Hírmorzsák 2022-09-20 (9:45)

Charania szerint akár már 2024-től 18 évre szállíthatják le a draft-korhatárt, Woj szerint ennél hosszabb időre lesz szükség és még nincs is megegyezés. Néhány tulajdonos még keményebb luxusadós szabályozást szeretne. Az új CBA-ben a mentális problémák ugyanolyan megítélés alá eshetnek, mint a fizikai sérülések. Az NBPA befektetési alapokat akar menedzselni, amelyekkel franchise-okban szerezhetnek részesedést a játékosok. James Johnson Indianában, edzőtábor-szerződések. A Suns aktívan árulja Crowdert, a cél Bojan Bogdanovic? Cam Johnsonnal idő előtt akar hosszabbítani a Phoenix. A Lakersnél 3-D wingként tekintenek Beverley-re. Adam Sandler gratulált „Bo Cruznak”. Új főnöke van a játékvezetőknek. A Celtics különleegs módon tiszteleg Bill Russell emléke előtt. 

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy az NBA és a játékos-szakszervezet (NBPA) képviselői arról fognak személyesen egyeztetni a héten, hogy az eddigi 19-ről 18 évre viszik le a korhatárt, vagyis ismét megnyílhat az út, hogy a játékosok a középiskolából egyenesen jelentkezzenek a draftra, nem kell az NCAA-ben, a G-Ligában vagy a tengerentúlon eltölteniük egy évet. Charania forrásai szerint a felek közel vannak a megállapodáshoz, ami az új CBA részeként leghamarabb 2024-ben léphet életbe. 

Adrian Wojnarowski (ESPN) szerint nem eszik olyan forrón a kását: valóban komoly tárgyalások folynak a dologról, de egyelőre még semmiben nem egyeztek meg. A szakíró szerint ha a one-and-done szabályt valóban eltörlik, akkor is több év múlva léphet életbe a 18 éves korhatár, többek között azért, mert a következő évek draftjait rengeteg pick cseréje és swapja érinti, ezeket a megállapodásokat pedig a 19 éves korhatárt figyelembe véve kötötték meg a csapatok.

Szintén Charania írta meg, hogy az NBA és néhány tulajdonos azt szeretné, hogy a luxusadóba csúszó csapatok még komolyabb büntetéseket kapjanak – ugyanakkor továbbra sem akarják bevezetni a hard capet, azaz nem akarnak egy átléphetetlen felső határt szabni a bértömegnek. Több csapatvezető szerint ezek a tárgyalások lesznek a legkeményebbek, ezen múlhat a megegyezés a felek között. Többen úgy gondolkodnak, hogy ha a tovább emelkedik a luxusadó mértéke, akkor a mértékletesen gazdálkodó csapatok több bevételhez juthatnak, a kisebb piacon működő franchise-ok pedig úgy lehetnek versenyképesebbek, hogy nem kell több éven keresztül luxusadót fizetniük. 

Tervben van egy mentális egészséggel kapcsolatos változtatás is, a tervezet szerint a játékosok mentális problémáit ugyanúgy kell kezelni, mintha fizikai sérülések lennének, különösen akkor, ha kezelést is igényelnek. 

Az NBPA egyik fő célja, hogy a játékot abbahagyók számára segítséget nyújtson, hogy a kosárlabdával megkeresett pénzt jól fektessék be és akár több generációra biztosítsák családjuknak a jólétet. Charaniának Tamika Tremaglio ügyvezető igazgató elmondta, hogy eddig leginkább arra fókuszáltak, hogy megszerezzék a pénzt, most viszont arra kell koncentrálniuk, hogy a játékosok meg is tudják azt tartani, ehhez pedig mindenki tudja, hogy befektetések kellenek. Olyanban gondolkodnak, hogy a játékosok olyan 4-5 éves szerződést is köthetnek, amely a szerződés ideje alatt részesedést biztosít a franchise-okból vagy azok bevételeiből. Név nélkül nyilatkozók hozzátették, hogy olyan ötletek is felmerültek, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén a visszavonuló játékosok részesedést vásárolhatnak a franchise-okból, ehhez pedig csak játékosokból álló befektetési alapok létrehozását segítenék elő. 

Néhány szerződés is történt. A Cleveland Cavaliers Nate Hintonnak és Sharife Coopernek adott edzőtábor-szerződést. A Brooklyn Nets szerződtette, majd kitette Marcus Zegarowskit, így megszerezte a G-Ligás jogait – ha a tavaly is a Long Island Netsnél játszó kosaras idén legalább 60 napig szerződés alatt lesz a G-Ligás Netsnél, akkor jogosulttá válik egy 50 ezer dolláros bónuszra. Ugyanilyen megfontolásból járt el a Milwaukee Bucks is, ők Alex Antetokounmpót szerződtették, majd bontották fel a kontraktusát – a draftolatlan magasembernek, Ibou Badjinak az edzőtáborban adnak lehetőséget (Exhibit 10). A Pacers Exhibit 9 (egy év, minimum) szerződést adott James Johnsonnak, míg Bennie Boatwrightnak, David Stocktonnak és Gabe Yorknak Exhibit 10-t. A Clippers Michael Devoe-nak és Lucas Williamsonnak adott Exhibit 10-t, a két játékos harcba szállhat egy two-way megállapodásért. 

Brian Windhorst (ESPN) az NBA Today című műsorban elmondta, hogy tudomása szerint a Phoenix Suns elérhetővé tette Jae Crowdert és nagyon aktívan kíván lépni az átigazolási piacon, hogy elcserélje - a szakíró nem lenne meglepve, ha a Jazz triplavetőjére, Bojan Bogdanovic-ra menne rá a Suns. Szintén Windhorst mondta el, hogy a Suns aktívan tárgyal Cameron Johnsonnal egy idő előtti hosszabbításról, mert nem akarnak még egy olyan drámát, mint az előző szezonban Deandre Aytonnal. 

Marc Stein (Substack) szerint karrierjének ebben a szakaszában a Lakersnél nem irányítóként, hanem 3-D wingként tekintenek Patrick Beverley-re, az 1-es posztot Russell Westbrook és Dennis Schröder látná el. Ugyanígy inkább wingként akarják használni Kendrick Nunnt, Austin Reavest és Lonnie Walker IV-t is. 

Vasárnap este spanyol sikerrel ért véget az Európa-bajnokság. Adam Sandler Twitteren gratulált Juancho és Willy Hernangomeznek, illetve a spanyol válogatottnak – mint ismert, Juancho Hernangomez nemrég Sandlerrel együtt főszereplője volt a Hustle című filmnek, ahol a játékos Bo Cruz karakterét alakította. Usman Garuba, a válogatott és a Rockets védőspecialistája viccesen annyit mondott, hogy a csapatnál téma volt Hernangomez speciális étrendje, és látva a döntőben vert 7/9 triplát, innentől ő is ugyanazt szeretné enni, mint csapattársa. 

Kane Fitzgerald lett az NBA új, játékvezetőkért és a Replay Centerért felelős alelnöke. A 41 éves Fitzgerald az elmúlt 13 évben játékvezetőként dolgozott a ligában, négyszer fújhatott nagydöntőben (többek között idén is), és a három év után távozó Jason Phillips-t váltja. 

Bajba került az idén nyáron a Memphis Egyetemről az Eastern Michiganre átigazoló, 18 éves kiscsatár, Emoni Bates – egy michigani kisvárosban figyelmen kívül hagyott egy stoptáblát, ami miatt megállították a rendőrök, majd egy fegyvert találtak nála. Batest a 2022-es középiskolás végzős évfolyam 1. helyén rangsorolták, de később átkerült a 2021-es osztályba, ahol a 3. legjobbként tekintettek a 208 centis kiscsatárra. A játékos nem vallotta magát bűnösnek, így eljárás indult vele szemben – a büntetés felső határa 7 évig terjedő szabadságvesztés és 3500 dolláros büntetés. 

Rajon Rondo viszont fellélegezhet. Az irányító és barátnője még 2020-ban egy parkolási vitába keveredett egy idegen nővel, majd tettlegességre is sor került, most sikerült közös megegyezéssel lezárni az ügyet. 

Végül pedig a Boston Celtics maradt, amely a 2022-23-as évadban különleges módon tiszteleg története legnagyobb játékosa, Bill Russell előtt: a nyáron elhunyt 11-szeres bajnok 6-os mezszámát mindkét festékben megjeleníti a parkettán, utalva arra, hogy mennyire is domináns volt a palánkok alatt. A franchise az október 18-ai szezonnyitón, illetve február 12-én, a legenda születésének 89. évfordulóján további különleges megemlékezéssel készül, a mezekre is rá emlékeztető logó kerül, sőt a szezon egyes meccsein különleges, Bill Russell-témájú mezeket viselnek majd. A liga korábban már bejelentette, hogy minden csarnokban a kispadok között egy 6-os szám lesz megjelenítve az oldalvonalon túl. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus