Hírmorzsák 2021-05-25 (10:00)

Donovan Mitchell mérges amiatt, hogy nem játszhatott. Jordan Clarkson nyerte el a Legjobb Hatodik Embernek járó díjat. A liga szerint LeBron James nem szegte meg a protokollt. A Warriors optimista Stephen Curry hosszabbítása miatt. Klay Thompson nem biztos, hogy bevethető lesz a szezon elején. Kawhi Leonard többet védekezhet Luka Doncic ellen. Bizonytalan Nate Bjorkgren sorsa. A legalább konferencia-döntőig jutó játékosok nem lesznek ott a Team USA keretében az olimpián.

Nem sokkal a Jazz-Grizzlies párharc első meccse előtt döntött úgy a Jazz stábja, hogy inkább nem kockáztat Donovan Mitchell játékával, és az ESPN értesülései szerint az All-Star dobóhátvéd nagyon nem értett egyet a döntéssel. Mitchell már egy ideje edz, és a meccs előtt délelőtt is részt vett a dobóedzésen, ami után azt mondta, hogy nincsenek fájdalmai, készen áll a visszatérésre. A hírek szerint a résztulajdonos Dwyane Wade igyekezett elsimítani ezt a nézetkülönbséget a csapat és a játékos között - a stáb egyébként reméli, hogy a második összecsapáson már pályára léphet a játékos, akinek a jobb bokája még április közepén sérült meg. Akkor egy-két hetes felépülési idővel számoltak, de nem akart javulni a fájós testrész, ami után Mitchell külön edzőcsapattal kezdett dolgozni. 

Ugyancsak a Jazzhez kapcsolódó hír, hogy ma hajnalban kihirdették, Jordan Clarkson nyerte el a Legjobb Hatodik Embernek járó díjat. A második helyen csapattársa, Joe Ingles futott be, míg a harmadik Derrick Rose - a rászletekről itt számoltunk be.

LeBron Jamesről néhány nappal ezelőtt kiderült, hogy a közelmúltban részt vett egy promóciós eseményen, ami az egyik saját termékével volt kapcsolatos, és felmerült, hogy ezzel esetleg megszegte az NBA egészségügyi és biztonsági protokollját. Noha azóta is játszott, most a liga kiadott egy hivatalos közleményt is, amiben leírták, hogy azon a szabadtéri eseményen, amin James is részt vett, csak olyanok vehettek részt, akik már megkapták az oltást, és ezen felül is fel tudtak mutatni egy friss negatív tesztet. A liga az eset után egyeztetett egészségügyi szakértőkkel, és arra jutottak, hogy az ismert körülmények fényében James nem jelent kockázatot a vírus terjesztésében, így nem szükséges karanténba vonulnia. A közlemény arra is kitért, hogy az NBA jelenlegi szabályozása megengedi a beoltott játékosoknak, hogy szabadtéri eseményeken vegyenek részt.

Bob Myers GM egy videókonferencián mondta el, hogy nagyon magabiztos azzal kapcsolatban, hogy a Warriors hosszabbítani tud majd Stephen Curryvel, semmilyen okot nem lát arra, hogy miért ne lenne optimista. Curry is motivált, a csapat is, és biztos benne, hogy valamit össze tudnak hozni. Steve Kerr hasonló gondolatokat osztott meg, ő sem lát arra okot, hogy miért ne történne meg a hosszabbítás, és nagyon izgatottak emiatt, ahogyan a következő idény miatt is. Curry egy 4 éves, 215,4 millió dolláros szerződés aláírására jogosult, ami a következő szezon után lépne életbe, és egészen a 2025/26-os idény végéig lenne érvényes.

Myers az új szezon előtt árnyaltabban látja a helyzetet, mint sokan mások, és nem akarja, hogy az emberek azt gondolják, Klay Thompson visszatérésével rögtön megoldódik minden gondjuk, és még abban sem biztosak, hogy egyáltalán játékra alkalmas állapotban lesz a következő alapszakasz első meccsére. Nem tudják, hogy pontosan mikor kezdődik az új idény, de nem tűnik számukra túl realisztikusnak, hogy mondjuk 11 hónap alatt térjen vissza az Achilles-szakadásából. Thompson visszatérésén túl is szükségük lesz erősítésre, főleg veterán játékosokat akarnak igazolni, szükségük van rájuk. A mostani szezon előtt is bepróbálkoztak néhánynál, de Thompson sérülése után mindannyian úgy döntöttek, hogy inkább olyan helyre mennek, ahol nagyobb esélyük van nyerni. Akadt közöttük olyan is, aki megmondta, hogy akkor hozzájuk írt volna alá, ha Thompson nem sérül meg.

Kelly Oubre Jr. sorsáról is említést tett Myers, a játékos a szezonvégi interjúk során egyértelművé tette, hogy szeretne visszatérni a csapathoz, a Warriorsban képzeli el a jövőjét. Ebben az esetben Kerr volt az, aki árnyaltabban fogalmazott, szerinte azt is figyelembe kell venni, hogy Oubre korábban kifejtette, hogy kezdőként akar játszani, míg náluk Thompson visszatérése után nem lesz ott helye, az edző a padról beszállva számolna vele, és nem biztos abban, hogy ez mennyire tetszene neki. Mindkét oldal fel fogja mérni a lehetőségeit, de ettől függetlenül a Warriorsnál nagyon szeretik őt, és Kerr úgy gondolja, hogy nagyon sok potenciál rejtőzik benne.

A Clippers-Mavericks második párharca előtt Tyronn Lue, a Clippers vezetőedzője egy újságírói kérdésre válaszolva arra utalt, hogy Kawhi Leonard nagyobb szerepet kap majd a Luka Doncic elleni védekezésben. Az első meccsen javarészt Nicolas Batum fogta a szlovén sztárt, de nem nagyon bírt vele, amikor viszont kisebb időszakokban Leonarddel került szembe, Doncic-nak nem volt sem mezőnykísérlete, sem kiharcolt büntetője. Lue arról is beszélt, hogy Doncic-nál sokkal nagyobb problémát okozott a nem megfelelő kommunikáció védekezésben, borzasztóan idegesíti, mennyi könnyű kosarat engedtek csak azzal, hogy nem beszéltek a játékosai, illetve nem követték a meccs előtt megbeszélt taktikát. 

A szezon végefelé került nyilvánosságra a csapaton belüli feszültség a Pacers játékosai és a vezetőedző Nate Bjorkgren között. Bjorkgren az első évét töltötte vezetőedzőként, és Kevin Pritchard szakmai elnök szerint is javítania kell a csapaton belüli kommunikáción. Ezzel együtt Pritchard szerint jelenleg nem egyértelmű, mi lesz a sorsa, mert a szezont lezáró beszélgetések során felmerültek ezek a problémák, de nem ennyire hangsúlyosan, és ezt leszámítva mindenki kiváló szakembernek tartja. Ezzel kapcsolatban megszólalt a majdnem teljes szezont kihagyó TJ Warren is, akiről azt pletykálták, hogy cserét kért Bjorkgren miatt - Warrent szíven ütötte ez a híresztelés, mert nagyszerű embernek tartja a szakembert, és nem tett ilyet

Jerry Colangelo, a Team USA vezetője azt nyilatkozta a The Athleticnek, hogy a nagydöntőben szereplő játékosokkal semmilyen formában nem számol a szakvezetés, és a konferencia-döntőkben vesztes csapatok játékosai esetében is ez a helyzet, mert túl kevés idő telne el a playoff-kiesés és az olimpiai felkészülés között. A playoffba nem jutott csapatok játékosai esetében is nehéz a toborzás, mert Stephen Curry és Draymond Green még nem döntött, Kyle Lowry, DeMar DeRozan és Jarrett Allen szabadügynökök lesznek. Colangelo azt szeretné elérni, hogy Steph Curry és Zion Williamson elkötelezze magát az olimpia mellett, mert onnantól kezdve több fontos játékos is csatlakozna - Curry legutóbb a 2014-es világbajnokságon játszott, olimpián viszont még soha nem lépett pályára. 

Végül egy G-Ligás hír: a Boston Celtics partnere, a Maine Red Claws nevet vált, a jövőben Maine Celtics néven játszanak majd. A két franchise 2012 óta működött együtt, 2019-ben a Celtics meg is vette a G-Ligás csapatot, és azonnal elkezdték beintegrálni őket a rendszerükbe, ennek az utolsó lépése volt a név megváltoztatása. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus