Fél szemmel azért kezdjük el figyelni Giannis Antetokounmpo tripláit

Az utóbbi mérkőzéseken már nem tagadhatjuk a valóságot: a görög MVP komolyan elkezdett fejlődni azon a téren, ami az egyértelműen legnagyobb gyengesége. Rossz hír a ligának.

Egyelőre nem mennénk bele mélyebb elemzésbe a regnáló MVP-vel kapcsolatban, azzal még várnánk egy-két hetet, de ha azt írjuk, hogy a tavalyi teljesítményéhez képes tovább fejlődött, azzal egészen biztosan nem túlzunk. A számai még jobbak, eddig összesen három olyan meccse volt, amikor nem dupla-duplázott, még agresszívebb, még többet vállal, még több pontot szerez, még dominánsabb, ráadásul mindezt úgy, hogy a meccsek felét kiüli - az utóbbi hét találkozójából egyszer érte csak el a harminc játékpercet, egyet pedig ki is hagyott egy kisebb sérüléssel.

Decemberben eddig 27 percet átlagol (!) hat meccsen, ezeken pedig 31,5 pontot dob 10,8 lepattanóval, 57,5%-os mezőnymutatóval és (figyelem) 45,5%-os triplázással. A mélyebb elemzés felvezetéseként most csak erre a számra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Giannis ugyanis triplázik, de tényleg. Az nem kérdés, hogy ez a játékának legnagyobb hiányossága és az sem kérdés, hogy ha ezt olyan szinten művelné, mint a legtöbb szupersztár-kollégája, akkor be is lehetne zárni a ligát, legalábbis ami a Milwaukee meccseit illeti, az tényleg sportszerűtlen lenne. Itt azért még nem tartunk, de hogy a görög komoly ütemben fejlődik, az tény.

Giannis decemberben eddig hat mérkőzést játszott, ezeken átlagosan 5,5 triplát vállalt el, amelyekből 2,5-öt bevret meccsenként, így jön ki a 45,5%-os hatékonyság. Dobott 3/4-et, 4/8-at, 1/4-et, 2/5-öt, 3/7-et, majd ma hajnalban megint 2/5-öt, stabilan vállalja és küldi is őket a gyűrűbe. Természetesen ez még kis minta, de a helyzet az, hogy már a tavalyi alapszakasz végén is érezhető volt a javulás, majd bár az idei szezont borzasztóan kezdte ezen a téren (3/18 az első öt meccsen), de aztán megindult: először csak két-három mérkőzésenként jöttek a 3/6-ok, 4/7-ek, közöttük pedig az 1/4-ek, 0/3-ak, aztán az utóbbi időben elkezdtek jönni azok, amelyekek a 45,5%-ot adják.

Egyelőre ez még természetesen azt jelenti, hogy a védők ott hagyják, ő pedig némi hezitálás és igazgatás után beleáll, a töküresekből pedig be-betalál, viszont az utóbbi időben elkezdték ezt erőltetni a Bucksnál - konkrétan figura van arra, hogy Giannis áttolja a labdát a társnak, elindul a másik irányba, majd visszafordul, a center elzárja a védőjét, ő pedig catch and shoot triplát vállal középről. Ez konkrétan egy olyan játék, amit néha maga Giannis "hív be" - a védője tízből tizenegyszer fogja alulról kerülni azt a zárást, hiszen még mindig inkább dobjon csak hármast, mint hogy egy leütésből szétszedje a komplett védekezést, majd belenézzen a gyűrűbe. Viszont most már ott tartunk, hogy el kell kezdeni figyelni rá és olyan példát is láthattunk decemberben, hogy a védő elugrott a dobócselére - ez az igazán ijesztő...

Jó, most még azért jellemzően középről dobja be ezeket, onnan van meg a stabil mozdulat (többé-kevésbé) és nyilván továbbra is azt fogják választani a védők, hogy lelépnek róla, hadd dobjon, verjen meg úgy, ha tud, de ha ez így megy tovább...

Beszélhetnénk a pocsék büntetőzéséről, a fejlődő post-up játékáról és arról is, hogy a nála látható változások mit eredményezhetnek a rájátszásban, az igazán komoly feladatoknál, de az egy másik cikk témája - hagyjuk azt, hogy ez tényleg hoz-e így bármi védekezésváltást ellene, vagy hogy kiélezett helyzetben mi lesz, most csak emésztgessük a tényt, hogy a "fakezű" MVP decemberben hat meccsen 45,5%-kal dobott 15 hármast, figurája van arra, hogy triplát vállaljon és a következő hetekben néha-néha nézzünk rá, hogy hogyan is áll ez a projekt. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus