Hírmorzsák 2022-12-19 (9:45)

Sajtóértesülések szerint Anthony Davis egy hónapot kihagy. Tartalékos lehet a Suns a Lakers ellen. John Collins és Dejounte Murray is közel a visszatéréshez. Nikola Jokics Wilt Chamberlaint idézte, Kevin Durant a pályafutása legjobb negyedét játszotta, a Timberwolves franchiserekordot döntött. Al Horford pénzbüntetést kapott. Adam Silver a liga esetleges bővítéséről beszélt. A Pistons Bojan Bogdanovic megtartásával számol. Monte McNair új szerződést kaphat. Nic Claxton az Év Védője díjra feni a fogát. Lonzo Ball hamarosan elkezdhet futni. Amar’e Stoudemire-t azzal vádolják, hogy megütötte a lányát.

Szerteágazó információk jelentek meg az elmúlt nap során a lábfejsérülést szenvedő Anthony Davis állapotáról. A legmegbízhatóbb forrásokkal jelentkező újságírók közül Shams Charania (The Athletic) arról írt, hogy Davis legalább egy hónapot lesz kénytelen kihagyni, és ez többé-kevésbé egybevág Adrian Wojnarowski és Tim McMenamin (mindketten ESPN) értesüléseivel is, akik többhetes kihagyást emlegettek. Mindezt árnyalja ugyanakkor, hogy Darvin Ham elmondása alapján még nem állítottak fel pontos diagnózist Davis sérülésével kapcsolatban, további vizsgálatok várnak még rá, és ha ezek megtörténnek, akkor lehet majd többet tudni arról, hogy mennyi ideig nem számíthatnak rá. Amíg Davis nélkül lesznek, a sorban következő embereknek kell fellépniük, ugyanakkor senkitől sincs szükségük hősködésre, mindenkinek változatlanul önmagát kell adnia a pályán. Még mindig ott van nekik LeBron James és Russell Westbrook, viszont őket is nagyobb figyelem fogja övezni a pályán a magasember hiányában.

A Lakers Davis nélkül is nyerni tudott a Wizards ellen, ma este pedig a Suns ellen lépnek pályára, de Austin Reaves nem biztos, hogy bevethető lesz, bár szeretne pályára lépni a bokasérülésével együtt is. A túloldalon Devin Booker ágyéksérüléssel bajlódik, Deandre Ayton bokasérülésből lábadozik, mindkettejük státusza kérdéses, míg Cameron Payne (lábfejsérülés) és Jock Landale (agyrázkódási protokoll) biztosan kihagyják az összecsapást.

Jó hírt kapott a Hawks, 11 kihagyott meccs után van esély John Collins ma esti visszatérésére, ahogyan az előző öt meccset kiülő Dejounte Murray státusza is kérdésesre javult – mindkét játékosnak a bal bokájával adódtak gondok, és a Hawksnak nagyon fontos lenne, hogy visszatérjenek mindketten, mert az elmúlt 12 meccsükön 4-8-as mérleget értek csak el.

A Nuggets kiélezett meccsen 119-115-re nyerni tudott a Hornets ellen, Nikola Jokics pedig olyan számsort hozott, amilyenre korábban csak Wilt Chamberlain volt képes az NBA történetében: a kétszeres MVP 40 ponttal, karriercsúcsot jelentő 27 lepattanóval és 10 gólpasszal fejezte be a találkozót. A 40-25-10-es klub sem áll sokkal több tagból, Chamberlain négy ilyen meccset hozott pályafutása során, illetve Elgin Baylor egyszer volt képes erre a teljesítményre, hozzájuk csatlakozott Jokics. A Nuggets sztárja szokás szerint szerényen értékelte a teljesítményét, és elmondta, hogy azért volt képes ennyi lepattanót begyűjteni, mert működött a csapat védekezése, így rendre a jó helyen állt. Nem hajkurászta a lepattanókat, hanem egyszerűen csak összejött ennyi, és azt kívánja, bár minden este ilyen lenne.

Kevin Durant is nagy meccset játszott hajnalban, és nála nem is a 43 dobott pont az igazán kiemelkedő, hanem az, hogy a harmadik negyedben 26 egységet ért el, ami karriercsúcs az esetében egyetlen negyedet nézve, és ennek köszönhetően ledolgozták a félidei 17 pontos hátrányukat, és le is győzték a Pistonst. A Nets sztárja elmondta, hogy általában tisztában van azzal a meccs közben, hogy hány dobással rendelkezik, de amikor megfeledkezik erről, akkor az annak a jele, hogy igazán megy neki. Úgy érzi, hogy olyan gyorsan jöttek felé a labdák, hogy az nem is tudatosult benne, és egyszer csak felnézett az eredményjelzőre, és meglátta, hogy már 39 pontnál jár. Ez meglepte, mert nem gondolta, hogy már ennyit dobott, ugyanakkor örül neki, hogy ezzel vissza tudtak jönni a meccsbe, illetve a momentumot is meg tudták szerezni maguknak. Durant estéje amiatt is különlegesre sikerült, hogy az NBA pontlistáján megelőzte John Havlicek és Paul Pierce kettősét, amivel fellépett a 16. helyre a rangsorban.

A Timberwolves csapatként játszott emlékezetes meccset, 150 dobott pontjukkal franchiserekordot értek el a Bulls ellen, egy ponttal döntötték meg a márciusban felállított rekordjukat. Mindezt úgy hozták össze, hogy Karl-Anthony Towns, Rudy Gobert, Taurean Prince és Jordan McLaughlin sem játszott sérülés miatt, csapatként viszont 65,5 százalékkal dobtak mezőnyből, ami a harmadik legmagasabb hatékonysági ráta a franchise történetében.

Lassan állandó rovatot kell szentelnünk a pénzbüntetésekről szóló bejelentéseknek, ezúttal Al Horfordot büntette 25,000 dollárra a liga, amiért lekönyökölte Moritz Wagnert a Magic elleni pénteki meccsen – Hordfordra nem mellékesen flagrant 2-t fújtak a meccsen, vagyis ki is állították a tettéért.

Az NBA Mexikóvárosba látogatott a hétvégén, ahol Spurs-Heat meccset rendeztek, de a liga vezetése is tiszteletét tette. Adam Silvert természetesen a liga esetleges bővítéséről is megkérdezték, és a korábbiakkal ellentétben most kimondta, hogy valóban napirendre kerülhet ez, de ahogyan azt eddig is sejteni lehetett, leghamarabb az új CBA és az új televíziós megállapodás megkötése után kezdődhetnek el az egyeztetések. Silver egy kérdésfelvetésre azt is elmondta, hogy Mexikóvárost is fontolóra fogják venni, mint egy csapat lehetséges otthona, a város megfelel a kritériumoknak, ráadásul hozzásegítené a ligát is ahhoz, hogy jobban nyitni tudjanak a dél-amerikai piac felé.

Marc Stein (Substack) értesülései alapján nagy az érdeklődés Bojan Bogdanovic iránt, többek között a Lakers is vinné őt, de a Pistons eddig minden megkeresésre azt a választ adta, hogy a terveik szerint megtartják a játékost.

Arról is Stein írt, hogy a Kings lejáró szerződésű általános igazgatója, Monte McNair valamikor az év elején új szerződést írhat alá.

Nic Claxton egy interjúban arról beszélt, hogy érzése szerint ő a liga egyik legjobb védője, és az Év Védője díj esélyesei között kellene őt emlegetni. Úgy gondolja, hogy nem kap annyi elismerést, mint amennyit megérdemelne, noha nyerik a meccseket, jók az egyéni számai is, és irányítóktól centerekig mindenkit fog védekezésben.

Billy Donovan elmondása alapján javul Lonzo Ball állapota, és hamarosan elkezdhet futni is. Az egy félreértés, hogy nem javul az állapota, csak sajnálatos módon ez nagyon lassan történik, mert oda kell figyelniük az irányító fájdalmaira is.

A végére Amar'e Stoudemire maradt, aki összeütközésbe keveredett a törvénnyel: a vádak szerint arcon ütötte az egyik lányát, miután egy telefonbeszélgetés alkalmával feleselt az anyjával. Ezt követően Stoudemire volt felesége elvitte a gyerekeit az apjuktól, majd hívta a rendőrséget, akik vasárnap hajnalban őrizetbe vették az egykori kiváló magasembert. A hírek szerint 1500 dolláros óvadék ellenében védekezhet szabadlábon Stoudemire, aki Instagramon kiadott egy közleményt is, amiben tagadta a történteket, és hangsúlyozta, hogy sosem lenne képes bántani a lányát.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus