ezt leszámítva csak villanásokra volt képes a Thomast és Simmonst továbbra is nélkülöző keret. A kulcs a második negyedben három perc alatt futott 15-0 volt a Philly részéről, onnantól már kontrollálták a meccset a vendégek, akik holnap már a Clevelandet fogadják, míg a Nets szerdán lép parkettre Atlantában.

A Nets legjobb dobói: Walker IV 26/18, Bridges 18/6, Dinwiddie 12/3
A 76ers legjobb dobói: Embiid 32/3, Maxey 25/18, Melton 21/12

 

Dallas Mavericks - Sacramento Kings 113-129

A végére elfogyott a Mavericks. Amúgy sem igazán találta magát a hazai alakualt, amely fáradtan mozgott a back-to-back második felén, és bár az első negyedet egy ponttal még megnyerte, utána elkezdett süllyedni, és a záró etapot már tíz pont feletti hátránnyal kezdte. Ott viszont jött a totális szétesés támadásban, 21%-kal céloztak mezőnyből és 0/9-et dobtak távolról a negyedik játékrészben, ott már nem volt esélyük, úgyhogy a jóval energikusabb és pontosabb Sacramento magabiztossá tette a győzelmét. Jason Kidd szerint Domantas Sabonisszal nem tudtak mit kezdeni, ha duplázták, akkor is szerzett kosarakat, de akkor a többieket is megtalálta, egy ember pedig pláne nem tudta megtalálni, a festékben esélytelennek bizonyultak vele szemben. Luka Doncic (25-10-7, 7/19 mezőnyből) és Kyrie Irving (23 pont, 1 gólpassz, 8/17 mezőnyből) sem tudott varázsolni, megfogta őket a Kings, a kezdők 15-20 pontos hátrányt hoztak össze, és másban sem volt fantázia, úgyhogy összességében a hazai pálya ellenére simán elbukták a rangadót - a 8-2-es kezdés óta 1-3-ban vannak, össze kell kapniuk magukat.

Tovább szárnyal a Sacto. A Kings ezzel a sikerrel már 3-0-ra áll a hosszú idegenbeli túráján, összességében zsinórban hatodszor tudott győzni, és a Dallasban sem okozott nehézséget a saját játékát játszania. Az említett Sabonis 32 ponttal szezoncsúcsot jegyzett, ráadásul 13/15 dobása akadt be a gyűrűbe úgy, hogy kétpontosból 13/13-mal zárt, volt még 13 lepattanója és 6 gólpassza is, ízekre szedte a dallasi védekezést - mellette De'Aaron Fox (30 pont, 7 gólpassz, 6/10 tripla, 0 eladott labda) sem kérdezett sokat, így pedig csapatszintn 53%-os mezőnymutatóval, 43%-kal bedobott 17 triplával és 34 gólpasszal zártak. A kiegészítők közül Murray, a kezdőben helyet kapó Duarte vagy éppen Monk is kitett magáért, úgyhogy éppen a Dallast érték utol a tabellán és ott vannak a nyugati élbolyban - most kétszer játszanak New Orleansban, aztán hétvégén a minnesotai rangadóval zárták a túrájukat.

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 25/9, Irving 23/6, Hardaway Jr. 14/6
A Kings legjobb dobói: Sabonis 32, Fox 30/18, Murray 17/6

 

Portland Trail Blazers - Oklahoma City Thunder 91-134

Nem volt kérdés. A back-to-back sem nehezítette meg a bombaformában lévő és sorozatban ötödik sikerét arató OKC dolgát, a vendégek olyan simán nyerték meg a találkozót, amennyire csak lehetett, ráadásul a harmadik negyed közepén el is mentek pihenni a kezdők, már nem volt rájuk szükség. Shai Gilgeous-Alexander (28 pont, 4 gólpassz, 10/13 mezőnyből 23 perc alatt) és Chet Holmgren (16 pont, 6 lepattanó, 2 blokk, 6/6 mezőnyből, 20 perc) mellett a padról 5/6 triplával beszálló isaiah Joe-t is ki kell emelnünk, rájuk építve 60,5%-kal dobtak mezőnyből és 61%-kal értékesítettek 22 darab triplát - a nagyszünetben már 76-43-ra vezettek, de volt 47 pont is az előnyük. A tükörsima győzelemmel 10-4-re állnak és holtversenyben vezetik Nyugatot a Minnesotával - míg a továbbra is nagyon tartalékos, padlón lévő Portland zsinórban hetedszer kapott ki, 3-10-zel holtversenyes utolsó a konferenciában.

A Trail Blazers legjobb dobói: Grant 14/3, Walker 13/3, Ayton 11, Mays 11/6
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 28/3, Holmgren 16/6, Joe 15/15

 

Los Angeles Lakers - Houston Rockets 105-104

LeBron James döntött. A Lakers kezdte jobban a találkozó és nyolc ponttal nyerte az első negyedet, de aztán jött a Rockets reakciója, a texasiak remekeltek a következő időszakban és nemcsak fordítottak, de 11 pontos előnyt is kiépítettek. A záró etap azonban megint a vendéglátóról szólt, LeBron James egymaga 13 pontot szerzett ekkor és a hajrában is az ő játékai kellettek a sikerhez. A Houston persze nem tágított, 100-100-nál is egál volt az utolsó percben, aztán 24 másodpercnél Austin Reaves dobott triplát James átadásából, amire Alperen Sengün válaszolt egy duplával, majd Reaves kihagyott büntetője után alig négy másodperccel az órán szintén ő ki is egyenlített. Úgy tűnt, hogy jöhet a hosszabbítás, de James megoldotta: megkapta a labdát, egy másodpercnél kiharcolt két büntetőt, és bár az elsőt kihagyta, de a másodikat a gyűrűbe küldte, amivel megnyerte a meccset a Los Angelesnek. A meglehetősen motiváltan játszó James végül 37 pontos szezoncsúcsot hintett 14/19 jó dobással, 6 lepattanóval, 8 gólpasszal és 3 labdaszerzéssel, ráadásul játszott is 40 percet, nem spórolt - mellette Anthony Davis (27 pont, 10 lepattanó) és Reaves (17-6-6 a padról) is kitett magáért, úgyhogy 8-6-ra javították a mérlegüket.

Idegenben nem megy. Úgy áll 6-5-re a Houston, hogy vendégként továbbra is nyeretlen a társaság, és ezen a meccsen sem tudta ezt megtörni. A texasiak 35 gólpasszt osztottak szét, jól dobtak mezőnyből, a Lakersnél sokkal jobban tripláztak, viszont 19-cel kevesebb büntetőt harcoltak ki, 12-vel több faultot ütöttek be, 42-34-re elbukták a lepattanózást és a festékben is alulmaradtak - a végén így is egyetlen játékra voltak a sikertől, de legalább a hosszabbításból, ám azt nem tudták megcsinálni. A sikersorozat így már a múlté, zsinórban másodszor kaptak ki, és következőleg a GSW otthonában próbálhatnak meg javítani.

A Lakers legjobb dobói: James 37/6, Davis 27, Reaves 17/6
A Rockets legjobb dobói: Brooks 24/18, Sengün 23/3, VanVleet 15/9

 

Toronto Raptors – Detroit Pistons 142–113

Gólpasszrekord Torontóban. Egyik csapat sem éppen a legjobb formájában várta ezt az összecsapást és akkor még finoman fogalmaztunk, hiszen a Detroit egy tízmeccses nyeretlenségi sorozattal a háta mögött érkezett Kanadába. A Raptors az elmúlt öt találkozójából csak kettőt nyert meg, így a ligautolsó ellen kötelező volt a győzelem. Ezt pedig teljesített is Darko Rajakovics csapata, amely az este folyamán egyetlen másodpercre sem adta ki a kezéből a kontrollt, s végül 44 gólpasszal zárva új franchise rekordot állított fel. A hazaiaknál Pascal Siakam (23 pont, 7 lepattanó, 6 gólpassz), a padról kiválóan beszálló Gary Trent Jr. (18 pont), valamint Scottie Barnes (17 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz) is hozta a tőle elvárhatott. A Pistons viszonylag hamar elengedte ezt az mérkőzést, így többnyire a cserék, nevezetesen Stanley Umude (19 pont, 4 lepattanó) és James Wiseman (15 pont) brillíroztak, bár Cade Cunningham (18 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz) ezúttal is bizonyította a kvalitásait.

A Raptors legjobb dobói: Siakam 23/3, Trent Jr. 18/6, Barnes 17/9, Schröder 17
A Pistons legjobb dobói: Umude 19/6, Cunningham 18/9, Wiseman 15


Indiana Pacers – Orlando Magic 116–128

Meglepően sima floridai siker. Ötből négy győzelemmel, ám négy nap pihenőt követően fogadta az Indiana az Orlandót. A látványos kosárlabdát játszó Magic a liga egyik meglepetéscsapata, ráadásul a tabellán elfoglalt helyezéseket tekintve is rangadóra lehetett számítani. Nos, nem lett az. Agresszívan kezdtek a vendégek, hiszen Paolo Banchero (24 pont) vezérletével rögtön egy 11–0-ás futást abszolváltak, s mivel Franz Wagner (19 pont, 7 lepattanó) és Jalen Suggs (18 pont), na meg a kispad is remekül muzsikált, így 21–42 köszönt vissza az első tizenkét perc után az eredményjelzőről. A Pacers nem találta a dobásait és a védekezése is bőven hagyott kívánnivalót maga után, arról már nem is szólva, hogy Tyrese Haliburton (12 pont, 4/14 mezőnyből) az első félidőben teljesen láthatatlan volt – az elmúlt négy találkozón összehozott négy eladott labdáját, most huszonöt perc alatt eszközölte. A hazaiak legjobbja végül a padról érkező Jordan Nwora (19 pont, 5 lepattanó, 8/11 mezőnyből) lett, ám ezt a meccset simán vitte el a Magic.

A Pacers legjobb dobói: Nwora 19/6, Mathurin 14/3, Haliburton 12/3
A Magic legjobb dobói: Banchero 24, F. Wagner 19, Suggs 18/3


Cleveland Cavaliers – Denver Nuggets 121–109

Ismét kikapott a Nuggets. Az elmúlt időszakban két vereség is becsúszott a Denver háza táján, mindezek ellenére a Donovan Mitchell nélkül felálló Cleveland legyőzése kötelező feladatnak tűnt, még akkor is, ha lassacskán az ohiói gárda is kezdi összekapni magát. A szoros első negyedet követően a második játékrészben a Cavaliers lépett el, amely igyekezett lassítani Nikola Jokicsot (18 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz) mindamellett, hogy csapatként jól működött együtt a hazai társaság, kiválóan járatva a labdát és remekül bevonva szinte mindenkit a játékba. Üde színfoltja lett a mérkőzésnek a draftolatlan újonc Craig Porter (21 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz), aki egyfajta „x-faktorként” tört borsot a Nuggets orra alá, ám Darius Garland (26 pont, 6 gólpassz) és Evan Mobley (16 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) is hozta a maga számait. Ellenben a coloradóiaknál nagyon érződik Jamal Murray hiánya, Jokics mellett ezúttal talán csak Michael Porter Jr. (21 pont, 6 lepattanó) teljesítményét lehet dicsérni, de az az idegenbeli 2–4-es mutató most már nem fest túl jól az ezúttal főleg védekezésben harmatos bajnoki címvédő neve mellett.

A Cavaliers legjobb dobói: Garland 26/6, Porter 21, Mobley 16
A Nuggets legjobb dobói: Porter Jr. 21/15, Jokics 18, Braun 13/3


Utah Jazz – Phoenix Suns 137–140 kétszeri h.u

Drámai csatában nyert a Phoenix. A Suns lassan csak elkapja a fonalat, legutóbbi öt meccséből három alkalommal is győzött, közte a Minnesota elleni rangadót is behúzva. A Utah ellenben már idejekorán beárazta magát, így egyértelműen a vendégek számítottak a találkozó esélyesének. A papírforma viszont azért van, hogy borítsák és a Jazznek ez most majdnem sikerült is. Szoros mérkőzést játszottak a felek, Kevin Durant (39 pont, 8 lepattanó, 10 gólpassz), Devin Booker (26 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Eric Gordon (20 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz) hármasára Lauri Markkanen (38 pont, 17 lepattanó), a padról remek energiával érkező Talen Horton-Tucker (25 pont, 4 lepattanó), valamint Jordan Clarkson (22 pont, 7 lepattanó, 5 gólpassz) volt a válasz még akkor is, ha nagyrészt a Phoenix akarata érvényesült. Az utolsó negyedben ellenben elhitték a hazaiak, hogy ezt a meccset meg lehet nyerni, így többször is átvették a vezetést. Kevin Durant clutch-dobására alig húsz másodperccel a rendes játékidő vége előtt Markkanen válaszolt, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadás első öt percében már öt ponttal is vezetett a Suns, mégsem tudta lezárni az összecsapást, előbb közelebb lopódzott a Jazz, majd Collin Sexton (18 pont, 5 lepattanó) a dudaszó pillanatában tett vissza egy lecsorgót, melynek okán következett az újabb ráadás. Durant gyorsan berámolt öt pontot, amit Grayson Allen (14 pont, 4 lepattanó) egy triplával toldott meg, innen pedig már nem volt visszaút a hazaiak számára.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 38/6, Horton-Tucker 25/12, Clarkson 22/3
A Suns legjobb dobói: Durant 39/12, Booker 26/6, Gordon 20/15


Memphis Grizzlies – Boston Celtics 100–102

Megszenvedett a Celtics. A keleti bajnokesélyesnek kötelező volt hoznia ezt a mérkőzést, hiszen a Memphis mindössze három győzelemnél jár ebben az idényben. Mindezek ellenére egy felettébb szoros összecsapás kerekedett a két csapat között, s habár a második negyed egy szakaszában már tíz ponttal is vezetett a Celtics, nem tudta megtörni az ellenfelét. A Grizzlies Desmond Bane (30 pont, 8 gólpassz, 7/14 tripla), Santi Aldama (28 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz) és Jaren Jackson Jr. (17 pont, 8 lepattanó) révén végig tapadt a jóval erősebb riválisára. Az utolsó másfél percen belül mindössze egyetlen kosár esett, végül Kristaps Porzingis (26 pont, 8 lepattanó, 6 blokk) zsákolása döntött, aki a dudaszó pillanatában még egy kulcsfontosságú blokkot is kiosztott. Mellette persze a sikerhez szükséges volt Jayson Tatum (20 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Sam Hauser (15 pont, 7 lepattanó, 5/7 tripla) jó játéka is. Győzelmével a Boston továbbra is őrzi a liga legjobb (11–2) mérlegét.

A Grizzlies legjobb dobói: Bane 30/21, Aldama 28/18, Jackson Jr. 17/3
A Celtics legjobb dobói: Porzingis 26, Tatum 15/3, Hauser 15/15

 

A tabella ide kattintva megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus