Hírmorzsák 2022-07-07 (10:00)

A Heat visszaigazolta Martint, Oladipót (végül 1+1 évre) a Nets  Kessler Edwardsot. Hivatalossá vált több nagyobb csere és új szerződés, néhány érdekes részlet is kiszivárgott. Rudy Gobert bajnoki címért érkezett a Minnyhez. A Blazers kitette Bledsoe-t. A GSW szerződést adott PBJ-nek. Sasha Vezenkov érkezhet a Kingshez. Ayton körül lelassult a piac és a Durant-saga is elhúzódhat. Jamal Murray 5-5 ellen játszott a Denver nyári ligás edzésén, MPJ már 3-3 elleni játékban vesz részt, Malone KCP-től azt várja, amit Murray ellen mutatott a 2020-as konfdöntőben. Leon Rose számára vízválasztó lehet Jalen Brunson leigazolása – ami még könnyen lehet snt is. A Lakers öt új fiatal igazolásának dolga a sebesség, a védekezés és a dobás javítása lesz. 

A Miami Heat visszaigazolta Caleb Martint három évre 20.5 millió dollárért. A csapat közleményében Pat Riley kiemelte, hogy Martin egy több poszton bevethető, energikus játékos, aki karrier-szezont futott 2021-22-ben, ráadásul keményen dolgozik, ezért nagyon boldogok, hogy újra aláírt hozzájuk. A Miami csak Martin Non-Bird jogait birtokolja, így a minimum felett valamivel tudott volna ajánlani új szerződést, ezért valószínűleg a luxusadós MLE-t használták fel – a hírek szerint a szerződés teljesen garantált. 

A Miami Heat Victor Oladipót is megtartotta, de végül nem egy évre 11 millióét, hanem két évre összesen 18 millióért, amiből a második év játékosopciós – a csapat szempontjából erre azért volt szükség, mert a 2022-23-as évadban így közelíteni tudnak a luxusadós határhoz. A Heat egy új játékost is megszerzett: Az újoncévét a Brooklynban eltöltő Kessler Edwards két évre hosszabbított a Netsszel, a második év csapatopciós. 

Több csere is hivatalossá vált. Jerami Grant a Portlandhez, Kevin Huerter a Sacramentóhoz került, Monte Morris és Will Barton a Wizards, Kentavious Caldwell-Pope és Ish Smith a Nuggets játékosa lett. Végbement a Rudy Gobert-trade. Jock Landale is a Hawkshoz került a Spurstől, Jalen Duren és Kemba Walker a Pistonshoz a Knickstől – Walkert hamarosan ki is vásárolja a Detroit. A Grant-csere folyományaként a Denver Nuggets is átigazolhatta az idei 2/46-on húzott Ismael Kamagatét. 

Rudy Gobert bemutatása is megtörtént, ahol a játékos elmondta, hogy a cél a bajnoki cím, ez nem is kérdés. Viccesen hozzátette, hogy tudja, milyen kiváló szurkolói vannak a Minnesotának, ezt többen is az értésére adták Twitteren az elmúlt kilenc évben, most viszont egy oldalra kerültek, és emiatt nagyon izgatott. Nem azért jött, hogy egy jó csapatban kosárlabdázzon, hanem hogy gyűrűért küzdjön. Tudja, hogy egy csapatnak általában rövid időre nyílik ki a "bajnoki ablak", ezt pontosan látta Utahban is - ott ez az ablak bezárult, a vezetőség érzékelte és lépett is, mert úgy ítélték meg, hogy ő már nem tudja megadni azt a pluszt, ami a bajnoki címhez szükséges. Ryan Smith, a Jazz tulajdonosa egyébként úgy nyilatkozott, hogy Gobert mindig is velük marad, mivel a valaha volt egyik legjobb játékos, aki felvette a Jazz mezét, ráadásul a közösségért legalább ugyanennyit tett a pályán kívül is. 

A Wizards hivatalosan is bejelentette Bradley Beal ötéves hosszabbítását – Bobby Marks (ESPN) úgy tudja, hogy egy no-trade clause-t is kapott a Washington vezére. 22. születésnapján Zion Williamson is aláírta ötéves hosszabbítását, erről egyelőre annyit lehet tudni, hogy az 5. évre nem kapta meg a játékosopciót. Ja Morant és a Grizzlies ötéves új szerződése is végleges, nála semmi nem került a „megjegyzés” rovatba. Devin Booker aláírta a négyéves szupermax hosszabbítását. Luguentz Dort is megkapta ötéves új szerződését a Thundertől (az ötödik év csapatopciós), Anfernee Simons pedig a négyéves, 100 milliós kontraktusát a Blazerstől. 

Tyus Jones kétéves új szerződése „fejnehéz”, az első szezonban 15, a másodikban 14 milliót keres a Memphisnél. PJ Tucker három évre szóló, 33 milliós 76ers-szerződésének utolsó éve játékosopciós. 

A Milwaukee Bucks új szerződéseinek több részlete is napvilágot látott. Joe Ingles a teljes luxusadós MLE-t (6.48 millió) megkapja. Bobby Portis 48 milliós új szerződése a legtöbb, amit az Early Bird jogaival adhatott neki a Bucks, ráadásul bekerült a megállapodásba egy 15%-os trade kicker és egy játékosopció a negyedik évre. Wesley Matthews egyéves minimumot kapott, Jevon Carter a Non-Bird jogokkal kicsivel a minimum felett írt alá két évre – a második éve játékosopciós. 

A várakozásoknak megfelelően a Portland Trail Blazers waiverre tette Eric Bledsoe-t, mielőtt július 10-én teljesen garantálttá vált volna a kontraktusa. 2022-23-ban több, mint 19 millió dollárt keresett volna, így viszont csak 3.9 milliót kell neki kifizetni. Duane Washington szerződése tegnap vált volna garantálttá, de a hátvéd és a Pacers megegyezett, hogy kitolják a határidőt július 15-éig. 

A Golden State Warriors szerződtette az 1/28-as pickkel kiválasztott Patrick Baldwin Jr.-t – négy évre összesen 11.4 millióról szól a kontraktus, az első évében 2.2 milliót keres majd. 

A Kingsnél még maradt pénz az MLE-ből egy kétéves, minimum-szerződésre. Elképzelhető, hogy ezt Sasha Vezenkovnak adják, akinek jogait nemrég szerezték meg a Cavstől. A 2017-ben második körben draftolt, nyáron 27 éves bolgár kiscsatár-erőcsatár az idei évadban az Olimpiakosz színeiben az Euroliga Első Ötösébe került. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) arról beszélt egy műsorban, hogy Deandre Ayton körül lelassult a piac, köszönhetően a Kevin Durant-sztorinak. Több csapat, amely sapka alatti helyet csinált, most elkezdett gondolkodni Durant átigazolásán, ráadásul KD-t a Sunsszal is hírbe hozták, így eddigi csapata sem siet a részletekkel, mert Aytont is felhasználva esélyük lehet Durant megszerzésére. 

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Durant-saga augusztusig, de akár az edzőtáborig elhúzódhat, mert egyik fél sem akar olyan megállapodást kötni, ami számára nem megfelelő. Woj szerint elképzelhető, hogy Durant menet közben meggondolja magát, és a felek között javulhat a kommunikáció, de jelenleg mindenki úgy számol, hogy előbb vagy utóbb Durantet elcserélik. 

Szintén Woj mondta el, hogy információi szerint a Lakers nem csak Kyrie Irving átigazolási lehetőségeit vizsgálja, hanem Eric Gordon (Rockets) és Buddy Hield (Pacers) opcióit is – Hield tavaly már közel volt a Lakershez, és fontos kiemelni, hogy mindkét játékos korábban a Lakers GM-je, Rob Pelinka ügyfele volt. 

Jó hírek érkeztek a Nuggets sérült húzóembereiről. Jamal Murray részt vett a gárda Summer League-csapatának edzésén és egy zártkapus 5-5 elleni játékban. Michael Malone szerint messze ez volt a legkomolyabb szintű megmérettetése sérülése óta, és szerinte jól nézett ki – a hibák most nem lényegesek, a legfontosabb, hogy láthatóan bátran és önbizalommal játszott. Michael Porter Jr. testvére, Jontay Porter is a Nuggets nyári ligás alakulatának tagja, és annyit mondott, hogy testvérével folyamatosan 1-1-eznek, 3-3-aznak, hogy mindketten formába kerüljenek – Jontay az előző szezonban 11 meccset játszott a Grizzliesben, de térdsérülés miatt neki is idő előtt ért véget a szezon. Michael Malone egyébként üdvözölte a csapatban Kentavious Caldwell-Pope-ot, elmondta, hogy a csapatnál mindenki élénken emlékszik rá, ahogy új társuk a 2020-as főcsoportdöntőben levédekezte Jamal Murray-t, tudja, mi kell a bajnoki címhez. Az újonc Christian Braunról annyit mondott, hogy imádja az érettségét, a keménységét és fizikalitását, elképzelhető, hogy rögtön szerepet is kap a rotációban. 

Egy kisebb hírcsokor New Yorkból. A Nets hivatalosan is kinevezte segédedzőnek Igor Kokoskovot, Adam Capornt és Trevor Hendryt. Kokoskov közel 20 éve segédedző/vezetőedző az NBA-ben, 2004-ben a Pistonsszal volt bajnok, 2017-ben Szlovéniával Eb-t nyert, a Sunsnál még Steve Nash a játékosa volt; Caporn a Nets G-Ligás alakulatát, a Long Islandet edzette eddig, Hendry pedig a gárda videókoordinátori pozíciójából lép feljebb.

Ian Begley (SNY.tv) úgy látja, hogy Jalen Brunson leigazolása vízválasztó lehet Leon Rose Knicksnél végzett vezetői munkájában. A 2021-es offszezonban hozott döntései nem jöttek be, most pedig több játékos mellé draftjogokat és pénzt kellett adnia, hogy helyet tudjon csinálni Brunsonnak – egy rivális vezető szerint például Alec Burksöt egy másodikkörösért elvitte volna egy gárda, azonban Nerlens Noelt is mozdítani kellett, így végül a Knicks adott draftjogokat a Detroitnak, hogy mindkettőjüket vegyék át. Begley szerint eddig Rose játékosügynöki múltja sincs nagy segítségére a gárdának. Marc Stein (Substack) arról ír, hogy Jalen Brunson döntésében komoly szerepet játszott, hogy All-Star akar lenni, erre pedig Keleten nagyobb esélyt lát – Stein hozzátette, hogy Brunson az első 100 millió dollár felett átigazolt játékos, aki még nem szerepelt All-Staron. 

Ide kapcsolódik, hogy az említett Noel+Burks csere még mindig nem hivatalos. Fred Katz (The Athletic) szerint arról lehet szó, hogy a Knicks és a Mavericks vizsgálja, hogy esetleg Jalen Brunson sign and trade keretében vált csapatot, és ebben az esetben a két játékos szerződésére szüksége lesz a New Yorknak. Ugyanezen ok miatt nincs még garantálva Taj Gibson szerződése sem – ha végül szabadlistára teszik, több csapat is rárepül a megszerzésére. 

Brian Windhorst (ESPN) szerint a New Orleans Pelicans két veteránját, CJ McCollumot és Larry Nance Jr.-t is szeretné idő előtt lekötni hosszabb távra. 

A Lakers öt fiatal játékost igazolt az elmúlt napokban, és Darvin Ham vezetőedző szerint a gyorsaságra, a védekezésre és a dobásra koncentráltak, amikor megszerezték Juan Toscano-Andersont, Lonnie Walkert, Troy Brown Jr.-t, Thomas Bryantet és Damian Jonest. Az előző szezonban a liga alsó harmadába tartoztak védekezésben és támadásban is, ez pedig nem mehet így tovább, ha komoly célokat akarnak kitűzni – sokkal jobban kell védekezniük és gyorsabban kell támadniuk. A csapathoz tartozó hír, hogy a 34 éves veterán irányító, Darren Collison újra a csapattal edz – júniusban már dolgozott a Lakersszel a visszatérésen gondolkodó hátvéd. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus