Wembanyama 38-at dobott, a Spurs megint legyőzte a Sunst

Az 1/1-es megmutatta a benne rejlő potenciált és szétszedte a Phoenixet, Paolo Banchero hozta a győzelmet a Magicnek, nyert a Pelicans és legyőzte a Torontót a Sixers.

 

Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 114-99

Magabiztos Sixers. Továbbra is gördülékeny a Philly csapatjátéka, és a hazaiak ezen a meccsen is kifejezetten jól mozogva arattak újabb győzelmet: az első negyed végén négy, a nagyszünetben kilenc ponttal vezettek, a második félidőben pedig nagyrészt kétszámjegyű előnyben voltak és kontrollálni tudták az összecsapást. Joel Embiid (28 pon, 13 lepattanó, 7 gólpassz) egyrészt megint elég sokat passzolt és nagy szerepe volt a játékszervezésben, másrészt vele a parketten +22-ben volt a Sixers annak ellenére, hogy csak 8/22-t dobott mezőnyből - mellette viszont Tobias Harris (23 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés), Tyrese Maxey (18 pont, 4 gólpassz), valamint a kezdőként szerepet kapó és eddig jó igazolásnak tűnő Kelly Oubre Jr. (23 pont, 5/6 tripla) is hozta, amit kell. Az új érkezők közül Rob Covington és Kenyon Martin Jr. 1-1 perc erejéig már bemutatkozott, Nick Nurse pedig egy héten belül másodszor is legyőzte volt csapatát: a 3-1-es kezdés a körülményekhez képest teljesen rendben van, szombaton a Suns elleni hazain folytathatják a munkát.

Sok volt a back-to-back. Előző este simán megverte a Milwaukee-t a Toronto, most viszont nem volt meg a szükséges energia, főleg a második félidőben lehetett érezni, hogy hiányzik az átütőerő a kanadaiakból ahhoz, hogy érdemben fordítsanak a játék és a találkozó menetén. Dennis Schröder azért most is kiosztott 10 gólpasszt, Scottie Barnes továbbra is a csapat legjobbjának tűnt (24 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz), Anunobynak vagy éppen Siakamnak is voltak villanásai, de huzamosabb ideig nem tudták összefűzni a játékaikat - az első félidőben így is szoros volt az állás, aztán a másodikban kicsit nőtt a hátrányuk, és a b2b második felén nem volt nekik visszaút. A 48%-os mezőnyözés és a 30 gólpassz azért így is rendben van, de a Sixers most egy fokkal jobbnak bizonyult, így csak 2-4-re állnak jelenleg, idegenben pedig még nem tudtak nyerni - mondjuk most mennek San Antonióba, Dallasba és Bostonba is egy hét alatt...

A 76ers legjobb dobói: Embiid 28, Harris 23/6, Oubre Jr. 23/15
A Raptors legjobb dobói: Barnes 24/6, Anunoby 16/6, Schröder 13/3

 

New Orleans Pelicans - Detroit Pistons 125-116

Tartalékosan is nyert a Pelicans. Brandon Ingram és Zion Williamson sem léphetett pályára a New Orleansnál, akik ráadásul csak a meccs előtti órákban tudtak hazarepülni az előző esti mérkőzésükről, de a furcsa helyzet a jelek szerint felpörgette a gárdát, amely egy félidő alatt eltaposta a Detroitot: 25 ponttal is vezettek már a hazaiak, a nagyszünetben pedig 72-49 állt az eredményjelzőn. A folytatásban kicsit elfogyott az erő, a Pistons rendezte a sorait és felzárkózott, a negyedik negyedben tíz ponton belülre is visszajött a gárda, de a Pels még időben tudott reagálni és ismét stabilizálni magát, aminek köszönhetően nagyobb izgalom nélkül hozta a fontos győzelmet. CJ McCollum (33 pon, 5 gólpassz) volt a vezér, de Jonas Valanciunas (23 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) és Herbert Jones (21 pont, 4 blokk) is nagyobb szerephez jutott, míg a kezdőbe kerülő Matt Ryan 6/8 triplával hálálta meg a bizalmat. A Pistonsnál Cade Cunningham (22 pont, 11 gólpassz, 8/22 mezőnyből, 6 eladott labda) most is próbálta irányítani csapatát, de a harmadik negyedet leszámítva nem igazán működött a gépezet - Marcus Sasser 5/9 triplája jól jött, de például az újonc Ausar Thompson csak 5/17-et dobott mezőnyből és 0/6-ot távolról.

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 33/9, Valanciunas 23/6, Jones 21
A Pistons legjobb dobói: Cunningham 22/6, Sasser 19/15, Thompson 16

 

Utah Jazz - Orlando Magic 113-115

Banchero dobása döntött. Egyébként is remek meccset játszott a tavalyi 1/1-es, hiszen 30 ponttal, 9 lepattanóval, 5 gólpasszal, 3 labdaszerzéssel és 2 blokkal csapata legjobbjaként tündökölt, 9/13-at dobott mezőnyből és 11/15-öt büntetőből, de a végén még meg is koronázta teljesítményét. Az ide-oda billegő, de összességében szorosan alakuló derbi negyedik negyedében már tíz ponttal is vezetett a Magic, még két perccel az órán is hét egység volt a vendégek előnye, de a Jazz nagyot ment a hajrában, és Lauri Markkanen back-to-back tripláival húsz másodperccel a vége előtt fordítani tudott. Az Orlandónak azonban volt válasza, az időkérés után jött Banchero egy betöréssel, amit látványos mozdulattal fejezett be, így 14 msodpercnél megint a Magic járt előrébb - a Utah időkérése pedig nem hozott eredményt, kimaradt a tripla, így Anthony Black büntetője beállíthatta a végeredményt

Eddig jót megy a Magic. Úgy áll 3-2-re a meccs után az Orlando, hogy eddig ötből négy mérkőzését is idegenben játszotta le, úgyhogy abszolút elégedett lehet a szezonrajttal, főleg hogy ezen a meccsen a játék is teljesen egyben volt, még ha a végén kellett is Banchero villanása a győzelemhez. Franz Wagner (21 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Cole Anthony (18-7-7) is kitett magáért. de a teljes kispad dicsérhető, Black 4/4 dobással, Mo Wagner 10 ponttal, isaac pedig 12 perc alatt kiosztott 3 blokkal szólt hozzá, így azt is elbírta a rendszert, hogy a Suggs-Harris kezdő hátvédpár 1/9-et szenvedjen össze mezőnyből. A Jazz viszont csak 2-4-re áll hatból négy hazai meccsel, ami nem túl biztató, és bár Markkanen (22 pont, 7 lepattanó, 4/10 tripla), John Collins (20 pont, 10 lepattanó, 3/4 tripla) és Walker Kessler (4 pont, 10 lepattanó, 5 blokk) magastriója érdekes kísérlet, illetve most Jordan Clarkson (21-6-6) és Horton-Tucker (15 pont, 8 gólpassz) is segített, de eladtak 20 labdát, és összességében a védekezésük még mindig nem az igazi.

A Jazz legjobb dobói: Markkanen 22/12, Clarkson 21/6, Collins 20/9
A Magic legjobb dobói: Banchero 30/3, F. Wagner 21/6, Anthony 18/6

 

Phoenix Suns - San Antonio Spurs 121-132

Wembanyama megszokta az NBA-t. Bemutatót tartott ezen a meccsen a Spurs 1/1-ese és az eddigi amúgy is remek teljesítményei után a texasiak először kezdték el úgy igazából keresni is támadásban: Wembanyama pedig mindent megmutatott abból, hogy miért egészen félelmetes játékos. A festékben minden leforgása, pozíciófogása, leválása életveszélyes volt, bármilyen szögből meg lehetett játszani, mert senki nem érte fel, és minden helyzetet meg is tudott oldani, de közben folyamtosan el tudott mozogni és a kisebb posztos játékosok is nehezen tudták tartani vele a tempót, amit megfejelt azzal, hogy a távoli dobásával sem fukarkodott: egy hármasa beesett pick-and-popból, egy leütésből, egy pedig úgy, hogy ő hozta fel a labdát (!), majd passz nélkül arcba dobta a védőjét a triplavonal mögül. Volt még középtávolija, post-upja, tényleg a teljes eszköztárát felvonultatta, így már az ötödik meccsén bődületesen nagyot játszott: 38 pontot szórt 15/26 dobással, 3/6 triplával és 5/6 büntetővel, leszedett 10 lepattanót és kiosztott 2 blokkot - és csak azért nem többet, mert a gyűrű körül már tartanak tőle az ellenfelek. Mellette a társak is hozzátették a magukét, a teljes csapat jól játszott, járt a labda, a Sochan-Jones páros például 19 gólpasszt jegyzett, a Collins-Vassell duó 6/6 triplát süllyesztett el, összességében 52%-kal mezőnyöztek, 49%-kal tripláztak és 37 asszisztnál álltak meg - ennek köszönhetően pedig pár napon belül másodszor is megverték a Sunst, méghozzá ezúttal úgy, hogy egy pillanatig sem voltak hátrányban.

Sima meccs volt. Ugyan Devin Booker ott lehetett a Phoenixnél és egyénileg hozta is a jó számokat (31 pont, 9 lepattanó, 13 gólpassz, 5/7 tripla), de ő sem tudott segíteni a hazai csapaton, amely legutóbb kiengedte a kezéből a Spurs elleni győzelmet, most viszont egy másodpercig sem volt reális esélye arra, hogy megverje ellenfelét. A San Antonio már az első negyedet 39-20-ra nyerte (és 13-0-val nyitott), a nagyszünetben kereken húsz pont volt a csapatok közötti távolság, de 27-tel is vezettek a vendégek, és a Phoenix az egész mérkőzés során egy pillanatra sem tudott előnybe kerülni, csak rohant az eredmény után. A védekezés egyáltalán nem működött, Wembanyamával nem tudtak mit kezdeni, és bár támadásban Booker mellett Kevin Durant (28 pont, 10/15 mezőnyből) is jól célzott, de egész egyszerűen nem tudták túldobni, sem megállítani a Spurst. A végén azért úgy tűnt, hogy fordulhat a kocka, és a 27 pontos hátrányból 116-116-nál egalizáltak a hazaiak, de ezzel el is lőtték minden puskaporukat, ugyanis a SAS egy 12-0-s rohammal válaszolt, amelyből tízet a foghatatlan Wembanyama szállított, többször pedig nem tudott veszélyeztetni a Suns. Duranték így már csak 2-3-ra állnak, szombaton a Sixers elleni rangadón próbálhatnak meg javítani.

A Suns legjobb dobói: Booker 31/15, Durant 28/9, Allen 16/12
A Spurs legjobb dobói: Wembanyama 38/9, Collins 19/9, Vassell 17/9

 

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus