Hírmorzsák 2020-01-25 (12:30)

Két cserét is nyélbe ütött a Dallas, Willie Cauley-Steinnel pótolják Dwight Powellt, akinek sérülése a kanadai válogatottnak komoly problémákat okoz. Lauri Markkanen hosszabb időre kidőlt, Joel Embiid hamarosan visszatérhet. Zach LaVine szívesen részt venne a menedzsment munkájában, Damian Lillard szerint viszont ő csak szerződés nélküli játékosok értékelésében vállalna szerepet, inkább a saját feladatára koncentrál, ki kell hoznia a legtöbbet a meglévő társakból. Marvin Williams elgondolkodott a visszavonuláson, Andre Iguodala viszont úgy érzi közel 36 évesen, hogy a féléves pihenő jó pár szezonnal meghosszabbítja profi pályafutását - bízik benne, hogy az átigazolási szezon vége előtt rendeződik az ügye. Russell Westbrook előlépett a Houston öltözőjében, a menedzsment pedig elérhetővé tett elsőkörös draftjogokat, hogy erősíteni tudja a gárdát. A Knicksnél profi ügynökséggel próbálják javítani a brandjüket. Megvan a Team LeBron vezetőedzője az All-Staron, a Team Giannisé még többesélyes. Zion Williamson rendbe teszi a liga televíziós nézettségét?

Kezdjük egy átigazolással, ami valójában kettő. Dwight Powell nemrég szenvedett Achilles-szakadást, az atletikus magasember pótlására pedig azonnal megoldást kellett találnia a Dallasnak, mert a keretben nincs igazán helyettese. A Mavs első körben az újonc kiscsatárt, Isaiah Roby-t küldte Oklahomába a center Justin Pattonért és készpénzért - erre azért volt szükség, mert Robynak még a 2020-21-es évadra is teljesen garantált a fizetése, Pattonnak viszont az 1.62 milliós bérét csak idén kell kifizetni, szerződésének utolsó két éve nem garantált. Patton két és fél év alatt összesen 9 meccsen lépett pályára nagyok között, elsősorban a G-Ligában játszott, Roby pedig még vár az NBA-debütálására. 

Patton nem is fog pályára lépni Dallasban, mivel azonnal ki is vásárolják, hogy helyet csináljanak Willie Cauley-Steinnek, a Warriors atletikus magasembere lesz Powell valódi helyettese, cserébe a Jazz 2020-as második köröse érkezik majd a Golden State-hez - a Dallas egyébként a tavalyi, Harrison Barnes-cserében szerzett 11.7 milliós trade exceptionjének egy részét használja fel, hogy át tudja venni a center szerződését. A Dallas motivációja egyértelmű, hiszen Cauley-Stein az atletikus képességeiről ismert, azonnali megoldást jelenthet, míg a Warriorsnak 2020 és 2026 között csak a 2022-es második köröse van meg, így minden pick jól jön. Emellett a tavalyi döntős masszívan luxusadóban is van, ezt is csökkentik azzal, hogy Cauley-Stein 2.2 milliós szerződését elpasszolják - így egyébként már két szabad roster-hellyel rendelkeznek majd. 

Maradjunk még Powellnél, akit Dallasban ugyan gyorsan pótolnak, de a kanadai válogatottban nehezen tudják majd. A négy olimpiai selejtező torna egyikét Kanada rendezheti, és azért is akarták megszerezni a rendezést, hogy kijussanak az olimpiára. Rengeteg kanadai spíler szerepel az NBA-ben (Jamal Murray, Shai Gilgeous-Alexander, Tristan Thompson, Cory Joseph vagy Kelly Olynyk), de többek szereplése kérdéses, és a csapat egyik alappillére biztosan Powell lett volna magas posztokon - nélküle nehezebb dolguk lesz a görög, török, és cseh válogatottat is magába foglaló hatos selejtezőben, ahonnan csak a győztes kvalifikál Tokióba. 

Lauri Markkanen már ma hajnalban sem állhatott a Bulls rendelkezésére: a finn erőcsatár csípő és ágyékproblémák miatt 4-6 hetes kihagyásra kényszerül, vagyis leghamarabb az All-Star szünet után játszhat, de inkább valószínű a márciusi visszatérés. A játékosnak nem ez az első gondja, újoncévében is csak 68 meccsen játszhatott, tavaly pedig 30 meccset kellett kihagynia könyöksérülés, majd szívproblémák miatt. Ha már Bulls, Zach LaVine azt mondta a Chicago Sun-Timesnak, hogy egyelőre a klubnál vele nem egyeztetnek a cserékről, amivel neki nincs semmi problémája, de ha úgy gondolja a menedzsment, hogy bevonná a megbeszélésekbe, akkor örömmel áll rendelkezésükre. 

Joel Embiid felépülése jól halad, jövő héten visszatérhet a pályára - a Philly centerének ujját január 10-én kellett megműteni. Embiidnek speciális ujjvédőt kell majd viselnie. 

Marvin Williams, a Hornets veteránja elgondolkodott azon, hogy a szezon végén visszavonul. A 2005-ös draft második választottja idén karrierje legalacsonyabb számait hozza játékpercben, pontban és lepattanóban is, ugyanakkor a dobószázalékai még mindig jók. A nyáron korlátozás nélküli szabadügynök lesz, és ha nem kap megfelelő ajánlatokat, nem fog habozni - ha ez megtörténik, akkor Williams fiatalokkal akar foglalkozni, mivel a Basketball Without Borders program keretében Afrikában is Indonéziában is megfordult a liga képviseletében és imádta csinálni. 

Andre Iguodala még nem akar visszavonulni, bár továbbra sincs a Grizzlies-zel, és nincs is tervben a hosszú távú együttműködés annak ellenére, hogy a gárda kisebb meglepetésre jelenleg playoff-helyen áll. Iguodala azt mondta az ESPN-nek, hogy most már nem bánja, hogy ebben a szezonban nem kellett eddig játszania, nagyon hosszú évek vannak mögötte a folyamatos nagydöntős szereplésekkel, most úgy érzi, ez a pihenő évekkel hosszabbítja meg a karrierjét - januárban mindig több mindene fájt reggelente, most pedig teljesen egészséges. A jövő héten 36-ot betöltő Iguodalának 17 milliós lejáró szerződése van, és a Grizzlies továbbra is úgy gondolja, hogy lesz olyan gárda, amely a februári cserehatáridőig értéket ad cserébe - Iggy is ebben bízik. 

Az utóbbi időben James Harden játéka alaposan visszaesett, Russell Westbrook pedig gyakorlatilag átvette az “alfahím” szerepét a pályán (ma hajnalban is 45 pontot dobott a Timberwolvesnak), a klubhoz közeli források szerint az utóbbi időben Westbrook rengeteg üzenettel bombázza a csapattársakat, és egyre inkább vezérként viselkedik az öltözőben. Ugyanakkor Shams Charania (The Athletic) forrásai szerint a gárda vevő is erre, mert szükségük van az új impulzusokra - mindez azonban nem jelenti azt, hogy gond lenne a két sztár között. A Rocketshoz kapcsolódik, hogy Charania szerint a Houston elérhetővé tett elsőkörös draftjogokat is annak érdekében, hogy egy hasznos winggel erősítse meg a keretet - szabad helyük egyébként még van a keretben, azt nem kell felszabadítani. 

A Portland a tavalyi főcsoportdöntő után idén nagyon szenved, csak 10. helyen állnak Nyugaton, rengeteg sérülés hátráltatja a gárdát, a nyáron négyéves, 196 millió dolláros szerződést aláíró Damian Lillard viszont azt mondta Jason Quicknek (The Athletic), hogy nem kell a pánikgombot nyomkodni - ez egy nehéz szezon, ilyenkor vigyázni kell a meglévő értékekre, foglalkozni kell az aktuális társakkal, mert velük kell előrelépni, semmi értelme kétségbeesett cserékkel próbálkozni. Amikor elkötelezte magát, tudta, hogy nem fognak mindig a bajnoki címért küzdeni, de bízik Neil Olshey GM-ben, hogy fokozatosan újra egy bajnokesélyes keretet húz majd fel - ebben pedig senki, ő sem áll az útjába, nem fog kéretlen tanácsokat osztogatni, nyomást gyakorolni rá. Emellett az is kizárt, hogy aktuális csapattársainak a sorsába bármilyen szinten is beleszóljon - ha a szabadügynök-piacon nyáron akad olyan játékos, akit le lehetne igazolni, arról mond véleményt, ha kérdezik. Szerinte mindenkinek a saját dolgával kell törődnie, neki pedig az a feladata, hogy víz felett tartsa a csapatot - a szezon eddig nehéz volt, de még messze nincs vége, neki kell kivezetnie ebből a helyzetből az övéit. 

A New York Knicksnél is érzékelik, hogy a gárda és a franchise népserűsége is megkopóban van, és nem elsősorban a Brooklyn Nets térnyerése miatt. A franchise szerződést kötött a Translation nevű marketing-ügynökséggel, amely több ismert rapsztárt képvisel, illetve többek között a közismert Cliff Paul-kampányokat futtatta Chris Paullal. Az alapító Steve Stoute elmondta, hogy a megállapodás a brandek kezeléséről fog szólni: el kell választani egymástól és külön építeni a tulajdonos James Dolan, a New York Knicks és a Madison Square Garden brandjeit. 

G-Ligás mozgások: Az Olimpiakosznál szerencsét próbáló Willie Reed visszatért Amerikába, a 29 éves center a Salt Lake City Stars G-Ligás csapatánál igyekszik visszakerülni az NBA-körforgásba. A Warriors letette Jacob Evanst a Santa Cruz Warriorshoz, a Miami Chris Silvát tette le pár napra a G-Ligába, míg a San Antonio Spurs a 2019-es draft 29. választottját, Keldon Johnsont vitte vissza a nagycsapathoz. A 76ers Zhaire Smith-szel pótolja a 2-3 hétre kidőlt Josh Richardsont, felhívták a Blue Coats-tól, míg a Houston Chris Clemonst, a Nets Theo Pinsont küldte a fejlesztési ligába “erősödni”. 

Már biztos, hogy az All-Staron idén Frank Vogel fogja irányítani a Team LeBront - a Brooklyn elleni sikerrel eldőlt ugyanis, a február 2-ai határidőig már biztosan az első vagy holtversenyes első helyen fog állni a Lakers Nyugaton. A Jazz még éppen utolérheti őket, de az egymás elleni eredmények miatt (2-0 a Lakersnek) a tie-breaker Vogel mellett szól. A keleti szakvezető még nem ismert, mivel a konferenciát utcahosszal vezető Milwaukee Bucks trénere, Mike Budenholzer idén nem lehet ott a gálán (tavaly ő volt az edző, és két egymást követő évben nem lehet), a Bucks mögött pedig még nagyon szoros az állás, matematikailag még Erik Spoelstra, Nick Nurse, Brad Stevens, Nate McMillan és Brett Brown csapata is befuthat a második helyre február 2-án. 

A végére pedig Zion Williamson maradt, akinek bemutatkozását Amerikában átlagosan 2 357 000 néző látta a televízióban, és 2 777 000 néző kapcsolt oda legalább egy rövid időre. Összességében a tévénézők 1.6%-a látta a debütálást, ami az idei szezonban a második legmagasabb arány, csak a karácsonyi játéknap előzte meg. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus