Visszajátszás: Bemutatja GSW-verő tervét a Houston

Tavaly nagy hátrányból verte a Portlandet, három éve tükörsimán a Spurst a GSW, két éve viszont ekkor láttuk meg, hogy a Rocketsnek tényleg lehet esélye megdönteni a rendszert. Ez történt május 16-án az utóbbi három évben.

 

2019: Mélyről áll fel a Warriors

Egy éve ezen a napon nyerte meg a nyugati döntő második mérkőzését is a Golden State, de nagy nehézségek árán - volt 17 pontos hátrányban is, az első félidőt 15-tel vesztette el. A fordulás után azonban felpörögtek és végül egy egylabdás, szoros végjátékban győzni tudtak a nagyot hajtó Portland ellen a Kevin Durant nélküli "régi" csapatukkal: a Curry-Green pick-and-roll soknak bizonyult a Blazers számára. Curry (37 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), Thompson (24 pont, 4/8 tripla) és Green (16 pont, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 5 blokk) is villogott, a Portland pedig nagyon bánhatta, hogy ennyire közel állt a sikerhez, de nem tudta behúzni - az 1-1 rögtön más megvilágításba helyezte volna a párharcot, így viszont 0-2-vel mehetnek haza, most már komoly nyomás alatt.

Az első mérkőzés után sokan értetlenkedtek Terry Stotts taktikája miatt, hiszen ahogy Enes Kanter védte Steph Curryék pick-and-rolljait, az konkrét öngyilkosság volt - nos, a tréner most variált, jóval nagyobb nyomást helyezett a labdás emberre és mivel Kanter lábon képtelen visszaérni ilyenkor, inkább csökkentette a szerepét és csak 19 percet használta. A dolgát nehezítette, hogy a mozgékonyabb Zach Collins nyolc perc alatt öt faultot és két eladott labdát tudott felmutatni (mást semmit), úgyhogy 17 percet kapott Meyers Leonard és lejjebb is alacsonyabb lett a szerkezet, Harkless és Aminu is kevesebbet játszott, mint például Seth Curry.

Az egyértelműt tehát meglépte Stotts, változtatott a védekezésen, fel is tüzelte csapatát, sőt, akkor is tartotta bennük a lelket, amikor "lerohanta" őket a Warriors a harmadik negyedben, de egyrészt ezzel a megoldással Kanter nélkül nem volt lepattanójuk (50-37-re kaptak ki ebben), másrészt ugyan a GSW tripláit limitálták (főleg az első félidőben, akkor 3/13, a másodikban 6/16 volt a mutató), de érdemi center nélkül 54-32-re alulmaradtak a festékben, a leindításokból is kikaptak és benyeltek kilenc blokkot is.

Steph Curry pedig közben átvette a vezérszerepet és MVP-üzemmódba kapcsolt Durant kidőlése óta. A Rockets elleni ötödik meccs utolsó negyedében egymaga beszórt 12 pontot clutch dobásokkal és győzelemre vezette csapatát, a hatodik meccsen lehozott egy csendes, osztogatós félidőt, majd "megőrült" és egy félidő alatt bevert 33 pontjával elbúcsúztatta a Houstont, a Portland ellen elsőre 36, most pedig 37 egységig jutott - legutóbb kintről szedte szét a Blazerst kilenc triplával, most bentről 7/8 duplával és 11/11 büntetővel, a 7, illetve 8 gólpasszairól nem is beszélve. 

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2018: Bemutatja tervét a Houston

Az elvesztett első meccs után "felkeményedett" a másodikra a Houston, így egy nagyarányú győzelemmel vágott vissza a nyugati döntőben a Warriorsnak - ezzel 1-1-re állt ekkor a párharc a két texasi mérkőzést követően. Ezúttal viszont láthattuk, hogy hogyan is tervezi megnyerni ezt a párharcot a Rockets, sokkal agresszívebben játszottak Hardenék, lebontották a GSW játékát. a Splash Brothers alapvonali elzárásainál folyamatosan ütköztek velük Paulék, folyamatosan ott volt rajtuk a kezük, fizikálisan minél jobban próbálták megtörni őket és ennek bizonyítéka, hogy Curry a két meccs során egy-egy hármast tudott csak bevágni, ilyen impotens pedig még soha nem volt kintről a rájátszásban eddigi pályafutása során - a Thompson előtt legutóbb adódó üres helyzetek is eltűntek, a dobógépet teljesen kivették a játékból, így pedig együtt tudtak élni azzal, hogy Durant beszórt 38 pontot. Amúgy Durant 38 pontja több volt, mint a másik négy GSW-kezdő összesített eredménye - ezt hívják jó védekezésnek!

Támadásban is megcsinálták, amit meg kellett, egy kicsit türelmesebben, pontosabban játszottak, a kiosztások után nem csak a Harden-Paul páros, hanem a többiek is borzasztó agresszíven indultak el a gyűrűig, amelyből vagy ziccer, vagy egy még tisztább kinti dobóhelyzet alakult ki, nem mellesleg folyamatos védekezésre kényszerítették a Warriorst, Greenéknek pedig szemlátomást ez nem igazán ízlett. D'Antoni ugyan hangoztatta, hogy ugyanúgy az egy-egyezésre építenek, de mégis árnyaltabb lett a kép, többet passzoltak, többet mozogtak és nem vállalták el az első "vállalható" helyzetet, hanem tovább bontották a védekezést, amelyre nem igazán volt felkészülve a GSW. Ezzel egyrészt azt érték el, hogy Curryékben jóval kevesebb energia maradt így, hogy többet, többször kellett védekezni, másrészt a saját kiegészítőiket tűzbe hozták, ami leginkább talán Eric Gordonon látszott meg - az, hogy többször érhetett labdához, többször vonták be a játékba, szemmel láthatóan meghozta a kedvét, utána bátran vállalkozott, illetve hátul is sokkal inkább kapart, mint legutóbb. 

Ekkor úgy tűnt, hogy a Houston nem a levegőbe beszélt akkor, amikor az év elején kijelentette, hogy márpedig a GSW a célpont és képesek lehetnek megverni a címvédőt - ezen a meccsen látszott, hogy valóban van egy receptjük, a kérdés az, hogy ezt sikerül-e még háromszor győzelemre váltani.

Történt még egy fontos dolog ezen a napon két évvel ezelőtt: a Milwaukee Bucks bejelentette, hogy Mike Budenholzert nevezte ki a csapat új vezetőedzőjének.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

2017: Ennyi volt?

Három éve kiütéses győzelmet aratott ezen a napon a GSW a Spurs elleni nyugati döntőben - alig két nappal azután, hogy történelmi fordítást mutatott be a Kawhi Leonardöt elvesztő ellenfelével szemben. Leonard nélkül ezen az estén esélytelen volt a San Antonio, a 29 pontos Steph Curry vezérletével teljesen egyoldalúvá tette a meccset a Warriors - végül 136-100-ra nyertek a hazaiak, abszolút nem volt kérdés. Olyannyira nem, hogy Andre Iguodala és Zaza Pachulia is pihenőt kaphatott, Kevin Duranttől elég volt 16, Klay Thompsontól 11 pont, csapatszinten 56%-kal dobtak és volt 39 gólpasszuk, a Spurs pedig ehhez hozzá sem tudott szólni.

Itt nagyjából elkönyvelhettük, hogy ennek a párharcnak lőttek, a Spurs fejben teljesen padlóra került Leonard sérülése után, most már 0-2-re áll és legjobbja hiányában eszköze sincs arra, hogy csináljon valamit - egy becsületgyőzelem még benne lehetett a pakliban, de ennél többet nem nézhettünk ki a gárdából.

Egyébként nem elég, hogy idei tíz playoff-mérkőzéséből tízet megnyert eddig a Golden State és a Spurs ellen is két győzelemre volt a továbbjutástól, de mindezt imponáló magabiztossággal tette - azzal együtt, hogy természetesen az előző találkozón finoman szólva rezgett a léc. Mindenesetre a GSW eddig átlagosan 17 ponttal múlta felül ellenfeleit, amire tíz playoff-meccs alatt még senki nem volt képes az NBA történetében. Ráadásul még egy adalék: mióta Kawhi Leonard kidőlt az előző meccs harmadik negyedében, azóta 194-133-ra nyert a Warriors úgy, hogy 57%-kal dobott mezőnyből, miközben a San Antonio csak 37%-kal.

A játéknap összefoglalója

Playoff-percek-  a játéknap érdekességei

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus