Visszavághat a Kings a Warriorsnak, centercsata a Cavs-Wolves meccsen

Este 6 órától a Knicks fogadja az OKC-t, a Wizards a Grizzlies skalpjára is rámegy, érdekesnek ígérkezik a 76ers-Jazz és a Bulls-Nuggets, a Nets pedig még mélyebbre lökheti a Lakerst.

New York Knicks - Oklahoma City Thunder 18:00 (Sport2: 0:00)

A Thunder (5-7) eddigi szezonja a nagy sorozatokról szól, 3 vereség, 4 győzelem, 4 vereség volt a sorminta, legutóbb viszont győztek otthon a Raptors ellen. Most négymeccses túrára indulnak, és talán az első állomás az, ahol nyerési esélyeik lehetnek, bár hozzá kell tenni, hogy idegenben eddig 1-4-re állnak. A foghíjas Toronto ellen egy two-way játékos, Eugene Omoruyi villogott a kispadról, de rajta kívül még heten jutottak el legalább 10 pontig, a csatár Jalen Williams 11 gólpasszt osztott ki, az SGA-Giddey duó is jól mozgott, továbbra is tele vannak ígéretes játékosokkal, egyedül Darius Bazley hiányzik majd a túráról. A Knicksnek nem lesz könyű dolga a lelkes OKC ellen, Tom Thibodeau csapata továbbra is elég hektikus: náluk is volt 3 meccses sikersorozat, majd zsinórban 3 vereség, az utóbbi időszakban pedig győzelmeiket rendre bukta követte, így egyelőre 50%-on állnak. Mitchell Robinson hiánya nagy érvágás a palánkok alatt, ugyanakkor legutóbb a csapat nagy triója egyszerre remekelt: Julius Randle, RJ Barrett és Jalen Brunson miatt támadásban jól nézett ki a gárda, persze hozzá kell tenni, hogy a tartalékos Pistons ellen. A Madison Square Gardenben 4-2-re állnak, otthon a gyengébb gárdákat rendre megverik, ez alapján inkább Randle-ék esélyesebbek. 

Cleveland Cavaliers - Minnesota Timberwolves 00:00

A Cavaliers parádés 8-0-s sorozata már a múlté, azóta három szoros meccset buktak idegenben (Clippers, Kings, Warriors), a nyugati túra vége felé már érezhetően elfáradtak, ugyanakkor most végre hazatérhettek, otthon pedig idén még veretlenek, 4-0-val állnak. A húzóemberek közül Donovan Mitchell és Jarrett Allen kisebb bokasérüléssel küzd, de állapotuk day-to-day, szinte biztosan játszanak majd. A térdével bajlódó Dean Wade-re is szükség lesz, mert az utóbbi időben jellemzően nyolcfős érdemi rotációval dolgozik a Cavaliers, amiben Wade-nek fontos szerep jut, ha ő kiesik, könnyen bajba kerülhetnek, mert nincs mögötte megbízható helyettes. Jó kérdés, hogy a szűk rotáció (Ricky Rubio még hetekre van a bemutatkozástól, Dylan Windlert most műtötték) mennyire játszott közre a legutóbbi vereségekben, ez ki fog derülni a Wolves ellen. Az idegenben 1-3-mal álló vendégek is messze vannak a csúcsformától, utóbbi öt meccsükből négyet buktak, egyedül a gyengécske Houstont verték, és az utolsó két vereséget már arra sem foghatták, hogy Rudy Gobert hiányzott, a tartalékos Suns és a Grizzlies is viszonylag simán lépett át rajtuk. A Gobert-Towns duó még mindig nem állt össze, a Cavs ellen viszont annyiban könnyebb dolguk lesz, hogy ellenfelüknél is rendre két magasember (Allen, Mobley, Love) van pályán - annyiban nehezebb, hogy Allen lepattanózásban és a festék védésében, Love a kinti dobásokban okozhat gondot, Mobley pedig olyan, mint egy svájci bicska. Kifejezetten érdekes magasember-csatá(k)ra van kilátás, de csemege lehet Mitchell és Edwards, illetve Garland és Russell csörtéje is. 

Washington Wizards - Memphis Grizzlies 00:00

A Wizardsnál egy ideje már nincs covidos Bradley Beal, ahogyan Taj Gibson és Delon Wright is maródi, ugyanakkor a fővárosiak szépen kimozogták a problémákat és két nagy skalpot is begyűjtöttek - Beal egyébként már kikerült a protokoll alól, de kérdéses a játéka. A feljavulás elsősorban Kyle Kuzmának köszönhető, a Mavericks ellen még Luka Doncic-ot is elhomályosította egy 36 pontos, 11 lepattanós, 6 gólpasszos performansszal, a Jazz ellen pedig egy 23-8-6-ot rakott össze. A Jazz ellen Kristaps Porzingis egy 31-10-es meccsel jelentkezett, de az is kiemelendő, hogy Deni Avdija és Rui Hachimura is jól dolgozik mostanában, a sérülésből visszatérő Corey Kispert révén pedig komolyan javult a gárda spacingje. Bár egyelőre csak 7-6-os mérleggel állnak, valamit mintha megtaláltak volna Washingtonban, a parádés formában lévő Grizzlies sem mehet biztosra. A Memphis legutóbb a Wolvest tartotta 103 ponton úgy, hogy Jaren Jackson Jr. még hosszú hetekre van a visszatéréstől, legutóbbi hat meccsükből ötöt behúztak, csak a Boston ellen szenvedtek vállalható vereséget. Ami gondot okozhat, hogy a támadásokért felelős Ja Morant (boka) és Desmond Bane (lábujj) is kisebb sérüléssel küszködik, ami a pályára lépésüket valószínűleg nem befolyásolja, de talán óvatosabban fognak mozogni. Mindenesetre a Wizards számára ez egy komoly teszt, mivel a Memphis csapatkohézió szempontjából az egyik legerősebb gárda, és bár a fővárosiak is errefelé indultak el, Morantre nem nagyon van opciójuk védőoldalon, ami akár döntő faktor is lehet - pláne úgy, hogy back-to-back lépnek pályára egy kemény, Jazz elleni ütközetet követően. 

Philadelphia 76ers - Utah Jazz 01:30

A James Hardent még jó ideig nélkülöző 76ers több gonddal is küzdött eddig, de lassan talán helyükre kerülnek a dolgaik: utolsó három meccsükből kettőt megnyertek, ma hajnalban a Hawksnak tudtak visszavágni a két nappal korábbi buktáért. Joel Embiid lassacskán eléri az üzemi hőfokot, 42 pontot termelt 10 pattanó mellett, mellette pedig Tyrese Maxey és Tobias Harris is ráérzett a játékra, ez a trió pedig csúcsformában életveszélyes. Ami igazán félelmetessé teheti a Sixerst, hogy eddig is ligaelit szinten védekeztek, a Hawks ellen pedig kiválóan működött a PJ Tucker-Mathisse Thybulle védőpáros, ez a kezdőötös pedig igen kellemetlen ellenféllé vált mindkét oldalon. A kispad is kezd összeállni, Korkmaz már pályára léphetett, így már csak De’Anthony Melton hiányzik a megszokott arcok közül, összességében minden adott egy sikersorozat felépítésére - pláne, hogy a következő négy meccset otthon játsszák. Ugyanakkor a ligaelit támadójátékkal operáló Jazz is remek formában van, zsinórban négy siker után kaptak ki Washingtonban, továbbra is vezetik (!) Nyugatot, ráadásul idegenben pozitív a mérlegük - rengeteg rutinos játékosuk van, nem fognak berezelni a philadelphiai hangulattól. Hárommeccses túrájukat is szeretnék szépen zárni, erre pedig jó esélyük is van, de ehhez a Philly három meghatározó támadójátékosa közül legalább egyet limitálniuk kell, mert védekezésben jobbnak tűnik a vendéglátók a négy magas/erős mezőnyjátékossal és Embiiddel felálló legjobb ötöse. Hozzá kell viszont tenni, hogy a Philly idén 0-2-re áll az egylabdás meccseken, a back-to-back inkább Embiidéknek jelenthet fizikális gondot, mivel jelenleg a Utah egy fokkal mélyebbnek tűnik. 

Chicago Bulls - Denver Nuggets 02:00

A Denver Nuggets 2-2-vel kezdte a szezont, utána viszont elkezdtek helyükre kerülni a láncszemek, hét meccsből hatot nyertek és megérkeztek a nyugati élmezőnybe - legutóbb viszont egy kijózanító pofonba futottak bele Bostonban, ahol Nikola Jokicsról is kiderült, hogy emberből van, elég hamar faultgondokba került. Hozzá kell tenni, hogy a kispadscorer Bones Hyland a protokoll alá került, az ő lendülete is hiányzott, és Michael Porter Jr. is elveszett támadásban. Jamal Murray is még a visszaépítés fázisában van, nehéz kiszámítani, hogy mi érkezhet tőle, ugyanakkor Aaron Gordon és KCP eddig kifejezetten jó meccseket tudhat maga mögött, ahogyan a kispad is egyre jobb. A Bulls ellen várhatóan nem lesznek faultgondjai Jokicsnak, Nikola Vucsevics jó lepattanózó, de nem igazán jó védő, támadásban is felőrölhető, Andre Drummond pdig még annál is gyengébb hátul. Innentől kezdve alapvetően a Joker oszthatja majd a lapokat, ami a Chicago szempontjából nem jelent jót - ha Jokics villog, akkor ligaelit szinten működnek a denveri dobások (közel 50 százalékkal céloznak idén mezőnyből). A Bikák eddig kicsit radar alatt közlekednek idén, sok sérülés nehezíti a dolgukat, utóbbi négy meccsükből hármat elvesztettek, viszont jó ellenfelekkel játszottak, a Celtics és a Pelicans ellen sem vallottak szégyent, ráadásul több napja pihennek. A denveriek viszont éppen lezárnak egy négymeccses kirándulást és a bostoni vereséget is ki akarják javítani, összességében is sokkal jobb formában vannak. 

Sacramento Kings - Golden State Warriors 03:00

A lassú szezonkezdés után a Kings elkezdett úgy játszani, ahogy elvárható, utóbbi hét meccsükből ötöt behúztak, a két vereségük is nagyon szoros volt a Heat és a Warriors ellen. A GSW ellen ráadásul a hosszabbításért eleresztett Huerter-hármasnál a játékvezetők nem fújták le az egyértelmű faultot Klay Thompson ellen (ezt a liga később hivatalosan elismerte), plusz októberben is 5 ponttal legyőzte őket a címvédő, így aztán duplán is szeretnének revansot venni a csoportriválison (arról nem beszélve, hogy a vezetőedző Mike Brown is a GSW-től érkezett). A Sacramentóban De’Aaron Fox és Domantas Sabonis kettőse kezd összeállni, a Huerter-Monk-Mitchell hátvédtrió egyre jobban hozza a spacinget, és bár Harrison Barnes és az újonc Keegan Murray egyelőre elég hektikus, a Kings idén talán elindult a jó irányba. A Warriors viszont egyelőre nem találja a bajnoki formáját, nemrég összeraktak egy ötös vereségsorozatot, majd kétszer ugyan nyertek a Kings és a Cavs ellen, de ehhez Steph Curry megőrülésére (és a játékvezetők jóindulatára, illetve a Cavs összeomlására) volt szükség. Klay Thompson szezonja eddig kifejezetten gyenge, Jordan Poole hullámzó, árulkodó, hogy Donte DiVincenzo visszatérésére kis túlzással úgy vártak, mint a Messiásra - a triplaspecialista a Cavs ellen már játszott, bár pontot nem szerzett. Ami ijesztő a Warriors számára, hogy eddig idegenben 0-6-tal állnak, ezen sürgősen javítaniuk kell - nem lehetetlen, hogy éppen Sacramentóban vesznek lendületet, de az előzmények ismeretében nehéz mérkőzés vár rájuk. 

Los Angeles Lakers - Brooklyn Nets 03:30

A Lakers eddigi teljesítményére talán a “nem rossz, hanem tragikus” a megfelelő jelző, 2-10-es mérlegükkel jelenleg utolsó előttiek (csak a Rockets “előzi” őket), kis túlzással az veri el őket, aki nem akarja. Russell Westbrook ugyan lassan beleszokott a hatodik ember szerepkörébe, de Anthony Davis inkább akkor jó, amikor LeBron James sérült, a kiegészítő személyzet pedig egyelőre gyengének tűnik. James most is sérült, de várhatóan pályára lép majd, Davis sem teljesen egészséges, de muszáj játszani, mert a következő három hazai meccsből (Nets, Pistons, Spurs) mind a hármat be kellene húzni, hogy valamennyire kozmetikázni tudjanak a helyzetükön, ez pedig a sztárok nélkül nem fog menni. A Brooklyn is rettenetesen kezdte a szezont, de lassan túljutnak a drámákon, Jacque Vaughn keze alatt elkezdett működni a csapat, utóbbi öt meccsükből négyet behúztak, a Dallas ellen is egylabdás mérkőzést buktak. Kevin Durant elképesztő formába lendült, Seth Curry, Claxton, O’Neale, Harris és Sumner is igyekszik felnőni mellé, a fiatalok sem rosszak, és bár Ben Simmons továbbra is csak keresi önmagát, védekezésben azért hozzá tud tenni. Hátrafelé egyébként is szintet lépett a Nets, az utolsó 5 meccsükön sorrendben 86, 94, 96, 85 és 95 pontot kaptak. Claxton és Durant vezetésével kiválóan védik a festéket, a periméteren is meg tudják fojtani ellenfeleik játékát, ez pedig a főként egyéni játékban “jeleskedő” Lakers számára megfejthetetlen feladvánnyá válhat. 

A mérkőzésekhez élőképes stream itt található!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus