Hírmorzsák 2024-03-30 (10:45)

Történelmi estén van túl a Miami, a Portland pár hónapon belül kétszer is 60+ ponttal kapott ki. Pénzbüntetést kapott Nick Nurse és Kelly Oubre Jr. Véget ért Kevin Huerter szezonja, Malik Monk is megsérült. Jamal Murray még a rájátszás előtt visszatérhet. A Clippers és Paul George nem tudott megegyezni a hosszabbításról, de valószínűleg újra aláír a játékos. Quentin Grimes, Derrick Rose és Ziaire Williams sem lép már pályára az alapszakaszban. Marcus Morris a szezon végéig a Cavaliersnél marad. Isaiah Thomas újabb tíz napra aláírt a Sunsnál, de a Memphis is kiosztott két rövidtávú szerződést.

Ahogyan azt az összefoglalónkban is írtuk, a Miami Heat 60 pontos különbséggel ütötte ki hajnalban a Portland Trail Blazerst, ezzel megdöntve a franchise történetének legnagyobb különbségű győzelmét. A Heat 142-82-vel semmisítette meg az egyre mélyebbre süllyedő, tankoló nyugati csapatot, ennél nagyobb győzelmet pedig soha nem ünnepelhetett fennállása során, ráadásul a 41 kiosztott gólpassz is a csapat történetének legjobbja. Erik Spoelstra a mérkőzés után elmondta, hogy a mérkőzésen elképesztően profi hozzáállást és tudatosságot látott a csapatban, minden mérkőzésen erre törekednek, most tökéletesen alakult minden. Ez persze sosem lehet garancia arra, hogy ennyire tudnak dominálni, de ha minden labdabirtokláshoz így állnak hozzá, akkor idővel ez szokássá válik és eljuttatja a csapatot oda, ahová tartozni szeretne. A nagy különbség ráadásul lehetővé tette a vezetőedző számára, hogy a második félidő nagy részében pihentetni tudja Bam Adebayót és Jimmy Butlert, az így felszabaduló percekkel pedig Thomas Bryant és Haywood Highsmith is élni tudott. A klub történetében másodszor fordult elő, hogy négyen is eljutottak húsz pont fölé (Adebayo, Rozier, Bryant és Highsmith).

Ami a Heat számára történelmi nap volt, az a Blazersnek valószínűleg fekete betűkkel vonul be a franchise történetébe, az oregoniaknak ugyanis ez volt minden idők harmadik legnagyobb pofonja: a legnagyobb különbségű zakót még 1998-ban a Pacers ellen szenvedte el a csapat, ahol 65 ponttal maradt alul (124-59), de talán még emlékezhetünk rá, hogy alig két hónappal ezelőtt a Thunder 62 ponttal (139-77) is megsemmisítette a csapatot. Chauncey Billups bevallotta, hogy ez volt az egyik legkellemetlenebb meccsük, mióta a kispadon ül, ami ráadásul azért is nagyon fájó, mert az első négy-öt percben szerinte egész jó ritmusban játszottak. Ez azonban nem tartott sokáig, a Miami védekezése nagyon gyorsan nagyon fizikálissá vált és el sem tudtak jutni a festékig – ez végül begyűrűzött a fejekbe és megsemmisítette őket.

Tim Bontemps (ESPN) információ szerint Nick Nurse és Kelly Oubre Jr. fejenként 50 ezer dolláros büntetést kapott a ligától a Clippers elleni végjáték megosztó játékvezetői döntéseivel kapcsolatos reakcióik miatt. A Sixers csütörtök hajnalban egylabdás mérkőzést veszített el a Clippersszel szemben, az utolsó labdabirtoklás során Kelly Oubre tört a gyűrű felé, ahol Paul George-dzsal találkozott – a Clippers játékosa az utólagos játékvezetői jelentés szerint faultolta Oubrét, két büntető járt volna a 76ers játékosának, de akkor a síp néma maradt, így tudott nyerni a Los Angeles-i csapat. Az eset természetesen hatalmas elégedetlenséget okozott a Sixers körében, Nick Nurse vezetőedző azonnal megrohamozta a játékvezetőket és a jelentések szerint „verbálisan abúzálta” őket, míg Oubre emellett „obszcén gesztusok” miatt is kapott pénzbüntetést a ligától.

Adrian Wojnarowski (ESPN) számolt be arról, hogy Kevin Huerter számára véget ért a szezon, miután a bal vállában elszakadt egy szalag és ezt csak műtéti úton lehet helyrehozni – a Kings játékosa a 2024-25-ös szezon kezdetére várhatóan teljesen fel fog épülni a sérüléséből. Huerter március 19-én a Grizzlies elleni mérkőzés második percében sérült meg, és bár korábban Mike Brown vezetőedző azt mondta, hogy ha a csapat egy hosszabb menetelést tud produkálni a rájátszásban, akkor a játékos visszatérésére még van esély, azonban a legfrissebb orvosi jelentések egyértelműen a műtétet javasolták, amelynek felépülési ideje több hónap is lehet. Huerter ugyan csak tíz pontot átlagolt idén az alapszakaszban, ami a tavalyi 15 pontos karriercsúcsához képest mindenképpen csalódás, de így is komoly hiányzója lesz annak a Kingsnek, amely jelenleg a playin-helyeken áll és foggal-körömmel próbál ragaszkodni a nyugati hatodik helyhez. A triplaspecialista hiányában várhatóan Keon Ellis veszi át a helyét a kezdőben a szezon hátralévő részére, akiről Mike Brown azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem tudja, hogy még mennyi fejlődési lehetőség van benne, de ez egy részről nagyon izgalmas is lehet, hiszen egy nagyon fiatal játékosról beszélünk, aki már most képes különbséget tenni.

Talán még ennél is nagyobb csapás a Kingsnek, hogy a csapat hajnali mérkőzésén a Dallas ellen alig egyetlen perc után Malik Monk is elhagyta a pályát, akinek a hírek szerint az MCL-je sérült meg – tudhatjuk meg Shams Charania (The Athletic) beszámolóiból. Monk a következő napokban további vizsgálatokon fog részt venni, a csapat csak ezt követően fogja tudni meghatározni, hogy pontosan mennyi időt kell kihagynia a játékosnak. A Kings játékosa 15 pontot és 5 gólpasszt átlagolva talán a legesélyesebb jelöltje az Év Hatodik Embere díjnak, nagyon fájó lenne, ha a csapat elveszítené az egyik legfontosabb játékosát az alapszakasz végén, amikor ráadásul győzelmi kényszerben vannak, hiszen el szeretnék érni a biztos rájátszást érő hatodik helyet. A Sacramento a közelmúltban két mérkőzést is elbukott a Dallas ellen, ez a két vereség pedig jelenleg két meccses hátrányt jelent Sabonisék számára a hatodik Mavericks mögött, így állnak jelenleg a nyolcadik helyen.

Az előző játéknap egyik legfontosabb rangadóját két nyugati élcsapat, a Denver Nuggets és a Minnesota Timberwolves játszotta, melyet végül a Wolves tudott megnyerni – ezzel ismét az élre állt a nyugati tabellán. A mérkőzésen nem léphetett pályára Jamal Murray, aki zsinórban negyedik mérkőzését hagyta ki ma bokasérülése és térdproblémái miatt. A derbi előtt Michael Malone elmondta, hogy Murray gyógyulása jó ütemben halad, bizakodnak abban, hogy néhány mérkőzésen belül már rendelkezésükre állhat, de jelenleg még nem áll készen arra, hogy olyan szinten teljesíteni tudjon, ahogyan arra a csapatnak szüksége lenne. A vezetőedző azt is elmondta, hogy a játékos várhatóan még a Cavaliers elleni mérkőzést is ki fogja ülni, de nem aggódik amiatt, hogy túl hosszú ideig inaktív maradna, a csapat és a stáb azt reméli, hogy Murray még a rájátszás kezdete előtt ismét játékra jelentkezik.

A Los Angeles Clippers a szezon során Kawhi Leonarddal már szerződést hosszabbított, ezt követően pedig Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentései arról szóltak, hogy a csapat másik sztárjával, Paul George-dzsal is szeretne egy új megállapodást kötni, erről maga a játékos is optimistán nyilatkozott akkor. Azóta azonban eltelt közel három hónap és még mindig nem történt előrelépés a csapat és a játékos között, jelen állás szerint, ha lehívja 48,8 millió dolláros játékosopcióját, akkor nyáron szabadügynökké válik George – a szabályok szerint június 30-ig tud vele a Clippers hosszabbítani. Brian Windhost (ESPN) viszont arról beszélt, hogy egyelőre nem tudnak egyezségre jutni a felek, viszont nagy problémáról egyelőre nem tudni, csupán annyiról van szó, hogy még nem tudtak megegyezni az anyagi feltételekről. A ligában az általános vélekedés az, hogy George a jövőben is a Clippers játékosa szeretne maradni, és Windhorst is úgy véli, hogy előbb-utóbb megtörténik a megegyezés a LAC és a játékos között – még akkor is, ha nem maximum szerződés lesz belőle, de várhatóan így is többért fog aláírni a játékos, mint amit a Clippers most kínál neki. A franchise kosárlabdaügyekért felelős igazgatója, Lawrence Frank elmondta, hogy az All-Star játékosaikat szeretnék méltó módon megfizetni, ahhoz viszont, hogy ezt meg tudják valósítani, áldozatokra lesz szükség rövid és hosszú távon is.

Shams Charania (The Athletic) számolt be arról, hogy Quentin Grimes számára véget ért a szezon, a Pistons idén m ár nem küldi pályára fiatal játékosát. A cserehatáridő lejárta előtt New Yorkból érkező játékos térde még januárban sérült meg, amiből ugyan kis időre visszatért, de utoljára március közepén tudta vállalni a játékot. A csere óta Grimes mindössze csak hat mérkőzésen tudott pályára lépni a Detroit színeiben, ez alatt viszont csalódást keltő teljesítményt nyújtott, 5 pontos átlagát mindössze 21%-os mezőny-, és 14%-os triplamutatóval érte el – valószínűleg közrejátszott ebben a sérülése is, most viszont teljes erővel a felépülésre koncentrálhat, legközelebb októberben láthatjuk ismét játékban.

A Phoenix Suns újabb tíznapos szerződést kínált Isaiah Thomasnak, erről Duane Rankin (The Arizona Republic) adott hírt. A korábbi NBA All-Star másfél héttel ezelőtt kapott tíznapos szerződést a Sunstól, ez azonban ma éjfélkor lejárt, de a csapat kész egy újabb rövidtávú megállapodást kínálni a játékosnak. Thomas az elmúlt napokban mindössze két mérkőzés garbage-time-perceiben kapott lehetőséget, de a csapat úgy véli, hogy a veterán játékos jelenléte pozitív hatással van a csapatra, így mindenképpen szeretnék még a következő másfél héten is körükben tudni. Amint lejár Thomas második tíznapos szerződés, a Phoenix vezetőségének döntenie kell arról, hogy leigazolják-e a 35 éves játékost a szezon hátralévő részére – ha e mellett döntenek, akkor a szabályok szerint Thomas a rájátszásban is pályára léphetne a Suns mezében. A Phoenix jelenleg a nyugati középmezőnyben zajló tolongás egyik résztvevője, 43-30-as mérlege a mai nap állása szerint a hetedik helyre elég – a playoff-vonal fölött lévő Dallas mögött másfél meccs a hátránya, viszont a kilencedik Lakers is csupán két mérkőzésnyire van a gárdától.

A Cleveland Cavaliers sajtóközleményben tudatta, hogy a csapat a szezon hátralévő részére leigazolta Marcus Morrist. A veterán játékos az előző időszakban tíznapos szerződéssel játszott a Cavaliersben, ennek lejártával döntött úgy a csapat, hogy véglegesíti a szezon végéig Morris szerződését. Érdekesség, hogy a játékos az idei szezonban technikailag négy csapatnál is megfordult, bár a Clippersben és a Spursben nem játszott mérkőzést. A Harden-csere keretein belül Los Angelesből Philadelphiába került, majd a deadline lejárta előtt a Sixers San Antonióba postázta, a texasiak viszont végül szabadlistára helyezték egyetlen lejátszott mérkőzés nélkül. Most a Clevelandben első tíznapos szerződése lejárta után a szezon végéig kapott szerződést.

Derrick Rose és Ziaire Williams várhatóan már nem tér vissza az idei alapszakaszban a Memphis Grizzliesbe, erről Damichael Cole (The Memphis Commercial Appeal), a csapat beatwritere írt. Rose utoljára egy hónappal ezelőtt játszott, jelenleg lágyékhúzódás miatt van sérültlistán, de problémái vannak a hátával is, emiatt több mérkőzést kihagyott a szezon korábbi szakaszaiban is – Williams március eleje óta nem bevethető, a csatárnak a háta mellett a csípőjével is gondok akadnak. Taylor Jenkins vezetőedző szerint bár mindkét játékos rehabilitációja jól halad, de nagy valószínűséggel már nem látjuk őket idén pályán, napról napra vizsgálják felül az állapotukat, de nincs sok értelme kockáztatni az egészségüket. A csapatot az egész szezonban súlyosabbnál súlyosabb sérülések hátráltatták, hosszú ideig gyakorlatilag az aktív rotáció egyik tagja sem volt bevethető – ugyan az utóbbi hetekben Desmond Bane, majd az elmúlt alkalommal pedig Brandon Clarke térhetett vissza, de ettől függetlenül persze még mindig nagyon rossz a csapat egészségügyi helyzete. Adrian Wojnarowksi (ESPN) tudomása szerint Rose és Williams szezonjának végezte miatt érkezett a csapathoz Zavier Simpson és Maozinha Pereira, akik tíznapos szerződés keretein belül fogják mélyíteni a rotációt az alapszakasz hátralévő részében. Simpson idén a Pistons G-Ligás csapatánál közel 20 pontot átlagolt, Pereira pedig Brazíliából érkezett, aki már négy mérkőzésen pályára lépett a csapat színeiben, ő most a második tíznapos megállapodását írja alá a Grizzliesszel.

 

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

20 sztár, aki sokat nyerhet vagy veszthet az idei rájátszásban - a statisztikák szerinti 5 legmélyebb csapat, egy komoly meglepetéssel - Paul George a fiatal generáció egyik legnagyobb példaképe - hétvégén zajlik a Sweet Sixteen és az Elite Eight-kör - a három legjobb újonc különleges statjai - az 5 legforróbb csapat az AS óta - Nikola Jokics szezonja számokban és látványban - kinek mit hozott a Lillard-csere? - Duop Reath útja egy dél-szudáni kunyhóból az NBA-be - az Edwards-Jordan párhuzam - mit adott (és nem adott) Doc Rivers a Bucksnak? - a Dallasnál megköszönhetik Dante Exumot a Partizannak és Zseljko Obradovicsnak.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus