Hírmorzsák 2023-05-15 (10:00)

Jayson Tatum történelmi meccset játszott, a Celtics jutott be a keleti döntőbe. Doc Rivers folytatná a munkát Philadelphiában, James Harden még nem döntött a jövőjéről. Joel Embiid önkritikus volt, de bírálta a 76ers kiegészítőit is. Ja Morant ismét fegyvert villantott, felfüggesztette a Grizzlies. Mike Budenholzer és Nick Nurse is jelölt lehet a Sunsnál, Mark Jackson pedig a Bucksnál. Jordan Poole tanulna ebből a szezonjából. Evan Fournier úgy számol, hogy a Knicks elcseréli őt.

Tegnap este a Celtics 112-88-ra legyőzte a 76erst, ezzel ők jutottak be a keleti döntőbe, és mérkőzhetnek meg ott a Heattel. A bostoni győzelemből Jayson Tatum 51 ponttal vette ki a részét, ezzel megdöntötte a hetedik meccses pontrekordot, Stephen Curry első körben elért 50 pontos rekordját adta át a múltnak. A meccs után elmondta, hogy már amiatt is nagyon izgatott volt, hogy egyáltalán egy ilyen meccsen játszhat, de közben arra is gondolt, hogy a hatodik összecsapáson 42-43 percen keresztül milyen rosszul játszott, és ahogyan mondani szokták, onnan már csak felfelé vezethetett az út. Ezúttal sokkal inkább önmaga volt már a meccs előtt is, nyugodtan tudott készülni, nevetett, viccelődött, és olyankor szokott a legjobban játszani, amikor jól szórakozik. Próbált nem gondolni a nyomásra, illetve arra, hogy mások mit mondanak, kizárólag a meccsre figyelt, és arra, hogy jól érezze magát. Marcus Smart szerint olyan volt végignézni csapattársa estéjét, mintha egy mozifilmet nézett volna, hátradőlhettek és ehették a pattogatott kukoricát.

Doc Rivers elmondta, hogy egyetlen ahhoz mérhető teljesítményt látott, mint amivel Tatum előállt, és sajnos azt is ugyanebben az épületben, LeBron James teljesítményéhez tudná csak ezt hasonlítani. (A 2012-es keleti döntőben 3-2-es Celtics-vezetés után James 45 ponttal, 15 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt a bostoni hatodik meccsen – a szerk.) Szerencsére nem kellett sok hasonlót megtapasztalnia, Tatum elképesztő volt ezen az estén. Rivers arra is kitért, hogy úgy számol, a következő szezonban is ő lesz a 76ers vezetőedzője, még két év van a szerződéséből. Nagyon csalódott, hogy így alakult a szezonjuk, mert őszintén azt hitte, hogy megvan a megfelelő csapatuk a végső győzelemhez. Valahol vicces is ez a helyzet, mert olyanoknak a kérdéseire válaszol, akik közül tán senki sem mondta azt a párharc előtt, hogy ők jutnak majd tovább, de ők mégis magukra fogadtak, hittek abban, hogy képesek lehetnek nyerni, és majdnem meg is valósították ezt. A hatodik és a hetedik meccs is sokszor eszükbe fog még jutni, de a játékosai annak ellenére is harcoltak, hogy mindenki a Celtics továbbjutását várta, ezzel együtt is azt gondolták, hogy megnyerhetik a párharcot, és ez egy pozitívum, mert megmutatták, hogy harcosokból áll a csapatuk.

Embiid szerint fantasztikus munkát végzett Rivers, míg James Harden az edző jövőjét firtató kérdésre annyit mondott, hogy rendben van a kapcsolatuk. Harden azt is elmondta, hogy a saját jövőjén még nem is gondolkodott, de azt fogja nézni a nyáron, hogy hol lesz esélye versenyképes csapatban játszani. Harden szerint a Celtics nagyon jó munkát végzett, míg ők az elején hiába büntették meg azt, hogy Robert Williams III védekezik a festékben, később mégsem támaszkodtak arra, ami az elején működött, és ettől lelassult a játékuk.

Joel Embiid az edzőt ugyan dicsérte, viszont a csapattársait már kevésbé, szerinte ugyanis nem csupán neki és Hardennek kell húznia ezt a csapatot, hanem a többiektől is többre van szükség. Mindannyiuknak magukba kell nézniük, neki is jobbá kell válnia, és ezt meg is fogja tenni, de mindannyiuknak fejlődniük kell, és megtalálni arra a módot, hogy miként segíthetnék jobban a csapatot. Hardennel ketten nem elegek a győzelemhez, nem véletlenül játsszák öt az öt ellen a kosárlabdát, szükség van arra, hogy a többiek is fejlődjenek, és akkor rendben lesznek.

Tegnap külön is beszámoltunk arról, hogy Ja Morant ismét fegyvert villantott, ezúttal egy barátja Instagramos bejelentkezése során mutatkozott fegyverrel, és ezt követően a Grizzlies bejelentette, hogy felmentették őt minden csapattal kapcsolatos tevékenység alól, amíg tart az NBA vizsgálódása. Mike Bass, az NBA szóvivője egyelőre csak annyit osztott meg, hogy tudnak a történtekről, és egyelőre információkat gyűjtenek az esettel kapcsolatban. Mint ismert, Morant korábban 8 meccses eltiltást kapott egy másik fegyveres incidens miatt, míg azt követően, hogy a Grizzlies kiesett a rájátszás első körében, úgy nyilatkozott, hogy jobb döntéseket kell hoznia a pályán kívül, mert azok kihatással voltak a csapatra is, ezért fegyelmezettebbnek kell lennie.

Szintén a tegnapi nap híre volt, hogy a Suns tulajdonosi döntés miatt elköszönt Monty Williams vezetőedzőtől, és ezt követően rögtön bedobták Tyronn Lue nevét, mint potenciális utódjelölt. Az elmúlt egy napban további nevek röppentek fel a Suns kapcsán, Chris Haynes (B/R) értesülései szerint Mike Budenholzer és Nick Nurse is kiszemelt lehet, ahogyan a csapat jelenlegi segédedzője, Kevin Young is meghallgatást nyerhet. A Bucksnál eközben újabb jelöltet jegyezhetünk fel, Shams Charania (The Athletic) értesülései szerint Mark Jackson is interjúra mehet hozzájuk – Jackson azóta nem dolgozott edzőként, hogy 2014-ben távozott a Warriors kispadjáról, de tavaly is közel járt ahhoz, hogy kispadot kapjon, döntős volt a Kingsnél.

Jordan Poole rájátszása nem sikerült jól, és erről is beszélt a Warriors szezonjának a befejeződése után. Kiemelte, hogy megváltozott a csapaton belüli szerepe, tavaly egyszerűen megtehette, hogy agresszív volt, pontokat dobott és szervezett, viszont idén másmilyen csapat volt körülötte, de ebből is tanulnia kell. Nem lehet összehasonlítani a tavalyi és az idei csapatukat, a játékoskeretben és az edzőistábban is voltak személyi változások, illetve a játékuk sem ugyanaz volt. Természetesen van egy magja a csapatnak, akikre mindig építhetnek, akik adják a játékuk alapját is, és erre továbbra is támaszkodhatnak. Donte DiVincenzo Poole védelmére kelt a rájátszása után, és hangsúlyozta, hogy még mindig nagyon fiatal, ráadásul megvan benne a szándék is, hogy tanuljon, továbbra is képes elfogadni többek véleményét is annak érdekében, hogy jobbá váljon. Leginkább a magabiztosságát tartja nagyra benne, az sosem inog meg, és erre kell építeni a folytatásban is, mert nem fér bele, ha olyanok vannak a pályán, akik túlgondolják a dolgokat vagy bizonytalanok.

Evan Fournier szerint lejárt az ideje a Knicksnél, biztosra veszi, hogy nem fogják őt megtartani a következő szezonra, legalábbis nagyon meglepné, ha maradna New Yorkban. Értelemszerűen nem a saját kezében van a sorsa, de 11 szezont lehúzott már a ligában, nagy szerződése van, miközben inkább a fiatal magját akarja fejleszteni a Knicks, és ezért már az elmúlt szezonban sem játszatták.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus