Hírmorzsák 2022-12-20 (10:00)

Donovan Mitchell és Nikola Jokics a Hét Játékosa keleten, illetve nyugaton. Mitchell először játszott a Jazz ellen. Damian Lillard a Trail Blazers történetének legponterősebb játékosa. Patrick Beverley -24-nél ünnepelte magát Chris Paullal szemben. A Rockets idén nagyobb hajlandóságot mutat Eric Gordon elcserélésére. A Mavericks nehezen válna meg Josh Greentől. Michael Porter Jr. és Wendell Carter Jr. is közel a visszatéréshez. Andrew Wiggins újabb meccset hagy ki. Terry Rozier csípősérülés miatt nem játszott. Facundo Campazzo Szerbiába, Kostas Antetokounmpo Törökországba igazolt.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Donovan Mitchell, nyugaton Nikola Jokics kapta meg a díjat. A Cavaliers 3-1-es héten van túl, a hátvéd ezalatt 32 pontot, 3,3 lepattanót és 2,8 gólpasszt átlagolt, míg a Nuggets 2-1-es hetéből átlag 36 ponttal, 17,3 lepattanóval és 8,7 gólpasszal vette ki a részét Jokics. Keletről Paolo Banchero, Jalen Brunson, Julius Randle, Kevin Durant, Kyrie Irving és Tyler Herro merült még fel a díj kapcsán, nyugatról Anthony Edwards, LeBron James és Damian Lillard kapott még jelölést.

Mitchell nem mellesleg ma hajnalban játszott először a Jazz ellen, mióta a Cavaliershez cserélték, és ezzel kapcsolatban elmondta, hogy furcsa érzés volt számára a korábbi csapata ellen pályára lépni, de jól érezte magát. Sok barátja van a Jazznél, akikkel a mai napig tartja a kapcsolatot, ugyanakkor úgy érzi, hogy Clevelandben új otthonra talált, és olyan számára a Cavaliersben játszani, mintha ezt már hosszabb ideje tenné. A város, a szurkolók és a csapat is tárt karokkal fogadta őt, zökkenőmentesen tudott beilleszkedni. A szezon során 36,9 percet átlagoló Mitchell a negyedik negyedet már a kispadról élvezhette, a Cavaliers így is 122-99-re nyert, a hátvéd 23 perc alatt 23 pontot dobott egykori csapatának.

A Trail Blazers kikapott ugyan a Thunder otthonában, Damian Lillard számára mégis emlékezetes lehet ez a találkozó, mert megelőzte a csapat örökös pontlistáján Clyde Drexlert, így már az övé a legtöbb pont a csapat történetében. Drexler 1983 és 1995 között 18,040 pontot ért el a Trail Blazers színeiben, Lillard pedig 20 pontra volt tőle a meccs előtt, és végül 28 egységgel zárta a találkozót – a rekord megdöntéséhez 730 meccsre volt szüksége Lillardnak, Drexler annak idején 867 meccsen lépett pályára a Trail Blazersben. Az irányító a rekorddöntés kapcsán elmondta, hogy ez nagyon sokat jelent neki, hosszú ideje a céljai között szerepelt ez, és nagyon büszke is erre, mert rengeteg kiváló kosárlabdázó fordult meg Portlandben, és köztük lehet ő az első szerzett pontokban.

A Suns Devin Booker nélkül is könnyedén intézte el a tartalékos Lakerst (Anthony Davis mellett LeBron James és Russell Westbrook sem játszott), a meccs legemlékezetesebb pillanatát pedig Patrick Beverley szolgáltatta, aki egy faulttal együtt bedobott kosarát úgy ünnepelte Chris Paul ellen, hogy jelezte neki, hogy túl kicsi ahhoz, hogy őt fogja – az esetet kontextusba helyezi, hogy a Lakers hátránya ezzel a 2+1-es játékkal 26 pontról 23-ra csökkent. Paul a meccs után elmondta, hogy nem szabad odafigyelni az ilyesmire, Beverley semmi újat nem mutatott, ezt az ünneplést sem ő találta ki. Darvin Ham szerint a játékosa már csak ilyen, belőle egyszerűen előtörnek az érzelmek, és úgy véli, hogy mostanában túl nagy hangsúlyt kap, hogy ki hogyan ünnepel. Természetesen tiszteletteljesnek kell maradni a másikkal szemben, és úgy gondolja, hogy többnyire ezt be is tartják, de nem akarja azt, hogy egy olyan ligában játsszanak, amiben nem törhet ki a játékosokból a szenvedély.

Térjünk át a cserepletykákra. Kelly Iko (The Athletic) értesülései szerint a Rockets sokkal nagyobb hajlandóságot mutat Eric Gordon elcserélésére, mint az előző két évben, ugyanakkor első körös draftjogot vagy fiatal tehetséget szeretnének érte kapni. Tim Cato (The Athletic) a Mavericks erősítési tervei kapcsán jegyezte meg, hogy csak kivételes esetben mennének bele Josh Green elcserélésébe, akit a vezetőség Luka Doncic és Spencer Dinwiddie után a csapat harmadik legnagyobb értékének tart. Cato azt is megírta, hogy a könyöksérüléssel küzdő Green a naptári évben már nem lép pályára.

A Nuggets háza tájáról hír, hogy Michael Porter Jr. a „kétséges” megjelölést kapta a csapat sérültlistáján a Grizzlies elleni rangadó előtt, vagyis még ezen a találkozón sem valószínű, hogy pályára lép, de nem teljesen kizárt a visszatérése – a játékos eddig egy hónapot hagyott ki saroksérülés miatt. A Warriorsnál Andrew Wiggins visszatérése várat még magára, a Knicks ellen sem léphet pályára. A Magicnél a talpsérüléséből felépülő Wendell Carter Jr. közel a visszatéréshez, a magasember abban bízik, hogy péntek este ismét játékra jelentkezhet. A Hornets hajnalban Terry Rozier nélkül tudott nyerni, az irányítónak a dereka sérült meg még a hétvégén.

Facundo Campazzo a rövid dallasi kalandja után Európa felé vette az irányt, a Crvena Zvezda csapatához szerződött. A veterán argentin irányító a 2023/24-es idény végéig írt alá, de a játékosnak opciója van egy további évre is. Campazzo korábbi európai csapata, a Real Madrid megtehette volna, hogy tartja a belgrádiak ajánlatát, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Campazzo a szezon végéig 1,8 millió eurót fog keresni, a következő idényben pedig 2,8 milliót.

Kostas Antetokounmpo is visszatér Európába, miután a Bulls felbontotta a two-way megállapodását, ő a Fenerbahce idény végéig szóló ajánlatát fogadta el. Antetokounmpo iránt érdeklődött a Panathinaikósz és Maccabi Tel Aviv is, de a török csapatot az a Dimitris Itoudis irányítja, aki a görög válogatottat is, és ez dönthetett a Fenerbache mellett.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus