Hírmorzsák 2022-07-09 (10:00)

Lillard 2027-ig hosszabbít a Blazersszel. Harden 1+1 évre ír alá, 15 millió dollárról mond le a 2022-23-as szezonban. Kaminsky a Hawksnál, DJ Wilson a Raptorsban. SL-gondok: Shaedon Sharpe vállsérülést szenvedett, Scottie Lewis a lábát törte, Usman Garuba bokája rakoncátlankodik, Jeremy Sochan kihagyja a teljes tornát. Taj Gibson UFA lesz, a Wizardshoz tart - valószínűleg Brunsont nem snt-ben szerződteti a Knicks. Beal bajnokságot akar nyerni a fővárosban, Monte Morris várja a közös játékot, a tulajdonos büszke arra, hogy partnerekké válnak a játékosaikkal. Az újonc Dalen Terry, Malaki Branham és Max Christie is szerződést kapott. Oladipo két célja jövőre: egészségesnek lenni és visszatérni a liga legjobb játékosai közé. A Miami fenntartja a helyet Haslemnek. Elhunyt Hugh Evans, a 2022-es HoF-osztályba beválasztott egykori játékvezető. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette először, majd több más forrás is megerősítette, hogy Damian Lillard két éves maximum hosszabbítást írt alá a Portlanddel. Marc J. Spears (Andscape) szerint ma este, a Summer League helyszínén írja alá a papírokat, Sean Marks (ESPN) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy Lillard egyúttal lehívta játékosopcióját a 2024-25-ös évadra is, a szerződése utolsó, 2026-27-es éve pedig játékosopciós - összességében így egy 4+1 éves szerződéssel rendelkezik majd.  

Több forrás szerint utolsó két évében akár 122 millió dollár körül kereshet, de ez csak akkor következne be, ha 2025 nyarán a fizetési sapka a mostani 123-124 milliós tartományból 167 millió dollár környékére emelkedne. Valószínűbb, hogy ebben a két évben összesen körülbelül 106-107 millió dollárt kaphat. 

Szintén Charania hozta le, hogy információi szerint James Harden körülbelül 15 milliós paycutot fog bevállalni új szerződésében. A 76ers hátvédje nem hívta le 47.4 milliós opcióját a 2022-23-as évadra, új kétéves megállapodást fog aláírni, amely 32-33 millió dollár környékén indulhat és összesen 66-68 millióról szólhat - a második év játékosopciós, vagyis jövő nyáron akár egy hosszabb maximum megállapodást is köthetnek a felek. A Philly ennek köszönhetően tudta megszerezni PJ Tuckert a teljes MLE-vel, illetve Danuel House-t a bi-annual kivétellel, ezzel viszont be is kerültek a hard cap alá, vagyis a bértömegük nem nőhet 157 millió dollár fölé - Harden új szerződésének köszönhetően marad nagyjából 2 millió dollárjuk is, amivel tudnak még igazolni minimumért. Charania szerint Daryl Morey és a résztulajdonos Michael Rubin iránt teljes bizalommal viseltetik Harden, emiatt vállalta be a kisebb fizetést, egyébként pedig a megszokottnál jóval hamarabb kezdte meg a nyári edzésprogramját és a csapat felé azt kommunikálta, hogy a következő szezonban a bajnoki címet célozza meg. 

Nikola Jokics és a Denver Nuggets már a szabadügynökpiac első napján megegyezett az ötéves szupermax hosszabbításról, tegnap pedig a Denver sajtóközleményben jelezte, hogy megtörtént az aláírás - a kétszeres MVP a 2023 és 2028 közötti időszakban 270 millió dollár körül kereshet, utolsó éve játékosopciós és a megállapodás tartalmaz egy trade kickert is. 

A San Antonio Spurs hivatalosan is elengedte Danilo Gallinarit, aki vasárnap kerülhet le a waiverről, és ekkor írhatja alá kétéves, 13 millió dolláros szerződését a Boston Celticsszel. Frank Kaminsky egyéves szerződést köt az Atlanta Hawksszal, ezt a játékos ügynökei közölték Adrian Wojnarowskival (ESPN) - a megállapodás minden bizonnyal veteránminimumról szól. A Toronto Raptors két évre szerezte meg DJ Wilsont. A szerződés minimumról szól és csak egy 250 ezer dolláros része garantált, ez gyakorlatilag egy ösztönző edzőtábor-szerződés, ilyeneket a Raptors korábban is alkalmazott - Wilson idén több tíznapost kapott a Torontótól, ismerik egymást a felek. 

A New York Knicks elengedi a veterán Taj Gibsont, aki szintén vasárnap válik szabadon igazolhatóvá. A 37 éves erőcsatár-center 2022-23-as szerződése nem volt garantált, így semmiféle következménnyel nem jár az elengedése - Charania szerint egyébként a Washington Wizardshoz tart. A Knicks emellett lemondott Ryan Arcidiacono FA-jogairól is, a két lépés pedig azt jelzi, hogy Jalen Brunsont a sapka alatti szabad helyből igazolják le és nem lesz sign-and-trade ügylet a Dallas Mavericksszel. 

A Portland hetedik helyen húzott játékosa, Shaedon Sharpe mindössze hat perc után bal vállsérülést szenvedett - MRI-re megy, hogy kiderítsék, hogy mekkora a probléma, de az biztosnak látszik, hogy számára befejeződött a Summer League. Nem ő járt a legrosszabbul, Scottie Lewis egy SL-edzésen eltörte a bal lábát, meg is kellett műteni. A 2021-es 56. választottja újoncévét a Hornetsnél töltötte two-way szerződéssel, de nem kapta meg a minősítő ajánlatot, így jelen pillanatban korlátozás nélküli szabadügynök, a Hornets SL-csapatában akarta magát megmutatni és új szerződést kiharcolni - a Charlotte tájékoztatása szerint egyébként a műtét jól sikerült és teljesen fel fog épülni. Usman Garuba, a Rockets másodéves játékosa is kihagyta a SL elejét, mivel nemrég összeszedett egy kisebb bokasérülést - a probléma nem komoly, elképzelhető, hogy a következő meccsen már pályára kerül. 

A Chicago Bulls aláírt az 1/18-as Dalen Terryvel - a két méter magas hátvéd négyéves szerződése 3.19 millióról indul és körülbelül 15.5 milliót kereshet. Az 1/20-as Malaki Branham is aláírt a Spurshöz, az ő megállapodása 3 millióról indul és 14.2 millió dollárt kaphat.

Még három idei elsőkörös nem írt alá: Dyson Daniels (1/8, Pelicans), Jeremy Sochan (1/9, Spurs), Walker Kessler (1/22, Jazz). Jeremy Sochan egyébként együtt készül a Spurs SL-csapatával, de nemrég átesett a koronavírus-fertőzésen, ezért nem kap komolyabb terhelést, nem kockáztatnak vele. 

A Los Angeles Lakers a második körben, 35. helyen húzott Max Christie-nek adott szerződést - részletek nem ismertek, de a Lakers kétéves minimumot tud csak adni, így minden bizonnyal ebben állapodtak meg. A Milwaukee Bucks visszaigazolta Lindell Wiggintont, valószínűleg egy Exhibit10 szerződést kap a fiatal kanadai hátvéd. A Pistons 36. helyen húzott olasz játékosa, Gabriele Procida a várakozásoknak megfelelően nem megy át az NBA-be, három évre leszerződött a német Alba Berlinhez. 

A Wizards sajtótájékoztatót tartott Bradley Beal szerződéshosszabbítása miatt, ahol Ted Leonsis tulajdonos arról beszélt, hogy ha meg tudod mutatni a világnak, hogy képes vagy draftolni, fejleszteni és megtartani remek játékosokat, akkor jó úton haladsz afelé, hogy vonzó célponttá válj. Nagyon sok mozgás, nem túl jó partneri viszony látható a ligában, ők viszont elmondhatják, hogy van egy játékosuk, aki itt akar lenni és megszolgálni a szerződését - így sokkal könnyebb tervezni, mert megvan a bizalom és a legjobb játékos is része a fejlődésnek. Nem érdeklik a vélemények, amikkel találkozik, ők azon dolgoznak, hogy minél jobb legyen a partneri viszony a játékosokkal, és kifelé csak annyit tehetnek, hogy ezt bemutatják. Bradley Beal annyit mondott, hogy bajnoki címet akar nyerni, méghozzá Washingtonban, és hisz abban, hogy ez meg fog történni. 

A Wizards új irányítója, Monte Morris arról beszélt, hogy mindig is a legjobb two-way hátvédnek tartotta Bradley Bealt, mert nagyon gyors, remekül dob, atletikus és energikus, ráadásul akarja a győzelmeket. Nagyon izgatott, hogy együtt játszhatnak, és reméli, hogy az érzés kölcsönös - neki egyszerű dolga lesz, úgy és oda kell juttatnia a labdát, ahogy és ahol Bealnek és a többieknek a legkomfortosabb. 

A Miamival 1+1 évre újraszerződő Victor Oladipo elmondta, hogy érzése szerint a korábbi sérülései miatt szinte senki nem próbálta meg igazán megszerezni az átigazolási piacon. A szezon vége felé már akadtak nagyon jó meccsei, és Oladipo szerint ez a kezdet, hisz abban, hogy a korábbi csúcsformájánál is jobb játékossá válhat. Tudja, hogy ez őrültségnek hangzik, de neki ez a mentalitása: meg akarja mutatni, hogy képes végigjátszani a teljes szezont és egyúttal megmutatni, hogy a liga egyik legjobb játékosa. 

A Heathez kapcsolódik, hogy egyelőre 13 játékosuk van szerződés alatt és a luxusadó elérése nélkül tudnak még kiosztani egy veteránminimumot. A helyi Sun-Sentinel szerint egyszerű a matek, ha Udonis Haslem folytatni kívánja pályafutását, akkor a klublegenda kapja meg a helyet, ha pedig visszavonul, akkor kezdenek el nézelődni a piacon. 

Végül pedig egy szomorú hír: 81 éves korában elhunyt a korábbi kiváló játékvezető, Hugh Evans, aki 1973 és 2001 között közel 1969 alapszakasz- és 170 playoff-meccsen, azon belül 35 nagydöntős összecsapáson működött közre az NBA-ben. A liga úttörő afro-amerikai játékvezetőjeként is számon tartott Evanst idén áprilisban beválasztották a Hall of Fame 2022-es osztályába, de sajnos a szeptemberi beiktatását már nem érhette meg. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus