Hírmorzsák 2018-09-01 (21:00)

A Lakers kivásárolja Luol Denget. Változások a Bulls vezetőségében. Egyelőre sínen van a Clippers új csarnoka. Kerr Cousins rehabjáról beszélt. Blake Griffin lehet a Pistons első számú játékszervezője. Jahlil Okafor ismeri játéka hibáit, de szerinte a nyáron sokat javított belőlük.

A koraeste legfontosabb hírét Shams Charania (The Athletic) jelentette: a Los Angeles Lakers és Luol Deng megegyezett a kivásárlásról. A veterán kiscsatárnak még két év és 36.8 millió dollár volt hátra a szerződéséből, ebből vásárolja ki a Lakers stretch provisionnel. A lépésre azért volt szükség, mert egyrészt Deng két éve, amióta szerződtette a Lakers, nem tudta beverekedni magát a rotációba (tavaly a fiatalok fejlesztése miatt összesen egyszer lépett pályára, pedig teljesen egészséges), másrészt jövő nyáron Magic Johnsonék szeretnék megteremteni a lehetőségét annak, hogy ki tudjanak osztani még egy maximum szerződést valamelyik szabadügynök sztárnak. Erre eddig nagyjából 25 millió dollárnyi helyük volt, ezzel a lépéssel viszont 36-38 millió dollárjuk lesz, ami már elég egy maximum, vagy maximum-közeli szerződésre. Chris Haynes (ESPN) egyébként úgy tudja, hogy a 33 éves, egykori kétszeres All-Star iránt jó néhány bajnokesélyes csapat érdeklődik, nem lenne meglepő, ha a például a Houston Rockets részben vele próbálná meg pótolni a távozó Trevor Arizát és/vagy Luc Mbah a Moute-t. 

A Clippersnél egyrészt biztossá vált, hogy az olasz Danilo Gallinari után a szerb duó, Milos Teodosic és Boban Marjanovic sem tér vissza Európába a szeptemberi világbajnoki selejtezőkre, hanem a klubnál készül, másrészt egy fontos jogi lépést tettek az új, saját arénájuk építése felé – Kalifornia állam első körben elfogadta a környezeti tanulmányokat az Inglewoodba tervezett csarnokkal kapcsolatban. 

A Chicago Bullsnál a vezetőségben történtek változások: John Paxson első számú alelnök testvérét, a korábbi kétszeres All-Star Jim Paxsont a kosárlabdával kapcsolatos tevékenységek igazgatói tisztségéből áthelyezték a „Director of Pro Personnel” pozícióra. Ennek a vezetőnek gyakorlatilag a feladata, hogy képben legyen azzal, hogy adott pillanatban melyik játékos mozdítható a ligában, és ki milyen állapotban van, mennyire lehetne hasznára a csapatnak – összességében Paxson új munkaköre elég homályos egyelőre, ilyen pozíció eddig nem is volt a Bullsnál. Ennél fontosabb, hogy a 2009 óta GM-ként tevékenykedő Gar Forman kapott egy társ-GM-et az eddig GM-asszisztensként működő Brian Hagen személyében, ez előrevetítheti, hogy a ligában és Chicagóban sem igazán kedvelt Formannek kifelé áll a rúdja a Bullstól, vagy legalábbis a GM pozícióból. Hagen utódja Steve Weinman lesz, aki hat évig a csapat kosárlabdával és analitikával foglalkozó menedzsereként dolgozott. 

Steve Kerr arról beszélt Mark Medinának (San Jose Mercury News), hogy DeMarcus Cousins terv szerint halad a felépüléssel, de egyelőre még nem tudnak kitűzni egy dátumot, amikor pályára léphet. Egyelőre nincsenek visszaesések az állapotában, remekül dolgozik, de Achilles-sérülésnél egyszerűen nem lehet előre tervezni, csak türelmesnek lenni és megvárni, amíg a játékos teljes erőbedobással dolgozhat, és akkor figyelni, hogy mi történik. 

A Pistons weboldalán a csapathoz közeli szakíró, Keith Langlois úgy tudja, hogy a három stabil kezdő (Andre Drummond, Blake Griffin, Reggie Jackson) mellé a maradék két kezdő pozícióra Stanley Johnson, Reggie Bullock és Luke Kennard hármasából kerülnek majd ki a befutók – Pachulia, Ellenson és Jon Leuer 99%, hogy a padról fog érkezni, utóbbi esetében egyelőre még ez is kérdéses térdműtétjét követően. Ansar Khan (Mlive) szerint egyébként az új vezetőedző, Dwane Casey gyakorlatilag Blake Griffin kezébe akarja adni a karmesteri pálcát, ezért Griffin a hárompontosait és a passzolást-játékszervezést fejlesztette a nyáron. 

Griffinhez kapcsolódó hír, hogy az Oklahomában felnövő erőcsatár 7 millió dollárt adományozott egy tréningközpont létrehozására egykori egyeteme, az Oklahoma javára - ennek nemrég volt az avatóünnepsége. A Griffin Family Performance Center avatóján az egyetem képviselői elmondták, hogy egyetlen korábbi sportolójuk sem adományozott ekkora összeget, Griffin pedig elmondta, hogy a tervezésben nagy segítséget nyújtott testvére, Taylor Griffin (2009-10-ben a Phoenix Sunsban játszott nyolc mérkőzést), aki korábban szintén a Sooners játékosa volt. A közel 1500 négyzetméteres létesítményben található több kosárlabda edzőpálya és edzőterem is - október 3-án a Pistons a Thunder ellen lép pályára az NBA-előszezonban, előtte itt fognak edzeni. 

Végezetül Jahlil Okafor – a New Orleans Pelicans újdonsült cserecentere CJ McCollum podcastjében szerepelt. Okafor elmondta, hogy az elmúlt év borzasztó volt, hiszen gyakorlatilag nem kapott lehetőséget, így a Pelicans által nyújtott esélyt meg akarja ragadni és nagyon izgatottan várja a szezont. Tudja, hogy a védekezése és a lepattanózása az, ami miatt problémái voltak, de 150%-ot tett bele abba, hogy ezeken a területeken nagymértékben fejlődjön, és ezen a nyáron elvégezte azt a munkát, amitől jobb védő és lepattanózó lett – ezt úgy érte el, hogy nagyon sokat javított a mozgásán és szinte csak ezzel foglalkozott, erre koncentrált. Okafor elmondta, hogy számára csak és kizárólag a bajnoki cím lehet cél, és profi karrierje során először van olyan csapatnál, ahol győztes kultúra van, ez pedig óriási pluszt ad. ű

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus