Hírmorzsák 2022-12-21 (9:30)

Megvan a Suns és a Mercury új tulajdonosa, Mat Ishiba és a többi befektető 4 milliárd dollár körüli összegért vehetik meg a két csapatot. Maxi Klebert megműtötték, Dorian Finney-Smith a közelítő izmával bajlódik. Karl-Anthony Towns hetekre van a visszatéréstől. Norman Powell a Clippers túrája alatt visszatérhet. JaMychal Green a protokoll alatt. Chuma Okeke legalább egy hónapot kihagy. A Magic első köröst vár Mo Bambáért. LeBron James elhárította a Lakers cseréit firtató kérdéseket. A Knicks érdeklődött OG Anunoby iránt, majd elkezdtek nyerni. Donovan Mitchell úgy érzi, jobb környezetbe került. Zach LaVine és DeMar DeRozan azon dolgozik, hogy a pályán jobb kapcsolatuk legyen.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be róla elsőként, hogy Mat Ishiba személyében megvan a Suns és a WNBA-s Mercury leendő új többségi tulajdonosa. Az üzletembertől nem áll távol a kosárlabda világa, és ugyan nem kapott sportösztöndíjat, de tagja volt a Michigan State Spartans egyetemi csapatának 1999 és 2002 között. Jelentős szerepet egyik évben sem töltött be, összesen 40 percet játszott a három szezon alatt, de a Spartans ebben az időszakban háromszor is bejutott a legjobb négybe a March Madness-en, 2000-ben pedig a bajnoki címet is elhódították. Ishiba 2003-ban a családi vállalkozásnak számító United Wholesale Mortgage alkalmazásába állt, majd 2013-ban átvette az apjától az elnöki és a vezérigazgatói posztot is.

Wojnarowski értesülései szerint Mat Ishiba testvére, Justin is résztulajdonos lesz, minderre pedig azt követően kerülhet sor hivatalosan, hogy megtörténik az új tulajdonosok átvilágítása, illetve a többi csapat tulajdonosa is megszavazza, hogy átvehetik az eddigi tulajdonosi kör helyét, bár ez ebben az esetben csak formalitásnak tűnik – Robert Sarver be is jelentette, hogy megállapodtak a felek. Sarver a közleményében kiemelte azt is, hogy Ishiba a megfelelő vezető arra a szerepre, hogy győztes és történelmi jelentőségű csapatokat építsenek, támogassák a közösséget, illetve a Suns és a Mercury csapatait is elvezessék egy új korszakba.

Mat Ishiba jó viszonyt ápol Adam Silver komisszárral, több csapattulajdonossal üzleti kapcsolatot ápol, ugyanakkor érdekesség, hogy Dan Gilberttel egymás konkurenciáját képezik, és nagyon nem kedvelik egymást. A híradások szerint körülbelül 4 milliárd dolláros üzlet született, ami hatalmas NBA-rekordnak számít: 2014-ben Steve Ballmer 2 milliárdért vette meg a Clipperst, 2017-ben Tilman Fertitta 2,2 milliárd ellenében lett a Rockets tulajdonosa, míg Joe Tsai 2019-ben 2,35 milliárdot adott a Nets tulajdonjogáért. Ishiba az elmúlt években már több NBA- és NFL-csapat megvásárlásával próbálkozott már, többek között licitált a Denver Broncosra is, most a jelek szerint sikerrel járt, ő lesz a Suns többségi tulajdonosa. A közelmúltban még arról lehetett hallani, hogy Jack Selby és Jason Pressman 3 milliárd körüli ajánlatot tettek, és januárban folytatódnak a licitálások, a két üzletember el is mondta az ESPN-nek, hogy őket is váratlanul érte ez a fejlemény, nem is hallottak arról, hogy valaki ennyire közel lehet a csapat megvásárlásához.

A Mavericks bejelentette, hogy megműtötték Maxi Klebert a combhajlítóizom-szakadásával, és határozatlan ideig nem számíthatnak rá. Dorian Finney-Smith közelítő izma még a hétvégén sérült meg, de ezzel együtt is játszott, és ennek következtében súlyosbodott a helyzet, így biztosan kihagyja a Mavercks következő meccsét. Chris Finch elmondása alapján hetek sokasága fog még eltelni addig, mire Karl-Anthony Towns visszatérhet a vádlisérüléséből – a magasember 3 hete sérült meg, akkor 4-6 hét kihagyást emlegettek az esetében. A Clippersnél Norman Powell november 29-e óta nem játszott lágyéki húzódás miatt, viszont várhatóan visszatérhet majd valamikor a csapat ötmeccses idegenbeli túrája alatt. JaMychal Green ma hajnalban nem léphetett pályára, mivel bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. A Nets sérültlistáján jelenleg egyetlen név sem szerepel, ami először fordul elő azóta, hogy 2019 nyarán Kevin Durant és Kyrie Irving a csapathoz igazolt.

A már említett Adrian Wojnarowski jelentette, hogy artoroszkópiás beavatkozást kellett végrehajtani Chuma Okeke bal térdén. A játékos már az elmúlt 14 meccset is kihagyta, és innentől számítva még legalább egy hónapig nem számíthat rá a Magic.

Jake Fischer (Yahoo! Sports) értesülései szerint a Magicnél jelenleg Mo Bamba elcserélésére mutatkozik a legnagyobb esély, és első körös draftjogot várnak érte, bár az lehet védett, vagy szólhat az első kör végébe is. Több érdeklődő is lehet majd a piacon, várhatóan a Lakers, a Clippers, a Raptors, a Kings és a Nets is megpróbál majd magasembert szerezni a következő időszakban.

LeBron Jamest arról kérdezték, hogy milyen kereten belüli változásokra, milyen cserékre számít a Lakersnél, ugyanakkor elhárította ezeket a kérdéseket, mondván ezt nem neki kellene feltenni, hanem Rob Pelinkának. Neki fogalma sincs arról, hogy mi fog történni, ő csak teszi a dolgát, játszik, és kizárólag erre koncentrál, nem arra, hogy mit csinál a vezetőség.

Ian Begley (SNY.tv) egy cserepletykáról számolt be, értesülései szerint a Knicks a jelenlegi győzelmi sorozata előtt megkereste a Raptorst OG Anunoby miatt. Egy ilyen lépés komolyan átalakíthatta volna a csapat keretét, ugyanakkor most úgy tűnik, hogy enélkül is más irányt tudott venni a csapat szezonja. A Knicks jelenleg a liga legforróbb csapata, sorozatban nyolc meccset nyertek meg, és ebben kulcsszerepet játszik Julius Randle feljavuló formája, aki ebben az időszakban 25,3 pontot, 11,5 lepattanót és 4,1 gólpasszt átlagol, ami azzal együtt is hatalmas változás, hogy a hatékonyságán még lenne mit csiszolni. Randle a közelmúltban elmondta, hogy próbál nagyobb hatással lenni a meccsek alakulására, próbálja mindig a legjobb döntést meghozni a pályán, és csak a következő játékra koncentrál.

Donovan Mitchell tegnap hajnalban először játszott a Jazz ellen a Cavaliershez kerülése óta, és ebből az apropóból adott egy interjút Marc J. Spearsnek (Andscape). Mitchell elmondta, hogy nem fog erről hazudni, jobban érzi magát Clevelandben, nem titok az, hogy mennyi mindennel meg kellett küzdenie a pályán a Jazz játékosaként. Sosem beszélt erről bővebben, de rengeteg energiáját elszívta, hogy mi minden történt az ottani közösségben, az egyik szenátor például azt mondta neki, hogy művelődnie kellene a feketék történelmével kapcsolatban, és azt is sokat látta, hogy azért zaklatnak gyerekeket az iskolákban, mert feketék, egy lány emiatt öngyilkos is lett. Egymást követték az ehhez hasonló esetek, és tudja, hogy nem ez az egyetlen hely, ami ilyen, és hiába próbál meg küzdeni az egyenlőségért, ez sok volt neki.

Mitchell emellett sok szépet is mondott a Jazznél töltött időszakáról, nagyon sok szép emléke van így is a közösségben töltött idejéről is, és hiányzik neki az a projekt is, hogy minden megnyert meccsük után kifizette valakinek az egyetemi ösztöndíját – bízik benne, hogy hasonlóan hasznos tagja tud lenni a clevelandi közösségnek is. Mitchell arra is kitért, hogy nem utálják egymást Rudy Gobert-rel, egyszerűen csak nem működött a pályán a kettősük. Nem gondolja, hogy a Jazznek vissza kellene vonultatnia a 45-ös mezszámát, egyszerűen nem tett ehhez eleget az öt éve alatt, pláne ahhoz nem, hogy Karl Malone, John Stockton, Pete Maravich és Darrell Griffith száma mellett legyen az övé. Úgy gondolja, hogy a Cavaliers nagyon különleges csapatot alkot, és ahogyan a székfoglalójakor is mondta, papíron nagyon ijesztőek, de ezt a pályán is meg kell mutatniuk. Szinte mindannyiuknak bizonyítaniuk kell még, a keretből egyedül Kevin Love nyert bajnoki címet, de ha mindannyian együtt dolgoznak, és még jobbak lesznek, akkor lehet esélyük. Tudják azt, hogy egyikük sem LeBron James, de csapatként azért dolgoznak, hogy 2016 után újabb bajnoki címet szerezzenek a városnak.

A Bulls négy vesztes meccs után tudott ismét nyerni, ami után többen is elmondták a csapatból, hogy erre mennyire szükségük volt, és az ellenfél edzője, Erik Spoelstra is dicsérte őket. Még a meccs előtt jelent meg egy cikk a The Athletic oldalán arról, hogy Zach LaVine és DeMar DeRozan folyamatosan azon dolgozik, hogy javítsák a játékkapcsolatukat, többször is leültek beszélgetni egymással, és a pályán kívül jó is a viszony közöttük. LaVine a csapat formájáról elmondta, hogy mindenki átmegy jobb és rosszabb időszakokon is, és az természetes, hogy olyankor nem lesznek boldogok, amikor veszítenek. Amikor nyernek, akkor minden csupa ragyogás, a vesztes meccsek viszont zavart okoznak. Frusztrálja őket a jelenlegi helyzet, próbálják jó irányba terelni a csapatot, és úgy gondolja, hogy a keretükkel ez lehetséges is. A keretből többen is első opcióként játszottak éveken keresztül, most viszont mind ugyanabban a csapatban játszanak, és nem egy személynek kell most meccseket nyernie, hanem csapatként kell ezt megtenniük. Ő leszegi a fejét, dolgozik és próbálja segíteni a csapatát, próbál vezér lenni, és minden egyes nap felmérni, hogy hol is tartanak.

DeRozan szerint minden kapcsolat egy fejlődési folyamat, és természetes, hogy vannak jobb és rosszabb időszakok is. A rosszak sem feltétlenül rosszak, hogyha ezt tiszteletben tartják, és ilyenkor is megmutatják, hogy együtt akarnak valaminek a részesei lenni. Az nagyobb baj lenne, ha nem lennének nézeteltérések, mert az azt mutatná, hogy hiányzik belőlük a versenyszellem. Amikor nem nyernek, akkor teret kap a frusztráció, de ez nem jelenti azt, hogy ököllel esnének egymásnak vagy székeket hajigálnának egymáshoz.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus