Hírmorzsák 2021-11-10 (10:30)

Nagy hullámokat kavart a Jokics-Morris eset, a center egy meccset kapott, de Morrist és Butlert is büntette a liga. Nyolc játékost forgatott a Philly a Bucks ellen. A Knicks mindkét centere sérült. MPJ gyógyulási ideje bizonytalan. A Cavs egyik fontos láncszeme visszatérhet. Damian Lillard kiakadt a LAC elleni meccs fújásán. A Kings idei egyetlen célja a playoff. Robert Sarver felesége a vizsgálatban érintett három személynek is üzeneteket küldözgetett. Marc Gasol Barcelonában tér vissza?

A tegnapi nap híre volt a Nikola Jokics-Markieff Morris ‘affér”, ami után Jokics elmondta, hogy nem így kellett volna reagálnia és rosszul érzi magát amiatt, hogy sérülést okozott. A történet természetesen itt nem állt meg, előkerült Markieff ikertestvére, Marcus Morris, aki a Twitteren jelezte, hogy megjegyezte, hogy Jokics akkor ütött vissza, amikor a testvére hátat fordított. Erre válaszul Jokics két testvére csinált egy Twitter-fiókot, ahol azt választolták Marcus Morrisnak, hogy jó lenne, ha ezt elengedné, és ne fenyegesse nyilvánosan a testvérüket, mivel alapból az ő testvére kezdte az egészet egy piszkos játékkal - hozzátették, ha Morris szeretné ezt folytatni, akkor biztos lehet benne, hogy várni fogják. Morris később annyit Twitteren, hogy igyekszik megfogadni édesanyja tanácsát, és nem írogat a közösségi médiában, de utána még elküldte a fenébe a tévés Shannon Sharpe-ot, aki megvédte Jokicsot. 

Markieff Morris Twitteren többek között azt írta, hogy imádja látni a gyűlöletet, és nem szépíti, kemény faultot ütött be, amilyeneket szokott, de senkit nem ütött meg úgy, hogy az hátat fordított neki - nála a Joker 1-0-ra vezet az egyenességgel szemben.

Shaquille O’Neal azt mondta az Inside the NBA adásában, hogy teljesen ki van békülve azzal, hogy Jokics visszaadta, amit kapott. Szerinte Morris jöhet azzal, hogy őt hátba támadták, de egy ilyen ütés után tudhatja, hogy nem érdemes hátat fordítani és elsétálni, mert egy igazi center, egy igazi vezér rögtön vissza fogja adni, ő is pontosan ugyanígy tett annak idején Brad Millerrel szemben - nem csak az indulat hevében, hanem azért is, hogy ezzel üzenjen, hogy mi történik, ha valaki átlépi vele szemben a kosárlabdában még elfogadható keménység határát. 

Erik Spoelstra, a Heat vezetőedzője szerint nagyon veszélyes volt, hogy Jokics hátulról lökött, ugyanakkor szerinte Morris faultja egy kicsit erősebb megállító fault volt, nem volt semmi sérülésveszélyes benne - Michael Malone, a Nuggets vezetőedzője szerint viszont piszkos és teljesen szükségtelen fault volt, ugyanakkor egyetért a játékosával, hogy így nem lehet lereagálni. Morris szabálytalanságát egyébként már a videózás után azonnali kiállítást érő flagrant-2-nek minősítették, amiért utólag 50 ezer dolláros büntetést kapott, míg Nikola Jokics végül egy meccset fog kihagyni, az Indiana Pacers ellen nem játszhat - mellettük Jimmy Butler is kap majd egy 30 ezer dolláros csekket, mert megpróbálta felszítani az éppen megnyugodó kedélyeket. Morris a legfrissebb hírek szerint nem szenvedett komolyabb sérülést, de a következő, Lakers elleni meccset ki fogja hagyni, míg Jokics egy 157 meccses szériát szakított meg, ennyi ideje nem hiányzott a Nuggets alapszakasz-meccseiről. A két csapat egyébként hamarosan, november 29-én találkozik Miamiban, míg Marcus Morris alakulatával, a Clippersszel december 26-án fut majd össze a Nuggets LA-ben. 

Folytassuk a sérülésekkel. A Nuggetsnál az is gondot okoz, hogy Michael Porter Jr. derék-hát sérülésével kapcsolatban nincs egyértelmű diagnózis, további vizsgálatok várnak a vajkezű csatárra - Malone szerint visszatérhet egy hét múlva, vagy később, de pontosat egyelőre nem tudtak mondani az orvosok. Kemba Walker pihentetés miatt hagyta ki a legutóbbi back-to-back egyik felét, és a Knicks játékosa elmondta, hogy ilyen sűrűn elő fog fordulni - ez egy nagyon hosszú év, nem fog minden meccsen játszani, mert végig egészséges akar maradni. Szerinte a legegészségesebb játékosok nyerik meg a meccseket, és számára most ez a cél. A Knicksnél most az okoz gondot, hogy mindkét centerük bajlódik valamivel: Mitchell Robinson a csípőjét, Nerlens Noel a hátát fájlalja - a bokasérülésből felépülőben lévő Taj Gibsonra és az újonc Jericho Simsre most elég nagy teher hárulhat. 

A Philadelphia 76ersnél több játékos is koronavírusos, vagy bekerült a protokoll alá, ezért a következő napokban, esetleg hetekben igen rövid rotációval kell dolgoznia Doc Riversnek. Ma hajnalban mindössze tíz játékos volt hadra fogható, akik közül csak nyolc játékost tudott forgatni a Bucks ellen, mivel Seth Curry is kisebb térdsérüléssel bajlódik és nem állhatott a csapat rendelkezésére. A Spursnél Jakob Pöltl került be a protokoll alá, Gregg Popovich szerint az osztrák center csak jövő héten térhet vissza a csapathoz. A Cavsnél Collin Sexton meniszkusz-szakadása után most jó hírek is érkeztek, a combhajlítója miatt hét meccset kihagyó Isaac Okoro akár már a következő, Wizards elleni összecsapáson visszatérhet. A Chicago Bullsnál Coby White lassan felépül nyári vállműtétjéből, a csapat pedig a formába hozás miatt letette egy időre a G-Ligás Windy City Bullshoz. 

Pascal Siakam a minap tért vissza hosszú kihagyásából, és bár 25 perces limiten volt, nem is vágyott többre - a TSN-nek nyilatkozva elmondta, hogy a harmadik percben úgy érezte, sürgősen oxigénre van szüksége, alig kap levegőt és nehezek a lábai. Fred VanVleet nagyon örült neki, hogy vissza tudott térni, mert szeret vele játszani, nagyon fontos része a támadójátékuknak, és most vissza kell építeni - őt is formába kell hozni, illetve sok olyan társuk van, aki még nem játszott együtt Siakammal, ami nekik plusz nehézség lesz. 

A Portland a Clippers otthonában kapott ki, és Damian Lillard a meccs utáni interjú során láthatóan feldúlt állapotban élesen kifakadt a szabályváltozások és a játékvezetők működése miatt. A Blazers klasszisa szerint a mai meccs fújása egyszerűen “elfogadhatatlan” volt, nem érti, miért értelmezik így a szabályokat. Amikor bevezették a változtatásokat, nem gondolta, hogy befolyásolja majd a játékát, mert ő nem a játékvezetők becsapásából él, nem használ trükköket, emiatt ezt az egész helyzetet elfogadhatatlannak tartja. 

Sam Amicknek (The Athletic) nyilatkozva Monte McNair, a Sacramento Kings GM-je azt mondta, hogy nem akartak kockáztatni egy Ben Simmons-cserében, inkább minden játékosukat megtartották. Szerinte egy valami segített az egész franchise-nak, ami korábban nem volt jellemző: a világos és egyedüli célkitűzés, hogy vissza kell térniük a playoffba. Mindenkinek csak erre kell koncentrálnia, semmi másra, és szerinte most már mindenki ebbe az irányba húzza az evezőket - a következő lépcsőfok, hogy gyorsabban kell evezniük és nem letérni erről az útról. Davion Mitchell személyében azért húztak újabb hátvédet Fox és Haliburton mellé, mert a filozófiájuk, hogy a legjobb elérhető játékost draftolják, és Mitchell volt a listájuk tetején. Nyáron Buddy Hieldet kis híján elcserélték a Lakershez, de végül maradt - sikerült ezt felnőtt módon kezelnie a játékosnak és a menedzsmentnek is. Marvin Bagley III-del kapcsolatban azt mondta, hogy készen kell állnia a játékra, mert a szezon egy pontján mindenkire szükségük lesz a céljaik eléréséhez - szerencsére ezt a játékos megértette és ennek szellemében dolgozik. 

A Phoenix Suns tulajdonosa körül továbbra is forr a levegő, két okból is. Egyrészt a Sports Illustrated közreadott egy kilencperces videót, amiben Robert Sarver jó néhány szexuális utalásokkal tűzdelt sztorit mesél. 2020 októberében hosszan tartó betegség után hunyt el Dick Heckmann, a Suns kisebbségi tulajdonosa, és egy úgynevezett “memorial roaston”, egy oldottabb, sztorizgatós, zárt körű megemlékezésen (amit kifejezetten Heckmann egyik végakarata volt) Sarver mondott pár sikamlósabb, kissé eltúlzott dolgot. Ugyanakkor azt is mondta, hogy szerencsések, hogy még az övék a franchise, mert a mostani környezetben már régen el kellett volna veszteniük - ez a mostani vizsgálatok fényében elég furcsán ható mondat.

A másik, komolyabb probléma, hogy Sarver felesége, Penny Sarver három alkalmazottnak is üzeneteket küldött, amik érzésük szerint fenyegetéseket rejtettek. Penny Sarver azt mondta ezekről, hogy a hétvégén a férje tudta nélkül úgy döntött, hogy néhány embernek egyenesen megmondja a véleményét, és elmondja, hogy a terjengő hazugságok mennyi fájdalmat okoznak a családjának - szerinte aki ezekben az üzenetekben fenyegetést lát, az bolond és teljesne rossz úton jár.

Az egyik üzenetben azt írta valakinek, hogy tudja, hogy az illető és a férje több hidat is felégettek egymás között, és megérti, hogy emiatt keserű, de ne feledje, hogy itt valódi életek forognak kockán. A másikban azt írta valakinek, hogy hazug ember, és miközben a hazugságaival tönkre akarja tenni a férjét, azzal elpusztítja a családját és a gyerekeit is. A harmadikban arra kéri a címzettet, hogy tegye félre a gyűlöletet és vegye észre, milyen fájdalmat okoz a hazugságaival. Felteszi a kérdést, hogy a rivaldafény ennyire fontos-e az illetőnek, majd hozzáteszi, hogyha valami történik a gyerekeivel, akkor személyesen az illetőt és Earl Watsont teszi felelőssé - gondolkodjon el egy pillanatra a saját gyerekéről és képzelje el, mit érezne, ha mindez fordítva történne. 

Végül pedig Marc Gasol maradt, akit az FC Barcelona megpróbál rávenni arra, hogy játsszon náluk - erről korábbi válogatottbeli társa, a ma már klubmenedzser Juan Carlos Navarro beszélt. ”La Bomba” szerint egyelőre nem tárgyalások, inkább puhatolózások történtek, de Gasol nem vetette el az ötletet. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus