Hírmorzsák 2021-12-20 (10:00)

Öt meccset is elhalasztottak, miután újabb játékosok sora került az NBA protokollja alá. Ja Morant és Rick Carlisle is kikerült a protokoll alól. A csapatok minden kieső helyére igazolhatnak átmenetileg, több kieső esetén kötelesek is lesznek igazolni. Eltörölték erre a szezonra a two-way játékosokra vonatkozó korlátozásokat. Anthony Davis először azt hitte, hogy sokkal súlyosabb a sérülése. DeMar DeRozan felszabadult, hogy ismét játszhatott. Devin Booker visszatért a sérüléséből. Daryl Morey kapcsolatrendszere komoly szerepet játszhat Ben Simmons elcserélésében.

Tegnap este arról már beszámoltunk, hogy az ismét egyre nagyobb gondot okozó koronavírus-járvány miatt elhalasztottak öt meccset, így a ma hajnalra tervezett 76ers-Pelicans, Hawks-Cavaliers és Nets-Nuggets találkozókat sem játszották le, és a következő napokból a Raptors-Magic, valamint a Nets-Wizards párosításoknak is új időpontot kell találni. A Netsnél a 10 protokoll alatt lévő játékos miatt kellett halasztani, a Cavalierstől csak tegnap öten (Jarrett Allen, Lamar Stevens, Dylan Windler, Denzel Valentine és RJ Nembhard) kerültek be az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá, a 76erstől Andre Drummond és Shake Milton esett ki most, a Magicnél is hasonló a helyzet, és félő, hogy a Hawks is ugyanerre a sorsra juthat, náluk Trae Young dőlt ki az elmúlt 24 óra során.

A Boston Celticsnél Josh Richardson helyzete kezd nagyon érdekes lenni, mivel ő a közelmúltban egyszer már bekerült a protokoll alá, de pár nap alatt „kitesztelt” onnan, most viszont ismét erre a sorsra jutott – egy nappal korábban több csapattársa is karanténba került. A Golden State Warriorstól Andrew Wiggins, a Minnesota Timberwolvestől Josh Okogie, a Charlotte Hornetstől Cody Martin, a Memphis Grizzliestől Ziaire Williams esett ki a protokoll miatt. A Los Angeles Lakers Kent Bazemore szolgálataira nem számíthat, de Frank Vogel vezetőedző sem lehet a csapata mellett a következő napokban. A Dallas Mavericksnél Josh Green mellett az edzői stábból is kidőltek ketten, Darrell Armstrong és Jared Dudley munkáját is átmenetileg nélkülöznie kell Jason Kiddnek.

A Grizzliestől Ja Morant kikerült a protokoll alól, ugyanakkor kérdéses, hogy mikor léphet ismét pályára, mivel ő már ezt megelőzően sem játszott egy térdsérülés miatt. A Pacers kispadjára Rick Carlisle térhet vissza, a csapat vasárnapi edzését is ő vezényelte már.

A liga továbbra sem akarja szüneteltetni a szezont, és az elhalasztott mérkőzések számát is minimalizálni akarják, ezért az egyre súlyosabb helyzet miatt az NBA és a játékosok szakszervezete megegyezett arról, hogy a csapatok minden egyes ilyen okból kieső játékos helyére szabadon igazolhatnak átmeneti pótlást. Amennyiben két játékos esik ki, akkor egyet kell is igazolniuk, ha három dől ki, akkor legalább kettőt kell szerződtetniük, ha négy vagy több kosarasuk esik ki, akkor háromnak kötelesek 10 napos szerződést adni. Csak olyan játékost igazolhatnak így pótlásra, aki a szerződtetését követő első meccsén már bevethető, és az ő fizetésük nem fog beleszámítani a fizetési sapkába, így a luxusadót sem befolyásolják. A két fél megállapodása egyelőre egy hónapra szól, január 19-ig érvényesek ezek a feltételek. Az NBA és az NBPA arról is megegyezett, hogy a two-way szerződésű játékosok esetében eltörlik az 50 meccses limitet, ennél többször is bevethetik őket, és akik átlépik ezt a küszöböt, azoknak ennek megfelelően a fizetésük is módosul.

A Cavaliers a sok hiányzója miatt Luke Kornet és Justin Anderson átmeneti szerződtetéséét fontolgatja. A Magic Freddie Gillespie-nek adhat 10 napos megállapodást. A Maverickshez Theo Pinson csatlakozhat a hardship kivétel segítségével. A Nuggetsnél Davon Reed írt alá újabb 10 napra.

Anthony Davis még a hétvégén szenvedett térdsérülést, ami miatt hozzávetőlegesen négyhetes kihagyásra számíthat. Davis elmondta, hogy elsőre nagyon megijedt, mert hallott egy pattanó hangot, amiből azt gondolta, hogy ennél sokkal súlyosabb a gond. Miután kiderült, hogy csak húzódásról van szó, és nem szakadás történt, nagyon hálás volt. Úgy érzi, hogy mentálisan rendben van, és ebben az a tudat is segíti, hogy érzése szerint semmit sem tehetett a sérülés elkerülése érdekében. A társai, illetve a hozzá közel álló emberek is segítik abban, hogy mentálisan rendben legyen, és persze a felesége, akivel nagyon jókat beszélget. Továbbra is úgy gondolja, hogy ez a Lakers egészségesen egy nagyon jó csapat, és éppen kezdték felvenni a ritmust, amikor náluk is beütött a koronavírus, illetve újabb sérülések is történtek, úgyhogy nem ott tartanak, ahol szerettek volna lenni, de nincsenek rossz helyzetben sem. Remélhetőleg addig a felszínen tudnak maradni, amíg megoldódnak náluk ezek a problémák, és akkor képesek lehetnek elérni a céljukat, ami a bajnoki cím megnyerése.

DeMar DeRozan ismét játékra jelentkezhetett a Chicago Bullsnál, és emlékezetesre is sikeredett a visszatérése, 38 pontot dobott a Lakers ellen, közte 19-et a negyedik negyedben. Felszabadító érzés volt számára, hogy újra játszhatott, és örült neki, hogy ismét a társaival lehet, a szurkolóik előtt, és úgy általában azon a helyen, ahová hosszú napokon keresztül nem járhatott.

Devin Booker a hétmeccses kihagyása után visszatérhetett a Phoenix Sunsnál, miután rendbejött a combhajlítóizom-húzódása. Booker a Charlotte Hornets elleni kiütéses győzelem után elmondta, hogy tanult pár dolgot azalatt is, amíg az oldalvonal mellé szorult, és ezeket próbálta átemelni a játékába is ezen a meccsen. A Suns nélküle is 5-2-es mérleget ért el, amiről annyit mondott, hogy sok tehetséges játékosuk van, akik készek arra, hogy előlépjenek, amikor kiesik előlük valaki.

Brian Windhorst (ESPN) arról beszélt egy podcastben, hogy információi szerint három csapat igazán esélyes Ben Simmons megszerzésére, és valószínűleg a Minnesota Timberwolvesnál, a Houston Rocketsnél, vagy a Sacramento Kingsnél fog kikötni a Philadelphia 76ers irányítója. Az újságíró szerint a ligában hetek óta nagyon sok olyan hangot hallani, hogy ezen csapatok valamelyikében fog kikötni Simmons, és ebben Daryl Morey személye lehet a kulcs, mivel mindhárom csapat vezetőségében olyan szakember van döntéshozó helyzetben, aki korábban dolgozott együtt a 76ers jelenlegi vezetőjével, Sachin Gupta, Rafael Stone és Monte McNair esetében is igaz ez. Windhorst azt is hozzáteszi, ha mégsem ezen csapatok valamelyikébe cserélnék Simmonst, akkor sem lenne meglepő, ha az üzletbe belekerülne legalább egy közülük, és ezt több vezető is megerősítette neki.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus