Szétlőtte a Clipperst a Jazz, továbbra is jó a Memphis

A Golden State-nél próbált felnőni Curry mellé az Oubre-Wiggins páros, a Minnesota hosszabbításban kiizzadta a győzelmet a Dallas ellen, "éledezik" a Houston, győzött a Hornets és a Pistons.

 

Orlando Magic - Charlotte Hornets 115-123

Vucsevics jó formában várja az alapszakaszt. Már az előző két mérkőzésen is mutatott arra utaló jeleket Nikola Vucsevics, hogy ezt az idényt jobb formában kezdheti meg, mint az előzőt, ma pedig újabb jelét adta annak, hogy visszatalálhat a 2018/19-es szezonban mutatott játékához. 27 pontjával messze a mezőny legeredményesebbje volt, 12/20 dobása ült, a triplái is beestek, és 12 lepattanót is megkaparintott. A hazaiaknál a montenegrói center mellett Markelle Fultz és Evan Fournier is átlépte a 30 percet, és előbbi igyekezett is megtölteni a statisztikai lapját, 14 pontja mellett 6-6 lepattanó és gólpassz is bekerült a neve mellé, és egyedül a 0/4 triplája nézett ki rosszul. Fournier viszont egyértelműen rosszul játszott, 30 perc alatt 4 pontot szerzett, és 1 gólpasszára jutott 4 eladott labda is. Az idei első körös Cole Anthony játékának viszont annál inkább lehetett örülni, 13 pontjába 3/4 tripla is belefért, ahogyan 4-4 lepattanót és gólpasszt is jegyzett.

Megvan az első. Harmadik meccsén megszerezte az első győzelmét a Hornets, annak ellenére is, hogy most nem számíthattak az ujjsérüléssel bajlódó Gordon Haywardra. A labda nélküle is jól járt, kiosztottak egymás között 32 gólpasszt, és végig vezetve húzták be a mérkőzést. Mindhárom irányítójuk jól játszott, le tudták osztani egymás között a szerepeket: Terry Rozier 13 dobásból szerzett 20 pontot, leszedett 7 lepattanót, és amikor a pályán volt, 16 pontot vertek ellenfelükre - Devonte’ Graham és LaMelo Ball inkább a játékszervezésre (11 gólpassz) és a triplákra (8/19 hárompontos) feküdt rá, és mindketten 18 egységig jutottak. A kispadról nemcsak Ball tudott lendületet hozni, hanem a Hayward kiesése ellenére is ott ragadó Miles Bridges is, aki 8/12 dobását elsüllyesztve szerzett 17 pontot. Végül a több jó teljesítmény és az első negyedben kiépített 14 pontos előny győzelmet is ért.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 27/9, Fultz 14, Anthony 13/9, Ross 13/9, Bacon 13/3
A Hornets legjobb dobói: Rozier 20/9, Graham 18/12, Ball 18/12

Washington Wizards - Detroit Pistons 86-97

Westbrookra még várni kell. Továbbra sem mutatkozott be új csapatában Russell Westbrook, Davis Bertans sem kezdte még meg az idényt, és ezúttal Rui Hachimura sem került pályára a Washingtonnál. Bradley Beal viszont most először ott volt, és szűk 16 perc alatt próbálta lerázni magáról a rozsdát, de 4/11-es mezőnymutatója mellett az 1/3-as büntetőzése és az 1 gólpasszára jutó 3 eladott labda is azt mutatta, hogy ez még nem ment. Mindezek fényében nem meglepő, hogy alig 86 pontig jutott a Wizards, a félidei 23 pontos hátrányból nem volt esélyük felállni, főleg úgy, hogy Beal pályára sem került a fordulás után. A kispadról beszálló Troy Brown Jr. (14 pont, 2/3 tripla) jó játékának örülhettek, ahogyan annak is, hogy az újonc Deni Avdija újabb 32 perc meccsrutint szerzett a nagyok között, de annak már nem, hogy utóbbinak a triplák (0/4) mellett a büntetők (1/3) is gondot okoztak.

Blake Griffin gyűjti a perceket. Ez most a legfőbb pozitívum, amit el lehet mondani a Pistons sztárjáról, mert 26 percével ő játszotta a legtöbbet csapatából, viszont ennyi idő alatt mindössze 3 dobást vállalt, 2 pontja mellett 5 lepattanót és 3 gólpasszt jegyzett. Mason Plumlee most jobban hozta a szervező magas szerepét, sokoldalú teljesítményével (8 pont, 6 lepattanó, 4 gólpassz, 3 labdaszerzés) megadta az alapot a győzelemhez. A fő pontfelelős ezúttal a kispadról érkező Josh Jackson volt, aki igyekszik bizonyítani, hogy megérdemel egy újabb esélyt, és a játéka szempontjából kritikus triplákkal is jól sáfárkodik egyelőre, a legutóbbi 3/5-ös teljesítménye után most 3/4 kinti dobása volt sikeres. Ezúttal a nagy pénzért igazolt Jerami Grant is hatékonynak bizonyult, 8 dobásból jutott 15 egységig.

A Wizards legjobb dobói: Brown 14/6, Bryant 11/3, Lopez 11
A Pistons legjobb dobói: Jackson 17/9, Grant 15/9, Wright 13/9

Houston Rockets - San Antonio Spurs 128-106

Most pusztított a Rockets. John Wall és DeMarcus Cousins kihagyta a mérkőzést, a houstoni kezdőbe pedig Christian Wood került be centerként, aki valósággal lubickolt ezen az estén: 27 ponttal és 10 lepattanóval dupla-duplázott, 10/18 dobását elsüllyesztette, nagyon komoly erőt képviselt a palánk alatt. Most már viszont James Harden is aktívabb volt a legutóbbi bemelegítő meccse után, 20 ponttal, 7 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt, mellette Eric Gordon is bevert 23 pontot 5 gólpasszal, csapatként 40%-kal tripláztak és 50% felett céloztak mezőnyből, úgyhogy nagyon éltek - a Spurs mondjuk nem is okozott túl nagy fejfájást, de attól még tény, hogy a Rockets most remek játékkal aratott kiütéses győzelmet és eléggé emlékeztetett korábbi "önmagára".

Vassellt érdemes figyelni. Az idei 1/11-es Devin Vassellnek már eddig is voltak jó teljesítményei az előszezonban és most is őt lehet igazán kiemelni a Spursnél. A fiatal hátvéd rendszeresen eljutott a gyűrűig és 2/4 triplát is elsüllyesztett, így végül 18 pontot szórt, leszedett 6 lepattanót, kiosztott 3 gólpasszt és ellopott 2 labdát - mellette a 17 pontos, 10 lepattanós, 4 gólpasszos Murray volt még az, aki említést érdemel, a többiek igazából semmi különöset nem csináltak. Maga a meccsük igazából egy negyed alatt elúszott, 4/21-et dobtak mezőnyből, közte 0/10 triplával a nyitó játékrészben, úgyhogy nagyon hamar tíz pont feletti hátrányba kerültek, de később 34 (!) egységgel is égtek már - a harmadik találkozójukat is elvesztették, minimális részsikereken kívül másnak nem nagyon örülhetnek.

A Rockets legjobb dobói: Wood 27/6, Gordon 23/12, Harden 20/9
A Spurs legjobb dobói: DeRozan 21, Vassell 18/6, Murray 17

Memphis Grizzlies - Atlanta Hawks 128-106

Rondo debütált, a Hawks egy félidőt bírt. Az első két negyed nagyjából a két csapat dobópárbajáról szólt, az elsőt a Hawks nyerte, a másodikat a Grizzlies, nem voltak nagy különbségek, az látszott, hogy mindkét együttesben bőven van tűzerő - az Atlanta 18 gólpassznál járt a nagyszünetben, működött a gépezet. A fordulás után azonban valamiért szétesett a gárda, rögtön egy 1/6-tal kezdtek mezőnyből Trae Youngék, a védekezésük pedig még az addiginál is szellősebbé vált, úgyhogy a Memphis egy 16-5-ös futással meglépett és innentől már vissza se nézett - a harmadik negyed végére már a húsz pontot közelítette a távolság, a Hawks elöl-hátul összeomlott és képtelen volt tartani a lépést. Összességében az újak közül Bogdan Bogdanovics (9 pont, 2 gólpassz, 4/11 mezőnyből) és Danilo Gallinari (8 pont, 2/8 mezőnyből) játéka is hagyott kívánnivalót maga után, debütált viszont Rajon Rondo, aki öt perc alatt szétosztott négy gólpasszt, végül hét assziszttal, egy bedobott triplával és egy blokkal zárta az estét. Young 15 pontot szerzett 15 dobásból 6 gólpassz mellett, John Collins megállt 10 egységnél, biztató volt viszont Clint Capela, míg De'Andre Hunter 5/8 triplát süllyesztett el.

A Memphis előrébb tart. A Grizzliesnél látszik, hogy jóval kiegyensúlyozottabb teljesítményre képes, hiszen ez a csapat egy évet lejátszott és fejlődött már együtt, ennyivel feltétlenül a Hawks előtt jár. Ez most is látszott, Ja Morant (18 pont, 13 gólpassz), Jonas Valanciunas (20 pont, 13 lepattanó, 7/9 mezőnyből) és Dillon Brooks (24 pont, 4 gólpassz, 4/8 tripla) vezetésével végig stabilak voltak támadásban és erőlködés nélkül hozták a kosarakat, így csak meg kellett várniuk, hogy az Atlanta mikor kerül hullámvölgybe - ez a harmadik negyedben bekövetkezett, ki is használták, így magabiztos győzelmet arattak. Végül 33 gólpasszal és 19 bedobott hármassal zártak, ezzel 3-0-ra javították mérlegüket az előszezonban - két nap múlva a felek még egyszer találkoznak, aztán jöhet az éles bevetés.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 24/12, Valanciunas 20/6, Morant 18
A Hawks legjobb dobói: Hunter 22/15, Young 15/6, Capela 13

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 127-129 - hosszabbítás után

Nyert a Minny, de nem a legszebben. Alig öt perc alatt tízpontos hátrányba került a Minnesota, de aztán megjöttek a cserék, az 1/1-es Anthony Edwards (17 pont, 5/15 mezőnyből) védekezett egy nagyot Luka Doncicon és kicsit felpörgött a gárda - olyannyira, hogy a negyed végére már vezetett is. A második játékrészben aztán visszavette az irányítást a Dallas, a Wolves pedig egyszerűen képtelen volt érdemi védekezést bemutatni: rengeteg üres triplát adott fel a társaság, a festéket próbálta védeni, de azt is csak addig, amíg Karl-Anthony Towns be nem ütötte a negyedik faultját, utána nagyjából azt csinált velük a Mavs, amit akart. Volt már közte 18 is, a Minny a festékből szerzett kosarakkal próbálta meg nem feladni a meccset, majd az utolsó negyedre a Mavs elengedte a dolgot, így a 15 pontos különbséget ledolgozta a Wolves - igaz, ehhez első körben egy kezdőötös-szerű sor (Rubio, Beasley, Edwards, Hollis-Jefferson, Towns) kellett a dallasi cserék ellen, majd később a második ötös harcolt a Dallas harmadik sorával. A rendes játékidő vége és a hosszabbítás már a hibák halmozásáról szólt ebben a felállásban, ahol a jobban akaró Minnesota végül nyert, de a végén Boban Marjanovics kezében maradt a Mavs győztes dobása - nagyon azért nem lehetnek elégedettek Townsék...

Rendben volt a Dallas. Azt nem mondhatjuk, hogy mindent jól csinált a Mavs, mert voltak gyenge teljesítmények a csapatban, a festékben kikaptak és védekezésben ők se váltották meg a világot, de az tény, hogy amíg érdekelte őket a meccs, addig ők vezettek, méghozzá viszonylag magabiztosan. Luka Doncic egyébként jó játékát a 0/6 triplája húzta le (20 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz), a társai pedig igyekeztek mindent bedobálni kintről: Finney-Smith 3/3, Hardaway Jr. 4/5, Kleber 4/6, Josh Richardson pedig 3/5 triplát süllyesztett el, összességében kereken húsz alkalommal csengettek be távolról. Az említett emberek egyébként is jól játszottak (Kleber például 4 blokkot is kiosztott), a padról is hozzátett az, aki számít, de nyilván nem rejthető el az, hogy 18 játékos lépett pályára, törvényszerű, hogy ez magával hozza a "bajt" - a vereség persze most nem számít, a negyedik negyed elején még 15 ponttal vezettek, aztán befejezettnek nyilvánították a munkát. 

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 20, Hardaway Jr. 18/12, Kleber 14/12
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 20/6, Beasley 18/9, Culver 18/6

Sacramento Kings - Golden State Warriors 109-113

Most kapott segítséget Curry. Az előző meccshez hasonlóan most is lubickolt Steph Curry, aki ezúttal 29 ponttal és 6/13 triplával húzta a Warriorst, de ezúttal érdemi segítséget is kapott társaitól: Kelly Oubre Jr. (22 pont, 4/6 tripla 23 perc alatt) és Andrew Wiggins (19 pont, 3/7 tripla, 3 blokk) is nagyjából azt hozta, amire ennek a csapatnak szüksége lesz ahhoz, hogy eredményes tudjon lenni. A Green-Wiseman páros nélkül azért a többi poszton voltak gondok, de az említettek vezérletével végül 20 triplát bombáztak be 46,5%-kal és a két középső negyedben 17 pontos előnyt építettek fel, mielőtt a záró etapot "odaadták" a Sacramentónak. Wiggins főleg az első negyedben mutatta meg, hogy mi is kell tőle (11 pont remek játékkal), Curry pedig a harmadikban gyújtotta be a rakétákat és vitte el a show-t - biztató volt a GSW, meglátjuk, hogy Greennel és Wisemannel kiegészülve mire mennek a tétmeccseken.

Nem jó ez a Kings. Buddy Hield rendkívül gyengén játszott a Sacramentónál, mellette De'Aaron Fox ugyan legalább szétszórt 13 gólpasszt eladott labda nélkül, de 3/17-et szenvedett össze mezőnyből 0/7 triplával, ő sem tudott a gárda élére állni - ezt Marvin Bagley III sem tette meg, így pedig ez a csapat egyszerűen képtelen komolyabb teljesítményre, ez nyilvánvaló. Szép Harrison Barnes 19 pontja, nagyon aktív volt a padról érkező Hassan Whiteside (12 pont, 9 lepattanó, 3 blokk), de nem az ő dolguk húzni a csapatot, azt Bogdanovics nélkül már a Hield-Fox párosnak kell megtenni Bagley segítségével - most nagyon pocsékul játszottak, igaz, nyertek már kettőt az előszezonban, de nem mondhatjuk, hogy 100%-osan felkészültek az alapszakasz rajtjára.

A Kings legjobb dobói: Barnes 19, Whiteside 12, Hield 11/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 29/18, Oubre Jr. 22/12, Wiggins 19/9

Los Angeles Clippers - Utah Jazz 105-125

A Jazz hozta a nehéztüzérséget. Elképesztő formában kosarazott ezen a mérkőzésen a Utah, Quin Snyder legénysége ugyanis 24 triplát süllyesztett el 46,2%-os hatékonysággal, ebből pedig kereken tízet a Bogdanovic-Clarkson duó tett a közösbe - ráadásul csapatszinten 38 gólpasszt osztottak szét alig 9 eladott labda mellett, tényleg megállíthatatlanok voltak. Ehhez a produkcióhoz egyénileg Donovan Mitchelltől (15 pont, 8 gólpassz), Mike Conley-tól és Rudy Gobert-től csak a "szakmai minimum" kellett, egyébként nagyobb gond nélkül győzték le a Clipperst úgy, hogy most már azért Kawhi Leonardék is többet játszottak - gyönyörűen járt a labda, megvolt a ritmus, nem akadtak el a játékok és nyilván forró volt a kéz is, legalább a két említett nehéztüzér esetében, akik egyébként fejenként nagyjából 20 percet voltak pályán. Persze mindez nem a véletlen műve, Snyder kifejezetten azt szeretné elérni, hogy csapata extra tripladobónak számítson a ligában, az előszezonban erőlteti is, hogy hajigáljanak kintről, ez pedig most nagyon bejött, az első félidőben például a mezőnykísérleteik közel kétharmada távolról érkezett. A védekezés még nem "alapszakaszos", de ha az is megérkezik...

Kicsit komolyabban vette a Clippers. Az eddigi meccsek során a "végtelen" rotációt alkalmazta Tyronn Lue és mindenki csak keveset játszhatott, most viszont már nagyobb terhelést kaptak a sztárok, igaz, Ibaka, Morris és Patterson nem lépett pályára. Ezzel együtt Kawhi Leonard 22 (13 pont, 5/13 mezőnyből, 2 gólpassz), Paul George pedig 26 (16 pont, 5 gólpassz, 4/10 mezőnyből) percet játszott, de igazából egyikük sem pörgött fel - voltak biztató megmozdulásaik, de abszolút nincs meg náluk a szükséges ritmus. Nic Batum megint kezdett, de megállt 5 pontnál és 8 lepattanónál, most Ivica Zubac sem tudott érvényesülni, mondjuk a padról azért Lou Williams 13 perc alatt is beszórt 12 pontot, Luke Kennard pedig 3/4 triplát értékesített - voltak biztató dolgaik, ilyen az 50%-os triplázás, de összességében a Jazz sokkal aktívabb és lendületesebb volt ezen az estén, az őrült tűzerőről nem is beszélve.

A Clippers legjobb dobói: George 16, Leonard 13/9, Kennard 13/9
A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 20/15, Clarkson 20/15, Mitchell 15/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus