Hírmorzsák 2022-12-28 (10:45)

Luka Doncic történelmet írt. Dorian Finney-Smith még legalább két hetet kihagy. A sérült Jalen Brunsont videóval köszöntötte a Mavericks, RJ Barrett is kidőlt a Knicksnél. Bradley Beal ismét megsérült, Andrew Wiggins már „csak” beteg. Ricky Rubio januárban játékra jelentkezhet. Joe Mazzulla és Mike Brown is lemaradt csapata meccséről. James Harden ismét rövid szerződést írhat alá a nyáron. Januárban legalább 50,000 néző előtt rendeznek Spurs-Warriors meccset. Kevin Love szerint a Cavaliersnek vissza kell vonultatnia Kyrie Irving mezét.

Luka Doncic elképesztő meccset játszott ma hajnalban a Knicks ellen, 60 ponttal, 21 lepattanóval és 10 gólpasszal járult hozzá a Mavericks hosszabbításos győzelméhez, amivel ő lett az NBA történetének az első játékosa, aki 60-20-10-es számsort ért el egy meccsen – 50-20-10-es meccsből is csak három volt korábban, Wilt Chamberlain kétszer, Elgin Baylor egyszer csinálta ezt meg. A Mavericks úgy harcolta ki a hosszabbítást, hogy 35 másodperccel a vége előtt még a Knicks vezetett, és az ESPN adatai alapján az elmúlt 20 évben 0-13,884 volt azoknak a csapatoknak a mérlege, akik ennyivel a vége előtt legalább ekkora hátrányban voltak. Doncic úgy mentette hosszabbításra a mérkőzést, hogy négy másodperccel a vége előtt szándékosan kihagyott egy büntetőt, majd leszedte a támadót és kosarat szerzett belőle, amit látványosan meg is ünnepelt, mert egy pillanatig azt hitte, hogy azzal megnyerte a meccset, és nem csupán kiegyenlítette az állást. Doncic a 60 pontjával megdöntötte Dirk Nowitzki franchiserekordját, a 21 lepattanójával szintén karriercsúcsot állított fel, és James Harden után ő lett a második a liga történetében, aki 60 pontot szerezve tudott tripla-duplázni. Doncic a meccs során 85 pontot generált a kosaraival és a gólpasszaival, ez szintén karriercsúcs a részéről. A meccs után azt is elmondta, hogy pokolian elfáradt, és a regenerálódásához szüksége van egy gyógysörre.

Jason Kidd elmondta, hogy az ágyéksérüléssel küszködő Dorian Finney-Smith játékára még legalább két hétig nem számíthatnak, ennyi idő múlva vizsgálják felül az állapotát. A könyökével bajlódó Josh Greenről már korábban is azt lehetett hallani, hogy a naptári évben már nem játszik, ugyanakkor a visszatérése idejéről talán többet lehet majd tudni pénteken, ugyanis ekkor vizsgálják felül az állapotát.

A Knicks azzal együtt is közel járt a Mavericks legyőzéséhez, hogy RJ Barrett a mérkőzés második percében ujjsérülést szenvedett, amivel be is fejeződött számára a találkozó. Jalen Brunson először játszhatott volna Dallasban, mióta a nyáron New Yorkba igazolt, de erre végül nem került sor, csípősérülés miatt nem tudta vállalni a játékot – ez volt az első meccs a szezonban, amin nem tudott játszani. Brunson azért jelen volt a mérkőzésen, a Mavericks oldaláról többekkel is összeölelkezett, amikor a csapatok az öltözőbe vonultak a nagyszünet kezdetén, a meccs után Doncic is odament hozzá,  a közönség is szívélyesen fogadta őt, és egy emlékvideót is kapott.

A Wizards Joel Embiid 48-10-es meccse ellenére is nyerni tudott a 76ers ellen, de nem lehet teljes a fővárosiak öröme, mert a negyedik negyedben Bradley Beal combhajlítóizom-fájdalom miatt kiszállt a mérkőzésből. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire komoly a sérülés, ugyanakkor már az is aggodalomra adhat okot Washingtonban, hogy Beal a közelmúltban már kihagyott hat meccset a combhajlítója miatt.

A Warriorsnál rendbejött Andrew Wiggins közelítő izma, ugyanakkor ma hajnalban még nem lépett pályára a Hornets ellen, illetve a Jazz ellen sem lesz bevethető, mivel kisebb betegséggel küzd. A Cavaliersnek is lehet egy visszatérője hamarosan, J.B. Bickerstaff abban bízik, hogy Ricky Rubio valamikor január elején megkezdheti a szezont. Rubio tavaly decemberben szenvedett ACL-szakadást, ami után a Cavaliers elcserélte őt, a nyáron ugyanakkor szabadügynökként visszaigazolták a spanyol irányítót.

Joe Mazzulla nem lehetett ott a Celtics kispadján, mert nem sokkal a Rockets elleni meccs kezdete előtt szemproblémák jelentkeztek nála, ezért Damon Stoudamire irányította a csapatot. Az ideiglenes vezetőedző beugrója elmondta, hogy körülbelül 10 perccel a kezdés előtt tudta meg, hogy neki kell dirigálnia a csapatot, de talán jobb is így. A Celtics győzelméből Jaylen Brown 39, Jayson Tatum 38 ponttal vette ki a részét, és Stoudamire szerint mindig könnyebb úgy, ha az embernek van egy Tatumja és egy Brownja. Ide kapcsolódik, hogy Adam Himmelsbach (Boston Globe) épp a minap cikkezett arról, hogy a Celtics továbbra sem tervez változtatni Mazzulla munkaköri leírásán, változatlanul az a terv, hogy a szezon végéig ideiglenes vezetőedző marad a titulusa.

A Kings ugyancsak a vezetőedzője nélkül vívta meg a ma hajnali meccsét, Mike Brown azért nem ülhetett a kispadon a Nuggets elleni összecsapás alatt, mert a feldobás előtt bekerült az NBA egészségügyi és biztonsági protokollja alá. Brownt Jordi Fernandez társvezetőedző helyettesítette, ami azért is érdekes, mert az elmúlt hat évben pont a Nuggets alkalmazásában állt, előző csapata ellen irányíthatott, de Domantas Sabonis nélkül kikaptak 113-106-ra, hiába vezettek 20 ponttal is a második negyedben. Ahogyan arról tegnap már beszámoltunk, Sabonis avulziós törést szenvedett, az állapotát a mai nap folyamán fogják felülvizsgálni.

Tegnapelőtt látott napvilágot, hogy James Harden a nyáron fontolóra veheti azt, hogy visszatérjen Houstonba, amennyiben úgy dönt, hogy nem marad Philadelphiában, és ezzel kapcsolatban Zach Lowe (ESPN) mondta el a podcastjében, hogy a ligán belül arról sutyorognak, hogy ha marad is a 76ersnél Harden, akkor is csak újabb 1+1 évre fog aláírni.

Ugyanebben az adásban mondta el Tim MacMahon (ESPN), hogy a Mavericks vezetőségében többen is nagyra tartják Zach LaVine-t, ezért nem lenne meglepő, ha megpróbálnák őt megszerezni Luka Doncic mellé. Az újságíró hozzátette, hogy nincs erről konszenzus a vezetőségben, ugyanakkor épp elég támogatottsága van ott LaVine-nek ahhoz, hogy ne lehessen kizárni egy cserét érte.

A Spurs ebben az idényben ünnepli a San Antonióba költözésének az 50. évfordulóját, és ebből az apropóból január 13-án a régi csarnokuk, az Alamodome fog otthont adni a Warriors elleni meccsüknek. A csapat nem titkolt célja, hogy nézőrekordot állítson fel ezen a meccsen, amihez az kell, hogy 62,046 szurkolónál több menjen ki a találkozóra, és a csapat bejelentése alapján már 50,000 jegyet eladtak, vagyis az már biztos, hogy ez lesz a legtöbb néző előtt rendezett Spurs-meccs.

Tegnap hajnalban Cavaliers-Nets összecsapást rendeztek, és ennek kapcsán mondta el Kevin Love, hogy a Cavsnek azonnal vissza kell majd vonultatnia Kyrie Irving mezszámát, ahogyan az irányító bejelenti a visszavonulását. Szerinte kétség sem férhet ahhoz, hogy Irving számát fel kell vonni az aréna plafonjára, elvégre ő süllyesztette el a csapat történetének a legfontosabb dobását, és általában véve a döntők egyik legnagyobb dobását is. Meg kell nézni, hogy ez mit jelentett Clevelandnek, mint jelentett Irving örökségének, LeBron James örökségének, és minden mást is, ebbe beleértve azt is, hogy milyen dinasztiává nőtte ki magát a Warriors.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus