Hírmorzsák 2023-09-25 (9:45)

Embiidre október 10-ig vár a francia szövetség. Lillard nem akar Torontóba kerülni. Iggy szerint ő egy jó játékos, de hiába nyert négy gyűrűt, nem Hall of Famer. Jalen Williams-szel nagyon elégedettek az OKC-nél, Holmgrentől pedig sokat várnak idén. A Thunder és a Grizzlies vezetőedzője szerint is hasznos volt a vébé-szereplés a játékosaiknak. Brandon Clarke rehabja rendben halad, Taylor Jenkins szerint két kiváló vezért szereztek a nyáron. Egyelőre bizonytalan, hogy Morant hogy látogathatja az edzéseket. Rick Carlisle szerint Haliburton megváltoztatta a Pacers megítélését a ligában, Mathurinból elit two-way játékost akarnak faragni, Turnert pedig nem fogják elcserélni. Zion sűrűn látogatja a Pelicans edzőtermét. A Dallas vinné Hieldet, de nincs megfelelő ellenértéke. A Celtics újonca remekül érzi magát a csapatnál. 

A francia szövetség elnöke, Jean-Pierre Siutat kijelentette, hogy nagyon szeretnék Joel Embiidet francia válogatott mezben látni, azonban a 76ers centerének október 10-éig el kell köteleznie magát, különben továbblépnek. Siutat tisztázta, hogy soha nem nyilatkoztak hivatalosan az ügyről - csak pletykákat hallottak, amikre annyit tudtak mondani, hogy természetesen szívesen látják, ha valóban jönni szeretne. Most sem tudja kijelenteni, hogy velük van, mert egyelőre nincs, viszont már fel tudták vele venni a kapcsolatot és a döntésére várnak. Keményen dolgoztak az ügyön, viszont azt is látni kell, hogy az amerikai válogatott is erősen érdeklődik, Kamerun is kijutott az olimpiai selejtezőbe, ezért ez elég kényes szituáció Embiid számára. 

Két napja írtunk róla, hogy a Raptors is érdeklődhet Damian Lillard iránt, Marc Stein (Substack) több forrása szerint pedig az érdeklődés valódi - ugyanakkor Lillard jelenleg „ellenáll” az ötletnek, hogy Torontóban játsszon. 

JJ Redick podcastjében Andre Iguodala elmondta, hogy szerinte ő egy jó játékos volt, de a pályafutása összességében nem éri el a Hall of Fame szintjét. Nem híve a „gyűrű-kultúrának”, de mivel nyert párat, kétségkívül hasznos lehet számára a bajnoki címeket felértékelő szemlélet, ugyanakkor tudja, hogy játékának rengeteg olyan hiányossága volt, ami egy Hall of Famernek nincs. Nyilván jó kosaras volt, de közelébe sem került Kobe Bryantnek vagy LeBron Jamesnek, pláne nem Michael Jordannek. 

Az NBA.com-nak Mark Daigneault, a Thunder vezetőedzője dicsérte Jalen Willamst, aki rengeteg munkát tett bele a nyári felkészülésébe. A 2022-es draft 12. helyén húzott erőcsatár mind fizikálisan, mind a játékban nagyot lépett előre, jót tett neki, hogy a Select Team tagjaként edzhetett a nyáron. Örül neki, hogy Williams még jobban megértette az apró dolgok, a befelé válás, a spacing, a gyors mozgás és a labdajáratás fontosságát. Eddig is remek védő volt, és ha esetleg támadóoldalon nem is ment neki, akkor is hasznossá tudta tenni magát az apró dolgok elvégzésével, most pedig ezeken a területeken még jobb lett. A vezetőedző szerint a világbajnoki szereplés minden játékosának (SGA, Giddey, Dort, Bertans, Jack White) jót tett, illetve nagyon várja Chet Holmgren bemutatkozását: nagyon hosszú és sötét rehabon van túl, de végig fókuszált tudott maradni és a munkamániájának a gyógyulási folyamatnál is hasznát tudta venni. 

A Pacers veterán mestere, Rick Carlisle szerint Tyrese Haliburton megszerzése és fejlődése megváltoztatta a csapat megítélését, ráadásul olyan kosaras, akivel mások is szeretnének együtt játszani – így tudták a nyáron leigazolni Bruce Brownt. Emlékeztetett arra, hogy januárban 23-18-ra álltak Haliburton sérülésekor, és amikor kidőlt, csináltak is egy 1-9-es sorozatot, ennyire fontos láncszem a gárdában. Annak is örül, hogy az elmúlt két évben kiváló játékosokat szereztek a drafton és a nyáron leigazolt Obi Toppinnal is nagy tervei vannak: vele lehet teljes a 4-es poszt rotációja, amit már három éve igyekeznek rendbe tenni a csapatnál. 

Arra a kérdésre, hogy Myles Turner vajon a visszavonulási ceremóniáján is a cserepletykákban fog-e szerepelni, annyit mondott, amióta hosszabbítottak vele, ezek a pletykák elcsendesedtek. Továbbra is úgy tervezik, hogy ő lesz a kezdőcenter, és egyébként Turner igazolta is a várakozásait, mert karrierje talán legjobb évén van túl. Bennedict Mathurinban továbbra is egy kiváló two-way játékost látnak, akinek a ritmusán és az általános játékán kell finomítani – nagyon ritka, hogy valaki újoncént közel 6 büntetőt harcol ki meccsenként, megvillantotta, milyen félelmetes alapképességekkel rendelkezik. A szezonközi tornával kapcsolatban kiemelte, hogy az európai futballban az ilyen tornáknak hosszú története van és éppen itt volt az ideje, hogy ők is beszálljanak. Szerinte az első év tanulóév lesz és a második szezonban már egy kiforrott tornát fognak rendezni. 

A Grizzlies mozgalmas nyáron van túl, hiszen Ja Morantet elvesztette az alapszakasz első harmadára, Dillon Brooks és Tyus Jones távozott, több játékos sérüléssel bajlódik és jó néhány új arc is feltűnt az öltözőben. Taylor Jenkins vezetőedző elmondta, hogy azért az érkezők oldalán is nagy nevekkel erősödtek, hiszen Marcus Smart elit játékos és vezető, aki a következő szintre emelheti a gárdát, ráadásul folyamatosan tartotta a kapcsolatot új társaival, ami megkönnyíti a beilleszkedését. Ugyancsak kiemelte Derrick Rose érkezését, aki a pályán és az öltözőben is vezér lehet. Emellett az általános fejlődést emelte ki, mint kulcsfaktort: Jaren Jackson Jr. és Santi Aldama a világbajnokságon szerzett értékes tapasztalatokat. Brandon Clarke-kal kapcsolatban elmondta, hogy Achilles-szakadása után a tervek szerint gyógyul, de ez hosszú folyamat és még messze a vége, ugyanakkor Steven Adams térdsérülése teljesen rendbe jött, és várhatóan 100 százalékos állapotban kezdheti meg az edzőtábort. 

A Ja Morant-helyzetet úgy tudják kezelni, hogy a sorban következő játékos előlép, semmi különlegessel nem készülnek a szezon első 25 meccsére. Tudja, hogy ezt könnyebb mondani, mint jól megcsinálni, de az elmúlt években ez működött náluk, nem aggódik miatta. Azt egyelőre még egyeztetik az NBA-vel, hogy Morant hogyan látogathatja az edzéseket, de arra számít, hogy a lehető legtöbb időt tölti majd a csapattal. 

Andrew Lopez (ESPN) arról beszélt Zach Lowe podcastjében, hogy Zion Williamson idén nyáron jóval több időt töltött a Pelicans edzőtermében, mint a korábbi években, hogy megerősítse a lábait és 30 meccsnél többet játszhasson egy szezonban, ami eddig mindössze egy szezonban fordult elő. 

Pár napja esett róla szó, hogy a Dallas Mavericks érdeklődhet Buddy Hield iránt, ugyanakkor Marc Stein (Substack) szerint konkrétum nincs az ügyben. A Dallasnál szabadulnának a 17.9 millió dollárt kereső Tim Hardaway Jr.-tól, és papíron jó ellenérték is lehetne a 19.3 milliót kereső, lejáró szerződésű Hieldért, de egy ilyen csere egy az egyben nem igazán érdekli a Pacerst. Annál is inkább, mert Hardaway még a 2024-25-ös évadban is 16.2 milliót kereshet, ezért valószínűleg harmadik csapat bevonására lenne szükség. 

Jordan Walsh, a Celtics újonc védőspecialistája nagyon hamar fontos szerepet kaphat, ráadásul a Summer League-ben támadásban is ígéretes dolgokat mutatott, a Boston pedig négy évre le is kötötte. Walsh arról beszélt, hogy végre a csapat többi tagjával készülhet, legutóbb egy teljes edzésen keresztül Derrick White-ot fogta, ami alatt rengeteget tanult arról, hogyan legyen vezér, hogyan játsszon irányítót. A lehető legtöbbet akarja megtanulni tőle és boldog, hogy ilyen esélyt kapott. 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: elkeserítő és életveszélyes a doppinghelyzet a ligában? – Ron Harper fiából klasszis lehet? - az NBA egy klasszikus Magic-Bird dokufilm mellett a GSW 2022-es menetelését is felelevenítette – piacra dobták Anthony Edwards első signature-jét – a Sunsnak nem kellene elcserélnie Aytont? – Wemby magabiztosságára nagy szüksége lesz a Spursnek – Grimes lehet a Knicks X-faktora – D-Will és Boozer újra a Jazznél – lojalitás a modern NBA-ben (podcast) – zseniális napi villámkvíz a BballRefen.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide katitntva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus