Hírmorzsák 2023-02-17 (10:00)

Véglegesítették Joe Mazzullát a Celtics kispadján. Giannis Antetokounmpo csuklósérülést szenvedett. Anfernee Simons határozatlan időre kidőlt, Julius Randle megy helyette a tripladobóra. Mac McClung szeretne újat mutatni a zsákolóversenyen. Adam Silver szerint igenis vannak következményei a rossz játékvezetői ítéleteknek. Kevin Durant úgy véli, hogy a Suns jó eséllyel indulhat a bajnoki címért. Kevin Love iránt a Suns is érdeklődhet. Robert Sarver komoly bónuszokkal búcsúzik a Sunstól. Az ESPN felmérése alapján Nikola Jokics toronymagasan vezeti az MVP-versenyt.

Brad Stevens bejelentette, hogy véglegesítették a Celtics kispadján az eddig megbízott vezetőedzőként dolgozó Joe Mazzullát. A csapatvezető elmondta, hogy ezzel szerették volna elejét venni annak, hogy bármiféle bizonytalanság is felüsse a fejét a csapat öltözőjében a rájátszás idején, az pedig egyértelmű, hogy Mazzulla nagyon jó edző és kimagasló vezető. Úgy gondolják, hogy az edzői stáb kiérdemelte a bizalmat, és különösen Mazzulla, aki nagyszerű munkát végzett idáig.

Megsérült Giannis Antetokounmpo jobb csuklója a ma hajnali Bulls-Bucks összecsapás második negyedében, ami miatt nem tudta folytatni a játékot. A meccs után Mike Budenholzer elmondta, hogy a röntgen negatív lett, és úgy tűnik, hogy nem annyira súlyos a sérülés, azt viszont nem tudta megmondani az edző, hogy a játékos ott lehet-e a hétvégi All-Star gálán – mint ismert, szombaton az ügyességi versenyen indulna a testvéreivel, míg a vasárnapi főmérkőzésen ő lenne az egyik csapatkapitány.

A Bucks azzal együtt is megnyerte a meccset, hogy Antetokounmpo szolgálataira csak 9 percig számíthatott, ezzel sorozatban 12 győzelemnél járnak, ami holtversenyben a leghosszabb széria ebben a szezonban, korábban a Nets nyert sorozatban 12 meccset. Az is hivatalossá vált ezzel a meccsel, hogy Antetokounmpo lett az első játékos a liga történetében, aki az All-Star szünetig úgy átlagol legalább 30 pontot, 10 lepattanót és 5 gólpasszt, hogy közben legalább 50 százalékkal dob mezőnyből.

A Trail Blazers bejelentette, hogy Anfernee Simons kettes fokozatú (grade 2) bokaficammal határozatlan időre kidőlt. Simons így természetesen lemarad az All-Star hétvége tripladobó versenyéről is, a helyét Julius Randle veszi át a mezőnyben. Közvetve ide tartozik, hogy Kentavious Caldwell-Pope elmondta egy interjúban, hogy csalódott amiatt, hogy őt nem hívták meg a tripladobóra.

Szintén az All-Star hétvége eseményeihez kapcsolódik, hogy a zsákolóversenyen elinduló Mac McClung szeretne legalább két olyan zsákolást bemutatni, amit még sosem csináltak meg a verseny történetében, és nagyon reméli, hogy össze fog jönni ezeknek a kivitelezése.

Az elmúlt időszakban nagyobb figyelem irányult a rossz játékvezető ítéletekre, és ezzel kapcsolatban Adam Silver elmondta, hogy vannak retorziók azokkal szemben, akik rosszul fújnak, csak ezt nem teszik közszemlére. A játékvezetők előéletét figyelembe veszik annál, hogy milyen meccseket kaphatnak a jövőben, a rájátszásban is azokkal számolnak, akik addig a pontig magasabb szinten teljesítettek, és ott is minden egyes körben felülvizsgálják a teljesítményüket. A legfontosabb továbbra is az, hogy megfelelő ítéletek szülessenek a pályán, ez nem újkeletű problémakör.

A komisszár tisztában van azzal, hogy sokan csalódottak amiatt például, hogy nem lehetett visszanézni a Lakers-Celtics meccs végjátékát (ahol Jayson Tatum faultolta a győzelemért dobó LeBron Jamest, de nem szólt a síp – a szerk.), sokan nehezményezték azt, hogy az edzőknek miért nem volt extra lehetősége arra, hogy az eset visszanézését kérjék, de eleve nem lehet visszanézetni egy olyan esetet, aminél nem szólt a síp. Azt is nehéz behatárolni ezeknél, hogy hol kezdődik és hol fejeződik be egy-egy játék, mert ha a játékvezetők tévesen nem fújnak le egy esetet, és az edző visszanézeti azt, akkor a másik edző mondhatná azt, hogy menjenek vissza 15 másodpercet, és akkor a másik oldalon is találni olyat, amit fújni kellett volna. Nem rossz az a rendszer, hogy az edzők egy-egy eset visszanézését kérhetik, de nem is akarnak rájuk ezzel túl nagy terhet tenni, hogy eköré építsék a teljes stratégiájukat.

Kevin Durant először állt a sajtó rendelkezésére azóta, hogy a Sunshoz cserélték, és új csapatáról elmondta, hogy szerinte mindenük megvan ahhoz, hogy sikeresek legyenek. A keret megtapasztalta már, hogy milyen a döntőben szerepelni, és ez már önmagában is segíti őket, mert tudják, hogy mibe kerül odáig eljutni. A korábbi csapatáról elmondta Durant, hogy egyszerűen nem töltöttek együtt elég időt a pályán James Hardennel és Kyrie Irvinggel, mert amikor együtt játszottak, az fantasztikus kosárlabdát eredményezett, de jóval több közös meccsre lett volna szükség egy bajnoki címhez. Az más kérdés, hogy miért nem játszottak többet együtt, de a lényegen ez nem változtat. Mindketten a Hírességek Csarnokába tartanak, akiktől minden nap rengeteget tanult, és minden jót kíván nekik. Nem nyert ugyan bajnoki címet Brooklynban, de élvezte az ott töltött időszakot, ez is annak az útnak a része, amit megtesz, és különleges számára az a négy év, amit a Netsnél töltött. Sok mindenen átsegítették őt, mellette álltak az Achilles-sérülése idején is, egyetlen rossz szót sem tudna mondani az előző csapatára.

Durant azt is elmondta, hogy csalódott volt, amikor Irving cserét kért, mert úgy érezte, hogy rátaláltak valamire, elindultak a megfelelő irányba, de nem tudták meg, hogy ez mire lett volna elég a rájátszásban. Úgy érezte, hogy minden egyes meccsel egyre jobbak lettek, azt viszont nem igazán tudja, hogy pontosan mi is zajlott Irving és a csapat között, ennek nem szentelt nagy figyelmet, csak arra koncentrált, hogy mi történik a pályán. Irving cserekérelmével elveszítették az identitásukat csapatként, elvégre hatalmas része volt ő a játékuknak, nagyban támaszkodtak arra, hogy mire képes a pályán az irányító. Azt nehezen vette be a gyomra, hogy elveszítették az identitásukat, mert szeretett azokkal játszani, akik a csapat tagjai, de ekkor eljutott arra a pontra, hogy a maga jövőjével is foglalkoznia kell – minden nagyon gyorsan történt, de örül neki, hogy sikerült a Sunshoz kerülnie.

Brian Windhorst (ESPN) információi szerint Kevin Love kérte, hogy vásárolja ki őt a szerződéséből a Cavaliers, mivel boldogtalan volt amiatt, hogy nem játszik. A csapatnál nem örültek ennek a kérésnek, de a jelek szerint eleget fognak ennek tenni, és a következő napokban megszülethet a megállapodás. Arról már tegnap is lehetett hallani, hogy a Heat érdeklődhet a magasember iránt, és ezt Windhorst is megerősítette, ugyanakkor a Suns is komoly kérője lehet a játékosnak.

Az ESPN értesülései szerint a Suns és Mercury most már korábbi tulajdonosa, Robert Sarver 20,000 dolláros bónuszt fizet a csapatok minden olyan teljes munkaidős alkalmazottjának, aki 2022. február 15-ig bezárólag állt munkába a csapatnál, és ez körülbelül 250-300 alkalmazottat érinthet. Sarver emellett 5 millió dollárt adományoz a csapat alapítványának is.

Az ESPN az idény során másodszor is szezonközi felmérést végzett arról, hogy a média munkatársai szerint ki az MVP az eddigiek alapján. A szavazást elsöprő fölénnyel Nikola Jokics nyerte, a 100 megkérdezett közül 77 őt tette az első helyre, és a lehetséges 1000 pontból 913-at begyűjtött. A Nuggets centere mögött még négyen kaptak komolyabb szavazatmennyiséget, sorrendben Giannis Antetokounmpo (552 pont, 11 első hely), Joel Embiid (490 pont, 6 első hely), Jayson Tatum (410 pont, 5 első hely) és Luka Doncic (218 pont, 1 első hely). Minden szavazónál ebből az öt játékosból került ki az első három sorrendje, a negyedik helyre is csak egy szavazónál került Ja Morant (8 pont), ötödik helyes szavazatokat pedig Shai Gilgeous-Alexander (4 pont), Donovan Mitchell (3 pont), Stephen Curry (1 pont) és Kevin Durant (1 pont) gyűjtött be. Érdekesség, hogy az első, december közepén elvégzett felmérést még Tatum nyerte meg 759 ponttal, és azon a listán Jokics csak az ötödik helyet kaparintotta meg, akkor Antetokounmpo, Doncic és Curry is előtte végzett.

Leandro Bolmaro szabadlistára került a Jazztől, írta meg Shams Charania (The Athletic). A 76erstől szabadlistára kerülő Julian Champagnie játékjogát lehívta a waiverről a Spurs, innentől kezdve náluk játszik two-way szerződésen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus