Az NBA-nek 33+55 napra van szüksége a teljes szezonzáráshoz

Az ESPN összeszedte, hogy pontosan hogyan is lehet befejezni "hiánytalanul" a szezont, ha már mindenki a helyszínen van és készen áll a játékra.

Arról tegnap írtunk, hogy a liga támogatná, hogy a következő évad decemberben induljon és július végén érjen véget, így több idő maradna az idei szezon befejezésére is, méghozzá az úgynevezett buborék-elven: egy zárt helyszínen, nézők nélkül zajlanának le a meccsek. Ez utóbbival kapcsolatban készített az ESPN egy teljes körű felmérést az edzők, játékvezetők, járványügyi szakértők, tévés szakemberek, illetve hotelt és éttermeket üzemeltetők segítségével.

Első és legfontosabb, a tesztelés. A ligának 15 ezer gyors és megbízhtaó tesztre van szüksége, aim nem tűnik nagy számnak, de ameddig az Egyesült Államokban eleve kevesebb a teszt a szükségesnél, addig nem nagyon lehet szó arról, hogy akár csak ezt a kisebbnek tűnő mennyiséget is felhasználja a liga. Az is probléma, hogy minden nap kellene tesztelni mindenkit - nem csak a játékosokat, hanem az edzőket, játékvezetőket, a csarnok személyzetét, ráadásul fel kell készülni arra, hogy a tesztek sok esetben hibásak. Az is kihívás, hogy több szakvezető a veszélyeztetett 65 év feletti korosztályba tartozik, mint például Gregg Popovich és Mike D'Antoni. 

Az biztos, hogy 259 alapszakasz-meccs maradt hátra, és ha a liga rendes, négyfordulós playoffot rendez, akkor közel három hónapig tart a szezon befejezése, mivel a playoff rövidebb pihenőkkel sem hozható ki 55 napnál kevesebből. A járványügyi szakértők szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a résztvevőknek ez idő alatt nem lesz lehetőségük találkozni a családtagjaikkal - van, akit ez kevésbé fog érinteni, mint például a playoffba nem jutó csapatokat, míg a két döntős gárda tagjait maximálisan. 

A játékosok visszaélesítése után (ami szintén 3-4 hetet vesz igénybe, és a teljes értékű edzésmunka lehetőségei nem adottak) magának az alapszakasznak a megrendezése 33 napot vehet igénybe. A Summer League-t figyelembe véve, ahol napi nyolc meccset rendeznek két pályán, minimális számú back-to-backkel ennyi időre van szükség. 

A helyszínnél korábban a Las Vegasban található MGM Mandalay Bay merült fel, ahol 5 pálya is adott, kettőn lehet meccset rendezni, hármon pedig edzeni, és az NBA több rendezvényt is tartott már itt, de valószínűbb, hogy az orlandói Disney World lehet a befutó, ami egy nagy komplexum. 

Nagyjából 1500 ember kerülhet bele a buborékba. A csapatoknál 28 főre csökkenhet a létszám: 15 játékos, vezetőedző, három segédedző, három kisebb feladatokat ellátó edző, egy erőnléti edző, egy "szertáros", egy logisztikai szakember, egy összekötő a csapatvezetéssel, egy PR-szakember és egy biztonságért felelős vezető. A tipikus, idegenbeli meccsekre utazó keret általában 40-50 fős, ami a playoffban 75 vagy több főre emelkedik.

Emellett kell technikai személyzet (órakezelők, statisztikusok, pályabemondó. Egy meccs megrendezéséhez legalább hét ember kell, akik lezavarnának két meccset egymás után, másik hét ember a napi másik két meccset, és így tovább - 14 fő lenne a tartalék, így jönne ki, hogy egy hétfős csapat két nap munka után egy napot pihenhetne. 

Játékvezetőknél 36-38 fő lenne elegendő, 20-25 televíziós szakember a közvetítésekhez, és nagyobb számú orvosi személyzetre is szükség lenne. 

Az NBA-csapatok tipikusan ötcsillagos hotelekben szállnak meg, ahol 24 órás szervíz van és speciális ételeket rendelhetnek a játékosoknak. Az ellátáshoz 300-350 dolgozóra van szükség. Ezt 20%-kal lehet csökkenteni, ha csak heti takarítás van, további 10%-kal, ha az étkezésnél nem kell extra igényeket kielégíteniük. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus