Túlórázás az NBA-ben: három meccs is hosszabbításban dőlt el

Az NBA-ben öt mérkőzést rendeztek ma, ám három is ráadásba torkollott. A Hawks újabb fontos győzelmet aratva tartja távol magától a Knickset, míg a Wizards fájdalmas vereséget szedett össze Sacramentóban, így nem tudta kihasználni a Raptors bukdácsolását. LeBron James hazalátogatott és felelevenítette a régi szép clevelandi időket. A Trail Blazers majdnem megégett a sereghajtó ellen, a Warriors viszont könnyedén verte lottery-be tartó ellenfelét. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Cleveland Cavaliers - Miami Heat 96-100

James megőrült, a végén viszont Bosh villogott. A regnáló MVP 25 pontot szerzett az első negyedben(!), pontosan annyit, mint az egész Cleveland. A folytatásban kicsit lassított a tempón, de így is eljutott 43-ig (14/19 mezőnyből, 6/8 tripla), ráadásul az utolsó bő egy percben 7/8-at dobtak Bosh-sal együtt a büntetővonalról – utóbbi egyébként 88-88-as állásnál előbb egy triplát majd egy kettest is értékesített, ezzel nyert a Heat.

Irvinget jól pótolták. Az irányító ezt a meccset is kiülte (ahogy a túloldalon Wade is), de a helyén kezdővé avanzsáló Jarrett Jack 22 ponttal és remek hatékonysággal szállt be (8/13 mezőnyből, 4/6 tripla). Jack mellett egyébként a dupla-duplázó (16 pont, 11 lepattanó) Varejao dicsérhető a leginkább, illetve a dobásával ugyan szenvedő, de 17 pontja mellé 11 gólpasszt is kiosztó Waiters is csipkedte magát. A Wade helyén kezdő Toney Douglas egyébként szintén nem bizonyult rossz döntésnek, 9 pontja mellé 5 gólpasszt is kiosztott.

Oden bent ragad a kezdőben? A Rockets ellen már itt kapott lehetőséget, ezúttal 14 perc alatt hat pont, három lepattanó és két blokk került a neve mellé.

A Cavaliers legjobb dobói: Jack 22/12, Waiters 17/3, Varejao 16
A Heat legjobb dobói: James 43/18, Bosh 21/6, Allen 14/6

Atlanta Hawks - Toronto Raptors 118-113 hosszabbítás után

Koncentráltabb volt a Hawks. A rendes játékidő végén Korver triplájára Lowry még tudott válaszolni és hosszabbításra menteni, a ráadásban viszont két fontos támadópattanót is leszedtek a hazaiak, a Raptorsnál pedig Amir Johnson az utolsó támadásnál egy támadóhibát követett el, amivel tálcán kínálta fel a győzelmet az Atlanta számára.

Hátvédek meccse. A Torontónál Lowry a húsz pontja mellé hét lepattanót és kilenc gólpasszt is fel tudott mutatni, míg DeRozan 29 pontos, 10 lepattanós dupla-duplával jelentkezett. A Hawksnál Jeff Teague remekelt, 34 pontot szerzett remek hatékonysággal (11/18 mezőnyből, 11/11 büntető). Ebből a sorból a karrierje első tripla-dupláját jegyző Paul Millsap lóg ki, hiszen ő erőcsatárként villogott - 19 ponttal, 13 lepattanóval és 10 gólpasszal járult hozzá a győzelemhez.

Menekül az Atlanta. Korverék egy komolyabb hullámvölggyel csúsztak le a keleti 3-4. helyről a 8.-ra, de most úgy tűnik, hogy összekapták magukat, zsinórban ötödik győzelmüket könyvelhették el, így hiába indított nagy hajrát a zsinórban hatodszor nyerő Knicks, a Hawks előnye még mindig 4,5 meccs.

A Hawks legjobb dobói: Teague 34/3, Millsap 19/3, Korver 16/9
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29, Lowry 20, Valanciunas 16

Portland TrailBlazers - Milwaukee Bucks 120-115 - hosszabbítás után

Pár másodpercen múlt a bravúr. Kevesen hitték, hogy a Nyugati Konferencia csapataival szemben 2-23-es mérleggel álló vendégek győzhetnek. A rendes játékidő végén és a hosszabbításban is előnyben voltak, ám egyszer sem tudták megtartani a fórt, behúzni a mérkőzést. Dominálták a festékben (56-46), megnyerték a lepattanócsatát (53-47), de a gyenge büntetőzés (17/26) és 19 eladott labdájuk miatt nem érhették el céljukat. 

Lillard, a megmentő. Két perccel a rendes játékidő vége előtt úgy tűnt, hogy az irányító triplájának köszönhetően megnyeri a meccset a Portland. Ám végül a hazaiaknak, pontosabban Lillardnak kellett azért egy nehéz duplát értékesíteni, hogy hosszabbításra mentse a mérkőzést. A ráadásban Matthews (8/15 mezőny, 5/7 hárompontos) és Lillard vezényeltek egy 10-2-es rohamot, mellyel bebiztosította sikerét a hazai csapat.

Statisztikahegyek. Az irányító megszerezte 3000. pontját és kiosztotta 900. gólpasszát. LeBron James óta ő az első játékos, akinek az első 150 mérkőzése alatt összejött ez a párosítás. Batum egyetlen pattanóra és gólpasszra volt a tripla duplától, 21 pont (7/15 mezőny, 9 lepattanó, 9 gólpassz) került neve mellé. Rajta kívül további három játékos érte el a húsz pontos határt a Portlandből.

A TrailBlazers legjobb dobói: Matthews 26/15, Williams 23/9. Batum 21/9
A Bucks legjobb dobói: Knight 24/9, Sessions 23/3, Middleton 18/12

Sacramento Kings - Washington Wizards 117-111 hosszabbítás után

Kalandos úton lett meg a győzelem. 30-19-re nyerte az első negyedet a Kings, elsősorban Ben McLemore 9 pontjára építve, utána viszont a Wizards átvette a meccs irányítását, és a harmadik negyed végén már ők voltak előrébb – sőt, a negyedik negyed végén is még nekik állt a zászló. 24 másodperccel a vége előtt 100-95-re vezettek, ám ekkor Isaiah Thomas nagy tripláját követően John Wall mindkét büntetőjét kihagyta, így Rudy Gay-nek esélye nyílt egyenlíteni. 

Nagy hármas volt Sacramentóban – a végjátékban. Az első három negyedben csak Thomas játszott jól, 17 pontot szerzett (végül tripla-duplát hozott össze – 24 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz), ám sem Cousins, sem Gay nem találta a ritmust. Aztán a negyedik negyedben 5 pont kivételével csak a három húzóember volt eredményes, míg a hosszabbításban már senki más nem jutott szóhoz, már ami pontokat illeti. Cousins 19, Gay 16 pontot termelt az utolsó 17 percben. 

Ez még hiányozhat a Wizardsnak. Hiába dobott minden kezdőjátékos legalább 10 pontot, és csatlakozott hozzájuk a 18 egységét 70 százalékos hatékonysággal szerző veterán Drew Gooden, ma nem volt vezére a gárdának. Miután John Wall becsődölt a végjátékban, Bradley Beal a ráadás utolsó fél percében 2 triplát is kihagyott, ha ezeket bedobja, talán nyert volna csapata – így viszont lépéshátrányba kerültek a keleti harmadik helyért folyó harcban. 

A Kings legjobb dobói: Thomas 24/6, Gay, Cousins 24-24. 
A Wizards legjobb dobói: Beal 19/6, Gortat 19, Gooden 18/6.

Golden State Warriors - Orlando Magic 103-89

Sima győzelem hiányzókkal. Andrew Bogut bokafájdalmak, Andre Iguodala kisebb térdproblémák miatt kapott pihenőt, de a small-ballra váltó Warriors így is nagyobb gond nélkül nyert – a negyedik negyednek 21 pontos előnnyel futottak neki. A Curry-Thompson-Lee trió mellett a kispadról is jöttek a jó teljesítmények: Marreese Speights 13 pontot és 8 pattanót hozott össze, Steve Blake pedig 12 pontja mellé 4-4 lepattanót és gólpasszt, valamint 3 labdaszerzést tett a közösbe. A Lakerstől érkező csereirányító eddigi meccsein 52 gólpasszt osztott ki, és mindössze 11 labdát adott el. 

A Magic hátvédjei eltűntek. A nem nyeretlen kétéves duó, Jameer Nelson és Arron Afflalo összesen 8 pontot dobott, 8 gólpasszukra 5 labdaeladás jutott, és a cseresorból érkező Victor Oladipo sem villogott (10 pont, 5 gólpassz, 4 eladott labda) – ez egy small-ballt alkalmazó csapattal szemben végzetes. Az Orlando sorozatban hatodszor kapott ki, és stabilan tartja a dobogós helyet – hátulról. 

A Warriors legjobb dobói: Curry 23/9, Thompson 20/12, Lee 20.
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 15, Harris 14/3, Harkless 12/6.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus