Hírmorzsák 2019-02-08 (14:00)

A cserehatáridő után kinyitott a kivásárlási piac, több ismert játékos is megszerezhető – a Toronto már meg is kezdte a „vadászatot”. Lowry boldog Gasol érkezése miatt. Mike Conley mentor lehet Memphisben. A Rockets tulajdonosának egy kikötése volt, a luxusadó alá kell menni – sikerült, de még szerezni kell két játékost. A Knicks a fiókcsapatból töltheti fel a keretet. D’Angelo Russell fejben már a nyárra készül, segíteni akar a menedzsmentnek. Caris LeVert visszatér. Nik Stauskas és Wade Baldwin IV „körbeutazta” az Államokat a cserehatáridő környékén. Russell Westbrook tripla-dupla szériája nyolcnál jár, 51 éve nem történt ilyen. 

Tegnap magyar idő szerint este 9-ig lehetett cserélni az NBA-ben, az eseményeket időrendi sorrendben itt tudjátok visszanézni, a csapatok cseréit összegyűjtve itt tekinthetitek át – történt már több kivásárlás is tegnap este, ezekről itt olvashattok, Wes Matthewsnak már meg is van az új csapata, az Indiana Pacers.

Ma hajnalban LeBron James és Giannis Antetokounmpo ledraftolta a jövő heti All-Star Gála főmeccsének kereteit, részletek ezen a linken

A Morzsát folytassuk is a kivásárlásokkal, több ismertebb név is kikerült vagy ki fog kerülni a következő napokban Matthews, Kanter, Casspi és Randolph mellett. A Clippers európai párosa, Milos Teodoszics és Marcin Gortat, Markieff Morris, Wayne Ellington, Salah Mejri, Ben McLemore, Greg Monroe és Nik Stauskas mellett Ike Anigbogu (Pacers), Mitch Creek (Nets), Daniel Hamilton (Hawks), Malachi Richardson (76ers), Jabari Bird (Hawks) és Wade Baldwin IV (Pacers) ügynöke is kezdheti a csapatkeresést. Jó úton halad a kivásárlás felé Robin Lopez is, a Chicago Bulls veterán centerének évek óta kifelé áll a rúdja, de elcserélni nem tudják – most viszont szerződése utolsó évében van, nagyot már nem lehet rajta bukni. 

A legnagyobb utat egyébként Nik Stauskas és Wade Baldwin IV tette meg az elmúlt napokban: előbb a Trail Blazers elcserélte őket Clevelandbe, a Cavs elcserélte őket Houstonba, a Rockets pedig lepasszolta őket Indianába, és várhatóan innen is távozniuk kell, mert a Pacers nem igazán tart rájuk igényt. 

Kyle Lowry érthetően nagyon boldog volt tegnap este, hiszen egyrészt nem cserélték el, másrészt Marc Gasollal erősített a Raptors. Az All-Star irányító elmondta a helyi TSN szakírójának, Josh Lewenbergnek, hogy bár karrierjük kezdetén már játszhattak együtt Memphisben, akkor még egyikük sem állt azon a szinten, mint most, és nagyszerű, hogy lehetőségük adódott újra egy csapatban szerepelni. Szerinte Gasol pillanatok alatt be fog épülni, mert játékszervezésben, védekezésben és a játék nagyon sok apró szegmensében tud nekik segíteni. Gasol egyébként más baráttal is együtt fog dolgozni Kanadában, hiszen az edzői stáb tagja az a Sergio Scariolo, aki a spanyol válogatott szövetségi kapitányaként sok-sok nagy sikert élt meg a centerrel. 

Eric Koreen (The Athletic) egyébként beszélt Masai Ujirivel, a Toronto GM-jével, aki annyit mondott, hogy most a buyout-piac megtámadása következik: rá fognak menni Wayne Ellingtonra, illetve egy erőcsatárt is szeretnének még szerezni. Ujiri azt is elmondta, hogy végig kapcsolatban volt Lowryval, elmondta neki, hogy ne foglalkozzon a pletykákkal, nem fogják elcserélni, így szerencsére semmiféle személyes probléma nincs közte és a játékos között. 

Gasol ex-csapattársa, Mike Conley végül megmenekült a cserétől, mivel a csapat vezetése úgy ítélte meg, hogy a szerződéséből hátralévő két év alatt remek mentora lehet az újonc Jaren Jackson Jr.-nak és átadhatja neki a „franchise player-pálcát”. Conley egyébként lenyilatkozta, hogy azért nem dőlt el hamar a kérdés, 15 perccel a cserehatáridő lejárta előtt hívta fel Chris Wallace GM a hírrel. 

A Houston Rockets tulajdonosa, Tilman Fertitta világosan megmondta Daryl Morey GM-nek, hogy úgy erősít, ahogy akar, de egy kikötése van: be kell menni a luxusadós határ alá, hogy az ismétlődő luxusadóból ne legyen probléma a közeljövőben. Ezt jelenleg teljesíti a Rockets, 634 ezer dollárral vannak a határ alatt, viszont ebbe a bértömegbe még bele kell majd passzírozni két szabadügynök minimálbérét, ugyanis jelenleg 12 szerződtetett játékossal rendelkeznek, a ligaminimum pedig 14. A keret feltöltésére a szabályok két hét haladékot adnak. 

Dell Demps GM közleményben tudatta, hogy nincs szándékukban megszegni az NBA szabályait, így mivel Anthony Davis jelezte, hogy játszani akar a szezon hátralévő részében, ez elé természetesen nem gördítenek akadályt, szeretettel várják vissza a csapathoz. 

Russell Westbrook ma hajnalban is tripla-duplát ért el a Memphis Grizzlies ellen, azaz zsinórban nyolcadik mérkőzésén hozta össze a statisztikai bravúrt, amire 51 éve, 1968 óta nem volt példa a ligában. Akkor Wilt Chamberlain kilencet hozott össze, azóta a legtöbb hét TD volt sorozatban. Érdekesség, hogy ezt Michael Jordan (1988-89) mellett Russell Westbrook teljesítette, kétszer is – mindkétszer az MVP-címet hozó 2016-17-es szezonban. Érdekesség, hogy a Jordan Brand arca éppen Westbrook. 

A New Yorknál három üres hely is felszabadult, ezeket várhatóan a G-Ligás fiókcsapat környékéről, a Westchester Knicksből fogják feltölteni itt kosarazik a magyar válogatott magasembere, Golomán György is. Ian Begley (ESPN) őt nem említette a potenciális jelöltek között, szerinte első körben Billy Garrett, Jameel Warney, Zak Irvin, illetve a korábbi Westchester-játékos, John Jenkins lehet versenyben. Szintén Begley hozta le, hogy az Orlando Magic szerette volna megszerezni Frank Ntilikinát, de a Knicks röviden jelezte, hogy nem áll szándékukban elcserélni – végül a Magic Markelle Fultzot igazolta le. 

A csendes deadline-on túl lévő Brooklyn Nets újdonsült All-Star irányítója, D’Angelo Russell már előre tekint a nyárra, Brooklynban akar játszani még nagyon sokáig, és minden (legális) segítséget megad a franchise-nak, ha szükségük van egy-egy szabadügynök meggyőzésére. 

A végére egy remek hír szintén Brooklynból: a 2018. november 12-én nagyon csúnya lábsérülést szenvedett Caris LeVert holnap hajnalban a Chicago Bulls ellen visszatér, ezt Kenny Atkinson vezetőedző mondta el az ESPN-nek. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus