Playoff-percek: elöl-hátul bemutatta a tervét a Houston

Megvolt a fizikális védekezés és a sokkal tudatosabb támadójáték is - Durant LeBron-szerepkörben - sokkal több kell Greentől és Iguodalától - Curry a vörös posztó - hogyan tovább?

Durant "LeBron-szerepkörben"

Nagyon egyedül maradt a második mérkőzésre a Warriors vezére, azok után, hogy támadásban az első meccsen is ő jelentette a különbséget, most gyakorlatilag kiürült mellőle a csapat - beszédes statisztika, hogy egymaga több pontot dobott ezen az estén, mint rajta kívül a másik négy Warriors-kezdő:

Ezt kell játszania a Houstonnak

Az első találkozón is látszott, hogy mit is szeretne a Rockets, de nem volt elég éles a gárda és voltak olyan periódusok, amikor teljesen szétesett Hardenék játéka, ezt pedig meg tudta büntetni a GSW. Ezúttal viszont nem voltak ilyen kihagyások és még jobban tették a dolgukat a texasiak: védekezésben kiválóan elvették a Warriors tripláit, előkapták a Cavstől már látott módszert, vagyis nagyon fizikálisak voltak a Splash Brothersszel, miközben a gyors center, Clint Capela képes volt lábon megnehezíteni Curry és Thompson dolgát a váltások után. A Splash Brothers alapvonali elzárásainál folyamatosan ütköztek velük Paulék, folyamatosan ott volt rajtuk a kezük, fizikálisan minél jobban próbálták megtörni őket és ennek bizonyítéka, hogy Curry a két meccs során egy-egy hármast tudott csak bevágni, ilyen impotens pedig még soha nem volt kintről a rájátszásban eddigi pályafutása során - a Thompson előtt legutóbb adódó üres helyzetek is eltűntek, a dobógépet teljesen kivették a játékból, így pedig együtt tudtak élni azzal, hogy Durant beszórt 38 pontot. Ez az a fizikalitás, amelyet mi is megfogalmaztunk az első összecsapást követően és amelyről D'Antoni is beszélt már többször, ezzel lehet elvenni a Warriors kedvét a játéktól. 

Támadásban is megcsinálták, amit meg kellett, egy kicsit türelmesebben, pontosabban játszottak, a kiosztások után nem csak a Harden-Paul páros, hanem a többiek is borzasztó agresszíven indultak el a gyűrűig, amelyből vagy ziccer, vagy egy még tisztább kinti dobóhelyzet alakult ki, nem mellesleg folyamatos védekezésre kényszerítették a Warriorst, Greenéknek pedig szemlátomást ez nem igazán ízlett. D'Antoni ugyan hangoztatta, hogy ugyanúgy az egy-egyezésre építenek, de mégis árnyaltabb lett a kép, többet passzoltak, többet mozogtak és nem vállalták el az első "vállalható" helyzetet, hanem tovább bontották a védekezést, amelyre nem igazán volt felkészülve a GSW. Ezzel egyrészt azt érték el, hogy Curryékben jóval kevesebb energia maradt így, hogy többet, többször kellett védekezni, másrészt a saját kiegészítőiket tűzbe hozták, ami leginkább talán Eric Gordonon látszott meg - az, hogy többször érhetett labdához, többször vonták be a játékba, szemmel láthatóan meghozta a kedvét, utána bátran vállalkozott, illetve hátul is sokkal inkább kapart, mint legutóbb. 

Érdemes kiemelni, hogy PJ Tucker például úgy szórt 22 pontot, hogy 3/3 közeli dobása mellett 5/6 saroktriplája volt, a lehető leghatékonyabb helyekről vállalkozott és a kiegészítők agresszivitását is jól jelzi, hogy Trevor Arizával párban kereken tíz gólpasszt osztottak ki. Amíg az első meccsen összesen 42 pont érkezett a Harden-Paul pároson kívül bárki mástól houstoni oldalon, addig most már a nagyszünetben 47-nél jártak és végül 84-ig jutottak. Megvolt tehát a szükséges mentális váltás, jobb védekezés, agresszívebb támadójáték, kis taktikai finomítással - Mike D'Antoni szerint ők képesek nyerni bárhol, bármikor, ha jól játszanak, így utaznak el Oaklandbe. 

Továbbra is a magas védők tudják szívni KD vérét - a túloldalon Curry a vörös posztó

Már a Pelicans elleni párharcban is kiemeltük, hogy hiába nagyon fizikális és nagyon jó védő Jrue Holiday, Kevin Durant folyamatosan átdobta, míg amint magasember került rá, rögtön nehezebb helyzetbe került és inkább a többieket hozta játékba. Ugyanezt látjuk eddig ebben a szériában is, a második meccsen például 5/6-ot dobott a Harden-Paul páros ellen a Warriors sztárja 13 pontért, míg az Ariza-Tucker-Capela trióval szemben mindössze 1/5-öt hajított - Capela egyébként elképesztő munkát végzett hátul, sokszor egészen a triplavonalig kikísérte Durantet, majd visszaért Looney-ra, vagy Greenre a gyűrű alatt. 

A túloldalon ennél is egyértelműbb a helyzet, a Houston Steph Curryt támadja, azt keresi minden támadásban, hogy hol van a kétszeres MVP, hogyan lehet izolálni őt Hardennel, vagy Paullal. Az első meccsen húsz alkalommal "találták meg", a másodikon 23-szor, ami eddigi csúcs a playoffban és ezúttal 7/15-öt dobtak róla Hardenék. 

Nincs mire várni Greennek és Iguodalának

Az első találkozón is feltűnő volt, hogy alig-alig nézett rá a gyűrűre a GSW két védőspecialistája, akkor ketten együtt 3/8-at dobtak mezőnyből tripla nélkül, a második összecsapáson pedig ez még jobban kidomborodott, mivel sem Curry, sem Thompson nem tudott annyit hozzátenni, mint legutóbb. A Green-Iguodala kettős most 11 ponttal, 4/9-es mezőnymutatóval és 0/3 triplával zárt, védekezésben sem volt különösebb hatásuk, ez pedig nem férhet bele a folytatásban - az üres hármasokat sem nagyon emelik el, vagy ha igen, akkor is láthatóan bizonytalanul, amikor pedig a gyűrű alatt találják magukat, akkor is inkább visszafordulnak, ha Capela áll velük szemben. Sokkal-sokkal agresszívebb játék kell tőlük ahhoz, hogy a felpörgő Rockets-védekezés ellen működni tudjon a Warriors gépezete, ha ők bedobálnák a jó helyzeteiket és bátran vállalkoznának akár kintről, akár betörésből, Curryéknek is több helyük lenne - a túloldalon Tucker és Ariza elöl járt a jó példával, valami hasonlóra van szükség Greenéktől is a következő meccseken. 

Hogyan tovább? 

A GSW még nem veszített hazai meccset az idei playoffban, de az alapszakasz során a Rockets volt a legfélelmetesebb csapat idegenben és ha csak egyet meg tud nyerni a két találkozóból Mike D'Antoni csapata, már vissza is szerzi a pályaelőnyt és egy rendkívül szoros, kiélezett párharcot láthatunk. Túl nagy következtetéseket az eddigiekből azért nincs értelme levonni, mert az első meccsen a Warriors lépett pályára "gyilkos" mentalitással, míg a Houston érezhetően nem állt készen fejben, majd a másodikon a Rockets állt oda úgy, hogy "most vagy soha", míg a GSW lazábbnak, kevésbé koncentráltnak tűnt. Annyi biztos, hogy az 1-1 a Golden State-nek kedvez és az is biztos, hogy a Houston megmutatta, hogy mivel tervezi megfosztani trónjától Steve Kerr együttesét - alig várjuk a folytatást!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus