Hírmorzsák 2021-04-15 (11:30)

Stephen Curry szeretné visszaelőzni Klay Thompsont. James Wisemant megműtik. Luka Doncic meglepődött a győztes dobásán. Michael Malone Jamal Murray sérüléséről beszélt. Jayson Tatum inhalátort használ, mióta koronavírusos volt. Lonzo Ballra nyáron is rámehet a Bulls és a Knicks. Eltört Chris Chiozza keze. Sok vezetőnek és edzőnek sem tetszik az idei menetrend.

Stephen Curry ma hajnalban 29 perc alatt dobott 11 triplát, ami után természetesen megkapta a kérdést, hogy szeretné-e megdönteni csapattársa, Klay Thompson egy meccsen dobott 14 triplás rekordját. A válasz természetesen igen, és a 11. triplája után úgy érezte, hogy nem lehetetlen megdönteni azt. A Thunder elleni meccs után nemcsak azt a meccset idézte fel, amin Thompson felállította a rekordot, hanem azt is, amikor csapattársa egy negyed alatt ért el 37 pontot – Curry ma hajnalban a 3. negyedben 25 egységig jutott, és ennek kapcsán mondta el, hogy úgy érezte, hogy érinthetetlen, és mégis 12 pontra volt ettől a másik rekordtól. Steve Kerr elmondta, hogy a 3. negyed legvégén, amikor már eldőlt a mérkőzés, viccből azt mondta Currynek, hogy készüljön, mert mindjárt visszamegy a pályára, a játékos viszont komolyan vette ezt, és ténylegesen elkezdett készülni.

Ugyancsak a Warriorshoz kapcsolódó hír, hogy megműtik James Wiseman sérült jobb térdét. Az, hogy mennyit kell kihagynia, csak a beavatkozás után derül ki. Steve Kerr arról számolt be, hogy a körülményekhez képest jó állapotban van Wiseman, bár amikor meglátogatták őt a csapattal, azt azért lehetett érzékelni, hogy inkább csak próbálja magát bátornak mutatni.

Luka Doncic nagyon nehéz helyzetből eresztette el a győztes dobást a Memphis Grizzlies ellen, és a mérkőzés után elmondta, hogy meglepődött azon, hogy behullott a kísérlete. Szerencsésnek értékelte a megmozdulását, és tudja, hogy néha beesnek az ember meccsvégi dobásai, néha viszont kimaradnak. Az a fontos, hogy mindenképpen eleressze ezeket, és ha a csapattársai bíznak benne, akkor továbbra is azon fog dolgozni, hogy a legjobb legyen ezekben a helyzetekben. Rick Carlisle elmesélte, hogy ilyen helyzetekben sosem tenne játékosa ellen, miután korábban ténylegesen is elveszített vele szemben több fogadást, látta őt félpályás kosarakat dobálni, 12 méterről gyűrűbe rúgni a labdát, és már mindig nemet mond Doncic azon felvetéseire is, amikor a palánk mögött egy asztalon ül és nyújtás közben megkérdezi, hogy befejezik-e akkor az edzést, ha onnan dob egy kosarat.

Michael Malone arról beszélt, hogy nagyon érzelemdús 24-36 órán vannak túl Jamal Murray súlyos sérülése óta. Murray nagyon maga alatt van, és a többiek sincsenek túlságosan jó passzban. Mindenki tudja, hogy mennyire fontos számukra a hátvéd, amikor egészséges, sokkal jobb csapatot alkotnak, és szinte minden jelentős statisztikában ő második legjobb. Nikola Jokics azt emelte ki, hogy nagyon jó a pályán a kapcsolatuk, és csapatként is hiányozni fog nekik Murray, mert nagyon fontos számukra, ugyanakkor ennek ellenére sem fogják feladni ezt a szezont. Szörnyű dolog, ami történt, de továbbra is haladniuk kell előre.

Jayson Tatum arról beszélt a minap, hogy közel jár már ahhoz, hogy 100%-os állapotba kerüljön azt követően, hogy 3 hónappal ezelőtt elkapta a koronavírust. Egy hosszú folyamaton ment azóta keresztül, ami során egyre jobban közelít az ideális állapotához, ugyanakkor a betegsége utáni visszatérése óta inhalátort használ a meccsek előtt. Korábban sosem volt ilyesmire szüksége, de most ez segít neki könnyebben lélegezni. Jobban érzi magát, mint egy hónappal ezelőtt, ugyanakkor nem tudja, hogy meddig lesz még szüksége az inhalátorra, nincs egy kijelölt dátum, hogy meddig fogja használni, majd akkor próbál meg anélkül pályára lépni, ha úgy érzi, hogy ehhez kellően jó állapotban van.

A Boston Celtics sztárja a csapat eddigi teljesítményéről is megosztotta a véleményét. Úgy gondolja, hogy a mérlegük nem tükrözi megfelelően, hogy milyen csapatot alkotnak. Furcsa ez az év, többen is küzdöttek a koronavírussal, a sérülések sem kerülték el őket. Jelenleg a legtöbb játékosuk egészséges, egyedül Evan Fournier maródi, de azon túl rendben vannak, és szereti azt, ahogyan mostanában játszanak. Természetesen nyerni akarnak, ugyanakkor a megfelelő módon akarnak kosárlabdázni, jól akarják érezni magukat amiatt, ahogyan játszanak. Nem fognak minden meccset megnyerni, de most megfelelően játszanak és jó irányba haladnak.

Már a cserehatáridő lejárta előtt is többször összeboronálták Lonzo Ballt a Chicago Bulls és a New York Knicks csapataival, és Marc Berman (New York Post) információi alapján a nyáron is be fognak jelentkezni a korlátozott szabadügynökké váló irányítóért. A híresztelések alapján a Bulls és a Pelicans már a deadline előtt is komoly tárgyalásokat folytatott egymással, míg a Knicks inkább csak puhatolódzó jelleggel érdeklődött. A ligán belül többen is azzal számolnak, hogy egy évi 20 millió dollár feletti ajánlatnál a Pelicans már nem tartaná Ballt.

Még a Minnesota Timberwolves elleni meccsen eltört egy csont a Brooklyn Netsben játszó Chris Chiozza kézfejében, akit ezt követően meg is műtöttek. A beavatkozás sikeresen lezajlott, arról viszont nincs egyelőre információ, hogy mennyi kihagyásra számíthat a szezon során 22 meccsen pályára lépő játékos.

Az eddig two-way megállapodással játszó Lamar Stevens állandó szerződést kötött a Cleveland Cavaliersnél, jelentette Shams Charania (The Athletic).

Baxter Holmes (ESPN) több edzővel, csapatvezetővel, valamint egy NBA-s alkalmazottal is beszélgetett az idei szezonról, és több általános vélemény is kitükröződik. Abban nagy az egyetértés, hogy borzasztó az idei menetrend, egy 25 éve ligában dolgozó segédedző például még sosem tapasztalt ilyen rosszat a pályafutása során, míg egy veterán főedző egyszerűen brutálisnak nevezte az idei naptárat. Egyik erőnléti edző szerint sokkal rosszabb a helyzet, mint az orlandói buborékban volt, mivel most az utazás is extra terhelést tesz a játékosokra, miközben az akkori időszakra jellemző különböző szorongások ugyanúgy jelen vannak. Több GM is kiemelte, hogy korábban sosem tapasztalt olyan sérüléshullámot, mint amilyet idén, és egy NBA-s munkatárs is egyetért abban, hogy idén gyakoribbak a sérülések, mint korábban. Azt is elmondta a liga nem megnevezett munkatársa, hogy a csapatokkal és a játékosokkal közösen dolgoznak azon, hogy a legjobb és legbiztonságosabb módon fejezzék be az idényt, miközben igyekeznek megóvni mindenki fizikális és mentális egészségét is.

Többen a szezon előtt is jelezték a liga felé, hogy ilyen problémákra lehet számítani a jelenlegi menetrend mellett. Az egyik GM kiemelte, hogy hatalmas probléma, hogy 6 héten keresztül minden második nap játszania kell egy csapatnak, míg egy másik általános igazgató szerint csapata túlélőüzemmódba kapcsolt. A koronavírussal kapcsolatos protokoll is komoly nehézségeket okoz, ami miatt nem tudnak annyit pihenni és regenerálódni, mint korábban, mivel minden nap kora reggel tesztelésre kell menniük a játékosoknak. Egy erőnléti edző szerint az utazás a kora reggeli keléssel és teszteléssel kombinálva olyan eredményt generál, amilyet még nem látott, a játékosok úgy mennek le a tesztelésre, mintha legalább 900 évesek lennének. Egy harmadik GM a fals pozitív tesztekről beszélt, amik után több órán keresztül kontaktkutatásokat kell végezniük, eközben mindenkire ráhozzák a frászt, hogy esetleg fertőzöttek lehetnek, és ezzel álmatlan éjszakákat okoznak rengeteg embernek. Egy megint másik GM attól tart, hogy a mostani extra terhelés megrövidítheti sok játékos pályafutását, de látja a másik oldalt is, hogy nehéz ideális megoldást találni.

Marc Stein (New York Times) hasonló témában írt cikket, ő azzal kapcsolatban végzett kutatásokat, hogy mennyivel növekedtek a sérülések aránya idén. A liga adatai alapján heti átlag 3,6 meccset játszik egy csapat, szemben a tavalyi 3,42 helyett, ugyanakkor 15%-kal csökkent az utazások száma. Baxter Holmes információival némileg ellentmond, hogy itt is megszólalt valaki a ligától, de ő arról beszélt, hogy a sérülések száma egybevág az elmúlt 5 évben tapasztaltakkal, és az előző idényhez képest 6%-kal csökkent a számuk. Stein ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a 8 legjobb mérleggel álló csapat közül csak a Utah Jazznél és a Phoenix Sunsnál nincs jelenleg komoly sérült, és azt is kiemelte, hogy Jamal Murray már a 4. játékos a szezon során, aki ACL-szakadást szenvedett, miközben a 2005/06-ös idény óta 3 körül mozog az átlag.

A végére pedig a liga szokásos bejelentése maradt, ezúttal arról számoltak be, hogy az elmúlt egy hét során 488 játékost teszteltek koronavírusra, és minden eredmény negatív lett.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus