Hírmorzsák 2022-06-21 (11:00)

Irving és a Nets nem tud megegyezni a hosszabbításban. PJ Tucker kilép szerződéséből. Földindulás jöhet Indianában. M. Robinson és Schröder a Pistons célpontja. Porter és Tate is hosszabbíthat Houstonban. A Wolves Clint Capelára vadászhat. Sexton korlátozás nélkül edzhet. A ligából erősít a Suns frontoffice. Keegan Murray egyre közelebb az 1/4-hez. A Grizzlies a lottery környékére cserélhet fel. A GSW szabadulna a 28. picktől, a Heat hátvédeket nézeget a 27.-kel, a 76ers is hátvéd-kiscsatárt húzhat a 23.-kal. A Hawks mindent a védekezés javításának rendel alá. Kész a vegasi SL-menetrend. Satoransky távozhat az NBA-ből, Barcelonában állhat össze a cseh tengely. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Kyrie Irving és a Brooklyn Nets között zsákutcába jutottak a tárgyalások, nem tudnak megegyezni szerződésének meghosszabbításáról. Irvingnek játékosopciója van a 2022-23-as évadra, de ha nem hívja le, akkor korlátozás nélkül igazolhat el máshová. A Lakers érdeklődéséről már korábban is pletykáltak, most a Clippers is képbe kerülhet, ugyanakkor mindkét csapatnak az az érdeke, hogy Irving hívja le a 2022-23-as opcióját és úgy próbáljanak meg cserélni érte, mert sign-and-trade keretében nem igazán tudják megszerezni – utóbbi esetben kötelezően be kell vállalniuk a hard capet, ami túlságosan megkötné a kezüket az átigazolási piacon. Charania hozzátette, hogy a lokális rivális Knicks mindkét formában át tudja venni Irvinget, ez azért lényeges, mert anno Irvingnek nagyon fontos volt, hogy New Yorkban játszhasson. Az érintett egyébként nem nyilatkozott a hír nyilvánosságra kerülését követően, közösségi csatornáján mindössze egy mémet tett ki. 

PJ Tucker úgy döntött, hogy nem hívja le 7.4 milliós játékosopcióját, hanem korlátozás nélküli szabadügynökként teszteli a piacot. Charania szerint több bajnokesélyes csapat is meg akarja szerezni a kiváló védőjátékost, akinek eddigi csapata, a Miami Heat is ajánlhat új szerződést, de jelen állás szerint mindössze 8.4 millió dollárt. 

Szintén Charania jelentette, hogy nagy mozgolódás várható Indianában. A Pacersnél egyelőre hezitálnak, hogy a meglévő mag körül csinálnak egy re-toolt, vagy kitakarítják a veteránokat és teljesen újjáépítik a csapatot. Ha utóbbi mellett döntenek, akkor most „haszonnal” tudják elpasszolni két legfontosabb puzzle-jüket: Malcolm Brogdon iránt a Knicks és a Wizards, Myles Turner iránt szokás szerint a Hornets érdeklődik, ez a három csapat hivatalosan is megkereste már az Indianát. 

Ha már Charlotte, innen is van Charania-infó: a Hornets egyelőre vacillál, hogy amennyiben Miles Bridges kap valahonnan egy maximum ajánlatot a szabadügynök-piacon, azt meccseljék-e. 

A Detroit Pistons Dennis Schrödert igyekszik majd megszerezni a szabadügynök-piacról, írta Marc Stein (Substack). Az első számú célpontjuk Jalen Brunson lenne, de őt nagyon nehéz lenne megszerezni, ráadásul nagyon sokba is kerülne, így a hasonló stílusú, de jóval olcsóbb német hátvédben gondolkodnak. A Pistons továbbra is elkötelezett Marvin Bagley III újraszerződtetése iránt, aki mellé Mitchell Robinsont akarják megszerezni a palánk alá. 

Charania szerint a Minnesota Timberwolves jól védekező centerre fog vadászni a következő hetekben, aki mellett Karl-Anthony Towns négyesként játszhat - első számú célpontjuk a Hawks magasembere, Clint Capela lehet. 

Kelly Iko (The Athletic) úgy tudja, hogy a játékperceivel elégedetlen Kenyon Martin Jr. nemrég cserét kért a Rocketstól. A játékos és a klub túl van egy őszinte beszélgetésen, most pedig közös erővel igyekeznek mindenkinek jó megoldást találni. Szintén Iko hozta le, hogy információi szerint Kevin Porter Jr. és Jae’Sean Tate képviselői folyamatosan kapcsolatban állnak a Houstonnal – mindkét játékos szerződése utolsó évébe lép, és kölcsönös az érdeklődés az idő előtti hosszabbításuk iránt. Még egy Houston-hír: a veterán szakvezető, Lionel Hollins szinte biztosan csatlakozik Stephen Silas vezetőedző stábjához. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint a Phoenix Suns a vezetőségben erősít Morgan Cato-val, aki segéd-GM-i és a kosárlabdáért felelős alelnöki pozíciókat látja el a jövőben, ezzel pedig az NBA-ben az egyik legmagasabb posztot betöltő női vezető lesz. Cato eddig az NBA-nél dolgozott együtt Byron Spruell-lel, a liga működtetéséért felelős vezetővel, részt vett például a BAL (Basketball Africa League) létrehozásában, most pedig szorosan együttműködik majd James Jones GM-mel és Monty Williams vezetőedzővel is. 

Egy jó hír Clevelandből: a szezon elején meniszkusz-szakadást szenvedett hátvéd, Collin Sexton megkapta az engedélyt az orvosoktól, immár korlátozások nélkül edzhet. A korlátozott szabadügynök több rivális vezető szerint is minimum 20 millió dollárról induló új szerződést kaphat a nyáron. 

Térjünk át a drafthírekre. Chris Haynes (Yahoo! Sports) információi szerint az 1/4-et birtokló Sacramento Kingsnek nagyon tetszik a vajkezű erőcsatár Keegan Murray játéka – olyannyira, hogy a fiatal közös ebéden vett részt De’Aaron Fox-szal és Domantas Sabonis-szal, a csapat sztárjaival. Korábban szó volt róla, hogy a hátvéd Jaden Ivey nem szeretné, ha a Kingsben kellene játszania, most úgy tűnik, hogy ez a „veszély” nem fenyegeti: elmondása szerint semmilyen kapcsolatban nincs a gárdával. Charania szerint egyébként a Kings beszélt a Hawksszal egy esetleges John Collins-cseréről, de itt fel sem merült, hogy az erőcsatárért odaadják a 4. picket. Egyébként több csapat is érdeklődött a 4. pick iránt, de a Sacramento mindenkitől nagyon magas árat kér, úgy tűnik, hogy csak egy visszautasíthatatlan ajánlat esetén válnának meg a jogtól, ha pedig náluk marad, akkor örömmel húzzák ki maguknak Murray-t, aki egyébként jól is passzolna a frontcourtben Sabonis és Harrison Barnes közé. 

Marc Stein (Substack) szerint a 22. és 29. picket birtokló Memphis is szívesen megszerezné a 4. választási jogot, de mivel nem tudnak adni egy lottery picket, ezért valószínűleg egyik fontos játékosukat, például Dillon Brooksot vagy Brandon Clarke-ot is be kellene dobniuk. Jeremy Woo (SI) szerint sokkal valószínűbb, hogy valahová a 10-15. hely környékére tudnak feljönni, ehhez elég, ha például De’Anthony Meltont pakolják össze a két elsőkörössel. 

Az 1/1-es is kezd tisztázódni, ha lehet hinni a fogadóirodáknak: gyakorlatilag mindenkinél Paolo Banchero, a Duke erőcsatára tűnik a befutónak, bár a Magic GM-je, Jeff Weltman hétfőn azt mondta, hogy még nem döntöttek. 

Jeremy Woo (SI) szerint a Warriors nem nagyon akar újoncot húzni a 28. pickkel, eladnák a választási jogot. Egyrészt így is elég nagy a bértömegük, nem hiányzik még egy garantált többéves szerződés, másrészt így is van három fiataljuk (Kuminga, Moody és Wiseman), akik jövőre küzdenek a játékpercekért. 

Ira Winderman (Sun-Sentinel) szerint a Miami Heat hátvédet szeretne választani a 27. pickkel, szerinte Kennedy Chandler, Jaden Hardy vagy az utóbbi időszakban reflektorfénybe kerülő Dalen Terry jöhet szóba. Keith Pompey (Philly Inquirer) szerint Jaden Hardy a 23. picket birtokló Philadelphia 76ersnél is képben van, a napokban próbajátékon is részt vesz. Nem ő az egyetlen: Kendall Brown, Bryce Hamilton, Jordan Hall, Kevin Anderson és Keon Ellis is pályázik a helyre. 

Az AP-nek nyilatkozva a Hawks új GM-je, Landry Fields elmondta, hogy nyáron minden játékosmozgást annak rendelnek alá, hogy védőoldalon szintet lépjen az Atlanta. Marc Stein és Jeremy Woo szerint továbbra is él a kapcsolat a Portland és az Atlanta között, ahol a 7. pick és John Collins lehet a két fő csereérték, ugyanakkor az is fontos, hogy James Jones, a Suns GM-je korábban nagyra értékelte Collins játékát, így egy esetleges Deandre Ayton sign-and-trade-ben is komoly ütőkártya lehet. 

Az NBA kiadta az idei Summer League-menetrendet a Las Vegasban rendezendő fő tornára: július 7-17. között zajlik majd, az első és harmadik helyen draftoló Magic és Rockets összecsapásával indul a torna, amin mind a 30 NBA-gárda alakulata részt vesz majd. A teljes menetrendet itt érhetitek el.

Egy európai spíler minden bizonnyal elhagyja az NBA-t: a cseh irányító, Tomas Satoransky közel van a megegyezéshez a Barcelonával. Satoransky-t 2012-ben draftolták, 2016-ban ment át az NBA-be, 2014 és 2016 között már erősítette a katalán sztárklubot. A Barcelonánál egyébként összeállhat a cseh tengely, mivel honfitársa, Jan Vesely is oda tart – neki anno nem jött be az NBA-s kaland, de azóta az Euroliga egyik legjobb játékosának számít a török sztárklub Fenerbahcétól távozóban lévő magasember. Még egy érdekes távozás történt: a Pacers fiatal segédedzője, Bryce Taylor a Bundesligában szereplő EWE Baskets Oldenburgnál tölt majd be hasonló pozíciót. 2021 nyarán vonult vissza, előtte pedig hosszú évekig játszott olasz és német klubokban, de így is szokatlan ez a váltás. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus