Tartalékos csapattal kapott ki a Bucks, a Nets és a Warriors is

Shai Gilgeous-Alexander dudaszóra behulló triplájával nyert a Thunder, tovább folytatódik a Pistons vesszőfutása, Kemba Walker visszatérése ellenére is kikapott a Knicks, míg a Jazznek Bradley Beal szezoncsúcsa volt túl sok az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) legutóbbi játéknapján.

Detroit Pistons - Houston Rockets 107-116

Egy hónapja nyeretlen a Pistons. Legutóbb november 18-án tudott nyerni a Pistons, azóta 14 vereséget számlálnak, és Jerami Grant nélkül a nyugati alsóházhoz tartozó Rockets ellen sem volt komoly esélyük. A vendégek hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a nagyszünetben 13 ponttal jártak előrébb, de a meccs során volt közte 20 is, ezen tudott némiképp kozmetikázni a Pistons a végén. Cade Cunningham (21 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) jó játékának lehet örülni, bár igazán a negyedik negyedben töltötte meg a statisztikai lapot, félig-meddig már eldőlt állásnál. Az ő vezetésével a kezdők így kihozták egálra a mérkőzést, de a második sorok csatáját 40-31-re a Rockets vitte el, és főleg akkor alakult ki a különbség, amikor a cserék jutottak szóhoz – Frank Jackson próbálta húzni a Pistons padját, de a 12 pontjához 13 dobásra volt szükség, és ezt a többi kezdő sem tudta ellensúlyozni, hiába játszott hatékonyan Saddiq Bey és Isaiah Stewart is támadásban, illetve osztott ki 10 gólpasszt Killian Hayes.

A Rocketsnél mindenki tette a dolgát. A vendégeknél senki sem hozott olyan eget rengetően különleges teljesítményt, ugyanakkor mindenki hozott egy erős átlagot, kilencen értek el legalább 8 pontot, heten a kétszámjegyű termést is kipipálhatták, és közben 49,5%-kal tüzeltek mezőnyből. A csapat élére Christian Wood állt 21 ponttal és 8 lepattanóval, Eric Gordon (18 pont, 5 gólpassz) és Josh Christopher (10 pont, 7 gólpassz) a szervezésre feküdt rá, Garrison Matthews (16 pont, 5 lepattanó, 3 labdaszerzés) bebombázott 4/9 triplát, Jae’Sean Tate mindenbe belekapott kicsit, míg a kispadról Kenyon Martin Jr. 10 ponttal és 11 lepattanóval dupla-duplázott. A mérkőzés színvonaláról ugyanakkor árulkodik, hogy a két csapat közös erővel 40 eladott labdát hozott össze, és a Rockets játékosai hiába szereztek 15 alkalommal is labdát, nem tudtak ebből előnyt kovácsolni, mindössze 7 pontot értek el gyorsindításból.

A Pistons legjobb dobói: Bey 23/9, Cunningham 21/9, Stewart 16.
A Rockets legjobb dobói: Wood 21/6, Gordon 18/9, Matthews 16/12.

 

Boston Celtics - New York Knicks 114-107

Mindkét oldalon sok volt a hiányzó. Két igencsak tartalékos csapat találkozott egymással, a Celtics és a Knicks is 6-6 játékost volt kénytelen nélkülözni az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja miatt, további játékosok pedig sérülés miatt hiányoztak, de így is kiélezett és fordulatos mérkőzést vívtak a csapatok. Az első negyedet 32-18-ra húzta be a Celtics, de a Knicks a harmadik negyedben teljesen eltüntette a különbséget, azt a játékrészt ők tudták megnyerni 41-24-re, így a végére maradt a döntés, és végül a hatékonyabban támadó Celtics tudott felülkerekedni. Tom Thibodeau a sok maródi miatt kénytelen volt Kemba Walkert is ismét bevetni, őt kizárólag szakmai okokból nem játszatta az elmúlt 10 meccsen, és most élni is tudott a lehetőséggel, 29 ponttal és 6 lepattanóval jelentkezett korábbi csapata ellen.

A Celtics eggyel több lábon állt. A Knicksnél Walker mellett ugyancsak aktívan játszott az előző szezont szintén a Celticsnél befejező Evan Forurnier (32 pont, 5 lepattanó) is, mellettük Alec Burks (19 pont, 6 lepattanó) és Julius Randle (20 pont, 9 lepattanó, 7 gólpassz) felelt még a pontok túlnyomó többségéért, ők négyen szereztek 100 pontot, senki más nem vállalt két dobásnál többet, és ha Randle nem 6/19-cel céloz, akkor talán a győzelem is meglehetett volna nekik. A Celtics is eléggé fejnehéz volt a pontok eloszlását illetően, viszont náluk öten is jelentős veszélyt tudtak jelenteni a Knicks gyűrűjére. A hazaiak egyik hőse a kispadról beszálló Josh Richardson lett, aki 9/14 dobását elsüllyesztve jutott 27 pontig, Robert Williams III (15 pont, 8 lepattanó) a palánk közelében, míg a 16 pontos Payton Pritchard 4/7 triplával nyújtott extra opciót, így végül az is belefért, hogy a közös erővel 48 pontig jutó Tatum-Brown kettős nem a leghatékonyabban szerezte a pontjait.

A Celtics legjobb dobói: Richardson 27/15, Tatum 25/9, Brown 23/15.
A Knicks legjobb dobói: Fournier 32/12, Walker 29/15, Randle 20/3.

 

Brooklyn Nets - Orlando Magic 93-100

Hajtottak, akiket be lehetett vetni. A Netsnél 10 játékos is az NBA protokollja alatt volt a mérkőzés idején, de a Magic is több kulcsemberét nélkülözni kényszerült, így nagyon kiszámíthatatlan volt, hogy mit hozhat ez a mérkőzés. Végül a nem túl magas színvonal ellenére egy pozitív forgatókönyv valósult meg, mindkét oldalon hajtottak azok, akiknek most adódott bizonyítási lehetőségük, és a korán kiharcolt párpontos előnyére építve a Magic meg tudta szakítani a hétmeccses vereségsorozatát. Robin Lopez állt a csapat élére, elengedett 10/22 dobást a center, és végül 20 ponttal, 10 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt. Lopez mellett Gary Harris is betett a közösbe 17 pontot, 7 lepattanót és 5 gólpasszt, Franz Wagner (14 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz) is jó mezőnymunkával igyekezett elfedni a gyengébb mezőnymutatót, míg Chuma Okeke jól használta ki a leosztásokat, és a 6/11-es mezőnymutatójával üde színfoltnak számított a 41,5%-kal célzó csapatban.

Ebben a Netsben ennyi volt. Steve Nash a nehéz helyzetükben azt a taktikát választotta, hogy próbálják meg a tripláikkal megverni az ellenfelüket, ennek jegyében bele is álltak 46 hárompontosba, de csak 9 ért ezek közül célba, ennek köszönhetően mezőnyből is csak 38,2%-kal dobtak. Patty Mills (23 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz) igyekezett a Nets élére állni, de a 2/14-es triplamutatója lehúzza az összképet, ahogyan Blake Griffin 17 pontos, 7 lepattanós, 6 gólpasszos estéjét is a 3/10 hármas csúfítja el kicsit, de még így is ő jelentette a legnagyobb veszélyt kintről. A két veterán mellett Cam Thomas (15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) próbálkozhatott a legtöbbet, de az újonc játékos is csak 7/20-szal dobott, Kessler Edwards is 13 dobásból jutott 9 egységig, egyedül a 18 pontos, 14 lepattanós dupla-duplát összehozó David Duke Jr. hatékonyságára nem lehetett panasz.

A Nets legjobb dobói: Mills 23/6, Duke Jr. 18/3, Griffin 17/9.
A Magic legjobb dobói: Lopez 20, Harris 17/3, Okeke 15/9.

 

Toronto Raptors - Golden State Warriors 119-100

Hozta a kötelezőt a Raptors. Miután a Warriorsnál Jordan Poole kidőlt a protokoll miatt, és úgy döntöttek, hogy a csapat kulcsemberei (Stephen Curry, Draymond Green, Andrew Wiggins) el sem utaznak Kanadába, egyértelmű esélyessé lépett elő a Raptors, és ezzel élni is tudtak, az első három negyedben elintézték ellenfelüket, hogy a végén még kicsit pihenhessenek is a fontosabb játékosaik. Fred VanVleet vezette a showt, 6/10 triplával megspékelve beszórt 27 pontot, kiosztott 12 gólpasszt és begyűjtött 7 lepattanót is, tarthatatlan volt ezen az estén, és az ő jó játékából a társak is sokat profitáltak, csapatszinten is 50%-kal dobtak mezőnyből. VanVleet mellett Scottie Barnes (21 pont, 8 lepattanó, 6 gólpassz) volt a legaktívabb, de dicséretet érdemel a hazaiak kispadja is, akik Precious Achiuwa vezetésével 43 pontot szereztek. A Raptors örömét tovább fokozhatja, hogy OG Anunoby is visszatért a sérüléséből és játszott is 28 percet.

Jonathan Kuminga próbált élni a lehetőséggel. A pályafutása során először kezdő újonc az eddigiekhez képest hatalmas lehetőséget kapott, amivel igyekezett is élni, 9/15 jó dobására építve 26 pontot szerzett, ugyanakkor a 2 gólpasszára jutott 6 eladott labda is, míg Steve Kerr amiatt kritizálta őt a meccs után, hogy 36 perc alatt egyetlen lepattanót hozott csak össze. A felemás összkép ellenére így is annak lehet leginkább örülni a Warriorsnál, hogy kipróbálhatták nagyobb szerepben is Kumingát, mert mellette hiába hoztak többen is egy elfogadható szintet, a 20 eladott labdájukkal nem vehették fel a versenyt az ezen az estén jobb erőkből álló Raptors ellen. A csapat másik első körös újonca, Moses Moody is játszhatott 25 percet, és ezalatt elért 11 pontot, 8 lepattanót és 3 gólpasszt, de csak 3/10-zel célzott.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 27/18, Barnes 21, Achiuwa 17/3.
A Warriors legjobb dobói: Kuminga 26/12, Lee 14/6, Payton II 13/3.

 

Oklahoma City Thunder - Los Angeles Clippers 104-103

Gilgeous-Alexander most nem hagyott időt a válaszra. Legutóbb szívszaggató körülmények között szenvedett vereséget a Thunder a Pelicans ellen, akkor Shai Gilgeous-Alexander hiába süllyesztett el egy hatalmas egyenlítő triplát 1,4 másodperccel a vége előtt, Devonte’ Graham a saját térfeléről eleresztett válaszával a maguk javára fordította a mérkőzést. A Clippers ellen annyiban másképp alakult a Thunder helyzete, hogy az utolsó támadásuknál nem három, hanem két pont volt a hátrányuk, és most a csapat sztárja is úgy süllyesztett el egy triplát, hogy ne maradjon idő az órán. Gilgeous-Alexander az ezt megelőző támadásnál is nagy kosarat jegyzett, majd jó érzékkel faultolta Justise Winslowt is, aki mindkét büntetőjét kihagyta, ezzel lehetőséget teremtve a Thunder előtt, akinek a második hibája után a lepattanót is Gilgeous-Alexander szedte össze, az utolsó másodpercek róla szóltak.

Dort és Kennard dobópárbajáról szólt sokáig ez az este. A hazaiaknál Luguentz Dort felelt a legnagyobb mértékben a pontokért, 29 egységig jutott 12/19 dobásból, mellette Josh Giddey (8 pont, 18 lepattanó, 10 gólpassz) kacérkodott egy tripla-duplával, a Thunder kispadja pedig 37-29-re felülmúlta a Clippers cseréit. A vendégeknél leginkább a 7/13 triplát a helyére küldő, összesen 27 pontig jutó Luke Kennard veszélyeztetett, Terance Mann is hatékonyan ért el 18 pontot, míg Reggie Jackson 10 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel igyekezte kompenzálni a 6/20-as mezőnymutatóját – ha ő kicsit jobban dob, akkor ez a meccs nekik is meglehetett volna, így viszont egymást követő második vereségét szenvedte el a Clippers.

A Thunder legjobb dobói: Dort 29/12, Gilgeous-Alexander 18/6, Tr. Mann 11/9.
A Clippers legjobb dobói: Kennard 27/21, Te. Mann 18/3, Jackson 16/6.

 

Milwaukee Bucks - Cleveland Cavaliers 90-119

Ez nem az igazi Bucks volt. Giannis Antetokounmpo, illetve több rotációs ember is az NBA protokollja miatt hiányzott, Khris Middleton sérüléssel küzd, míg Jrue Holiday és Grayson Allen pihenőt kapott, így az egyaránt 42 percet pályán töltő Jordan Nwora és Sandro Mamukelashvili kettőse jutott extra lehetőséghez. Ezzel mindketten élni is tudtak, Nwora 28 ponttal, 11 lepattanóval és 4 gólpasszal jelentkezett, míg Mamukelashvili 4/9 triplával jutott el 17 pontig, de ebben a formában más szintet képviseltek, mint a Cavaliers, és ezen DeMarcus Cousins (12 pont, 12 lepattanó, 5 labdaszerzés) vagy George Hill sem tudott változtatni, ezt a vereséget pedig a Warriorshoz és a Netshez hasonlóan nekik is járulékos veszteségként kell elkönyvelniük.

Parádéztak a Cavaliers cseréi. A Bucks kispadja összesen 15 pontot ért el, míg ezt a küszöböt a vendégektől három játékos is elérte: Cedi Osman 23 ponttal, 5 lepattanóval és 4 gólpasszal szállt be, de Ricky Rubio (15 pont, 5 lepattanó, 10 gólpassz) és Kevin Love (15 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz) is nagyszerűen játszott, míg a kezdőből Darius Garland ért el 22 pontot 6 gólpasszal. Igazi örömkosárlabdát játszott Evan Mobley és Isaac Okoro hiányában is a Cavaliers, 45 kosarukból 36-ot előzött meg gólpassz, kiválóan járatták a labdát, és emellett pihenni is maradt idejük, senki sem érte el a 30 perces határt. Sorozatban a hatodik győzelmüket aratták, övék a leghosszabb jelenleg is futó győzelmi széria, és önbizalomtól duzzadva várhatják a Hawks elleni ütközetet is.

A Bucks legjobb dobói: Nwora 28/12, Mamukelashvili 17/12, Hill 14.
A Cavaliers legjobb dobói: Osman 23/15, Garland 22/6, Love 15/6, Rubio 15/6.

 

Utah Jazz - Washington Wizards 103-109

Raul Neto használta a rugóit. A Wizards csereirányítója a 15 pontja és a 4 gólpassza mellett karriercsúcsot jelentő 7 lepattanót kaparintott meg, és nemcsak ekkor használta a rugóit, hanem kulcsfontosságú pillanatban el tudta ütni a labdát egy feldobásnál Donovan Mitchell elől, Kentavious Caldwell-Pope pedig a megszerzett labda után elsüllyesztett egy triplát 12,4 másodperccel a vége előtt, amivel eldöntötte a mérkőzés kimenetelét. A Wizards emellett sokat köszönhet most Bradley Bealnek is, aki szezoncsúcsot ért el a 13/24 dobásából szerzett 37 pontjával, amit 5 lepattanóval és 7 gólpasszal is ki tudott egészíteni, és a mentalitásán is látszódott, hogy ő ezt a győzelmet most nagyon akarja: az első félidőben Rudy Gobert kétszer is leblokkolta őt, majd megmondta az ellenfél centerének, hogy akkor is át fogja őt zsákolni, és így is tett, ismét nekiment a franciának, és tényleg sikerrel járt. A Wizardsnak kellett is ez a mentalitás és ez a győzelem, az ezt megelőző nyolc meccsükből hetet veszítettek el.

Donovan Mitchell nem kapott elég segítséget. A Jazz sztárja próbálta tartani a lépést az ellenfél legjobbjával, és el is jutott 32 pontig, valamint 5 gólpasszig, ugyanakkor szükségük lett volna arra, hogy legyen még egy megbízható pontszerzőjük. Mike Conley pihenőt kapott ezen az estén, és az ő hiánya komolyan megérződött a hazaiak támadójátékán, Bojan Bogdanovic és az 1/10 triplával záró Jordan Clarkson is inkább csak erőlködött, a kezdőbe bekerülő Joe Ingles sem tudott most szervezni, mindössze 17 gólpasszt osztottak ki egymásnak a Jazz játékosai. Rudy Gobert igyekezett pusztítani a palánkok alatt, a 11 pontja mellett 19 lepattanót és 6 blokkolt dobást is elért, nem sokon múlt, hogy Mitchell ponterős teljesítménye mellett ennyi is elég legyen egy győzelemhez, mert Beal körül a Wizards többi játékosát elég jól kordában tartotta a védekezésük, de végül alulmaradtak.

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 32/12, Bogdanovic 18/9, Clarkson 12/3.
A Wizards legjobb dobói: Beal 37/6, Neto 15/3, Caldwell-Pope 13/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus