Hírmorzsák 2021-08-10 (11:15)

Luka Doncic megegyezett a hosszabbításról. Goran Dragic bocsánatot kért a Raptors szurkolóitól. Kemba Walker 20 millió dollárról mondott le. Megvolt Carmelo Anthony és Spencer Dinwiddie bemutatása is. Mike Conley szerint a bajnoki cím a Jazz célja. A Kings nem zárkózott el Pascal Siakam vagy Ben Simmons megszerzésének a lehetőségétől. Elfrid Payton a Sunsban. Cristiano Felicio Európába igazol.

Ahogyan arra számítani lehetett, Luka Doncic megegyezett az idő előtti hosszabbításról a Dallas Mavericksnél – mivel már kétszeres All-Star, ezért nem a sima maximumot kapja, hanem a „designated” maximumot, ami az ő esetében 5 évre 207 millió dollárt jelent. Doncic az első játékos, aki az újoncszerződését követően ilyen megállapodást köthet, és ebből adódóan a legnagyobb pénzösszegű is, amit újoncszerződésen lévő játékos aláírhat. Az új megállapodás a 2022/23-as idényben lép életbe, az utolsó éve pedig játékosopciós. Hivatalosan a mai nap folyamán fog aláírni, és azt követően sajtótájékoztatót is tart Ljubljanában: jelenleg a szlovén fővárosban tartózkodik Marc Cuban, Nico Harrison, Jason Kidd, Michael Finley és Dirk Nowitzki is, valamint a Mavericks egészségügyi stábjának a vezetője, Casey Smith.

Doncic kiadott egy közleményt is a hosszabbítás kapcsán, amiben leírta, hogy egy álma vált valóra ezzel a szerződéssel, hálás és izgatott amiatt, hogy Dallasban maradhat, elkötelezett a franchise iránt, és nagyra értékeli a szurkolóik támogatását. Emellett kifejtette, hogy ez a szerződés lehetővé teszi számára, hogy kiterjessze az alapítványa tevékenységét, ami Szlovéniában és Észak-Texasban végez karitatív munkát. Doncic emellett azt is bejelentette, hogy a 2K alapítványával együttműködve hamarosan két kosárlabdapályát adnak át Szlovéniában, felújítják azokat a pályákat, ahol ő is játszott gyerekként, így a mostani gyerekeknek is lesz hol kosarazniuk.

Ugyancsak a Maverickshez kapcsolódó hír, hogy Tim MacMahon (ESPN) forrásai szerint Boban Marjanovics két évre ír 7 millió dollárért ír alá a csapathoz. Tim Hardaway Jr. szerződésének a részletei is ismertté váltak, az ő 4 éves, 75 millió dolláros megállapodása teljesen garantált, ugyanakkor a csapat jövője szempontjából fontos lehet, hogy csökkenő a fizetése, az első évében 21,3 milliót fog keresni, míg a negyedikben csak 16,2-et.

Goran Dragic bocsánatot kért azért a kijelentéséért, hogy nem szeretne a Toronto Raptors játékosa lenni, mivel neki komolyabb ambíciói vannak. Tudja, hogy ezzel megbántotta a csapat szurkolóit, akik büszkék lehetnek arra, hogy a Raptors az egyik legjobb franchise az NBA-ben. Ők ráadásul nyertek is egy bajnoki címet, míg ő nem, úgyhogy ezért sem volt helyes a kijelentése. Mindig is professzionálisan viselkedett, akárhol is játszott, erről megkérdezhetnek bárkit. Szereti ezt a sportágat, szeret játszani, és 100%-ot fog nyújtani, bárhová és sodorja őt az élet. Most a Raptors játékosa, úgyhogy itt is ez jár csak a fejében.

Bobby Webster GM annyit tett ehhez hozzá, hogy Dragic eredeti megjegyzésébe ők nem is láttak bele túl sok mindent. Úgy érzik, hogy jók lesznek a következő szezonban, a csapat magja hosszú ideje együtt játszik, akik azt is tudják, hogy milyen bajnoki címet nyerni. Szerinte most időt kell hagyni a szlovén irányítónak, hogy meg tudja tapasztalni, valójában miként is érzi magát a csapatnál, és hogy ők is láthassák azt, hogy mennyire illeszkedik a játéka a többiekéhez. Dragic egy profi játékos, aki sok mindent megtapasztalt, és érthető, hogy a lehető legtöbbet ki akarja hozni a pályafutása hátralévő részéből.

Keith Smith (Spotrac) számolt be róla, hogy Kemba Walker 20 millió dollárt hagyott ott az asztalon, amikor megegyezett az Oklahoma City Thunderrel a kivásárlásról. Walker 73,5 milliót keresett volna a következő két évben, de a 2021/22-es fizetéséből 9,78 millióról, míg a 2022/23-as fizetéséből 10,22 millióról mondott le azért, hogy a New York Knickshez tudjon igazolni.

A Los Angeles Lakersnél bemutatták Carmelo Anthony-t, ahol a játékos elmondta, hogy miként kötelezte el magát az aranysárga-lilák mellett: LeBron James odament hozzá, közölte vele, hogy itt az idő, és akarja őt a csapatában. Ekkor Anthony is úgy érezte, hogy valóban most jött el ennek az ideje. Mint mondta, sokan szerették volna, ha már évekkel korábban egy csapatba kerülnek, de eddig más volt a karrierútjuk, most viszont minden a helyére került. Anthony azt is elmondta, hogy nem zavarja őket, hogy a keret koráról beszélnek, és ő személy szerint még örül is neki, mert ez is javítja a történetüket. Az emberek ugyanakkor elfelejtik, hogy ez végső soron kosárlabda, amihez szükség van tudásra és tapasztalatra is, és ők a tehetségük mellett a tapasztaltságukra is támaszkodhatnak.

Anthony úgy érzi, hogy egyetlen dolog hiányzik a pályafutásából, a bajnoki cím, ez adja neki a motivációt, emiatt alszik rosszul éjszakánként, és ezt akarja megszerezni Los Angelesben. Az elmúlt években meg kellett tanulnia félretenni az egoját, a büszkeségét, ugyanakkor ezek segítségével maradt motivált. Sikerült ezt elfogadnia, és ebből jól is jött ki Portlandben; először került kisebb szerepbe, először tapasztalhatta ezt meg, de élvezte, mert ez ugyanúgy kosárlabda volt, ugyanúgy csinálhatta a dolgait és ismét megtalálta a játék iránti szeretetét. Ahogy végignéz a pályafutásán, mindig kapcsolódott valahogyan a Lakershez, sokáig Kobe Bryanten keresztül, illetve más módokon is, így nem is igazi tárgyalásokat folytatott a csapattal, hanem egyszerűen mindkét fél egyszerre jutott arra az elhatározásra, hogy itt az idejük egyesíteni az erejüket.

Spencer Dinwiddie bemutatása is megtörtént a Washington Wizardsnál, amin elmondta, hogy ő nem Gilbert Arenas, John Wall vagy Russell Westbrook, elvégre Arenas minden idők egyik legjobb pontszerzője, Wall hosszú éveken keresztül a liga egyik legjobb irányítója volt, míg Westbrook egy igazi tripla-dupla gép. Tisztában van vele, hogy ő még nem jutott el arra a szintre, hogy szupersztárként kezeljék. Sokban különbözik a Wizards korábbi irányítóitól, ugyanakkor igyekszik győzelmekhez segíteni a csapatát, és izgatott amiatt, hogy Bradley Beal mellett játszhat. A piac nyitása előtt úgy gondolta, hogy ő lesz az irányítót kereső csapatok második választása Kyle Lowry után, de így utólag visszanézve inkább a harmadik, mert Lonzo Ball is csapatot váltott. Úgy gondolkodott, hogy csak azt követően nyílnak meg előtte a lehetőségek, hogy eldől Lowry sorsa, ugyanakkor Westbrook elcserélése kinyitott számára egy kaput.

Dinwiddie bemutatása mellett egy kinevezés is történt Washingtonban, Joseph Blair segédedzőként csatlakozik Wes Unseld Jr. stábjához. A szakember legutóbb a Minnesota Timberwolvesnál dolgozott, de korábban megfordult a Philadelphia 76ersnél is.

Mike Conley is sajtótájékoztatót tartott, miután aláírta a hosszabbítását a Utah Jazznél. Elmondta, hogy az előző idényük kiábrándító véget ért, ugyanakkor úgy alakították a dolgokat, hogy idén is lehetőségük lesz beszállni a bajnoki címért folyó harcba, és ez a végső céljuk. Úgy érzi, hogy ez elérhető távolságban van tőlük, és képesek lehetnek ténylegesen elérni. Conley azt is elmondta, hogy teljesen felépült abból a combhajlítóizom-sérülésből, ami az előző rájátszásban hátráltatta.

Keith Smith (Spotrac) számolt be arról, hogy Conley 3 éves, 68 millió dolláros szerződésének az utolsó éve 24,36 millióról szól, de abból csak 14,32 millió a garantált.

Jason Anderson (Sacramento Bee) forrásai szerint a Sacramento Kings nem zárkózott el Pascal Siakam vagy Ben Simmons megszerzésének a lehetőségétől. Az újságíró azt is hozzátette, hogy sokan szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy a Kings meghúzna egy ilyen nagy cserét, ugyanakkor Monte McNair szeretne győztes csapatot építeni. Siakam iránt nemcsak a Kings érdeklődhet, a hírek szerint több csapattól is kapott már megkeresést a Toronto Raptors, így a Golden State Warriorstól és a Los Angeles Clipperstől is.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Elfrid Payton és a Phoenix Suns megegyezett egy egyéves megállapodásban – nincs nagy meglepetés, napok óta hallani erről a szálról. Payton korábban már volt a csapat játékosa, a 2017/18-as idényben 19 alkalommal lépett pályára a Sunsban.

Több kisebb igazolás is történt. Az előző idényben az Orlando Magicben játszó Dwayne Bacon a New York Knicksben folytatja a pályafutását. Frank Jackson új szerződést kapott a Detroit Pistonstól, két évre ír alá. Chris Chiozza a Golden State Warriorsnál, Daulton Hommes a New Orleans Pelicansnél, Neemias Queta a Sacramento Kingsnél, David Johnson a Toronto Raptorsnál, Aaron Henry és Rayjon Tucker pedig a Philadelphia 76ersnél ír alá two-way megállapodást.

A Los Angeles Clippers két újoncával is szerződött, a 33. helyen kiválasztott Jason Preston és az 51. helyen elkelő B.J. Boston is kétéves garantált szerződést kapott, a Clippersnek pedig mindkettőjükre lesz egy csapatopciója a harmadik szezonra.

Cristiano Felico elhagyja az NBA-t, Németországba szerződik az Ulm csapatához. A brazil center 6 szezont töltött a Chicago Bullsnál, és azt követően távozik, hogy lejárt a 2017-ben kötött 4 éves szerződése. Johnny Askounis (Eurohoops) információi szerint Patrick Patterson is Európában folytathatja, az előző két idényt a Los Angeles Clippersnél töltő magasember iránt a Panathinaikos érdeklődhet.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus