Hírmorzsák 2021-10-05 (10:00)

Trae Young combja, PJ Tucker ágyéka, Cunningham bokája fáj, Chris Boucher kezét megműtötték. Charles Bassey egyelőre nem csatlakozhatott a 76ershez. Whiteside-ot a Jazznél, Otto Portert a Warriorsnál dicsérik. A Pistonsnál egyszerre akarnak gyorsan játszani és kevés labdát eladni. Doncic nyit a szórakoztatóipar felé. A 76ers elkezdi büntetni Simmons távollétét, ezeket a levonásokat nem kaphatja vissza leendő új csapatától. Az oltatlan játékosok hiányzásaik esetén nem kapnak fizetést, de a sapkát ez nem csökkenti. A Wizards egy „csak játékosok” értekezlettel nyitott. Bam Adebayo nagyon elégedett a gárda kiegészítőinek munkájával. 

Kezdjük a sérülésekkel. Trae Young, a Hawks vezére combizomsérülést (azon belül is quadriceps, négyfejű csuklyásizom) szenvedett, miután a Heat elleni előszezon-nyitón Gabe Vincenttel ütközött – a hátvéd segítség nélkül ment le a pályáról, a meccs után azt mondta, hogy érzi a sérülést, de nem lesz komolyabb gondja vele. Ugyanezen a meccsen a Miami is elvesztett egy fontos láncszemet: PJ Tucker ágyékhúzódást szedett össze - Erik Spoelstra szerint nem annyira komoly a dolog, de a veterén csatárra további vizsgálatok várnak. Chris Boucher-nak, a Raptors centerének edzésen fordult ki az egyik ujja a bal kezén és meg is kellett műteni, emiatt 3-4 hetet fog kihagyni – korábban írtunk róla, hogy Khem Birch protokoll alá került, így egyelőre a Toronto magasembereire rájár a rúd. A Pelicans centere, Jonas Valanciunas sérült jobb hüvelyujja miatt hiányzott a Timberwolves elleni összecsapásról. Az 1/1-es Cade Cunningham bokasérüléssel bajlódik és kihagyott pár edzést, csak dobálgatott – nincs komoly baja, de nagyon óvatos vele a stáb. Az edzőtábor-szerződéssel rendelkező Juwan Morgan valószínűleg nem fog kiharcolni magának egy helyet a Celtics végső keretében, mivel egy makacs combhajlító-sérüléssel küzd. 

Charles Bassey, a hosszú huzavona után szerződést kötő második körös újonc center más ok miatt nem tartott a Philadelphiával Torontóba: nigériai állampolgár, és még nem tudták elintézni számára az amerikai munkavállalási engedélyt. 

Máris megkezdődött a keretek karcsúsítása, a San Antonio Spurs Aric Holmannek és Nate Renfrónak köszönte meg az együttműködést – bár Renfro valószínűleg visszatér a gárda fiókcsapatához, az Austin Spurshöz, ahol a tavalyi szezont is töltötte. 

A Utah Jazznél a nyáron érkezett Eric Paschall, Jared Butler és különösen Hassan Whiteside jó benyomást keltett a csapat első nyílt edzésén, Donovan Mitchell külön kiemelte, hogy Whiteside mennyire jól mozgott elzárás-leválásokból és milyen jól dobta a floatereket. A Warriors mestere, Steve Kerr Otto Porter Jr. játékát emelte ki, aki small-ball négyesként állandó játékidőt harcolhat ki magának, mivel kifejezetten jól dob pick-and popból, illetve a sarokból catch and shoot helyzetekből, kiválóan szét tudja húzni a pályát. 

Dwane Casey, a Pistons mestere gyors játékot akar látni, de nem akar sok eladott labdát, ami nehéz ügy, hiszen a kezdőben várhatóan két fiatal, Cade Cunningham és Killian Hayes vezényli majd a támadásokat, mellettük a szintén másodéves Saddiq Bey és Isaiah Stewart is az első ötösben kaphat helyet – leginkább azt akarják elérni, hogy gyorsindításnál ismerjék fel, hogy mikor érdemes egyedül támadni a gyűrűt és mikor lelassítani. Szó van róla, hogy megnézik a kezdőben a rutinos Kelly Olynyket Stewart helyén small-ball centerként, de ez még képlékeny. 

Luka Doncic hamarosan elkezdi kiaknázni népszerűségét, leszerződött ugyanis a WME Sportshoz, az egyik legnagyobb szórakoztatóipari ügynökséghez. A WME anyavállalata, az Endeavor tavaly decemberben vásárolt részesedést a Doncic-ot képviselő BDA Sports játékosügynökségben, így tulajdonképpen "szervezeten belül erősítik a szinergiákat”. 

Bobby Marks és Tim Bontemps (ESPN) írta meg, hogy az NBA és a játékosszakszervezet megegyezett: amennyiben egy játékos azért hiányzik meccsről, mert nem oltották be, a szabályok szerint csapatának nem kell kifizetnie az adott meccsre vonatkozó bérét – meccsenként az összfizetése 1/96.1-ed részével (kb. 1.09%) számolnak. Ha emiatt hiányzik valaki, az nem csökkenti a fizetési sapkát és a luxusadót, ott továbbra is minden játékos teljes fizetését számolják. 

A cap-szakértők arról is tájékoztattak, hogy a Philadelphia 76ers azt tervezi, hogy minden egyes elmulasztott előszezon- és alapszakaszmeccsért fizetése ugyanilyen arányában büntetni fogja Ben Simmonst, ami meccsenként hozzávetőlegesen 360 ezer dollárnyi veszteséget jelent majd a játékosnak – mint ismert, 8.25 millió dollárt meg kellett volna kapnia október 1-én, de a 76ers visszatartotta és elkülönített számlára tette, mivel a játékos nem állt a csapat rendelkezésére. Mindez azt jelenti, hogy ha Simmons új csapathoz kerül, az nem teheti majd meg, hogy utólag kifizeti neki ezeket a pénzeket – csak akkor kaphatja meg, ha a 76ers eltekint a büntetések érvényesítésétől és kifizeti neki, amire a felek jelenlegi viszonyát ismerve igen kicsi az esély. 

A Washington Wizards rengeteg új arccal (és új edzői stábbal) vág neki az idénynek, a játékosok pedig tartottak egy zártkörű értekezletet, ezzel is felgyorsítva, hogy a sok játékosból minél hamarabb csapat legyen. A megbeszélést Montrezl Harrell hívta össze, Bradley Beal „elnökölt”, Kentavious Caldwell-Pope pedig annyit árult el, hogy leginkább arról beszéltek: mindenki fontos a keretben és egymásért kell dolgozniuk. 

Bam Adebayo arról beszélt, hogy nagyon elégedett azzal, ahogyan a csapat két, nyáron garantált szerződést kapó kiegészítője, (a Trae Youngnál már említett) Gabe Vincent és Max Strus szintet lépett a nyáron – végig együtt dolgozott velük, és napról napra látta, hogy jó úton haladnak: Vincent az irányításban, Strus pedig a tripladobásban fejlődött látványosan. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus