Heti tananyag: elmaradt a csúcsrangadó, Marquette-újonc a hét sztárja

Az amerikai egyetemi kosárlabda megszállottjai tűkön ülve várták az első helyen kiemelt Gonzaga Bulldogs (3-0) és a másodikként rangsorolt Baylor Bears (3-0) rangadóját, ami azonban végül a koronavírus-helyzet miatt törlésre került. Izgalmakban és érdekességben viszont így sem volt hiány.

A hét csapata: Michigan State Spartans

Egyértelműen a #4 Michigan State Spartans (5-0) volt a mögöttünk hagyott napok legjobbja, amely csapat ugyan eddig mindössze egyetlen rangsorolt ellenféllel találkozott, ám a #10 Duke Blue Devils (2-1) idegenbeli legyőzése hatalmas fegyvertény minden olyan gárda számára, amelynek célja a Final Fourba jutás. Az elmúlt évek egyik legstabilabb programja ebben az idényben is a tradicionális csapatjátékra épül, a keret három tagja átlagol legalább tíz, míg további öt kosarasa szór meccsenként több mint öt pontot. A tíz fős rotációban Joey Hauser viszi a prímet Rocket Watts és Aaron Henry támogatását élvezve. A Duke után a Detroit Mercey Titans (0-2) és a Western Michigan Broncos (1-2) legyőzése sem okozott problémát számukra, s amennyiben december 10-én a #18 Virginia Cavaliers (3-1) ellenében sem maradnak alul, abban az esetben hosszú hetekre bebiztosíthatják helyüket az NCAA élmezőnyében.

A hét meglepetései

Az idei szezon eddigi legnagyobb csalódása a Kentucky Wildcats (1-3) mélyrepülése, akik ki is estek a legjobb huszonöt közül, pedig Brandon Boston és Terrence Clarke duóját a lotterybe várják a 2021-es NBA Drafton. Igazából egyikőjük sem játszik rosszul, inkább a többiek maradnak el mögöttük. A #5 Kansas Jayhawks (4-1) elleni vereség még vállalható volt, a Georgia Tech Yellow Jackets (1-2) viszont kis túlzással felmosta velük a padlót.

Ellenben remek hetet zárt a #14 Texas Longhorns (4-1), amely sorrendben a Davidson Wildcats (2-2), az Indiana Hoosiers (3-1) és a #16 North Carolina Tar Heels (3-1) csapatait is legyőzte, s bár utána kikapott a #9 Villanova Wildcatstől (4-1), de így is besurrant a legjobbak közé.

A hét mérkőzése

A hét legjobb meccse a wisconsini rangadó volt a Marquette Golden Eagles (3-1) és az akkor még negyedikként rangsorolt Wisconsin Badgers (3-1) között. Végig fej-fej mellett haladt a két csapat, Dj Carton (12 pont, 4 lepattanó, 4 gólpassz) és Jamal Cain (10 pont) pontjaira Dmitrik Trice (17 pont, 6 lepattanó) és Nate Reuvers (11 pont) adta meg a választ. Húsz másodperccel a végső dudaszó megszólalása előtt Carton duplájával 64-63-ra vezetett a Marquette, ám Trice egylábas középtávolija után ismét a Wisconsin állt jobban. 0,9 szekundummal a vége előtt Cartont faultolták, így két büntető következhetett. Az első bement, a második viszont kimaradt, ám ekkor jött a meccs hőse, az újonc Justin Lewis (18 pont, 8 lepattanó), aki visszapöcizte a labdát, ami a gyűrűbe hullott, így a Golden Eagles nyerte a nem mindennapi összecsapást 67-65 arányban.

A hét játékosa: Justin Lewis

Lewis a Wisconsin Badgers ellen mutatott teljesítményével a hét játékosa címet is kiérdemelte. 18 pontja és 8 lepattanója mellé két blokkot is kiosztott, 6/10 duplával, 2/3 triplával és 6/4-es büntetőzéssel zárt.

Kezdő5.hu Power10*

1. (1) Gonzaga Bulldogs (3-0)
2. (2) Baylor Bears (3-0)
3. (3) Iowa Hawkeyes (3-0)
4. (4) Michigan State Spartans (5-0)
5. (7) Villanova Wildcats (4-1)
6. (-) Houston Cougars (4-0)
7. (-) Texas Longhorns (4-1)
8. (8) Kansas Jayhawks (4-1)
9. (5) Illinois Fighting Illini (3-1)
10. (-) Creighton Blue Jays (3-0)

*a leiratban a csapatok nevei előtt az aktuális AP rangsorban elfoglalt helyezés kerül feltüntetésre

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus