Hírmorzsák 2020-04-07 (10:00)

A gyorstesztek jelenthetik az áttörést az idény folytatása felé. Evan Fournier egyre kevésbé hisz abban, hogy újraindul a szezon, Adam Silver sem optimista. Fournier szerint egy hónap, Enes Kanter szerint minimum 2-3 hét felkészülés kell, mielőtt folytatódik az idény. Az NBPA ma beszél az ügynökökkel a játékosok fizetésének csökkentéséről. Az NBA 2k Players Only torna negyeddöntőit nem ma este, hanem csütörtök éjszaka játsszák le. A Bullsnál újabb két jelölt esett ki, van viszont három új név az elnöki posztra. A liga kiküldte a csapatoknak a drafttal kapcsolatos tudnivalókat, szabályozásokat. Drafthírek: Tyrese Maxey, Tyrell Terry, Jordan Nwora és Joel Ekamba is bejelentkezett a draftra, Scottie Lewis viszont nem.

Az Orlando Magic francia játékosa, Evan Fournier twitteren azt írta, hogy egyre kevésbé hisz abban, hogy folytatódik az idény. Fournier szerint Floridában alig kezdték el a koronavírus megfékezését. Egy júliusi újrakezdés azt jelentené, hogy négy hónap múlva már pályán lennének, pedig legalább egy hónapnyi edzésre lenne szükségük, különben rengeteg sérülés lesz - ezt egyébként a Boston Celtics magasembere, Enes Kanter is elmondta, aki szerint minimum 2-3 hetes felkészülés kell, mert van, aki tud otthon edzeni, van, aki meg nem. Fournier felvetette azt a kérdést is, hogy jelenleg azt sem tudni, hogy ha újraindul a liga, akkor mivel nyitnak, rögtön a rájátszással? Arról reggel már írtunk, hogy Adam Silver szerint májusig biztosan nem tudnak dönteni arról, lesz-e folytatás, mert egyelőre semmivel nem látnak tisztábban, mint három héttel ezelőtt.

Ennél optimistább hírt hozott Baxter Holmes (ESPN), aki azt írta, hogy az NBA és a Játékosok Szakszervezete azon tárgyaltak az elmúlt időszakban, hogy mennyire életképesek azok a vértesztek, amelyek perceken belül ki tudják mutatni, hogy az illető koronavírusos-e vagy sem. Az ilyen tesztek jelenthetik az áttörést a szezon folytatása felé - az Illinois-i Abbott Laboratories a múlt héten kezdte szétküldeni gyorstesztjeit Amerikában. A GM-ek és a csapatok orvosai szerint ez az akadály, amit meg kell ugrani ahhoz, hogy újra meccseket lehessen játszani bármilyen sportban vagy újra biztonsággal lehessen mozogni az élet akármilyen területén. Holmes azt is megírta, hogy a liga addig nem akarja használni a gyorsteszteket, amíg azok nem érhetőek el széles körben, bárki számára. Az egyik klub erőnléti edzője szerint a sportolók egyértelműen az egészségügyben, szállításban, termelésben dolgozók után jönnek ilyen szempontból. Elképzelhető, hogy a technológia megvan, de nem biztos, hogy mindenki hozzá tud jutni, márpedig ebben a helyzetben nem a sportolók az elsők.

Volt két halasztás is. Egyrészt a Játékosok Szakszervezete tegnapról mára napolta el az ügynökökkel való konferencia-beszélgetését. Az NBPA arról fog beszámolni a játékosok képviselőinek, hogy hogyan állnak a tárgyalások a ligával a kosarasok fizetéséről, többek között arra az esetre, ha a szezon további részét törlik. Másrészt az NBA 2k Players Only torna negyeddöntőit nem ma, hanem csütörtök este (magyar idő szerint péntek hajnalban) fogják lejátszani. A párosítások:

Rui Hachimura - Devin Booker (01:00)
Derrick Jones Jr. - Montrezl Harrell (02:00)
Trae Young - Deandre Ayton (03:00)
Patrick Beverley - Andre Drummond (04:00)

Mint ismert, a Chicago Bullsnál elindult az új elnök keresése, ám miután Chad Buchanan megköszönte a lehetőséget, de marad az Indiana Pacersnél, újabb két jelölt esett ki. KC Johnson (Chicago Tribune) jelentette, hogy egyre kevesebb az esély arra, hogy Bobby Websterrel és Adam Simonnal leüljön beszélgetni a Bulls, miután valószínűleg egyikük sem hagyja el jelenlegi együttesét - előbbi a Toronto Raptorst, utóbbi a Miami Heatet. Webster a hírek szerint új szerződést kap a Raptorsnál, Simon pedig Miamiban született, és nagyra becsüli őt Pat Riley. Helyettük a negyedik eredeti jelölt, a Denver Nuggets GM-je, Arturas Karnisovas, valamint a Utah Jazznél ugyanilyen posztot betöltő Justin Zanik készülhet az interjúra. Johnson szerint a Los Angeles Lakers segéd GM-je, Trent Redden, illetve az Orlando Magic segéd GM-je, Matt Lloyd lehetnek még jelöltek.

A liga kiküldte a csapatoknak a drafttal kapcsolatos előírásokat. Az NBA klubok virtuális interjúkat tarthatnak a fiatalokkal, de sem személyesen nem nézhetnek meg privát edzéseket, sem élő videóban közvetített tréninget nem nézhetnek meg arról a játékosról, akire kíváncsiak. A csapatok egy játékossal maximum négy órát beszélgethetnek a draft előtt, de egy héten maximum kettőt. Hogy mikor lesz a draft, az attól függ, hogy folytatódik-e az idény vagy sem.

A végére pedig maradjunk a draftnál. A Kentucky Egyetem elsőéves játékosa, Tyrese Maxey bejelentkezett a börzére - az ESPN a 8. helyre rangsorolja jelenleg a 14 pontot, 4.3 pattanót és 3.2 gólpasszt átlagoló hátvédet, aki csak 29.2%-kal dobta a triplákat. A Stanford újonc hátvédje, Tyrell Terry is megy a draftra - ő 14.7 pontos mutatóval rendelkezett 40.8% tripla mellett. Az első körbe várt, Louisville-ről érkező Jordan Nwora is megkezdi profi karrierjét - minőségi 3&D swingman lehet a mostani szezonban 18 pontot, 7.7 pattanót és 40%-os hármasmutatót jegyző játékosból. A Sportando úgy tudja, hogy a belga Joel Ekamba is ott lesz a kiválaszthatók között - ő a belga Belfius Mons-Hainaut-nál kosarazott. Scottie Lewis viszont úgy döntött, hogy marad a Florida Egyetemen még egy évig - az első körbe várták pedig.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus