Hírmorzsák 2024-01-09 (9:30)

Ja Morant vállát műteni kell, befejeződött a szezonja. Tyrese Haliburton combhajlítóizom-sérülést szenvedett, vitatott körülmények között nyert a Pacers. Cade Cunningham sérülése nem súlyos. Franz Wagner bokaficammal küzd. LaMelo Ball és Frank Ntilikina is közelít a visszatéréshez. Jalen Brunson és Alperen Sengün a Hét Játékosa. Draymond Green a visszavonulást fontolgatta, de Adam Silver lebeszélte erről. Damian Lillard személyes okokból nem játszott hajnalban, Jae Crowder közel a visszatéréshez. Moses Brown csuklótörést szenvedett. Darvin Ham továbbra is élvezi a Lakers döntéshozóinak a bizalmát. Skylar Mays a Lakersnél folytatja. Ryan Rollins szabadlistára került. Bob Myers az NFL-ben vállal munkát.

A Grizzlies bejelentette, hogy meg kell műteni Ja Morant jobb vállát, és ezzel eldőlt az is, hogy több meccsen nem lép pályára ebben a szezonban. Morant szombaton edzésen sérült meg, emiatt kiülte már a Suns elleni összecsapást is, az MRI pedig szakadást mutatott ki, amit csak műtéttel lehet helyrehozni – a várakozások szerint a 2024/25-ös idény kezdetére teljesen fel fog épülni. Morant az eltiltását követően kilencszer tudott pályára lépni a szezon során, ezeken a meccseken 6-3-as mérleget hozott össze a Grizzlies, az irányító 25,1 pontot, 5,6 lepattanót és 8,1 gólpasszt átlagolva száll ki a szezonból. A Grizzlies ezzel rendkívül nehéz helyzetbe került, az már korábban eldőlt, hogy Steven Adams nem lép pályára ebben a szezonban, és eleve csak a 13. helyen állnak nyugaton a 13-23-as mérlegükkel.

Tyrese Haliburton combhajlítóizom-sérülést szenvedett a Celtics ellen, ami miatt az első félidő hajrájában el kellett hagynia a pályát, és már nem is tudott visszatérni. Az irányító akkor sérült meg, amikor egy betörési kísérletnél megpróbált megállni, de kicsúszott alóla a lába és lement spárgába. Haliburton nem is tudta önerőből elhagyni a pályát, a társak vitték le, többet viszont csak az MRI-vizsgálat után lehet majd tudni az állapotáról, amin a mai nap folyamán fog átesni.

A Pacers ezzel együtt is 133-131-es győzelmet aratott a Celtics felett, ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy Jayson Tatum bokasérülés miatt nem játszott. A találkozó végén két vitatott eset is volt, 3,2 másodperccel a vége előtt 131-131-nél Jaylen Brownt faultolta Buddy Hield, ugyanakkor Carlisle megnézette az esetet, és a játékvezetők úgy ítélték meg, hogy nem történt szabálytalanság. Brown a meccs után elmondta, hogy elég egyértelmű az, hogy Hield megütötte a fejét, ki kell vizsgálni az esetet, mert még sosem hallott arról, hogy a fej is a labda része. A Pacers végül Bennedict Mathurin büntetőivel nyerte meg a meccset, amiket Kristaps Porzingis faultja után dobhatott le – Joe Mazzulla kikérte az esetnek a visszanézését, de a játékvezetők ezúttal nem változtattak a pályán meghozott ítéleten.

Cade Cunningham bal térde még tegnap hajnalban sérült meg, ugyanakkor Shams Charania és James L. Edwards III (mindketten The Athletic) beszámolója alapján megúszta az esetet súlyosabb sérülés nélkül, ezzel együtt pár meccset ki kell hagynia térdficam miatt. Franz Wagner még múlt csütörtökön járt MRI-n, ami megállapította, hogy kificamodott a jobb bokája, ugyanakkor a Magic nem osztott meg részleteket arról, hogy mennyi időt hagyhat ki emiatt, a közleményükben csak annyit írtak, hogy ez attól függ majd, hogy miként reagál a kezelésekre. A Hornetsnél LaMelo Ball egyre közelebb van a visszatéréshez azt követően, hogy még november végén szedett össze egy bokaficamot, vasárnap már teljes edzésmunkát végzett, és részt tudott venni az öt az öt elleni játékban is. Az előszezon legvégén megsérülő Frank Ntilikina is közel a visszatéréshez, ő is teljes edzésmunkát végez már.

Az NBA kiosztotta a Hét Játékosa elismeréseket: keleten Jalen Brunson, nyugaton Alperen Sengün kapta a díjat. A Knicks 4-0-s héten van túl, amihez a hátvéd meccsenként 27,3 ponttal, 3,3 lepattanóval és 9,3 gólpasszal járult hozzá, míg a center 24 ponttal, 7 lepattanóval és 4,5 gólpasszal vette ki a részét a Rockets 3-1-es hetéből. Keletről jelölt volt még Jarrett Allen, Giannis Antetokounmpo, Paolo Banchero, Tyrese Haliburton, Myles Turner, Julius Randle, Pascal Siakam és Jayson Tatum is, míg nyugatról Desmond Bane, Jaren Jackson Jr., Anthony Davis, Luka Doncic, Kyrie Irving, Paul George, Nikola Jokics, Lauri Markkanen, Domantas Sabonis és Anfernee Simons neve merült még fel a díj kapcsán.

Draymond Green a podcastjében beszélt arról, hogy a visszavonulást is fontolgatta, ezt megmondta Adam Silvernek is, a komisszár viszont azt felelte, hogy ez meggondolatlan döntés lenne, és nem fogja ezt neki hagyni. Hosszasan beszélgettek, és ez sokat segített számára, és nagyon hálás amiatt, hogy egy olyan ligában játszhat, aminek Silver a komisszárja – ahelyett, hogy bántani, büntetni próbálná őt, inkább segíteni igyekszik, sokkal inkább a játékosok pártját fogja.

Nehéz helyzetbe került a Bucks a Jazz elleni meccs előtt, Damian Lillard személyes okokból hiányzott, míg a csapat csereirányítója, Cameron Payne az agyrázkódási protokoll alatt van, ezért rá sem számíthattak, és így elkönyvelhették a negyedik vereségüket az elmúlt öt találkozójukon. Jó hír viszont a Bucks számára, hogy Jae Crowder egyre közelebb van a visszatéréhez, legalábbis erről számolt be Eric Nehm (The Athletic). Crowder bal oldali közelítőizmánál és hasizmánál is szakadást mutattak ki 8 héttel ezelőtt, ami miatt meg is kellett őt műteni.

Moses Brown szolgálataira határozatlan ideig nem számíthat a Trail Blazers, miután törést mutattak ki a center bal csuklójában. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyi ideig lesz harcképtelen, erről majd a beavatkozás után állhat rendelkezésre több információ.

Az elmúlt napokban Marc Stein (Substack) és Brian Windhorst (ESPN) is arról számolt be, hogy Darvin Ham változatlanul élvezi Rob Pelinka és Jeanie Buss támogatását is a Lakersnél, annak ellenére sincs kilátásban egy edzőváltás a Lakersnél, hogy a Clippers legyőzése előtt 13 meccs alatt 10 vereséget szedtek össze.

Nem maradt sokáig csapat nélkül Skylar Mays, two-way szerződést kapott a Lakerstől azt követően, hogy lekerült a waiverről. A labdabiztos irányító a Trail Blazersnél kezdte a szezont, Portlandben 17 perc alatt 6,3 pontot és 3,6 gólpasszt átlagolt, viszont szabadlistára tették, hogy ne kelljen garantálni a szerződését. A Wizards bejelentette, hogy szabadlistára teszik Ryan Rollinst. A játékos nyáron került Washingtonba a Warriorstól, ugyanakkor csak 10 meccsen kapott lehetőséget, azokon is átlagosan csak 6,6 percet játszhatott. A Jazz keretében is változás történt, Josh Christopher szabadlistára került, míg Jason Preston two-way megállapodást írt alá.

Bob Myers érdekes munkát kapott, az NFL-ben szereplő Washington Commanders azzal bízta meg őt, hogy segítsen nekik megtalálni a csapat következő szakmai vezetőjét, illetve vezetőedzőjét. Mint ismert, Myers tavaly nyáron távozott a Warriors vezetőségéből, és azt követően az ESPN-nél vállalt munkát elemzőként, és ezt továbbra is csinálni fogja.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Steve Kerr Nuggets elleni meccselése csak a jéghegy csúcsa, az egész GSW-rendszer alapjai inognak – Wemby játszott Giannis ellen, áthúzta Morant és 20 éves lett – 5 csapat, akiknek all-int kell mondania és 5 csapat, akiket szét kellene robbantani – SGA már Top3-ban az MVP-rangsorban – elindult James negyvenezres visszaszámlálója – Jalen Williams volt az utolsó hiányzó OKC-láncszem? – Marcus Smart-nagyinterjú – a Dallas-Wolves és a Pacers-Celtics tanulságai – a Wolves drukkereinek nagyon fog hiányozni Ricky Rubio.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus