Hírmorzsák 2021-07-08 (10:00)

Dario Saric ACL-szakadást szenvedett. Mike Budenholzer elégedetlen azzal, hogy mennyi büntetőt dobhatott a Suns. Giannis Antetokounmpo számára többet jelentene egy olyan bajnoki cím, amit a Bucks színeiben nyerne, mint egy máshol. Devin Booker nyerte az idei NBA Cares díjat. Anthony Edwards bokasérülést szenvedett. Patty Mills és Rui Hachimura is zászlóvivő lesz az olimpián. Damon Stoudamire a Celtics, Kenny Atkinson a Warriors edzői stábjához csatlakozik. Több csapat is megkereste a Pistonst az 1/1 kapcsán. A következő szezonban alternatív logót fog használni az NBA.

Tegnap este külön is beszámoltunk arról, hogy elszakadt Dario Saric ACL-je a jobb térdében, és a csapat bejelentése alapján határozatan időre kidőlt. Saric így nemcsak a nagydöntőről marad le, hanem a következő szezon egy jelentős részéről is. Monty Williams természetesen nagyon csalódottan vette tudomásul a hírt, azt viszont elmondta, hogy a Sunsnak több opciója is van arra, hogy miképp próbálja meg pótolni Saric kieső perceit. Frank Kaminsky a fizikai jelenlétével és a passzkészségével segítheti őket, de az első meccsen elővették azt az alacsony szerkezetet is, amiben Torrey Craig kapott szerepet. Amennyiben az utóbbi szerkezetet erőltetik inkább, akkor Williams elmondása alapján Abdel Nader is kaphat perceket, ő is tud alacsonyabb szerkezetben is játszani.

Mike Budenholzer még közvetlenül az első meccs után beszélt arról, hogy ellenfelük 10 büntetővel többet dobhatott, mint ők, és ez jelentős különbség. A Bucks egy olyan csapat, amelyik büszke a védekezésére, és képesek arra, hogy faultok nélkül is jól védekezzenek. Nem emlékszik arra, hogy egy csapat mikor dobhatott 26 büntetőt ellenük (a szerk.: a Heat az első körben a két csapat második meccsén 35 büntetőt harcolt ki), és ez a különbség azért is frusztrálja, mert Giannis Antetokounmpo és Khris Middleton is sokat támadja a labdával az ellenfél védekezését. Budenholzer azt is megjegyezte, hogy javulniuk kell védekezésben, távol kell tartaniuk a Suns játékosait a büntetővonaltól, míg támadásban még agresszívabbnak kell lenniük, hogy oda tudjanak állni a vonalra.

Giannis Antetokounmpo számára többet jelentene az, ha Milwaukee-ban nyerne bajnoki címet, mintha egy másik csapat színeiben. Az NBA-ben szerinte minden játékos arról álmodik, hogy bajnok legyen, de neki értékesebb lenne az, ha ezt azzal a csapattal érhetné el, amelyik draftolta őt, azzal a városnak, amelyik befogadta, és azzal a szervezettel, amelyik segítette őt az évek során. Látja, hogy sokan más utat választanak, és szerinte senkit sem szabad elítélni azért, hogy milyen utat választ a bajnoki cím eléréséhez, neki személy szerint viszont többet jelentene az, ha a Bucks színeiben érné ezt el, ez a célja.

Devin Booker nyerte az idei NBA Cares Community Assist díjat, amivel a közösségért végzett munkáját ismerték el. Booker az idény során öt olyan arizonai szervezetnek is 100,000 dollárt adományozott, amik azon dolgoznak, hogy megkönnyítsék a helyi fiatalok, illetve családok életét. Booker egész eddigi pályafutása során sokat tett a helyi gyermekekért és családokért, ezen felül az értelmi fogyatékos és a mozgássérült gyermekek és felnőttek sportolását is rendszeresen támogatja. A díjjal 25,000 dolláros pénzdíj is jár, amit további jótékonyságra lehet fordítani. A Phoenix Suns játékosa mellett Russell Westbrook, DeAndre’ Bembry és Larry Nance Jr. volt még jelölt az elismerésre.

Booker nagyon izgatottan várja az olimpiát, de most még nem erre koncentrál. Beszélt Gregg Popovich és Jerry Colangelo kettősével, és elmondta nekik, hogy figyelemmel követi a Las Vegas-i edzőtáborral kapcsolatos eseményeket, és a döntőt leszámítva nem lenne máshol szívesebben, mint ott velük, és hamarosan csatlakozik is a többiekhez. 2016-ban a Select Team tagja lehetett, ő is segítette a Team USA felkészülését az olimpia előtt, és ez is sokat jelentett neki, míg azzal, hogy most bekerült az utazó keretbe, egy álma vált valóra, és ennél már csak az lenne a jobb, ha megnyernék az aranyérmet.

Az amerikai válogatott edzőtáborában történt egy sérülés tegnap, a felküszülést segítő csapatból Anthony Edwards dőlt ki bokaficammal, miután rálépett Draymond Green lábára. Brian Windhorst (ESPN) információi alapján a sérülés nem súlyos, Edwards ugyanakkor kihagyja az edzőtábor hátralévő részét. Az ESPN szakírója azt is megírta, hogy értesülései alapján a Select Team az egymás közötti meccsen legyőzte az olimpiára készülő keretet.

Jayson Tatum arról beszélt, hogy mekkora megtiszteltetés számára, hogy azt a 10-es mezszámot viselheti, amit korábban Kobe Bryant is viselt az amerikai válogatottban. Mivel ez lesz az első olimpia azóta, hogy Bryant elhunyt, Tatum szerint még nagyobb értéke van ennek, és büszkén fogja hordani kedvence mezszámát.

Még mindig olimpia: több ország zászlóvivője is kosárlabdázó lesz. Ausztráliában Patty Mills kapta ezt az elismerést, ezzel a San Antonio Spurs hátvédje lesz az első bennszülött felmenőkkel rendelkező ausztrál zászlóvivő. Japán egyik zászlóvivője Rui Hachimura lesz, míg az iráni válogatottat a hazájában kosarazó Samad Nikkhah Bahrami is képviselni fogja a nyitóünnepségen. A szerbeknél a 2021-es női EB MVP-je, Sonja Vasic is zászlót vihet, társa pedig a Szolnokon vízilabdázó Filip Filipovics lesz.

Tovább folytatódik az edzőkeringő, ezúttal segédedzői fronton. Jeff Goodman (Stadium) jelentette, hogy Damon Stoudamire csatlakozik Ime Udoka stábjához Bostonban, az egykori irányító a Pacific Tigers egyetemi csapatának vezetőedzői posztját hagyja ott a Celtics kedvéért. A Golden State Warriors stábjához hárman is csatlakoznak, köztük az előző szezont a Clippersnél töltő Kenny Atkinson is. A Brooklyn Nets korábbi vezetőedzője mellett a csapathoz korábban pletykált Dejan Milojevics is csatlakozik, ahogyan a Raptors eddigi segédedzője, Jama Mahlalela is. A Portland Trail Blazers még keresi, hogy ki legyen Chauncey Billups legfőbb segítője, Shams Charania (The Athletic) információi alapján Vinny Del Negro, Scott Brooks és Lionel Hollins a három legfőbb esélyes erre.

Jonathan Givony (ESPN) arról számolt be, hogy a Detroit Pistonst már négy csapat is megkereste az 1/1 kapcsán a lottery óta, a Cleveland Cavaliers, a Houston Rockets, a New Orleans Pelicans és az Oklahoma City Thunder is érdeklődött már náluk az első választási jog megszerzésének a lehetőségéről. Amennyiben lesz valamilyen megegyezés, arra valószínűleg csak közvetlenül a draft előtt fog sor kerülni, de a Pistonsnak nincs ellenére az sem, hogy megtartsák az 1/1-et és kihúzzák vele Cade Cunningham-et. Valószínűleg csak akkor cserélnek lejjebb, ha nagyon beleszeretnek Evan Mobley, esetleg Jalen Green játékába, amire azért mutatkozik némi esély, mert állítólag Troy Weaver GM nincs annyira elájulva Cunningham játékától és potenciáljától, mint a többség. A draftguru azt is megjegyzi, hogy ennek ellenére az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a Pistons ki fogja őt húzni az első helyen, és az ennek ellentmondó pletykák egy része is abból fakad, hogy Weaver egyszerűen csak végzi a munkáját és felmér minden lehetőséget.

Ugyancsak Givony írt arról is, hogy a játékosmegfigyelőknél és csapatoknál Keon Johnson a legmegosztóbb a kiválasztható kosarasok közül, ugyanis többen azon a véleményen vannak, hogy hasonló magasságban van a potenciálja, mint Jalen Suggs, Jonathan Kuminga és Scottie Barnes hármasának, azaz a lottery első felébe várják, míg mások szerint meglepő lenne, ha az első kör közepénél, végénél hamarabb kihúznák őt. Johnson a draft előtti felmérőn rekordot döntött azzal, hogy milyen magasra tudott ugrani, ugyanakkor sokan fenntartásokkal kezelik őt a 193 centis magassága és a 201 centis karfesztávja miatt. Abban azonban mindenki egyetért, hogy ő egy projektjátékos, hosszú ideig fejleszteni kell ahhoz, hogy elérje azt a szintet, amire képes lehet, és ehhez valószínűleg arra is szükség lenne, hogy állandó játéklehetőséget kapjon, amit viszont nem tud neki megadni minden csapat.

A végére pedig az NBA maradt, aminek a következő lesz a 75. szezonja, és ennek alkalmából a 2021/22-es idény során egy ünnepi logót lehet látni a pályákon felfestve, a közvetítésekben, illetve a hivatalos mezeken és ajándéktárgyakon is. A logó gyémántalakzatú, ami a liga közleménye szerint klasszikus szimbóluma a 75. évfordulós eseményeknek.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus