Hírmorzsák 2023-11-03 (10:45)

Victor Wembanyama dominált, Devin Vassell megsérült, Devin Booker visszatért. Gabe Vincent legalább 2 hetet kihagy. Kyrie Irving pályára lépése kérdéses, Scoot Henderson nem játszik ma este. Zion Williamson és Brandon Ingram nélkül nyert a Pelicans. Bismack Biyombo a Grizzliesnél, Jeremiah Robinson-Earl a Pelicansnál írt alá. Danny Green nem zárja ki, hogy visszatér még a 76ershez. James Harden szerint pórázon tartotta őt a 76ers, Joel Embiid nem ért egyet ezzel. Harden részben Russell Westbrook miatt akart a Clippershez kerülni. A Bulls nem gondolkodik Zach LaVine elcserélésében, a hátvéd tagadja, hogy az első meccsük után megbeszélést hívtak össze a játékosok. Elhunyt Walter Davis.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Victor Wembanyama rövid NBA-s pályafutása legjobb meccsét játszotta ma hajnalban a Suns ellen, 38 ponttal és 10 lepattanóval járult hozzá a Spurs 132-121-es sikeréhez. Az idei draft első választottja a mérkőzés végén is villogott, amiről annyit mondott, hogy erre szükség van, amennyiben ambiciózusok akarnak lenni. Mindig próbálják megtalálni annak a módját, hogy miként okozhatnák a legnagyobb kárt az ellenfelüknek, de minden meccs más. Ezen az estén talán ez volt a megoldás, legközelebb viszont lehet, hogy más fog előlépni, mert így működnek a nagyszerű csapatok – ha ők is nagyszerűek akarnak lenni, akkor mindenkire szükség van. Újoncként egyébként egyedül David Robinson tudott ennél több pontot szerezni a Spurs színeiben, neki az első idényében volt egy 41 és egy 39 pontos meccse is.

A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy Devin Vassell kiülte a második félidőt ágyékfájdalmak miatt, amiről Gregg Popovich annyit mondott, hogy MRI-re kell mennie, és elképzelhető, hogy egy kis ideig nem számíthatnak rá. A Sunsnál eközben volt egy visszatérő, Devin Booker az első játéknap után lépett újfent pályára, 35 perc alatt 31 pontig, 9 lepattanóig és 13 gólpasszig jutott a hátvéd. Booker a meccset úgy értékelte, hogy nem láttak ahhoz hasonló ellenfelet, mint Wembanyama, ki kell találniuk, hogy mit kezdhetnek vele. A szezon elején kétszer is játszhattak ellene, és remélhetőleg a következő találkozójukra tudnak eszközölni néhány változtatást, amivel megnehezíthetik a dolgát. Megvan neki az a nagy előnye, hogy 223 centi magas és mindenkit át tud dobni, de meg kell találniuk a módját annak, hogy megnehezítsék a helyzetét.

Brad Turner (LA Times) számolt be arról, hogy Gabe Vincent legalább 2 hetet kihagy a sérült bal térde miatt. A Mavericks legfrissebb sérültlistája alapján Kyrie Irving és Maxi Kleber játéka is kérdéses a Nuggets elleni összecsapáson. A Netsnél Spencer Dinwiddie és Dennis Smith Jr. kapott ma estére kérdéses megjelölést, míg Nic Claxton továbbra sem térhet vissza a kificamodott bal bokája miatt. Scoot Henderson bokája tegnap hajnalban ficamodott ki, emiatt ki kell hagynia a Grizzlies elleni összecsapást.

A Pelicans annak ellenére is megverte a Pistonst, hogy az eddig is maródi Brandon Ingram mellett Zion Williamson sem lépett pályára. A Pelicans négy este alatt háromszor lép pályára, ezért a sorban második találkozó előtt úgy döntöttek New Orleansban, hogy pihentetik az erőcsatárt. A Pistons elleni hazai meccsükre a megszokottnál később tudtak visszaérni az oklahomai fellépésük után, technikai problémák miatt nem tudtak előző este repülőre szállni, így csak a meccsnap délelőttjén repültek vissza New Orleansba.

Ugyancsak a Pelicanshoz kapcsolódó hír, hogy Jeremiah Robinson-Earl two-way megállapodást írt alá a csapattal, Kaiser Gates helyét veszi át a keretben. Shams Charania (The Athletic) úgy értesült, hogy más csapatoktól akár hagyományos megállapodást is kaphatott volna, de a játékos úgy érezte, hogy ez egy jobb lehetőség számára. Bismack Biyombo hivatalosan is aláírhatott a Grizzliesnél, miután Ja Morant rákerült az eltiltott játékosok listájára. A megállapodás részleteit nem hozták nyilvánosságra, ugyanakkor Charania információi alapján 1 évre 5 millió dollárért írt alá a center, a megállapodásból 1 millió garantált. Arról már Chris Haynes (B/R) írt, hogy Danny Green és a 76ers sem zárkózik el attól a lehetőségtől, hogy a veterán játékos valamikor visszatérjen a csapathoz – mint ismert, azért kellett őt szabadlistára tenni, hogy szabályos keretek között megléphessék a cseréjüket a Clippersszel.

A Clippers hivatalosan is bemutatta James Hardent, ennek keretében sajtótájékoztatót rendeztek. A hátvéd kitért arra, hogy szerinte mi ment félre Philadelphiában: lemondott 26 millió dollárról azért, hogy jobbá tehessék a csapatot, megváltoztatta a szerepét, ami a média szerint túl domináns volt, miközben kimondottan hatékony az ő játéka. Megpróbálta megváltoztatni a szerepét, a ráragasztott narratívát, áldozatot hozni és mindent megtenni a győzelemért, de erről senki sem beszélt. Amikor eljött Brooklynból, azt hitte, hogy Philadelphiában fog visszavonulni, de a 76ers vezetőségének más tervei voltak, nem akarták őt – sok narratíva kering, az embereknek megvan a maguk véleménye, de ebből semmi sem igaz.

Úgy érzi, hogy pórázon tartották, majd amikor visszakérdezett erre egy újságíró, kifejtette Harden, hogy ez nem feltétlenül a dobásai számával áll összefüggésben. Kreátorként gondol magára a pályán, és amikor megosztja egy meglátását az edzőjével, szeretné, ha ezt olyannal tehetné, aki bízik benne, aki hisz neki és aki megérti őt. Ő nem egy olyan játékos, akit bele kell tenni egy rendszerbe, mert ő maga a rendszer. Olyasvalakire van szüksége, akivel párbeszédet folytathat, aki megérti, és akivel együtt tovább tudnak lépni, meg tudják húzni a megfelelő változtatásokat, mert csak ez érdekli. Nem az a fontos, hogy ő dobjon kosarat és átlagoljon 34 pontot, mert ezt már megcsinálta korábban.

Harden arra is kitért, hogy harmadszor lesznek csapattársak Russell Westbrookkal, és hangsúlyozta, hogy sokkal régebbre visszanyúlik a kapcsolatuk, mint az NBA-s pályafutásuk, gyerekkoruk óta ismerik egymást a Los Angeles-i fiúk és lányok klubjából. Westbrook volt az egyik oka annak, hogy a Clippershez akart kerülni, és ő is úgy érzi, hogy bizonyítanivalója van. Mindkettejüknek van egy céljuk, amit megpróbálnak elérni, és mi lenne ennek jobb módja, mint az, hogy azt közösen próbálják meg Los Angelesben?

A 76ers ma hajnali mérkőzése után Joel Embiidet is megkérdezték arról, hogy mit gondol Harden nyilatkozatáról. Nem gondolja, hogy visszafogták volna őt, és úgy gondolja, hogy sok nagyszerű dolgot tett értük. Meglátása szerint minden labdabirtoklásnál a kezébe adták a labdát, mert annyira jó, elképesztő játékos, nagyszerű passzoló. Minden labdabirtoklásnál odaadták neki a labdát, hogy csinálja a saját dolgait, és onnantól kezdve neki kellett eldöntenie, hogy helyzetet teremt másoknak vagy magának keres lehetőséget. Úgy gondolja, hogy kimondottan jó munkát végzett ezzel Harden, tiszta helyzeteket teremtett, és ezért is nyerte el a gólpasszkirályi címet az előző idényben.

Joe Cowley (Chicago Sun-Times) értesülései szerint a Bullsnál egyelőre nincs napirenden Zach LaVine elcserélése, és ha meg is gondolnák magukat, akkor a 76ers valószínűleg nem tudna érte olyan csomagot összerakni, amilyet elvárnának. A hátvéd egy másik témában szólalt meg a minap, tagadta azt, hogy az első meccsük után megbeszélést hívtak volna össze a játékosok, egyszerűen csak párbeszédet folytattak a kosárlabdáról. Hogyha nem akarják, hogy az edzők ott legyenek ezen, akkor az nem csapatmegbeszélés, hanem csak beszélgetnek egymás között a játékosok, és nem tudja, hogy ezt értette-e esetleg félre az edzőjük. Mint ismert, Billy Donovan azt nyilatkozta az első meccsük után, hogy a játékosok megbeszélést hívtak össze egymás között, azt viszont már mi tesszük csak hozzá, hogy LaVine úgy tagadja ezt, hogy közben ugyanazt mondja, mint az edző.

A végére egy szomorú hír maradt, 69 éves korában elhunyt Walter Davis. A North Carolina egyetem közleménye alapján múlt csütörtökön Charlotte-ban természetes okok miatt halt meg az egykori kiváló játékos, amikor a családjánál járt látogatóban. Davis az 1977-es draft ötödik választottjaként a Sunsnál kezdte meg az NBA-s pályafutását, és 11 szezont töltött el Phoenixben, mielőtt megfordult volna a Nuggetsnél és a Trail Blazersnél is az utolsó éveiben – a Suns vissza is vonultatta a 6-os mezszámát. Davis 1033 meccsen lépett pályára a ligában, ezeken 18,9 pontot, 3 lepattanót és 3,8 gólpasszt átlagolt, hatszor volt All-Star, kétszer beválasztották a liga második ötösébe, és az 1977/78-as idényben nyújtott teljesítményéért elnyerte az Év Újonca díjat is.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A szezonközi tornáról több felvezető anyag is készült: esélyek, menetrend, pályafestések, mezek – a Harden-csere értékelése és a játékos hatása LAC-ra – túl öreg a Clippers a bajnoki címhez? – így lett Jokics a liga legjobban passzoló játékosa – több sztár szezonkezdése is borzasztóan alakult – csapatokhoz közeli szakírók: a Knicks gyenge nyitánya, a Hornets hibái, a Rockets rossz kispadja, a Celtics menetelése, a Bucks bukdácsolása, Durant eddigi játékának elemzése – Terance Mann szokatlan gyártónál kapott saját cipőt – Cooper Flagg a Duke-ra megy - 2 órás videó a Denver bajnoki meneteléséről - mennyire kivételes Wemby és Holmgren megjelenése a ligában?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus