Hírmorzsák 2022-02-11 (11:15)

Lezárult a csereidőszak, megtörtént a Harden-Simmons csere. Nem volt jó Irving és Harden viszonya. Lezajlott az All-Star gála draftja, Durant is odaszúrt Hardennek. Mozgalmas nap Dallasban: Kristaps Porzingis a Wizardshoz került, Dorian Finney-Smith új szerződést kapott, Luka Doncic karriercsúcsot dobott. Többek között DeAndre’ Bembry, Moses Brown, Enes Freedom és D.J. Augustin is szabadlistára került. A Lakersnek egy csere sem jött össze. A Pelicans lemondott CJ McCollum orvosi vizsgálatáról a cseréje előtt. Eltört Pat Connaughton ujja. Patrick Williams játszik még ebben a szezonban. DeMarcus Cousins újabb 10 napra aláírt a Nuggetsnél.

Tegnap este magyar idő szerint 21:00-kor lezárult a csereidőszak, és az utolsó órák igencsak izgalmasra sikeredtek – az erről szóló élő eseménykövetésünk, benne az összes megkötött csere részleteivel ide kattintva olvasható vissza.

A legnagyobb kérdést az jelentette az utolsó órákban, hogy meg tud-e egyezni egymással a Nets és a 76ers James Harden és Ben Simmons cseréjéről, és végül annak ellenére is megszületett a csere, hogy sokáig Matisse Thybulle játékjogán ment a huzavona. Végül Harden mellett Paul Millsap is Philadelphiába került, míg a Nets Simmons mellett megkapta Seth Curry és Andre Drummond játékjogát, valamint két jövőbeli első körös draftjogot. A cseréhez tartozó fontos fejlemény, hogy Harden lehívta a játékosopcióját, így biztosan nem lesz szabadügynök a nyáron. Mivel a Nets eggyel több játékost kapott vissza, mint ahányat elcserélt, meg kellett válniuk még valakitől, emiatt DeAndre’ Bembry szabadlistára került. Chris Haynes (Yahoo! Sports) információi szerint Harden az 1-es mezszámot fogja viselni a 76ersben, miután a 13-as Wilt Chamberlain miatt nem elérhető.

A Nets ma hajnali, Wizards elleni vereségét követően Steve Nash elmondta, hogy mindig is ott lesz bennük egy „mi lett volna, ha” érzés amiatt, hogy 2-0-ra vezettek a tavalyi rájátszásban a későbbi bajnok Bucks ellen, és annak ellenére is csak a hetedik meccs hosszabbításában bukták el a párharcot, hogy Kyrie Irving nem játszott az utolsó meccseken, Harden gyakorlatilag féllábon kosárlabdázott, és Jeff Greenre sem számíthattak. Ettől függetlenül nem nézhetnek hátra, előre kell tekinteniük, és ezt az üzenetet közvetítette a csapat felé a mostani csere után is. Irving elmondta, hogy kölcsönösen tisztelik egymást Hardennel, és minden jót kíván neki, de ettől még nagyon izgatott a csapata jövője miatt. Az irányító szerint nem sokat beszélnek erről nyíltan, de sokszor nem lehet tudni, hogy éppen min megy keresztül egy játékos, és mit fog dönteni, és ilyenkor nem lehet mást tenni, csak a legjobbakat kívánni a másiknak. Irving azt is elmondta, hogy nem próbálta meggyőzni Hardent a maradásról, ez nem az ő stílusa, és most sem igazán akar volt csapattársa nevében beszélni, hogy mi miért történt, erről Hardent kell megkérdezni.

Joe Vardon (The Athletic) információi szerint közel sem volt felhőtlen a viszony Irving és Harden között, Hardent zavarták Irving dolgai, és Irving sem érezte magát egy hullámhosszon egykori csapattársával. Hardent nagyon bosszantotta, hogy Irving csak részmunkaidős játékosként a csapat tagja, és egyszer állítólag azzal is viccelődött, hogyha Irving nem adatja be az oltást, akkor majd ő beadja neki. Vardon egyik forrása szerint Irving nagy örömmel fogadta, hogy elcserélték Hardent.

Ma hajnalban draftolt LeBron James és Kevin Durant az All-Star gálára, és az esemény különösen érdekesen alakult, miután Durant látványosan ignorálta Harden kiválasztását, és amikor már csak közte és Rudy Gober közül választhatott, azzal indokolta a francia draftolását, hogy nagyra értékeli a méreteit és a védekezését. Durantet ezt megelőzően is kérdezték, hogy mi a véleménye erről a cseréről, és úgy értékelt, hogy boldog amiatt, hogy olyan játékosokat kaptak, akik részesei akarnak lenni annak, amit el szeretnének érni. A draft végén Ernie Johnson felvetette, hogy akar-e cserélni a két sztár, Durant pedig rákérdezett Darius Garlandra, mire James visszakérdezett, hogy „még nem fejezted be mára a cseréket?”, majd közölte, hogy nem engedi Garlandot, mivel ő már kétszer is elhagyta Clevelandet, úgyhogy szüksége lesz rá, hogy mellette legyen.

Mint ismert, Kevin Durant sérülés miatt nem léphet pályára, így az ő csapatában végül Trae Young, Ja Morant, Andrew Wiggins, Jayson Tatum és Joel Embiid alkotja majd a kezdőt, míg a csapat cserék Devin Booker, Karl-Anthony Towns, Zach LaVine, Dejounte Murray, Khris Middleton, LaMelo Ball és Rudy Gobert lesznek. LeBron James csapatában a Lakers sztárja mellett Stephen Curry, DeMar DeRozan, Giannis Antetokounmpo és Nikola Jokics fog még kezdeni, míg a padról Luka Doncic, Darius Garland, Chris Paul, Jimmy Butler, Donovan Mitchell, Fred VanVleet és James Harden szállhat be.

Az elmúlt nap másik igazán komoly visszhangot kiváltó cseréjét a Mavericks és a Wizards kötötte, Kristaps Porzingis és egy második körös draftjog Washingtonba, míg Spencer Dinwiddie és Davis Bertans Dallasba került. Ahhoz, hogy a csere át tudjon menni, a Mavericksnek fel kellett szabadítania egy helyet a keretében, emiatt Moses Brownt szabadlistára tették. Nico Harrison GM szerint a két érkezővel rugalmasabbak és mélyebbek lehetnek, míg egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy szerinte erre a szezonra kész a keretük, ami alapján a Mavericks nem lesz aktív a kivásárlási piacon. Nem sokkal a csere után nyilvánosságot látott az is, hogy a Mavericks meg tudott egyezni az idő előtti hosszabbításról Dorian Finney-Smith-szel, az ESPN forrásai szerint a wing 4 évre 55 millió dollárért írt alá. A Mavericks szintén meg akarja tartani Jalen Brunsont is, ugyanakkor egyesek úgy vélik, hogy Dinwiddie megszerzésével próbálták bebiztosítani magukat arra az esetre, ha a nyáron mégis távozna a kiváló szezont futó hátvéd.

A Wizards oldaláról Tommy Sheppard GM értékelte Porzingis megszerzését, aki úgy gondolja, hogy egy All-Star szintű kosarast szereztek, akinek az egyedi készségei nagyszerűen fognak illeszkedni a Wizards rendszerébe, és a lett magasember többféleképpen is hatással lehet majd a játékukra. Porzingis tiszta lapot kap ezzel a cserével, míg számukra lehetőséget biztosít arra, hogy többféle olyan felállást is alkalmazzanak, amik rendelkeznek a megfelelő méretekkel, kellően sokoldalúak és kellő tűzerővel is rendelkeznek.

Luka Doncic 51 pontos karriercsúccsal jelentkezett, és mindössze két ponttal maradt el Dirk Nowitzki franchiserekordjától. A mérkőzés után megkérdezték, hogy az utolsó támadásnál miért nem próbálta beállítani vagy megdönteni azt, amire úgy felelt, hogy egyszerűen tiszteletlen lett volna az ellenféllel szemben, ha rádob még egyszer a már eldőlt mérkőzés legvégén, ezért inkább lepörgette az órát. Porzingis távozása kapcsán úgy fogalmazott, hogy természetesen hiányozni fog nekik, hiszen valami különlegeset próbáltak meg felépíteni, de ez láthatóan nem működött. Minden jót kíván neki, míg a két érkezőt üdvözli, Bertans kiváló dobó, Dinwiddie pedig le tudja ütni a labdát és pontokat tud szerezni, az NBA pedig üzlet is. Egykori csapattársa nagyon sok sérülésen ment keresztül, de úgy gondolja, hogy idén sokkal jobb volt. Bízik a Mavericks vezetőségében, bármilyen lépést is tesznek, így örömmel fogadta Finney-Smith hosszabbítását is.

A tegnapi cserék fejleményeként több játékos is szabadlistára került. A már említett DeAndre Bembry és Moses Brown mellett erre a sorsra jutott a Bostonból Houstonba cserélt Enes Freedom, valamint a San Antonioból Torontóba küldött Drew Eubanks is. A Rockets szabadlistára tette D.J. Augustin és Armoni Brooks kettősét is, hogy egyáltalán át tudjon menni a Bostonnal kötött cseréjük. A Suns Abdel Nadertől vált meg, hogy át tudják venni Aaron Holiday szerződését a Wizardstól. A Kings három játékost is szerzett, de csak Marvin Bagley III távozott, emiatt Jahmi’us Ramsey és Robert Woodard II is szabadlistára került tőlük. A Magic PJ Doziertől vált meg nem sokkal a megszerzése után. Várhatóan ugyanerre a sorsra jut majd a Spurshöz kerülő Goran Dragic is, akiért a hírek szerint több csapat is bejelentkezhet ezt követően, így a Bucks, a Bulls és a Clippers is – az ESPN a Maverickset is megemlíti, de Nico Harrison fentebb idézett szavai alapján ők nem szállnak be az érte folytatott versenybe. Tristan Thompson egyelőre a Pacers játékosa még, de Joe Cowley (Chicago Sun-Times) információi szerint a Bulls bejelentkezhet nála, amennyiben kivásárolják.

A Lakersnek nem sikerült egyetlen cserét sem meghúznia, ami kapcsán Rob Pelinka elmondta, hogy több szálon is agresszívan próbálkoztak, hogy megpróbálják javítani a csapatot. Mindig azon dolgoznak, hogy a lehető legjobb helyzetbe hozzák ahhoz a Lakerst, hogy bajnoki címet nyerhessen, de egyetlen olyan lehetőséget sem találtak most, ami egyaránt pozitívan befolyásolta volna az esélyeiket rövidebb és hosszabb távon is, márpedig ők mindkettőt ugyanolyan fontosnak tartják. Nem kényszeríthetnek rá egyetlen csapatot sem arra, hogy olyan cserébe menjenek bele, ami nekik nem jó, csak a Lakerst teszi jobbá.

Az ESPN információi szerint tárgyaltak egy Russell Westbrook és John Wall köré épülő cseréről a Rockets vezetőivel, ugyanakkor a tárgyalások elakadtak ott, hogy a Houston csak akkor kötött volna üzletet, ha megkapja a Lakers 2027-es első körösét is. Ugyancsak tárgyaltak a Raptorsszal és a Knicksszel egy háromcsapatos cseréről is, amiben Talen Horton-Tucker távozott volna, de ezek az egyeztetések is ott akadtak meg, hogy a Lakersnek draftjogokat kellett volna beletennie a cserébe. Bill Oram (The Athletic) információi szerint a Lakers külön-külön is tárgyalt a Raptorsszal és a Knicksszel, előbbivel Khem Birch és Chris Boucher megszerzésének a lehetőségéről, míg utóbbival Cam Reddishről. A Lakersnél állítólag azt is fontolgatték, hogy visszaszerezzék Dennis Schrödert, de ezt az ötletet többen is ellenezték a csapatnál.

Bobby Marks (ESPN) arról számolt be, hogy a Pelicans egy merőben szokatlan lépést tett CJ McCollum megszerzésekor, ugyanis lemondtak a játékos orvosi vizsgálatáról, és a Trail Blazerstől sem kértek orvosi jelentést az állapotával kapcsolatban. A szakírót sokkolta ez, mert még sosem látott olyat, hogy egy ekkora fizetéssel rendelkező játékos esetében így tegyen egy csapat.

Eltört Pat Connaughton gyűrűsujja a jobb kezén a Bucks ma hajnali, Suns elleni összecsapásán, amikor a harmadik negyedben szabálytalankodott Chris Paul ellen. Mike Budenholzer egyelőre nem tudott sokat mondani a játékos állapotáról, és azt sem tudta megmondani, hogy mennyi kihagyásra számíthat.

Arturas Karnisovas elmondta, hogy Patrick Williams biztosan pályára fog még lépni a szezon során, ugyanakkor nem akarnak még kijelölni egy időpontot, hogy hozzávetőlegesen mikor fog ez megtörténni, mert nem akarnak ezzel nagyobb nyomást gyakorolni a fiatal játékosra. A szakvezető azt is hozzátette, hogy azért sem voltak aktívak a cserepiacon, mert arra számítanak, hogy Lonzo Ball és Alex Caruso is vissza fog térni a rotációba, miután felépülnek.

Történt két kisebb ügylet is az elmúlt nap során. DeMarcus Cousins újabb 10 napra aláírt a Nuggetsnél. A Thunder felbontotta Paul Watson Jr. two-way megállapodását, hogy Lindy Waters III megkaphassa a helyét.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus