Hírmorzsák 2023-11-07 (10:30)

Nincs már veretlen csapat a ligában. James Harden bemutatkozott a Clippersben, Joshua Primo hagyományos szerződést kap tőlük. Robert Williams III térdét műteni kell, Jamal Murray is hosszabb időt hagyhat ki. Anthony Davis megsérült, de már a következő meccsen játszana. Jayson Tatum és Stephen Curry a Hét Játékosa. A Warriors rendezi a 2025-ös All-Star gálát, Adam Silver magára veszi a gála színvonalának a csökkenését. Gui Santos 3 évre aláírt a Warriorsnál. Steve Kerr az olimpia után távozik a Team USA éléről. Tyrese Haliburton és Anthony Edwards is menni akar az ötkarikás játékokra. Gabe Vincent részben a pénz miatt távozott a Heattől. Az NBA megállapodást kötött a Bally Sports anyavállalatával.

 

Cikkünk elkészítését a Shaq-önéletrajzi könyvet is forgalmazó Sportkönyvek.hu támogatta.

Ahogyan arról már az összefoglalónkban is írtunk, a Timberwolves hosszabbítás után 114-109-re nyerni tudott a Celtics ellen, így már nincs veretlen csapat a ligában – érdekesség, hogy korábban a címvédő Nuggets veretlenségét is a Timberwolves vette el. Rudy Gobert szerint ellenfelük bajnok-szintű csapat, akik mindig megtalálják annak a módját, hogy meccsben maradjanak, sosem adják fel, és most ők is ezt tették. Sok dolog számukra kedvezőtlenül alakult, de bárki is volt éppen a pályán, az készen állt arra, hogy hozzátegyen valamit a játékukhoz.

Ugyancsak az elmúlt játéknap krónikájához tartozik, hogy James Harden bemutatkozott a Clippersben, és dobott is 17 pontot, de 111-97-re kikaptak a Knicks otthonában. Harden szerint korlátlan számú lehetőség áll előttük, viszont elsőre kicsit furán érezte magát a pályán. Nem volt a háta mögött egy edzőtábor és egy meccs sem, úgyhogy próbált sodródni az árral, és arra támaszkodni, amit az elmúlt években csinált.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy a Clippers átalakítja Joshua Primo two-way megállapodását hagyományos szerződéssé, és az így felszabadított two-way helyet Xavier Moon kapja meg a csapattól. Primo négymeccses eltiltással kezdte a szezont, amiért korábban több nővel szemben is illetlen és sértő viselkedést tanúsított, amikor mutogatta magát nekik. A játékost tavaly tette szabadlistára a Spurs, és jelenleg is terápiára jár a viselkedése miatt.

Adrian Wojnarowski (ESPN) értesülései szerint Robert Williams III jobb térdét meg kell műteni, és emiatt hosszabb időt kihagy a Trail Blazers centere. Az orvosok egyelőre még arról egyezkednek, hogy milyen típusú beavatkozást kell majd végrehajtani, és ennek fényében alakulhat az is, hogy mennyi időbe telik majd a felépülési ideje. Williams vasárnap a Grizzlies ellen sérült meg, emiatt vizsgálták meg tegnap. Shams Charania szerint két opció elképzelhető: helyrehozzák a csont- és szalagsérülést egy olyan műtéttel, ami után az egész szezont ki kellene hagynia Williamsnek, vagy kitisztítják a térdét, ami 2-3 hónapos kihagyást jelenthetne.

Michael Malone arról számolt be, hogy a Nuggets hosszabb ideig Jamal Murray nélkül lesz kénytelen kiállni. A hátvéd az edzőtábor jelentős részében is bajlódott már combhajlító-sérüléssel, és erre sérült rá vasárnap a Bulls ellen. Malone konkrétumokat nem mondott arról, hogy mennyi lehet az a hosszabb idő, amit Murray kihagy, de az biztos, hogy nem egy-két meccsről van szó, a közeljövőben nem számolhatnak vele.

Anthony Davis ma hajnalban a Heat ellen szenvedett csípősérülést, amivel ugyan többször is megpróbált visszatérni a pályára, de végül a harmadik negyed hajrájában végleg kiszállt a találkozóból. A Lakers magasembere a meccs után optimistán nyilatkozott, szerinte minden rendben lesz, és készen fog állni a következő meccsükre. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy szűk nyolc perccel a vége előtt D’Angelo Russellt két sportszerűtlen technikaival kiállították, amit James Williams játékvezető utólag azzal magyarázott, hogy az első technikait azért kapta, mert túlzó gesztusokkal reklamált, míg a másodikat azért, mert tiszteletlen és vulgáris volt a játékvezetővel szemben.

Kiosztották a Hét Játékosa elismeréseket, keleten Jayson Tatum, nyugaton Stephen Curry nyert. A Celtics sztárja átlagosan 31,7 ponttal és 9,7 lepattanóval vette ki a részét csapata 3-0-s hetéből, míg a Warriors klasszisa 30,3 ponttal, 5 lepattanóval és 4,8 gólpasszal járult hozzá a 3-1-es futásukhoz. Keletről Scottie Barnes, Joel Embiid, Kelly Oubre Jr., Tyrese Haliburton, Donovan Mitchell, Dejounte Murray és Cam Thomas kapott még jelölést, míg nyugatról Anthony Davis, Luka Doncic, Anthony Edwards, Jerami Grant, Nikola Jokics és Victor Wembanyama neve merült még fel a díj kapcsán.

Adam Silver bejelentette, hogy a Warriors adhat otthont a 2025-ös All-Star gálának, a csapat 1967 és 2000 után harmadszor töltheti be a házigazda szerepét. Az eseményt a 2025. február 14-i hétvégén rendezik meg, és bizonyos versenyszámok helyszíne nem a Chase Center lesz, hanem a csapat egykori, Oaklandben található otthona: itt rendezik majd a hírességek meccsét, az HBCU Classic-ot és a G Liga Next Up meccset is, de a főmérkőzés résztvevői is itt fognak edzeni. A legfőbb események, így a Rising Stars meccs, az ügyességi versenyek és a főmérkőzés is a Chase Centerben lesz.

Silver elmondta, hogy egy Chris Paullal folytatott beszélgetés ébresztette rá arra, hogy az ő hibája a főmérkőzések színvonalának az esése. Paul felhívta arra a figyelmét, hogy azt hangsúlyozzák a játékosok irányába, hogy mennyire fontos ez az esemény, közben viszont nem tudnak a játékosok a megszokott módon készülni a meccsre az elnyújtott bemutatások, valamint a félidei figyelemelterelő események miatt. Értik azt, hogy ezt miért csinálja a liga, de ezek mellett nem lehet elvárni, hogy a megszokott mentalitással menjenek ki játszani. Silver beismerte, hogy ellentmondásos jeleket küldenek a játékosok irányába, és ha azt akarják, hogy a játékosok valódi meccsként kezeljék ezt, akkor a ligának is így kell tennie. Nem azt akarják, hogy hasonló intenzitás legyen, mint a nagydöntőben, de legyen egy szórakoztató meccs. Indianapolisszal kezdve rövidebbek lesznek a bemutatások, és hagyományosabb mederben fog zajlani a nagyszünet is.

A Warriorshoz kapcsolódó hír, hogy Gui Santos 3 évre szóló megállapodást írt alá a csapattal. A 2022-es draft 55. választottja az előző idényt a G Ligában töltötte, és valószínűleg továbbra is vissza fog oda játszani.

Steve Kerr Joe Vardon (The Athletic) megkeresésére mondta el, hogy a 2024-es olimpia után leköszön a Team USA szövetségi kapitányi posztjáról. Eleve két évben gondolkodott, amivel kitölt egy világbajnokságból és olimpiából álló ciklust, ahogyan előtte Gregg Popovich is tette ezt, és neki is át kell majd adni a stafétát. Szerinte ennek így kell lennie, és ha őszinte akar lenne, akkor ez a poszt hatalmas elköteleződést igényel. Mike Krzyzewski és Jerry Colangelo idejében ez más volt, mert ők teremtették meg a csapatkultúrát és rendszert, ami mellett a játékosok évekre elkötelezik magukat, ezért annak volt értelme, hogy Krzyzewski hosszabb ideig betöltötte a pozíciót, most viszont annak van értelme, hogy egy ciklus után tovább kell lépnie az edzőnek.

Arról a következő hónapokban egyeztetnek majd, hogy miként állhat össze a keret, de szeretnék minél előbb letisztázni ezt. Nincs erre kijelölt dátum, de nem szeretnének hónapokon keresztül kétségek között tartani játékosokat. Azt akarják, hogy mindenki izgatott legyen amiatt, hogy ezért a csapatért játszhat, és sokan meghalnának azért, hogy játszhassanak. Természetesen Grant Hill vezeti majd a stratégiai építkezést, és még nem hoztak személyi döntéseket, de az nagyon valószínű, hogy olyan játékosok is kimaradnak majd, akik nagyon ott akarnának lenni az olimpián, legyen szó bizonyított veteránokról, vagy olyan feltörekvő tehetségekről, akik legutóbb nagyon jól játszottak náluk. Bárhonnan is nézik, csak 12 játékos lehet a keret tagja, úgyhogy egy nagyon bonyolult és fájdalmas folyamat előtt állnak, mert könnyű megszeretni ezeket a srácokat. Az előző csapatuk csodálatos volt, és bizonyos szempontból azt akarta, hogy aranyérmet nyerjenek, majd ugyanazzal a kerettel folytassák.

Tyrese Haliburton is megszólalt Vardon megkeresésére, és elmondta, hogy a világbajnokság után szétszéledt az akkori keret, mindenki ment a maga dolgára, és nem is beszéltek többet arról. Azt maga és Anthony Edwards nevében is mondhatja, hogy a továbbiakban is az Egyesült Államok válogatottjában akarnak játszani, és ki akarják venni a részüket a stafétaátadásból. Úgy tűnik, hogy jövőre a nagy játékosok is játszani akarnak, sokan úgy gondolják, hogy ez lehet az utolsó alkalmuk, de mindketten úgy érzik, hogy megérdemlik a csapattagságot, és szeretnének is annak a tagjai lenni. A döntés nem rajtuk múlik, de azt tudják, hogy a csapat részesei akarnak lenni.

Gabe Vincent arról beszélt, hogy a pénz is szerepet játszott abban, hogy távozott a Heattől. Miamiban 4 évre 34 millió dollárt ajánlottak neki, míg a Lakersnél 3 évre 33 millióért írhatott alá, és azzal együtt is jobban járt, hogy Kaliforniában mások az adózási szabályok, mint Floridában. Úgy érzi, hogy volt egy jó futásuk a rájátszásban a Heattel, és ott sikerült megváltoztatnia a saját piaci értékét is, és ezzel a helyzete is bonyolultabb lett. A Heat is meg akarta őt tartani, és számára is csábító volt a maradás egy ilyen futás után, de megváltozott, hogy mennyit ér. Nem fogja azt mondani, hogy a pénz nem számított a döntésénél, mert az is befolyásolta, elvégre ő is csak ember. Egy olyan háttérrel érkező srácnak, mint amilyen ő, nem gyakran adódik ehhez hasonló lehetőség, úgyhogy próbálta a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből. Páran talán azt fogják mondani, hogy az adózás után nem kap sokkal több pénzt a Lakerstől sem, de azért van egy kis különbség így is, ugyanakkor eltöltött ő másfél évet a G Ligában is, ahol egészen másfajta fizetések vannak, ezért ezt a kis különbséget is megbecsüli. Természetesen hálás a Heatnek, ahogyan a Lakersnek is, és nagyon izgatott az előtte álló lehetőség miatt, próbálja ebből kihozni a legtöbbet.

Megállapodást kötött arról az NBA és a Diamond Sports Group, hogy a Bally Sports a szezon végéig ellátja 15 csapat lokális közvetítésének a feladatát. A DSG-vel szemben csődeljárás zajlik jelenleg is, ezért még a csődbíróságnak is rá kell bólintania a megegyezésre, aminek az értelmében az NBA a szezont követően visszaveheti a 15 érintett csapat közvetítési jogait a vállalattól, függetlenül attól, hogy korábban hány évre volt még arra joguk.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából: Holmgren és a Thunder hamarosan komoly tényezővé válhat – Trae Young valóban rosszul dob? – a másod- és harmadéves berobbanók – 5 fontos rotációjátékos, akit cserélhetnek – az NBA oldala heti Wemby-figyelőt indított – miért gyenge a Knicks támadójátéka? – a Warriorsnak megint gondja akadhat a magas és hosszú ellenfelekkel – trenddé váltak a többcsapatos cserék, de miért? – jobban kellene etetni Aytont? – Fantasy-tippek – az elmúlt hét közel 100 legjobb, játékosok által viselt cipője.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus