Hírmorzsák 2022-08-16 (9:30)

Kevin Durant cáfolta azt a pletykát, hogy inkább visszavonulna, minthogy újra a Netsben játsszon. Nem változik a Nets stratégiája Durant elcserélése kapcsán. Ben Simmons és a 76ers megegyezett a játékos tavalyi fizetéséről. Giannis Antetokounmpo szívesen játszana a Bullsban, de jelenleg elkötelezett a Bucks mellett. Udonis Haslem még mindig nem döntött a jövőjéről. Celtics-76ers meccset is rendeznek az alapszakasz első napján, a második nap Suns-Mavericks visszavágó lesz. D.J. White visszavonult. Elhunyt Pete Carril, a korábbi kiváló edző.

Az elmúlt nap során Marc Stein (Substack) egy hosszabb írással jelentkezett Kevin Durant helyzete kapcsán, aminek az elején megjegyezte, hogy júliusban a Las Vegas-i nyári liga alatt az egyik legjobb kapcsolatokkal rendelkező csapatvezető azt mondta neki, hogy olyasmiket hall, hogy a Nets sztárja előbb vonulna vissza, minthogy ismét a jelenlegi csapatában lépjen pályára. Ezt az egy megjegyzést nagyon sokan felkapták az amerikai médiában, aminek az vetett véget, hogy Durant Twitteren jelezte, hogy egyáltalán nem tervez visszavonulni a közeljövőben, bár tudja, hogy sok ember előbb hisz a nem megnevezett forrásoknak, mint neki.

Brian Windhorst (ESPN) szerint a Nets stratégiája egyáltalán nem változott azóta, hogy Durant másfél hete találkozott Joe Tsai tulajdonossal, továbbra sem tervezik elsietni a játékos elcserélését. Windhorst azt is megjegyezte, hogy jelenleg patthelyzet van, egyetlen rivális csapat sem érzi indokoltnak, hogy emelje az ajánlatát, miközben a Nets sem tervezi megadni Durantnek azt, amit akar – nem cserélik (még) el, nem rúgják ki az edzőt, nem rúgják ki az általános igazgatót.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy megegyezésre jutott egymással Ben Simmons és a 76ers a játékos előző idény során visszatartott fizetéséről. Mint ismert, a 76ers azért kezdte el büntetni az irányítót, mert nem állt a csapat rendelkezésére, és emiatt a szezon során mintegy 20 millió dollárnyi büntetése gyűlt össze. A 76ers egyébként nem is tudott ennyi pénzt visszatartani a fizetéséből, mivel a 33 milliójának a felét már a szezon kezdete előtt megkapta. Simmons ugyanakkor követelte a fizetését, mert arra hivatkozott, hogy mentális okokból nem képes játszani, és azzal fenyegetőzött, hogy jogi útra viszi az ügyet, viszont sikerült megegyeznie a két félnek, így kézhez kapta a visszatartott fizetése egy részét – arról nincs információ, hogy mennyi pénzt kapott meg, az érintettek titoktartási megállapodást írtak alá.

Giannis Antetokounmpo egy chicagói riporter kérdésére mondta el, hogy szívesen játszana a Bullsban, és aki nemmel válaszol erre a kérdésre, az szerinte hazudik. Ez egy olyan csapat, amelyik több bajnoki címet nyert, náluk játszott minden idők egyik, ha nem a legnagyszerűbb játékosa, úgyhogy egyértelmű, hogy mindenki szeretne Chicagóban játszani. Sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, talán egy napon valóban a Bulls játékosa lesz, ugyanakkor jelenleg elkötelezett a Bucks mellett.

Udonis Haslemet a jövőjéről kérdezték, és elmondta, hogy még mindig nem döntött arról, hogy folytassa-e a pályafutását, de bárhogy is alakul, mindig a Heat-család tagja lesz. Ha nem játszik már, akkor sem megy sehová, akkor is a csapat mellett lesz. Haslem egyébként tavaly sem siette el a döntését, akkor augusztus 15-én jelentette be, hogy folytatja a játékot, és a Heat idén is jelezte az irányába, hogy nem sürgetik őt, mindenképp fenntartanak neki egy helyet a keretben.

Adam Zagoria (NYT Sports) számolt be róla, hogy Alex Morales meghívót kapott a Magic edzőtáborába. A hátvéd nem kelt el a drafton, majd a nyári ligában 13,5 perc alatt 5 pontot átlagolt a Warriors csapatában.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy az alapszakasz első napján, október 18-án a már ismert Warriors-Lakers összecsapás mellett Celtics-76ers találkozót rendeznek még. Charania írta meg azt is, hogy az előző nagydöntő két résztvevője december 10-én találkozik San Franciscoban, majd január 19-én Bostonban. Az alapszakasz második napján Suns-Mavericks összecsapást rendeznek, azaz a tavalyi nyugati második körös playoff-párharc „visszavágóját”. Chris Haynes (Yahoo! Sports) arról számolt be, hogy Rudy Gobert nagyon hamar találkozni fog egykori csapatával, a Timberwolves október 21-én fogadja a Jazzt – Salt Lake Citybe december 9-én térhet vissza először Gobert. Marc Stein pedig arról számolt be, hogy Jalen Brunson december 27-én léphet ismét pályára Dallasban, amikor a Knicks a Maverickshez látogat. Stein jegyezte meg azt is, hogy a 2022/23-as idény teljes menetrendjét szerdán teszi közzé az NBA. (Az egyes dátumoknál minden esetben az ottani időt tüntettük fel, magyar idő szerint jellemzően a következő nap hajnalán lesznek ezek a találkozók – a szerk.)

D.J. White bejelentette a visszavonulását. A 36. születésnapját augusztus 31-én ünneplő erőcsatárt a 2008-as draft 29. helyén választotta ki a Pistons, de még a börze éjszakáján a Thunderhez került a játékjoga. White NBA-s pályafutása 6 szezonon át tartott, a Thunder mellett pályára lépett még az akkori Bobcats és a Celtics színeiben is, összesen 138 meccsen kapott lehetőséget az alapszakaszban. Miután kikopott az NBA-ből, White játszott Kínában, Spanyolországban, Olaszországban, Törökországban és Dél-Koreában is.

A végére egy szomorú hír maradt, 92 éves korában elhunyt a Hírességek Csarnokába is beválasztott edző, Pete Carril. A legendás szakember leginkább arról ismert, hogy ő alkotta meg az igen összetett „Princeton Offense” támadórendszert, ami a játékosok folyamatos mozgását és a labda állandó járatását követeli meg, erősen épít az alapvonali befutásokra, illetve a zárásokra is mind a labdánál, mind attól távol, és mindenekelőtt csapatjátékot követel meg. A rendszer egyes elemei a mai napig alapvetésnek számítanak az NBA-ben, és ebben Carrilnek is hatalmas szerepe van, aki azt követően, hogy közel 30 évig irányította a Princeton Tigers egyetemi csapatát, 1996-ban a Sacramento Kingshez szerződött segédedzőnek, ahol két kisebb megszakítással egészen 2011-ig dolgozott különböző beosztásokban. A rendszerrel egy az egyben több másik csapat is próbálkozott a ligában, de Carril nélkül már nem minden esetben működött olyan jól: ezzel próbálkozott például Mike Brown is a 2012/13-as idény elején a Lakersnél, amikor Steve Nash és Dwight Howard is a csapathoz került, Kobe Bryant pedig ennek az elsajátítását hasonlóan nehéznek értékelte, mint amilyen Tex Winter háromszög-rendszere volt.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus