Hírmorzsák 2023-05-28 (9:15)

Derrick White meccsnyerőjével egyenlített a Celtics, hetedik meccs dönt keleten. A Heat szeretne valami különlegeset bemutatni Bostonban. Gabe Vincent visszatért, Malcolm Brogdon nem játszott. Adrian Griffin lesz a Bucks következő vezetőedzője. Nick Nurse felméri a lehetőségeit. A Mavericks nem fog segíteni Kyrie Irvingnek abban, ha máshová akar igazolni. D’Angelo Russell számára nehéz volt, hogy padra tették őt. Több csapatot is frusztrál, hogy Brandon Miller milyen válaszokat ad az interjúkon. Második challenge bevezetését fontolgatja az NBA.

A Celtics fordulatokkal tarkított hajrában tudott nyerni a Heat otthonában, ezzel kiharcolták a hetedik meccset a keleti döntőben, és az NBA történetében negyedik csapatként ki tudtak egyenlíteni 0-3-ról – az előző három alkalommal kivétel nélkül az a csapat jutott tovább, amelyik az első három meccset nyerte, viszont mindegyikük idegenben vérzett el hetedik meccsen, míg a Celtics hazai pályán játszhat holnapután hajnalban. A mérkőzés hőse Derrick White lett, aki még éppen időben vissza tudott tenni egy támadót az utolsó másodpercben, majd a meccs után úgy foglalta össze a történteket, hogy felé jött a labda és bedobta azt. Azért azt is megjegyezte White, hogy hatalmas boldogság lett úrrá rajta abban a pillanatban, elvégre a szezonjuk forgott kockán, és nem akarták, hogy az befejeződjön. Nem tehette meg, hogy egyszerűen a sarokból nézi végig azt, hogy bemegy-e Marcus Smart dobása vagy nem, úgyhogy elindult a támadóért. Jaylen Brown szerint a végén csapattársa olyan volt, mint a villám, előbukkant a semmiből és megmentette őket, elképesztő játékot mutatott be.

Erik Spoelstra azt hangsúlyozta a meccs után, hogy ez egy hétmeccses párharc, és a hetedik meccseknél jobb nincsen a világon. Nem tudja, hogy miként fogják lezárni a párharcot, de elmennek Bostonba és meg fogják csinálni, erről szól majd a következő 48 óra. Ebben a szezonban semmi sem jön könnyen a számukra, úgyhogy muszáj lesz a nehezebb úton keresztül végrehajtaniuk ezt. Jimmy Butler arról beszélt, hogy most elmennek idegenbe és valami különlegeset kell ott csinálniuk, ugyanakkor a csapatuk is különleges. Nagyon-nagyon szórakoztató ez a párharc, ilyen a jó kosárlabda. Úgy hiszik, hogy addig fognak próbálkozni azzal, hogy átmenjenek ezen a teszten, míg sikerrel nem járnak – voltak már hasonló helyzetben, és képesek ezt megcsinálni. Idegenbe mennek, és nagyon kemény környezetben kell nyerniük. Butler önkritikusan azt is megjegyezte, hogy ha nem dob 5/21-et mezőnyből és nem ad el annyi labdát, akkor ez más történet lett volna, és akkor most arról beszélhetne már, hogy készülnek a döntőre.

A hatodik meccs krónikájához tartozik, hogy az első meccs óta könyöksérüléssel küzdő Malcolm Brogdon nem tudta vállalni a játékot a Celticsnél, míg a Heatnél visszatért az ötödik meccset bokaficam miatt kihagyó Gabe Vincent, és játszott is 41 percet. Vincent visszakerült a kezdőbe Kyle Lowry helyére, de nem ez volt Erik Spoelstra egyetlen változtatása, Caleb Martin is az első ötösben kapott helyet, míg az eddig kezdő Kevin Love pályára sem került.

Ahogyan arról tegnap este már beszámoltunk, Adrian Griffin lesz a befutó a Bucks kispadjára, a Raptors eddigi segédedzője lesz Mike Budenholzer utódja. A Bucks hivatalosan még nem erősítette meg a kinevezést, ugyanakkor Adrian Wojnarowski (ESPN) és Shams Charania (The Athletic) is megerősítette, hogy a felek már csak a szerződés részleteiről egyeztetnek. Wojnarowski értesülései szerint Jon Horst általános igazgatót, valamint a tulajdonosi kört is az győzte meg, hogy Griffin képes felügyelni egy magas szinten védekező csapatot, emellett a vezetői készségét és a személyiségét is nagyra értékelik. A csapat sztárja, Giannis Antetokounmpo találkozott mindhárom finalista edzőjelölttel, és őt is Griffin győzte meg a leginkább, és nem Nick Nurse vagy Kenny Atkinson. Griffin az elmúlt négy szezont töltötte a Raptors segédedzőjeként Nurse mellett, előtte dolgozott Scott Skiles, Tom Thibodeau és Billy Donovan alatt is, és a magas szintű védekezések megtervezése mellett a játékosfejlesztésben is erős, szakmai berkekben nagyon elismerik azt a munkát, amit Jimmy Butler és Pascal Siakam fejlesztésére fordított – 2008-ban egyébként Milwaukee-ban kezdte el az edzősködést, vagyis ismerős terepre tér vissza.

Nick Nurse már a döntés megszületése előtt kihúzatta a nevét a Bucks listájáról, és Keith Pompey (The Philadelphia Inquirer) értesülései szerint jelenleg is azt vizsgálja, hogy milyen lehetőségei vannak. A héten interjún járt a 76ersnél és a Sunsnál is, azt ugyanakkor a philadelphiai újságíró forrása nem erősítette meg, hogy a 76ers formális ajánlatot tett volna neki.

Tim Cato (The Athletic) információi szerint a Mavericks nem fogja Kyrie Irvinget abban segíteni, hogy másik csapathoz igazoljon, nem fognak egyezkedni sign-and-trade ügyletekről. Mint ismert, Irving a minap arról beszélt a közösségi oldalán, hogy a rajongói ne foglalkozzanak a jövőjét firtató pletykákkal, és az is tény, hogy a Mavericks adhatja neki a legnagyobb szerződést, de ez nem szab gátat a spekulációknak.

D’Angelo Russell arról beszélt, hogy nehezen viselte azt, hogy a Nuggets elleni negyedik meccsen a kispadra rakta őt Darvin Ham, ugyanakkor csak arra koncentrált abban az időszakban, hogy semmivel se terelje el a csapattársai figyelmét, miközben arra készültek, hogy teljesítsék az egyetlen céljukat, vagyis nyerjenek. Tudta, hogy profin kell viselkednie ebben a helyzetben, a szezon ezen szakaszában nem lehetett figyelemelterelő a jelenléte, és próbált dominálni azokban a percekben, amiket megkapott.

Korábban is lehetett arról hallani, hogy a draft elejébe várt Brandon Miller nem szerepel jól a privát interjúkon, és most az ESPN draftguruja, Jonathan Givony is erről számolt be. Mint ismert, Miller egyes feltételezések szerint jelen volt annál az esetnél, ahol az egyik volt csapattársa meggyilkolt egy nőt, ráadásul az ő fegyverével követték el a gyilkosságot. Millert semmivel sem vádolják, ugyanakkor a csapatokat rendkívüli módon frusztráltja az, hogy a játékos nem hajlandó megválaszolni azokat a kérdéseket, amik a történtekre irányulnak. A második helyen draftoló Hornetsnél, illetve a harmadik helyen választó Trail Blazersnél is úgy vélekednek, hogy szükségük van még néhány válaszra Millertől.

Chris Haynes (B/R) jelentette, hogy az NBA Versenybizottsága arról egyeztet, hogy a következő szezontól kezdve második challenge-lehetőséggel jutalmazzák azokat a csapatokat, amelyek elsőre jól kérik ki a visszanézés lehetőségét, és megnyerik azt. Amennyiben a második alkalommal is sikeres lenne a challenge, akkor már nem kapna újabbat a csapat, kettőnél húznák meg a határt. A bizottság ugyanakkor attól tart, hogy ezáltal hosszabbak lennének a mérkőzések is, jobban ösztönöznék az edzőket arra, hogy merjék kikérni az első visszanézés lehetőségét, mert azzal a tudattal tehetnék ezt, hogy siker esetén lesz egy újabb lehetőségük is.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus