A Kansas nagy csatában nyerte az idei férfi NCAA-döntőt

A North Carolina nem tudta befejezni a nagy menetelést – Juhász Dorka csapata kikapott a női döntőben. 

Kansas Jayhawks – North Carolina Tar Heels 72-69

Ma hajnalban nem rendeztek mérkőzést az NBA-ben, hiszen az amerikai férfi egyetemi bajnokság döntőjére került sor. A két veretes múlttal rendelkező csapat közül a Tar Heels bejutása volt a meglepetés, hiszen csak 8. kiemeltként vághattak neki a 64-es főtáblának, de aztán a Kelet 16 csapata közül kiütötték az 1. kiemelt Baylort, majd a 4. kiemelt UCLA-t, végül pedig a szezon meglepetés-csapatát, a Saint Peter’s-t simán verve jutottak a Final Fourba. Itt pedig óriási csatában búcsúztatták a nagy riválist, a Nyugaton 2. kiemelt Duke-ot is, és az első félidő derekán a nagydöntőben is átvették az irányítást, futottak egy 16-0-t és a nagyszünetben 40-25-re vezettek – Armando Bacot vezetésével gyakorlatilag folyamatosan szedték vissza a támadópattanókat, amivel nem tudott mit kezdeni a Kansas.

A Jayhawks viszont nem véletlenül volt első kiemelt Középnyugaton, végigmenetelték a Madnesst, az elődöntőben a Villanovát is simán verték, és most a második félidő elején „rászálltak” az UNC irányítójára, RJ Davisre, amivel szétszedték ellenfelük támadásait, majd pár perc alatt kiegyenlítettek és átvették a vezetést. Az UNC igyekezett visszaülni a lóra, de az elődöntő hőse, Caleb Love borzalmas napot fogott ki (5/24 mezőnyből), de ez szinte az egész Tar Heels-re jellemző volt, és a második félidőben már a támadópattanózás (amit egyébként 24-8-ra nyertek) sem hozott elég pontot. A végjátékban Bacot lesérült, a szorításból kiszabaduló Kansas-center, David McCormack kosaraival pedig a Kansas mutatta be a kulcsjátékokat, ezzel pedig a gárda történetének negyedik bajnoki címét nyerték (1952, 1988 és 2008 után). 

Bill Self csapata viszont akár már 5 végső sikernél is tarthatna, mivel 2020 tavaszán messze a legnagyobb esélyesnek számítottak, és a szakvezető el is mondta, hogy a Devon Dotson és Udoka Azubuike vezette csapat sokkal komplettebb volt, mint az idei, azonban a pandémia miatt nem kaptak esélyt, hogy ezt megmutassák. A 2022-es csapat értük is küzdött, négy alapember pedig egyben önmagáért is, hiszen David McCormack (15 pont), a Final Four legjobbjának választott Ochai Agbaji (12 pont), Christian Braun (12 pont) és Jalen Wilson (15 pont) a 2020-as gárdában is ott volt, akkor még jellemzően kisebb szerepkörben. Érdekesség, hogy a Jayhawks kosárprogramjának első vezetőedzője a sportág alapítója, James Naismith volt (bár egyedül neki negatív a mérlege a csapat vezetőedzői között). 

 

South Carolina Gamecocks – UConn Huskies 64-49

A női döntőben a játékosként háromszoros, szövetségi kapitányként 2021-ben olimpiai bajnoki címet szerző Dawn Staley csapata, a 2017-ben már bajnok South Carolina, illetve a női NCAA történetének egyik, ha nem a legnagyobb alakjának számító Geno Auriemma alakulata, a UConn Huskies találkozott. A Huskiesban fontos szerepet betöltő pécsi Juhász Dorka sajnos csak a pálya széléről szurkolhatott csapatának, mivel a Final Fourba jutásért rendezett összecsapáson nagyon súlyos csuklótörést szenvedett.  A Gamecocks már az első negyedben jelezte, hogy itt ma nem osztottak lapot a Huskiesnak, 22-8-ra vezettek 10 perc után, és bár a UConn ezt követően közelebb jött, de fordítania már nem sikerült – a South Carolinában a 26 pontig jutó Destanni Henderson, illetve az Év Játékosának választott Aliyah Boston (11 pont, 16 lepattanó, 2 blokk) egyszerűen túl nagy falatnak bizonyult. A palánk alatt hiányzott a végzős (senior) Juhász Dorka jelenléte és rutinja, nyomasztó volt a győztesek fölénye (49-24 a lepattanók aránya), ráadásul a SC 26, a UConn mindössze 4 büntetőt harcolt ki. 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus